dinsdag 20 december 2011

Docdata: mijn favoriete NL-aandeel dat niemand wilde hebben








ma 19 dec 2011, 20:01| 1 reactie

Top 10 beste aandelen


AMSTERDAM -  Het jaar is weer bijna ten einde, dus links en rechts worden de lijstjes weer opgesteld. Ik lever graag mijn bijdrage aan deze traditie. Het was niet allemaal kommer en kwel. Enkele tientallen aandelen stegen tientallen procenten en trokken zich dus niets aan van de crisis. Welke aandelen had je nu eigenlijk moeten hebben afgelopen jaar?

    Crisis? Welke crisis?
    De grootste stijger in de top 10 beste aandelen is Docdata met bijna 50% koerswinst. Hermes, Remy Cointreau, Vopak, Jeronimo Martins en Zodiac Aerospace wisten overigens in dit jaar de ‘all time high’ aan te scherpen. Crisis? Welke crisis? Docdata  bestaat uit twee verschillende divisies: het internet service bedrijf Docdata en het technologiebedrijf IAI industrial systems.
    Internetservice
    Internetservice-bedrijf Docdata is een Europese marktleider met een sterke basis in Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk en bestaat uit vier divisies: Docdata commerce, Docdata payments, Docdata fulfilment en Docdata media. De activiteiten omvatten onder meer het verzorgen van bestellingen, opslag, verpakking, verzending en facturering voor internetwinkels.
    IAI industrial systems
    IAI industrial systems is een hightech machinebouwer, gespecialiseerd in het ontwikkelen en bouwen van machines voor het zeer nauwkeurig en met hoge snelheid bewerken van verschillende soorten materialen. Klanten bevinden zich wereldwijd in de volgende sectoren: beveiligen en personaliseren van waardedocumenten, bewerken van verpakkingsmaterialen, zonnecellen en andere materialen.
    Koers-winstverhouding (trailing) 22
    ROE (rendement op eigen vermogen) 14%
    Dividendrendement (trailing twaalf maanden) 2,7%
    90-daags volatiliteit 39,5%
    Bèta versus AEX 0,6
    (Bron Bloomberg o.b.v. koers € 12,98)
    Koers-winstverhouding
    De (trailing) koers-winstverhouding wordt berekend door de (huidige) koers van het fonds te delen door de winst per aandeel en geeft dus weer hoeveel maal de winst wordt betaald voor het bedrijf. De marktkapitalisatie van Docdata bedraagt bij een koers van € 12,98 circa € 91 miljoen (7 miljoen aandelen maal aandelenkoers).
    Bèta en ROE
    De bèta van Docdata is 0,6 wat de mate aangeeft waarin de koers van het aandeel beweegt ten opzichte van de AEX-index. De bèta wordt aangegeven met de Griekse letter ?. Als de markt met bijvoorbeeld 10% stijgt of daalt, dan stijgt of daalt Docdata met 6%. De ‘ROE’ (‘return on equity’ of rendement op eigen vermogen) geeft de winstgevendheid aan (de rentabiliteit van het eigen vermogen) van een onderneming.
    Resultaten Docdata
    Op 21 juli publiceerde Docdata de resultaten over de eerste zes maanden van dit jaar. De winst kwam uit op € 2,5 miljoen versus € 2,6 miljoen in het eerste halfjaar van 2010. De omzet steeg met 28% tot € 59 miljoen ten opzichte van het eerste halfjaar van vorig jaar.
    Omzet substantieel zien stijgen
    Het bestuur van Docdata stelde: "het e-commerce service bedrijf Docdata heeft de omzet en het aantal verwerkte transacties substantieel zien stijgen in de eerste helft van 2011. Dit is voornamelijk het gevolg van het succes van onze klanten in Nederland en Duitsland".
    Verder verhogen van de efficiency
