woensdag 25 april 2012

Wie durft tegen de markt in te gaan..??


Durf contrair te handelen

Door Selwyn Duijvestijn op 24 apr 2012 om 08:45 | Views: 5.807 | Categorie:Aandelen Economie | Onderwerpen: sentiment


Beleggers op de Europese aandelenbeurzen zagen het gisteren totaal niet meer zitten. De politieke onzekerheid in Frankrijk en Nederland, een nieuwe recessie in Spanje en zwakke cijfers over de industrie in de eurozone. Daarmee vertel ik u echter niets nieuws. Dat weet u allemaal al. De gemiddelde belegger weet dit ook al een tijdje.

Waarom dan toch die schrikreactie? Het beursgezegde het weten van de zaak, is het einde van het vermaak werkt ook andersom. De Spaanse ellende zit naar mijn mening allang in de koersen verwerkt. Qua macro-economische cijfers is er amper verschil met het begin van het jaar, toen de AEX nog flink hoger noteerde.


Vallende messen

Contrair handelen heeft mij in mijn beleggingscarrière de meest succesvolle transacties opgeleverd. Het kost misschien veel moeite om op de koopknop te klikken wanneer een aandeel meer dan 10% moet inleveren die dag, maar vaak betaalt die dapperheid zich meer dan terug. Wanneer iedereen positief gestemd is, kijk ik liever naar shortposities.

Het nieuws kan dan immers alleen nog maar tegenvallen. Aan de andere kant is het ook zo dat wanneer beleggers over elkaar struikelen om de markt uit te vluchten en hun aandelen massaal dumpen, ik klaarsta om de vallende messen op te vangen. De mooiste bloemen groeien aan de rand van de afgrond.


Concreet

De AEX belandde gistermiddag even onder de 300 punten, maar oversteeg die psychologische grens daarna alweer snel. Dat was voor mij een teken dat het zo slecht nog niet gaat met de graadmeter van de Amsterdamse beurs. Ik ben dan ook met een zeer korte stoploss ingestapt voor een kortstondig herstel naar de 308 punten.

Vandaag kijk ik verder naar de meest afgestrafte aandelen en maak een inschatting of de risico/rendements-verhouding in mijn voordeel ligt. KPN ,ING en SNS Reaal hebben daarbij mijn voorkeur. Durft u contrair te handelen of behoort u tot de massa?


Selwyn Duijvestijn is een selfmade beursdeskundige en expert op het gebied van handel in turbo's. Op zijn website turbo-trading geeft hij zijn mening over door hem opgemerkte kansen in verschillende markten.



14 opmerkingen:

  1. Tegennatuurlijk beleggen
    Door René van Mourik op 16 mei 2012 om 12:10 | Views: 4.303 |
    De internationale aandelenmarkten laveren momenteel weer tussen hoop en vrees. Dit is eigenlijk nooit anders geweest.
    In tijden van hoop stijgen de koersen, hetgeen wordt vergezeld met optimistische nieuwsartikelen over de voorspoed.
    In tijden van vrees staan de koersen onder druk en worden alle doemscenario's uit de kast gehaald.
    Momenteel overheerst de vrees, de Europese schuldencrisis en een mogelijke Griekse euro-exit figureren prominent op de voorpagina's en in de nieuwsbulletins. Voor een cyclische belegger is dit niets nieuws. Het enige wat per saldo veranderd is de inhoud van de nieuwsberichten.
    Beurssentiment
    Nieuwsberichten volgen nu eenmaal de beurskoersen terwijl de beurskoersen worden gedreven door cycli. De enige vraag die voor een cyclische belegger dan ook echt belangrijk is, is welke cycli bepalend zijn voor het huidige beurssentiment?
    Eenvoudig is het antwoord op deze vraag echter niet. Het is voor beleggers namelijk bijna onvermijdelijk negatiever over de markt te gaan denken als de beurskoersen een tijdje dalen. Daniel Kahneman legt dit effect in zijn boek Ons feilbare denken uit.
    Per saldo komt het er op neer dat mensen (en dus beleggers) recente informatie zwaarder laten meewegen dan oude informatie. Als de recente informatie over een dalende beurs gaat is de mening over de beurs onvermijdelijk negatiever dan als de laatste informatie een stijgende beurs betreft.
    Als aan honderd beleggers wordt gevraagd wat hun mening over de beurs is als deze op dag één met vijf punten stijgt en op dag twee met vijf punten daalt, zal dit overwegend negatief zijn. Bij het omgekeerde scenario (eerst vijf punten dalen en dan vijf punten stijgen) zal de mening overwegend positief zijn.
    Tegennatuurlijk
    Het is echter duidelijk dat de beurs in beide situaties gelijk blijft. De volgtijdelijkheid van hoe de informatie tot ons komt is echter van belang voor ons besluitvormingsproces. Dit is de reden waarom cyclisch beleggen moeilijk is.
    Het gaat namelijk regelrecht in tegen de eerste natuurlijke reactie van de belegger. Conform de methode Hurst mag er vanaf heden een bodem worden verwacht in onder andere de AEX-index.
    Vanaf medio mei (dus vanaf nu) wordt een gecombineerde cyclusbodem verwacht van alle cycli met een nominale lengte van 39 weken en korter. De recente koersdruk wordt veroorzaakt doordat deze cycli tot op dit moment juist neerwaarts zijn gericht.
    Het bewijs dat deze bodem is gevormd wordt verkregen als de rode trendlijn (VTL) in de grafiek opwaarts wordt doorbroken. Per saldo zal de index na de overtuigende doorbraak van de VTL tot begin augustus kunnen profiteren van een iets vriendelijker beeld.
    Hierna krijgen de dalende krachten van de langere cycli de overhand tot eind dit jaar. Alle seinen staan op rood (volgens de kranten), een uitstekend moment voor een bodem derhalve.