    Ceo Michiel Alting von Geusau stelde onder meer: "de focus voor de rest van het jaar ligt op het verder verhogen van de efficiency en het binnenhalen van nieuwe klanten en nieuwe orders". De focus van het e-commerce service-bedrijf is gericht op de verdere ontwikkeling van de positie in de Benelux, Duitsland en Groot-Brittannië. Daarnaast zal Docdata in het tweede halfjaar van 2011 de mogelijkheden analyseren om in andere Europese markten actief te worden.
    Samenwerking Bol.com
    In juni 2011 kwam de Chief Executive Officer van Docdata reeds met positief nieuws: “Wij zijn bijzonder verheugd dat wij onze langdurige en succesvolle samenwerking met bol.com voor een langere tijd kunnen vastleggen". Volgens de CEO biedt dit Docdata de mogelijkheid om te investeren in een volledig nieuw e-commerce distributiecentrum in Waalwijk, van waaruit de groeiambities van bol.com optimaal kunnen worden ondersteund.
    Samenwerking verlengd
    Bol.com is sinds augustus 1999 klant van Docdata en inmiddels uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende e-commerce platformen in de Benelux. De online retailer heeft de samenwerking met Docdata met vijf jaar verlengd en is één van Docdata’s grootste klanten geworden.
    Docdata scherpt meerjarig recordniveau aan
    Docdata zit sinds 2003 in een stijgende trend en scherpte onlangs het meerjarig recordniveau verder aan. In november 2008 bereikte Docdata een dieptepunt op € 4,31, waarna het aandeel een forse stijging inzette tot boven € 12.
    Sinds 2003 ruim 500% gestegen
    Sinds de bodem in 2003 is het aandeel ruim 500% gestegen (exclusief dividend). Het fonds heeft aanzienlijke dalingsruimte voordat de sterk stijgende trend in gevaar komt. Een waarschuwing is evenwel op zijn plaats: het fonds is niet bijzonder liquide en is dus niet zo goed verhandelbaar als bijvoorbeeld Royal Dutch Shell. De vraag die iedere belegger stelt is, echter of het aandeel nu niet te hoog staat. Tja, dat vroegen beleggers zich in 2003, 2004, 2005, etc. waarschijnlijk ook af.
    Flop 10
    Misschien is het ook goed om tot slot nog even te kijken naar wat niet in portefeuille moest zitten (omdat het bijvoorbeeld al zo hard was gedaald). Overigens was de lijst dit jaar, zoals u zult verwachten, aanmerkelijk langer dan de lijst met toppers. Bovendien waren de procentuele uitslagen veel omvangrijker.
    Ondergewaardeerde aandelen
    Voor 2012 kijk ik opnieuw naar aandelen die ondergewaardeerd zijn, op basis van bewezen strategieën, zoals het selecteren van aandelen met een
    • lage koers-winstverhouding (typische factor voor waardestrategieën);
    • een gezonde winstkwaliteit (typische factor voor groeistrategieën);
    • en een hoog dividendrendement (typische factor voor dividendstrategieën).
    Hoog dividend aantrekkelijk
    Te meer daar ik in de ING Investment Office Visie 2012 las, dat aandelen met een hoog dividend aantrekkelijk worden geacht, nu voor 2012 lage totaal rendementen worden verwacht. Niet alleen ten opzichte van andere aandelen lijken aandelen met een hoog dividend aantrekkelijk, maar ook ten opzichte van bijvoorbeeld obligaties, vastgoed of spaarrekeningen. Wanneer we naar het lijstje aandelen uit de AEX-index kijken, dan kunnen we vaststellen dat alle aandelen de spaarrekening met glans verslaan.
    Disclosure
    Het aandeel Docdata maakt sinds 1 maart 2010 deel uit van de RatioPortefeuille. Inmiddels is het (totaal)rendement van deze positie opgelopen tot ruim 50%.
    Ik kijk uit naar ideeën, tips en gedachten over deze bijdrage.
    Drs. Harm van Wijk, www.beursbulletin.nl.