    René van Mourik is eigenaar van VDVM Research & Investment Consultancy. Eén van de activiteiten is de website hurstfiles.com.

    http://www.iex.nl/Column/76251/Tegennatuurlijk-beleggen.aspx

    BeantwoordenVerwijderen
  2. vr 18 mei 2012, 11:16
    Koop wanneer u het echt niet durft

    AMSTERDAM - De aandelenindices zijn de laatste weken bezig met een zig zag beweging naar beneden. De enige trend omhoog lijkt die van het negatieve sentiment te zijn. Voorlopig dus nog geen signaal dat we moeten kopen. Wachten en geduld hebben is nu nog steeds het devies. Angst is er al voldoende en het is nu wachten op de versnelling van de angst en het piek moment van de paniek. Binnenkort wordt dat de climax van de beweging.
    Mentale repetitie
    Als voorbereiding kunt u als belegger toch al iets doen. Mentale repetitie. Het gegeven wil namelijk dat de meeste beleggers op de mooiste koopmomenten niet meer durven te kopen. Denkt u nog maar even terug aan augustus vorig jaar, heeft u gekocht of was u verlamd door de stortvloed aan negatief nieuws en voorspellingen van goeroes. Weet u nog wat de analyses en voorspellingen waren?
    Terugkijken
    Kijkt u gerust even terug en probeer te leren van dat moment. De volgende keer gebeurt namelijk precies hetzelfde tenzij u zich voorbereidt op dat moment en uzelf traint om uw emoties te overmeesteren. Het maken van een plan kan daarbij helpen. Op welke niveaus wilt u iets kopen? Maak een verlanglijst een bepaal uw aankoopkoers. Wees tevreden met de koers en bedenk dat het daarna altijd nog lager gaat. U koopt namelijk nooit op de bodem. Dat is ook niet relevant. Het gaat erom dat u op een laag niveau koopt. Dat moet u accepteren.
    Climax
    Kopen als de ratio zegt dat het nog veel slechter zal worden is heel moeilijk. Wanneer alle feiten maar een kant op wijzen is het “logisch” om te wachten totdat het beter gaat. En toch is dat meestal het moment waarop de koersen alleen maar één kant op gaan, namelijk contra aan het negatieve sentiment. We moeten dus op zoek naar de climax in het negatieve nieuws. Het moment dat de wereld zal vergaan. Het gevoel dat het nooit meer goed komt. Dat gevoel is er nu nog niet maar we werken er volgens mij wel naar toe.
    Media
    Mijn inschatting is dat het sentiment nog niet negatief gepiekt heeft. De trend is wel omhoog gericht en verslechterd dagelijks. Een mooie graadmeter zijn daarbij de media. Steeds vettere letters verschijnen op de voorpagina. Steeds grotere negatieve koppen op TV. Het is nu nog wachten totdat er een allesverslindende media golf over ons heen komt. Een goede indicatie voor een piek in het sentiment is het moment waarbij er bij populaire programma’s ineens dagen achter elkaar analisten en economen komen kletsen over de crisis. Pauw en Witteman hadden zelfs een uitzending met alleen maar economen en beursgeleerden. Weet u nog wanneer dat was? Precies een half jaar geleden. Kijk in de grafiek naar de koersen en u ziet dat we vanaf dat moment zijn gestegen.
    Nog even geduld we moeten nog van angst naar paniek. Een tip tenslotte heb ik alvast voor u ; koop wanneer u het echt niet durft. Het aandeel Apple op $500 staat op de verlanglijst. De speciale strategie met opties heb ik recent nog behandeld tijdens het DFT online seminar gouden structuur, u kunt dit seminar en mijn verlanglijst terugkijken op onze website.

    André Brouwers is al sinds 1986 actief in de financiële markten, onder meer als trader, vermogensbeheerder en belegger. Hij werkte voor gerenommeerde partijen als Reuters en Van der Moolen

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Loon van de angst
    31 May 2012 om 12:00 - Short & Sticky - Gerelateerde onderwerpen: cash, risicopremie

    Angst is een sterkere emotie dan hebzucht. In elk geval bij de meeste mensen. En ook bij beleggers zit de angst er goed in. Angst kruipt onder de huid. Angst verlamt. En hoe irrationeel angst in sommige gevallen ook is, het is een emotie die bijzonder hardnekkig is. Je kunt het niet of nauwelijks wegredeneren. Zelfs niet met sluitende argumenten.
    Op het eerste gezicht lijkt er overigens eventjes weinig angst in de markt. Alles bewoog omhoog in het eerste kwartaal van dit jaar. Met name nadat de liquiditeitspomp van de ECB (Europese Centrale Bank) werd aangeslingerd. Maar toch zijn de volumes nog niet echt dik als stroop. Er staat nog altijd veel geld langs de zijlijn. Te wachten tot alle wolken aan het hemeldek verdwenen zijn.
    Het is gek, want elke belegger weet dat je laag moet kopen en hoog moet verkopen. En aandelen staan pas laag als er veel angst in de markt is. En het wordt nog gekker als je bedenkt dat de traditioneel veilige beleggingen (AAA-staatsobligaties) – voor zo ver die nog bestaan – een yield genereren die lager ligt dan de inflatie.
    Catenaccio
    Waar je vroeger nog op een reëel rendement van, zeg, 2% mocht rekenen zonder noemenswaardige risico’s, zijn beleggers nu tevreden met het stallen van hun geld tegen een negatief reëel rendement en met toegenomen risico’s. We betalen het loon van de angst, en doen dat maar al te graag.
    Het lijkt op 90 minuten catenaccio spelen terwijl je al weet dat je in de laatste minuut, bij 0-0, een penalty tegen krijgt. En dat terwijl risico nemen misschien wel meer dan ooit een must is. Het veilige deel van een gespreide portefeuille levert op z’n best niets op. Het rendement om inflatie (en vermogensrendementsheffing) goed te maken moet ergens vandaan komen.
    Daar is maar een manier voor: de risicopremie die op aandelen wordt verkregen. Dat vraagt een omslag in denken, want veel beleggers zitten tot aan hun nek in cashposities en rekenen zich rijk met de 2,3% die ze daarmee in het beste geval opstrijken. Maar de rente op deposito’s neemt, na een kortstondige opleving, alweer langzaam af.
    De zekerheid om na inflatie min of meer quitte te spelen lijkt voor de gemiddelde belegger veel aantrekkelijker dan een blootstelling aan de grillen van de aandelenmarkt. Het is de emotionele prijs van de klappen die beleggers de afgelopen jaren opliepen. Three strikes and you’re out - om een beeldspraak (en grafiek) van Nick Armet te lenen.
    Slechte raadgever
    Maar angst is echter nog altijd een beroerd slechte raadgever. De belegger heeft, om Dominic Rossi (CIO Equities bij Fidelity) te citeren, slechts twee keuzemogelijkheden: of hij gaat arm met pensioen, of hij gaat aandelenrisico nemen. Het tweede lijkt op korte termijn misschien weinig aantrekkelijk. Beleggers die voor het andere alternatief kiezen, are kicking the can down the road.
    En aan het einde van de weg kicken ze dat blikje in eigen doel. Uiteindelijk is al het rendement niets meer dan een beloning voor genomen risico’s. Ook die historische 8% rendement op aandelen waarop beleggers menen recht te hebben. Oud-president van de Verenigde Staten Franklin Roosevelt zei het ooit al: There’s nothing to fear but fear itself.

    deze column is eerder verschenen in IEXProfs Magazine van mei 2012.

    http://www.iexprofs.nl/Column/Opinie/77108/Loon-van-de-angst.aspx

    BeantwoordenVerwijderen
  4. za 02 jun 2012, 07:01
    DFT Online Seminar: 'Paniek biedt kansen'
    AMSTERDAM - Diverse financiële markten zijn fors in beweging. Aandelen indices maken een duik, de euro zakt, ruwe olie zakt hard mee,de goudprijs staat op een kritisch kantelpunt en de rente gaat richting nulpunt.