    16 opmerkingen:

    1. [March 29, 2011]
      SNS says eBay may approach Docdata
      (Corporate IT Update Via Acquire Media NewsEdge) 29 March 2011 - Online retail group eBay Inc (NASDAQ:EBAY) may indicate in the short term interest to acquire Dutch IT company Docdata NV (AMS:DOCD), according to SNS Securities.

      The analysts of the Dutch brokerage referred to the recent takeover of US firm GSI Commerce Inc (NASDAQ:GSIC) by eBay.

      SNS pointed that eBay and Docdata are familiar with each other. eBay has acquired Brands4Friends which is an important client of Docdata in Germany and the UK."If eBay is ever thinking about making the jump into continental Europe in terms of e-commerce and wants to extend the reach of its newly acquired asset GSI, it may well have a look at Docdata", the analysts said.

      According to SNS, the acquisition of GSI not only showed that Docdata is substantially undervalued but also highlighted the excellent outlook for the independent e-commerce facilitators.

      SNS rates Docdata's share "buy" with a EUR13.50 price target.

      The Dutch IT company had surged 6.9% to EUR11.01 by 13:34 CET in Amsterdam trading on Tuesday.

      BeantwoordenVerwijderen
    2. Mooi bedrijf, maar twijfel of het nu een mooi koopmoment is, gezien de enorme stijging sinds oktober. Daarentegen komen de positieve december-cijfers wel binnen 6 maanden. Het is een fullfilment bedrijf dat klanten heeft als Bol.com, Ibood, Zalando (die aardig groeit), enzovoort. Fullfilment betekent eigenlijk van betaling tot levering van pakketjes naar de klant toe. Dus magazijnbeheer, orderprocessing, vaak ook aftersales, enzovoort.

      Met de online webshops groeiende gaat deze speler nog wel verder meeprofiteren. Tenzij men vanwege kostenplaatje gaat kijken of men toch zelf niet beter e.e.a. kan regelen. Ik werk zelf in de e-commerce branche en wij hebben Docdata bewust niet ingeschakeld omdat we het zelf goedkoper en flexibeler kunnen.

      BeantwoordenVerwijderen
    3. Hendrik,

      je eigen huis schilderen is altijd goedkoper dan een professional inhuren, maar wie wil het zelf doen...???
      Docdata heeft enorm geïnvesteerd in gebouwen, automatisering en personeel en daar hangt natuurlijk een prijskaartje aan.

      Of je Docdata nu moet kopen weet ik niet, maar ik weet wel dat mooie bedrijven zoals Docdata op een gegeven moment 'ontdekt' worden en dan ben je te laat.

      BeantwoordenVerwijderen
    4. Precies,

      Kwaliteit heeft ook een prijs, maar ik kan garanderen dat Bol.com het onderste uit de kan haalt bij onderhandelingen.

      Docdata is naar mijn inziens allang al geen underdog of onbekende meer en al heel vaak als blue chip aandeel aanbevolen hier en daar. Er is nog veel ruimte tot groei, zelfs als men nu zou stoppen met werven van nieuwe klanten, dan nog groeien partijen als bol.com 30% per jaar (en daarmee ook het aantal pakketjes etc dat Docdata moet verwerken), en ik denk dat er nog grote spelers bij aan zullen sluiten. Mobile shopping staat ook in de startpositie.

      Daarentegen zijn investeringen (grotere gebouwen, steeds betere systemen, robotarmen in magazijnen, enzovoort) en operationele kosten (werknemers die nou eenmaal meer kosten steeds) de uitdaging, maar op zo'n schaal niet bedreigend.

      BeantwoordenVerwijderen
    5. Hendrik,

      er gebeuren interessante dingen!!!

      Ik heb voor de grap een blog geplaatst op Stockhouse over Docdata (gedeeltelijk in het Nederlands!) en sindsdien is Docdata gestegen van 13,00 naar ca 13,50 tot 13,80.
      En de laatste dagen had ik heel veel pageviews uit de USA, zelfs meer dan uit België en Duitsland (die meestal op de 2e en 3e plaats staan).

      ---------------------------------------
      Alle data
      16 dec. 2011 21:00 – 23 dec. 2011 20:00
      Pageviews per land

      Nederland
      1.140
      Verenigde Staten
      234
      België
      217
      Duitsland
      54
      Canada
      24
      Litouwen
      9
      Noorwegen
      8
      Moldavië
      2
      Frankrijk
      1
      Verenigd Koninkrijk
      1

      BeantwoordenVerwijderen
    6. IEX forum:

      Docdata
      Alles weg op 14,50
      pardon
      30 dec 2011 om 17:41

      Oei oei ik had een verkooporder ingelegd op 13,75 maar om 1735 ging alles weg op 14,50
      Wel met een dikke winst maar dat had ik niet verwacht.
      ---------------------------------------------------
      commentaar: meneer Pardon raakt z'n aandelen kwijt op 14,50; een absolute topkoers voor Docdata...!!

      Vraag niet of het mijn schuld is dat Docdata omhoogschiet, ik zou het echt niet weten, de wegen van het internet zijn ondoorgrondelijk.
      Maar leuk is het wel omdat ik gelukkig heel veel van die dingen heb.