    Wat moet je nu doen ? Hoe moet je je nu positioneren en met welke strategie moet je nu de markt in?.Dat is het thema van het DFT Online Seminar 'Paniek biedt kansen' van donderdag 7 juni vanaf 20.00 tot 21.00 uur. Deelname is gratis, maar aanmelding is vereist. Klik hier om in te schrijven.
    Klaar staan voor de komende climax is de mening van André Brouwers van het Beleggingsinstituut. Er komen kansen die groter zijn normaal en de rendementen kunnen hoog zijn. Het vergt nog een klein beetje geduld maar de kansen komen. We zien de klassieke patronen. Angst regeert en de onzekerheid zorgt voor irrationaliteit.
    Het wachten is nu op de paniekverkopen. Als belegger wordt het nu tijd om het verlanglijstje te maken. Goed voorbereiden en mentaal jezelf instellen om de daad bij het woord te voegen. Vaak gaan mensen twijfelen op het moment dat ze tot actie moeten overgaan. Het voelt nooit lekker om te kopen in een markt met grote onzekerheid. Toch levert dat altijd de grootste rendementen op.
    Hoe kun je nu verantwoord profiteren van de paniek, dat is het centrale thema. André Brouwers bespreekt de actuele trends in diverse financiële markten en geeft aan waar de kantel punten komen. Hij bespreekt zijn persoonlijke verlanglijst en geeft aan hoe en wanneer hij tot actie overgaat.
    Een boeiend seminar dat houvast geeft in onzekere tijden. Inschrijven kan via deze link.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. The Two Biggest Reasons to Be Bullish Right Now
    Published Tue, May 22nd, 2012 Louis Basenese

    The current view “from above” hardly inspires enthusiasm…
    The eurozone’s crumbling… and at a seemingly increasing rate.
    The largest internet IPO in history, Facebook (Nasdaq: FB), hit a snag. After only two days, it’s already trading below its offering price.
    U.S. companies put up less than impressive earnings. In the first quarter, only 59.5% beat expectations, which is the second-lowest reading since this current bull market started.
    Worst of all, stocks are selling off. Last Thursday, the S&P 500 closed at its lowest point since January 17. And the Dow endured its eleventh loss in 12 days.
    So, is the sky truly falling? Is this bull market finally giving way to a bear market? Is it time to bail on stocks?
    I don’t recommend it, Chicken Little. And here are the two most compelling reasons why…
    No Time for Love, Dr. Jones
    Love is the last emotion individual investors feel for stocks right now.
    In fact, the latest reading from the American Association of Individual Investors (AAII) reveals that only 23.6% of investors are bullish right now. That’s the lowest weekly reading since August 2010.
    This sentiment is influencing action, too.
    For 12 weeks in a row (and counting), investors yanked money out of U.S. stock mutual funds, according to the Investment Company Institute.
    On the other hand, money flows into bond funds, perceived as a safe haven, increased to $7.6 billion last week. That’s the highest level in five weeks.
    Clearly, investors are scared of stocks right now.
    As it turns out, Wall Street strategists share a similar disdain for stocks.
    Based on the latest Bloomberg survey, the country’s top strategists only recommend a 52% allocation to stocks. That’s the lowest allocation since March 2009.
    “I’m with the strategists,” says Enis Taner of RiskReversal.com. “There are just too many warning signs from other markets like FX, Treasuries and credit.”
    Really, Mr. Taner? Did you miss that bit about strategists being this bearish right before stocks hit rock bottom in 2009?
    Coincidence? I think not. So you can keep your warning signs. I’m going to keep my Sir John Templeton: “The time of maximum pessimism is the best time to buy.”
    Or more simply, I’m treating all the negativity as a contrarian indicator. For good reason, too.
    A recent analysis by Bespoke Investment Group demonstrates that stocks tend to rally when nobody loves them. Specifically, when the bullish sentiment reading from the AAII survey is the lowest, the S&P 500 rallies the most.

    When the reading dips below 25%, like it is now, “The S&P 500 sees positive returns 86.24% of the time,” says Bespoke.
    Historically, the returns are meaningful, too. Over the next three and six months, the S&P 500 rallies an average of 5.3% and 9.6%, respectively.
    Bottom line: In the oft forgotten words of Humphrey B. Neill, “When everybody thinks alike, everyone is likely to be wrong.” So with everyone hating on stocks right now, we have every reason to love them.
    Ahead of the tape,
    Louis Basenese

    http://www.wallstreetdaily.com/2012/05/22/two-reasons-to-be-bullish-now/

    BeantwoordenVerwijderen
  6. wo 20 jun 2012, 10:39
    Contrair beleggen: vloek of zegen?