      BeantwoordenVerwijderen
    7. wo 11 jan 2012, 12:18
      Brussel wil handel op internet verdubbelen

      BRUSSEL (AFN) - De Europese Unie wil dat de onlineverkoop in de lidstaten in 2015 is verdubbeld. Op dit moment is het aandeel van de elektronische verkopen in de Europese detailhandel 3,4 procent.

      Ook het aandeel van de interneteconomie in het Europese bruto binnenlands product moet over drie jaar twee keer zo groot zijn dan de huidige bijna 3 procent, aldus de Europese Commissie woensdag. Om die verdubbelingen te bereiken wil de commissie onder meer het kopen en betalen op het internet makkelijker maken. Ook de leverantie van producten moet efficiënter en goedkoper worden.
      De commissie benadrukt het enorme potentieel van de internethandel (e-commerce) om economische groei te bevorderen en banen te scheppen.

      BeantwoordenVerwijderen
    8. di 17 jan 2012,
      Forse groei webwinkel bol.com
      door Theo Besteman
      AMSTERDAM -
      Bol.com heeft 2011 afgesloten met een recordomzet van 376 miljoen euro.
      Daarmee groeide de winkel in 2011 met 58 miljoen euro bijna anderhalf keer zo snel als in 2010.
      De groei van bol.com in 2011 met 18% betekent ook dat bijna de helft van alle Nederlanders die online koopt, dat via deze webwinkel doet.
      In 2011 gingen 17,5 miljoen artikelen via het web over de toonbank, gekocht door 3,4 miljoen klanten.
      Volgens Daniel Ropers, directeur van bol.com, is de snelle groei te verklaren uit de omslag onder consumenten die zien dat de webwinkel voor mediaproducten een breder assortiment (strijkijzers tot koelkasten) heeft gekregen.
      Volgens Ropers wordt één op de twintig kleine huishoudelijke apparaten in Nederland via bol.com verkocht.
      ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
      commentaar: Bolcom is waarschijnlijk de grootste klant van Docdata.

      BeantwoordenVerwijderen
    9. Geplaatst op 17 januari 2012 door Wim De Preter

      Belgen hebben Bol.com ontdekt

      Online shoppen lijkt ook in ons land te zijn doorgebroken in 2011. De e-commercesite Bol.com meldt vandaag dat het aantal Belgische klanten vorig jaar verdrievoudigd is.
      Bol.com kreeg vorig jaar 3,4 miljoen Nederlandse en Belgische klanten over de virtuele vloer, die samen goed waren voor 17,5 miljoen artikelen en een recordomzet van 376 miljoen euro.

      Bol.com breidde zijn Belgische service vorig jaar wat uit. Zo kun je er nu tot 22.30 uur bestellen, met levering de volgende dag.
      Volgens directeur Daniel Ropers staat het thuiswinkelen nog maar aan het begin van een exponentiële groeifase die 10 tot 15 jaar zal duren. 'De branche staat nu nog in de kinderschoenen, maar alle onderzoeken laten zien dat consumenten in de komende 15 jaar tientallen miljarden euro’s per jaar méér online zullen besteden', zegt hij.

      BeantwoordenVerwijderen
    10. Recordomzet voor Docdata
      Gepubliceerd op 29 feb 2012 om 08:03 | Views: 396

      DOCdata 15:32
      € 12,98 -0,47 (-3,49%)

      Recordomzet voor Docdata
      WAALWIJK (AFN) - Internetdienstverlener Docdata heeft in 2011 een recordomzet in de boeken gezet van 130,7 miljoen euro, een toename van bijna 26 procent ten opzichte van een jaar eerder. Dat maakte de onderneming woensdag bekend. Het bedrijf verwacht dit jaar echter een relatief beperkte omzetgroei.
      Onderdeel IAI industrial systems zag de opbrengsten uitkomen op 15,7 miljoen euro. Het orderboek van IAI nam echter af van 8,4 miljoen euro tot 2,9 miljoen euro eind 2011.
      Het e-commercebedrijf van Docdata zag het aantal transacties met 23 procent stijgen. Dit was zowel het gevolg van het succes van klanten in Nederland, waaronder Bol.com, De Bijenkorf en V&D als van het succes van klanten in Duitsland, met name online modebedrijf Zalando.
      Brutomarge
      Docdata rapporteerde een brutowinst van 31,3 miljoen euro in 2011, waarbij de brutomarge licht daalde. Het bedrijfsresultaat (ebitda) bedroeg 13,9 miljoen euro, ten opzichte van 8,6 miljoen euro in 2010. Docdata stelt een dividend voor van 0,50 euro per aandeel.
      Docdata legt in 2012 de focus op verder investering in bestaande en nieuwe bedrijven. De groei in e-commerce zal in 2012 lager uitvallen dan in 2011, de focus zal liggen op efficiëntie. IAI heeft last van onder meer vertraging van projecten door de financiële crisis. Hier verwacht het bedrijf een lagere omzet en lagere resultaten.
      Nieuwe productgebieden
      De onderneming wil de komende jaren met het e-commercebedrijf nieuwe geografische markten en nieuwe productgebieden betreden. Het beoogt een top-3 positie binnen Europa voor uitbestede e-fulfilment diensten. Volgens het bedrijf is in 2020 de verwachting dat een kwart tot een derde van de totale detailhandelsverkopen via internet zullen lopen. Ongeveer de helft van de online bestedingen bestaat uit fysieke producten.
      Voor IAI zijn de langetermijn vooruitzichten minder rooskleurig. ,,Marktonderzoeken voorspellen dat de vraag naar personalisatie-apparatuur voor paspoorten en ID-kaarten de komende jaren grotendeels buiten Europa zal komen en wel voornamelijk uit Azië en Zuid-Amerika'', aldus het bedrijf. IAI heeft daarom zijn verkoopactiviteiten in met name Azië en Zuid-Amerika opgevoerd.

      BeantwoordenVerwijderen
    11. 'Prognose Docdata voorzichtig'
      Gepubliceerd op 29 feb 2012 om 10:21 |

      AMSTERDAM (AFN) - De cijfers die Docdata woensdag presenteerde voor de e-commerce activiteiten waren sterk. De prognose van een beperkte groei in 2012 zal echter niet goed ontvangen worden. Dat schrijft analist Martijn den Drijver van SNS Securities woensdag in een rapport.
      Bij het onderdeel IAI, dat onder meer beveiligingssystemen voor paspoorten maakt, was de ontwikkeling van de ordername enigszins zorgwekkend, aldus Den Drijver. ,,Maar het kan tijdelijk zijn vanwege de macro-economische omstandigheden.''
      Den Drijver hanteert een 'buy' advies voor Docdata en een koersdoel van 17,50 euro.
      Woensdag om 10.13 uur noteerde het aandeel 2,5 procent lager op 13,12 euro.

      BeantwoordenVerwijderen
    12. do 19 jul 2012, 08:14
      IAI-tak Docdata voelt marktomstandigheden

      WAALWIJK (AFN) - Technologiebedrijf IAI industrial systems, onderdeel van Docdata, heeft voornamelijk als gevolg van lastige marktomstandigheden weinig systemen afgeleverd in het eerste halfjaar van 2012. Ook voor het tweede halfjaar van 2012 is dit de verwachting. Dat meldde Docdata donderdag bij de presentatie van de halfjaarcijfers.

      DOCdata 19-07-2012 (17:09)
      11,45 EUR +6,02% +0,65

      ,,Hierdoor zullen omzet en resultaten van IAI over het jaar 2012 aanzienlijk lager uitkomen dan in 2011'', aldus de onderneming. Het bedrijfsresultaat (EBIT) van IAI over het eerste halfjaar van 2012 daalde naar net onder 'breakeven', komend van een EBIT-winst van 0,5 miljoen euro in het eerste halfjaar van 2011. ,,We blijven hard werken aan het binnenhalen van orders voor 2013 en daarna'', aldus Docdata.
      Het onderdeel e-commerce deed duidelijk betere zaken. Het zag de opbrengsten en het aantal verwerkte transacties in het eerste halfjaar verder stijgen. De omzet van het E-commerce service bedrijf is als gevolg daarvan autonoom gestegen met bijna 9,5 miljoen euro.
      Docdata als geheel zette over de eerste helft van 2012 een winst van 4,2 miljoen euro in de boeken. In de eerste zes maanden van 2011 kwam de winst nog uit op 2,5 miljoen euro. De omzet steeg met 7,4 miljoen euro tot 67,4 miljoen euro.