    AMSTERDAM - ‘The trend is your friend’ wordt weleens gezegd. Beleggers hebben de neiging mee te doen met trends of hypes. Er is echter genoeg bewijs voor juist contrair beleggen, en dus niet mee te doen met de waan van de dag. Laten we in het kort vier contraire beleggingsstrategieën bespreken.
    In mijn column van afgelopen donderdag stonden een aantal quotes van grote beleggers. Opvallend was dat er in een aantal quotes een gemeenschappelijke boodschap zat, namelijk dat je tegen de stroom in moet roeien. Zo was de boodschap van Warren Buffett: ‘Be greedy when others are fearful and be fearful when others are greedy’ en die van Robert Arnott: ‘Diversify globally. Own whatever’s feared, shun whatever’s beloved’.
    Contrair beleggen is echter gemakkelijker gezegd dan gedaan. Het gaat namelijk sterk tegen onze natuur in. Mensen hebben de neiging om juist met de stroom mee te gaan. We storten ons liever met zijn allen de afgrond in dan dat we alleen, helemaal op ons zelf, in iets beleggen, met de kans dat het misgaat. En wat als dat dan mensen dat dan zou opvallen? Tegen de trend gaan in houdt carrièrerisico in.
    Dit geldt overigens niet alleen voor beleggers, maar ook voor bijvoorbeeld bollenkwekers, vastgoedhandelaren, bankiers enzovoort. Over bankiers zei de beroemdste econoom, Maynard Keynes ooit: ‘Een “goede” bankier is niet iemand die gevaar ziet en vermijdt, maar iemand die, wanneer hij is geruïneerd, is geruïneerd op een conventionele en orthodoxe manier, samen met zijn medebankiers, zodat niemand alleen hem de schuld kan geven.’
    Moeilijk dus, contrair beleggen, vandaar dat verstandig is om ook hier een goede strategie voor te formuleren, en niet zomaar wat op buikgevoel te doen. Professor Aswath Damodaran (eerder door mij uitgebreid aangehaald in een column over de risicopremie van aandelen) heeft op zijn website een mooi verhaal geschreven over contraire strategieën waarvan ik nu een ‘vrije’ samenvatting wil geven.
    Damodaran begint met de constatering dat er voor contrair beleggen het nodige wetenschappelijke bewijs bestaat en dat de basis achter contrair beleggen psychologie is. Beleggers hebben namelijk de neiging op de langere termijn over te reageren, ze drijven koersen te hoog op bij positief nieuws en laten koersen te ver zakken bij negatief nieuws (gek genoeg is er op kortere termijn sprake van onderreactie: positief of negatief nieuws wordt in eerste instantie te beperkt in de koersen te verwerkt, waardoor er momentum in de koersen kan ontstaan; het momentum zorgt uiteindelijk voor overreactie).

    BeantwoordenVerwijderen
  7. 2)
    Nu de vier contraire strategieën volgens Damodaran.
    1. Koop de grootste verliezers van vorig jaar (of wellicht beter van de afgelopen jaren). De werking van deze strategie is door de Belgische wetenschappers De Bondt en Thaler bewezen in 1985. Uit een onderzoek over de periode van de jaren dertig tot begin jaren tachtig van de vorige eeuw bleek dat als een Amerikaanse belegger die steeds de grootste verliezers van het afgelopen jaar had gekocht en die vijf jaar had vastgehouden het 30% beter had gedaan dan de index en 40% beter dan een belegger die zich op de winnaars van het afgelopen jaar had geconcentreerd (overigens is bij deze strategie de timing van belang: hij is bijvoorbeeld winstgevender als deze aan het begin van het jaar wordt uitgevoerd dan midden in het jaar).
    2. Koop aandelen die last hebben van ‘collateral damage’ (=nevenschade). Soms raakt een sector of land in ongenade. Denk wat er de laatste jaren is gebeurd in de bankensector of landen als Griekanland, Spanje of Italië. Maar niet alles is slecht uit zo’n sector of land. Goede aandelen opsporen die last hebben van nevenschade kan profijtelijk zijn. Let wel, het kan even duren voordat de waarde eruit komt.
    3. Koop op een mogelijke rebound of comeback. Als er onverwacht slecht nieuws bekend wordt gemaakt, straffen beleggers de betreffende aandelen doorgaans rücksichtslos af. Maar niet al het slechte nieuws is hetzelfde. Er is namelijk een verschil tussen structureel of tijdelijk slecht nieuws. Statistisch is vast komen te staan dat de meeste aandelen na een initiële afstraffingen een rebound of comeback laten zien, vooral bij slecht nieuws dat van tijdelijke aard is, denk aan een eenmalige schadeclaim (zoals bij BP). Let wel dit is een kortetermijnstrategie. De aandelen dalen vaak een paar dagen en herstellen weer een paar dagen. Belangrijk is ‘entries’ en ‘exits’ heel nauwkeurig van te voren te bepalen. Vooral hier is mechanisch traden van groot belang.
    4. Zoek naar de ‘long odds options’. Deze strategie heeft betrekking op aandelen die zijn ingestort en waarvan er op dit moment niet te verwachten is dat ze zich ook zomaar uit de problemen kunnen werken. Maar het zijn tevens aandelen waarvan we wel weten dat er waarde in het bedrijf zit, bijvoorbeeld omdat er goed personeel, patenten of dochterbedrijven met verborgen waarde onderdeel van het bedrijf uitmaken. Die ‘verborgen assets’ zijn een soort langetermijncalloptie. Vaak opereren dit soort bedrijven een snelveranderende risicovolle sector, denk aan technologie. Soms kan het snel gaan, maar soms moet je de tijd nemen, soms gaat het ook mis, waardoor spreiding ook bij deze strategie van belang is.