      BeantwoordenVerwijderen
    13. do 19 jul 2012, 09:52
      'Docdata boekt sterke resultaten'

      AMSTERDAM (AFN) - Docdata heeft afgelopen halfjaar bijzonder sterke resultaten geboekt. Dat stelde analist Martijn den Drijver van SNS Securities donderdag.

      Den Drijver wees op de ebitmarge van e-commerce die een recordniveau bereikte. Het onderdeel IAI presteerde zoals verwacht zwakker, maar de analist ziet geen reden om structureel negatief te worden over dat onderdeel. Verder wees hij op de voorgenomen grote investeringen in opslagcapaciteit en internationale uitbreiding, die veel vertrouwen uitstralen.
      Donderdag om 9.35 uur noteerde het aandeel Docdata 2,9 procent hoger op 11,11 euro.

      BeantwoordenVerwijderen
    14. VEB:19 juli 2012
      Docdata heeft uitstekende halfjaarcijfers geboekt. De logistieke afwikkeling van winkelbestellingen op internet floreert als nooit te voren.
      Shoppen op internet wordt steeds gewoner en door de opkomst van mobiel internet kan het overal. Hoe makkelijk een cd of polo-shirt ook gekocht is, de achterliggend processen zijn zeer bewerkelijk.
      Het is niet voor niets dat grote ketens als V&D en Bol.com deze diensten volledig hebben uitbesteed aan een specialist als Docdata.
      Docdata mag zich in de Benelux en Duitsland inmiddels rekenen tot de drie grootste spelers in deze markt voor zogeheten e-fulfilment diensten.
      Waarmaken
      Het afbreukrisico is groot, maar Docdata maakt het vereiste hoogstaande serviceniveau waar. Enkele grote klanten hebben onlangs hun contract met het bedrijf uit Waalwijk verlengd.
      Cijfers Docdata
      Vorige maand kon Docdata nog melding maken van het feit dat Bol.com de samenwerking met Docdata voor de komende vijf jaar heeft vastgelegd. In de markt was enige onrust ontstaan of Bol.com na de overname door Ahold bij Docdata zou blijven, maar dat zit voorlopig wel goed.
      Resultaten
      Docdata boekte over de eerste jaarhelft een omzet van 67,4 miljoen euro, tegen 60,0 miljoen euro een jaar eerder.
      De omzettoename wordt volledig gedragen door de het e-commerce service bedrijf, dat in de verslagperiode 18,5 miljoen online-transacties afwikkelde, een volledig autonome groei van 12 procent.
      Het bedrijfsresultaat dat op de e-commerce diensten werd gemaakt verdubbelde zelfs van 3 naar 6 miljoen euro door hogere volumes en meer efficiency.
      De verkoop van de meest uiteenlopende industriële systemen, het technologiebedrijf IAI industrial systems, fabrikant van machines voor onder meer voor documentbeveiliging als paspoorten en bankbiljetten, kent zoals verwacht een beduidend minder goede eerste jaarhelft.
      De omzet viel hier terug van 5,4 miljoen euro naar 3,3 miljoen euro, terwijl het bedrijfsresultaat slonk van een half miljoen tot verlies van 42.000 euro. En ook voor de rest van het jaar zullen er waarschijnlijk weinig systemen worden afgeleverd.
      Meer over Docdata
      IAI is evenwel een heel stuk kleiner dan de e-commerce diensten en kent van nature een veel onregelmatigere resultaatontwikkeling.
      Onderaan de streep houdt Docdata 4,2 miljoen euro over, tegen 2,5 miljoen het jaar ervoor. Omgeslagen per aandeel betekent dit een winst per aandeel van 60 cent (H1 2011: 0,36 euro).
      Inzet op verdere groei
      Docdata gelooft heilig in de verdere groei van online retail en expandeert flink in de huur van opslagruimte. Eind dit jaar rekent het op 100.000 vierkante meter vloeroppervlak , waar volgend jaar nog eens 30.000 vierkante meter aan wordt toegevoegd.
      Verder internationalisatie is tevens het doel en noodzakelijk om webwinkels die internationaal opereren als klant binnen te halen en te behouden.
      Naast de posities in de Benelux en Duitsland is Docdata actief in het Verenigd Koninkrijk en is er een start gemaakt in Italië. Meerdere landen zullen op termijn aan het netwerk worden gekoppeld. Groei zal hoofdzakelijk autonoom tot stand worden gebracht.
      Wat betreft IAI blijft dit natuurlijk een compleet andere tak van sport, maar over verkoop wordt bij Docdata allerminst nagedacht. Het bedrijf houdt het volste vertrouwen in het technologie-onderdeel en werkt hard aan het binnenhalen van nieuwe orders.
      Geen winstprognose
      Ondanks de fraaie resultaten, de nieuwe langlopende contracten met grote klanten en het geloof in eigen kunnen, durft Docdata geen winstvoorspelling voor geheel het jaar af te geven.
      Dat zal ook komen door de onzeker economische vooruitzichten en het feit dat onduidelijk blijft of grote klanten trouw blijven aan Docdata. Voorlopig zit dat wel goed. Zelfs Zalando, dat had aangegeven meer zelf te gaan doen, blijft Docdata veel werk verschaffen.