    Harry Geels is directeur Research en partner bij Inmaxxa Vermogensbeheer in Naarden (www.inmaxxa.nl ).

    BeantwoordenVerwijderen
  8. De illusie van kennis
    2 Jul 2012 om 12:45 - Nick Armet -

    Van alle psychologische biases waarmee beleggers zijn behept, is overmoed misschien wel de meest algemeen verbreide en meest kwalijke. Eenvoudig gezegd: er is sprake van overmoed wanneer ons subjectieve vertrouwen in onze eigen oordelen groter is dan de juistheid daarvan.
    Onderzoek wijst uit dat verreweg de meeste mensen zichzelf als ‘bovengemiddeld’ onder hun gelijken beschouwen als het gaat om positieve aspecten, zoals goed kunnen autorijden, baanvooruitzichten of levensverwachting. In een van de beroemdste onderzoeksbevindingen schatte 93% van de Amerikaanse automobilisten zich beter in dan het gemiddelde! (1)
    Overmoed is iets waar alle beleggers zich voor moeten hoeden. Het wordt gevoed door een aantal andere, gerelateerde psychologische biases: optimisme, de illusie van kennis en wijsheid achteraf. De meesten van ons zien de wereld veel gunstiger dan die in werkelijkheid is. Zo onderschatten we doorgaans de kans op ziek worden, terwijl we de kans dat ons iets goeds overkomt te hoog inschatten. Dit verklaart voor een groot deel het succes van loterijen.
    Overtrading
    We zijn dus over het algemeen optimistisch van aard, maar enkele andere factoren kunnen ons zelfvertrouwen enorm opkrikken. De illusie van kennis is de neiging van mensen om te geloven dat de nauwkeurigheid van hun voorspellingen toeneemt met meer informatie. Dit is niet een gegeven – informatie is niet hetzelfde als inzicht.
    Vandaag de dag worden beleggers bestookt met allerlei financiële informatie en elke omslag op de aandelenmarkten wordt uitvoerig besproken. Deze informatie beweegt sommige beleggers ertoe hun portefeuille veelvuldig te wijzigen. Uit onderzoeken blijkt echter dat deze beleggers zich schuldig maken aan overtrading en zich in feite verzekeren van middelmatige rendementen na transactiekosten (2).
    Een verklaring voor overtrading is dat beleggers zich gedreven voelen de omgeving naar hun hand te zetten. Dit is de illusie van controle, de neiging tot overschatting van ons vermogen om ontwikkelingen te beïnvloeden waarover we weinig controle hebben. Daar komt nog bij dat wijsheid achteraf het zelfvertrouwen nog verder kan stimuleren.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. 2)
    'Stabiliteit destabiliseert'
    Door recente ervaringen door te trekken naar de toekomst (vaak op basis van beperkte gegevens), doen beleggers drieste voorspellingen die regelmatig onjuist blijken wanneer de omstandigheden veranderen. Overmoed wordt met name een probleem in stijgende markten en in perioden van aanhoudende stabiliteit. Tijdens deze perioden verwacht men alom dat de ‘goede tijden’ eindeloos zullen voortduren, en neemt de overmoed onder vermogensbeheerders hand over hand toe.
    Sterker nog, onze collectieve overmoed lijkt het zaad van onze daaropvolgende neergang te zaaien. De econoom Hyman Minsky is beroemd om zijn uitspraak dat ‘stabiliteit destabiliseert’. Volgens zijn financiële instabiliteitshypothese nemen mensen vaak steeds grotere risico’s in perioden van aanhoudende stabiliteit. Minsky merkte op dat kapitaalverschaffers stabiele omstandigheden doortrekken naar de verre toekomst. Dit stimuleert hen te kiezen voor steeds risicovollere financieringsstructuren.
    Convergentie, divergentie
    Overmoed doet zich vooral voor in aandelenmarkten net voordat het spaak loopt. Maar het is evengoed van toepassing op andere vermogenstitels waarin de risico’s niet correct zijn ingeprijsd. De bovenstaande grafiek bewijst de juistheid van Minskys stelling met betrekking tot staatsleningen in de eurozone.
    De obligatierendementen van eurolanden groeiden eind jaren negentig naar elkaar toe en kenden van 2000 tot 2007 een periode van aanhoudende stabiliteit tegen een lager rendement. Dit werd beschouwd als een nieuw paradigma van financiële stabiliteit en beleggers dachten er niet bij na dat de bestaande verhouding verstoord zou kunnen worden. Ze waren overmoedig geworden. Wat er daarna gebeurde, weten we: de financiële crisis veroorzaakte een divergentie in rendementen die tot de dag van vandaag de aandacht opeist.
    Er valt veel te zeggen voor aldoor handelen vanuit de contraire visie en rekening houden met alle mogelijke uitkomsten. Dit is een aanpak die multi-asset fondsmanagers zeer bekend voorkomt. Een multi-asset portefeuille die belegt in een reeks risicovolle en defensieve waarden kan een elegante, rustgevende oplossing bieden voor de problemen die voortvloeien uit de overmoed en wijsheid achteraf van beleggers.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. http://www.iexprofs.nl/Column/Opinie/78514/De-illusie-van-kennis.aspx

      Verwijderen
  10. Aandelen in Europa zijn uitzonderlijk goedkoop

    16 juli 2012 | Harm |
    Aandelen in Europa zijn op dit moment uitzonderlijk goedkoop. Tot die conclusie komen steeds meer beleggers. De angst voor de gevolgen van de crisis leidde tot historisch lage waarden in vergelijking tot de koers-winstverhouding en het dividendrendement.
    Rory Bateman van vermogensbeheerder Schroders gelooft dat de huidige angst mogelijkheden biedt. Hij is van mening dat er aantrekkelijke opties in Europa zijn in alle sectoren en landen. Door het selectief kopen van aandelen in bedrijven van hoge kwaliteit kunnen beleggers profiteren van het feit dat zonder onderscheid alle koersen werden meegesleept in de vlucht van beleggers.
    Winst blijven maken bij lage economische groei
    Bedrijven die in staat zijn om winst te blijven maken bij een lage economische groei zijn favoriet. Vanwege de enorme uitdagingen op de korte termijn noteren de Europese aandelen met een aanzienlijke korting ten opzichte van hun collega's wereldwijd. De waarderingen zijn gunstig, zowel absoluut als relatief en het bedrijfsleven is robuust, aldus het rapport van Schroders.
    Opwaartse potentieel
    Bateman meent dat de markten een groot deel van het risico al verdisconteerd hebben. "Het opwaartse potentieel ziet er meer en meer aantrekkelijk uit. Over drie jaar zijn wij van mening dat een belegger terug kijkt op een periode van grote kansen om te investeren in Europese aandelen".
    Internationale bedrijven
    De aanzienlijke korting ten opzichte van Amerikaanse bedrijven wordt geïllustreerd door de Duitse autofabrikant BMW. "Het bedrijfsleven is in goede staat. Tegoeden zijn bijzonder robuust na een periode van deleveraging. Europa is de thuisbasis van een groot aantal internationale bedrijven, die minder afhankelijk zijn van de ontwikkelde wereld omdat zij, om hun omzet te verhogen, gericht hebben op de opkomende economieën.”
    Opkomende markten
    In de opkomende markten zorgt de snelle groei van de consument voor vraag naar grote consumentenmerken, met name van Europese luxe goederen zoals Christian Dior en Richemont. Robert Buckland van Citigroup wijst erop dat circa 24% van de Europese winsten komt uit opkomende markten, ongeveer het dubbele van Amerikaanse bedrijven. 44% van de Europese bedrijfswinsten worden gegenereerd buiten Europa.
    Dividendrendement
    Europese bedrijven hebben al een decennium van trage groei achter de rug en daarom hebben ze andere markten aangeboord. Dit geldt voor zowel productie als verkoop waardoor zij minder afhankelijk zijn van de ontwikkelingen binnen Europa. Het gemiddelde dividendrendement op Europese aandelen is momenteel 4,1%. De Amerikaanse markt biedt een dividendrendement van slechts 2,2%.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. 2)
    Laagste niveau van de afgelopen 30 jaar
    Absolute Strategy Research zegt dat Europese aandelen rond het laagste niveau van de afgelopen 30 jaar noteren wanneer naar een cyclisch gecorrigeerde koers-winstverhouding wordt gekeken. Deze koers-winstverhouding meet de gemiddelde winst van zeven jaar en staat nu op 11.
    Koers-winstverhouding
    Amerikaanse aandelen hebben een cyclisch gecorrigeerde koers-winstverhouding van 18,1. Wall Street aandelen kennen over het algemeen een premie ten opzichte van Europa, maar de premie is nu meer dan drie keer het historische gemiddelde.
    Cyclically adjusted PE ratio
    Mebane Faber van Cambria Investment Management komt tot dezelfde conclusie. Hij gaat uit van de gemiddelde koers-winstverhouding van 10 jaar, de ‘cyclically adjusted PE ratio’ (Cape-ratio). In plaats van de winst over het afgelopen jaar, biedt een periode van 10 jaar als voordeel dat er over deze periode vaak een periode van economische voorspoed en tegenspoed is te ontdekken.
    PIIGS
    Gemiddeld staat de Cape-ratio tussen 15 en 20. Dieptepunten vinden we meestal rond 7 en toppen vinden we rond 45. Griekenland staat nu op 3,26 en de andere PIIGS (Portugal, Ierland, Italië en Spanje) staan rond 7. Overigens net na de PIIGS volgt Nederland met een Cape-ratio van 9,35. Zie de tabel hiernaast (bron http://www.mebanefaber.com/2012/07/09/global-stock-value-model/)
    Cape-ratio onder 5
    In slechts 9 van de 1000 waarnemingen kwam de Cape-ratio onder 5:
    VS in 1920
    Groot-Brittannië in 1974
    Nederland 1981
    Zuid-Korea 1984, 1985, 1997
    Thailand 2000
    Ierland 2008
    en Griekenland in 2011
    Gemiddelde reëel rendement
    Het nieuws was afgrijselijk en vaak was sprake van een zware crisis. Maar wat als je op dat moment in de markt zou zijn gestapt? Faber berekende het gemiddelde reëel rendement (na aftrek van inflatie):
    Gemiddeld:
    1 jaar: 35%
    3 jaar CAGR: 30%
    5 jaar CAGR: 20%
    10 jaar CAGR: 12%
    Durft u het aan om in deze markten in te stappen? Ik kijk uit naar ideeën, tips en gedachten over deze bijdrage. Type ze s.v.p. in het commentaarveld onderaan de column op www.beleggen.com