      BeantwoordenVerwijderen
    15. wo 25 jul 2012, 15:54
      'E-commerce ziet er goed uit voor Docdata'

      AMSTERDAM (AFN) - De e-commercedivisie van Docdata heeft goede vooruitzichten. Dat concludeerde analist Martijn den Drijver van SNS Securities woensdag. Hij verhoogde zijn advies voor het aandeel Docdata naar 'buy'.

      DOCdata 25-07-2012 (15:07)
      11,35 EUR +1,34% +0,15

      Volgens Den Drijver is de kans dat grote klanten Docdata verlaten afgenomen. De steeds scherpere eisen die klanten stellen bij aankopen op internet, zoals levering binnen een dag, zadelen winkelbedrijven op met hoge investeringen. Daardoor is het aantrekkelijker om de afhandeling van orders aan Docdata over te laten.
      Docdata sloot onlangs een driejarig contract met V&D en volgens de analist zijn er tekenen dat andere winkelbedrijven ook een overstap naar het bedrijf overwegen. Daarbij zou Docdata kunnen profiteren van de ondergang van Neckermann, dat verzendingen verzorgde voor kledingketens WE en M&S.
      Zalando
      Daarnaast is Docdata in onderhandeling met internetwinkelbedrijf Zalando om de retourzendingen voor dat bedrijf te gaan verzorgen in de zes nieuwe markten die het wil betreden. Docdata verliest op termijn wel de verzendingen van Zalando. Het moment dat die verandering ingaat, is echter minstens uitgesteld tot het derde kwartaal van 2013. Den Drijver gaat ervan uit dat Docdata nog heel 2013 alle verzendingen voor Zalando zal verzorgen.
      SNS verhoogde het koersdoel voor Docdata van 12,50 euro naar 15 euro. Woensdag om 15.45 uur stond het aandeel 1,3 procent in de plus op 11,35 euro.

      BeantwoordenVerwijderen
    16. ma 18 mrt 2013, 10:56
      'Docdata mogelijk overnameprooi'
      AMSTERDAM (AFN) - De ambities van Otto-dochter Hermes Europe kunnen Docdata mogelijk tot een overnameprooi maken. Dat stelde analist Martijn den Drijver van SNS Securities maandag.

      DOCdata 22-03-2013 (11:44)
      14,12EUR+3,14% +0,43

      Hermes heeft in een persbericht aangegeven zijn positie in belangrijke markten, waaronder de Benelux, te willen versterken. Den Drijver merkt in dat verband op dat Otto wel in Nederland actief is, maar dat het logistieke bedrijf Hermes er nog geen eigen activiteiten heeft. Als Hermes wel in Nederland actief wil worden, zijn er volgens de analist twee keuzes: zelf iets opbouwen of een bestaande speler overnemen. Daarbij zal Hermes zeker zijn oog op Docdata laten vallen, stelt Den Drijver.
      Door dat bedrijf te kopen, zou Hermes de marktleider worden op het gebied van e-commerce in Nederland. Die gedachte zou overigens ook PostNL kunnen verleiden eens naar Docdata te kijken, geeft de analist verder aan.

      SNS hanteert een hold-advies voor het aandeel Docdata. Dat stond maandag om 9.56 uur 0,8 procent in de min op 12,90 euro. De AScX-index stond op dat moment 1,1 procent onder de slotstand van vrijdag.

      BeantwoordenVerwijderen