    Drs.Harm van Wijk

    www.beursbulletin.nl

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. http://beleggen.com/aandelen-in-europa-zijn-uitzonderlijk-goedkoop/

      Verwijderen
  12. Most hated rally
    Door Arend Jan Kamp op 9 aug 2012 om 08:05 |

    Traders Watch to See If 'Most Hated Rally' Can Get Lift Off From 1,400: wat een schitterende kop op CNBC! The most hated rally, wat een vondst. Het wordt in de tekst niet toegelicht, maar ik denk dat u ook aanvoelt waarom de zender 'm gebruikt. Hoe kunnen de de beurzen nou zo hard stijgen, als zoals CNBC het zelf zegt:
    Afnemende winstgoei bedrijven
    Slechtere data uit de VS
    Een verzwakkende wereldeconomie
    Andere looming gebeurtenissen, zoals de Amerikaanse fiscal cliff (op 31 december vervallen er belastingvoordelen) en de Europeses chuldencrisis
    Vraag niet hoe het kan...
    Geen speld tussen te krijgen en de enige reden waarom de beurzen verder kunnen stijgen is (ik gebruik 'm vaker): a bullmarket has to climb a wall of worry. Als iedereen negatief is en heeft verkocht, kan de markt alleen maar omhoog. Wie wacht tot alle problemen weg zijn, mist de rally (en ziet nooit kans om te beleggen).
    Daarom koop ik me zelf ook suf aan aandelen op lange termijn, omdat ik dat beter nu kan doen dan wanneer er euforie is. Nu krijg ik vast donderpreken uit de Koffiekamer :-) Goed, wat doen we vandaag? Stijgen? Neehee, vraag mij nou ook niet hoe het kan, maar profiteer er nou gewoon van. Altijd die moeilijkdoenerij.
    Hoewel, als ik dan toch... Het kan zijn dat beleggers einde Europese schuldencrisis, aantrekkende wereldeconomie en iets gezondere politieke verhoudingen én overheidsfinanciën VS inprijzen. U weet het misschien , volgens de theorieboekjes lopen de beurzen altijd zes tot negen maanden op de economie vooruit.

    http://www.iex.nl/Column/82089/Voorbeurs-Most-hated-rally.aspx

    BeantwoordenVerwijderen