zondag 28 november 2010

Lach om de grap die technische analyse heet

Lach om de grap die technische analyse heet

Dit is de druppel. Ik doe er niet meer aan mee. De keizer heeft geen kleren aan. Technische analyse (TA) heeft de belegger niets te bieden - behalve dan veel onrust en angst.
Eind vorige week was het weer raak. Een Amerikaanse analist schreef in zijn nieuwsbrief over het 'Hindenberg Omen, het meest gevreesde technische patroon'. De hel-en-verdoemeniswebsite Zerohedge nam het verhaal over.
Zakenzender CNBC wijdde er zendtijd aan. Beleggers schoten in de stress.
Nu is het 'Hindenberg Omen' niet alleen het meest gevreesde, maar ongetwijfeld ook het meest mallotige patroon. Het gaat om een idiote potpourri van indicatoren, koersgemiddelden en 52-weeksmaxima, die samen een krach op de aandelenbeurs zouden voorspellen.
Vergelijk het met logica van de voetbalcommentator die vlak voor de wedstrijd zenuwachtig vaststelt dat de laatste keer dat Oranje op een belangrijk toernooi, in het thuistenue, met een linksbenige rechtsbuiten en een oud-international als trainer, tegen een Iberische tegenstander speelde, heeft verloren.
Ik geloof niet in het Hindenberg Omen. Net zomin als ik iets heb met de simpeler schijnwaarheden van de technisch analist. Opwaarts doorbroken trendlijnen, weerstanden, dubbele bodems, head and shoulders, fibonaccireeksen, kieper de hele goocheldoos in de vuilnisbak.
Werkt het dan niet? Nee, het werkt niet. Af en toe duikt er een wetenschappelijk artikel op waaruit zou blijken dat het gebruik van een TA wel degelijk enige winst kan opleveren. Maar dat zijn uitzonderingen. Als er al structureel een winstje valt te pakken, dan weegt dat zelden op tegen de transactiekosten die bij de actieve aandelenhandel horen.
In 2003 promoveerde econometrist Gerwin Griffioen op een onderzoek waarin hij maar liefst 787 TA-indicatoren losliet op de historische koersen van Amerikaanse aandelen en de Dow Jones-index. Zijn conclusie is duidelijk: zelfs bij slechts een kwart procent transactiekosten kan ook de zogenaamd 'best presterende' TA-strategie een simpele strategie van kopen-en-houden niet verslaan. Grafiekstaren is misschien leuk als hobby, maar de belegger die liever in de tuin werkt, kan zich er beter niet druk om maken.
Patroonherkenning is nuttig op de steppe in Afrika, waar die enkele gnoe een hele kudde aankondigt.
Toch is TA bijzonder populair, zowel bij professionals als bij amateurs. De mens heeft nu eenmaal een onstilbare behoefte aan het herkennen van patronen, ook als die er niet zijn. Patroonherkenning is een nuttig kunstje op de Afrikaanse steppe, waar die enkele gnoe een hele kudde kan aankondigen. En het is handig voor de primitieve boer die in het chaotische weer een seizoenspatroon moet herkennen. Maar in de moderne wereld schieten we vaak door.
Dan verschijnt de maagd Maria op een kaastosti, klinkt de duivel in achteruit gespeelde rockmuziek, en zien we in een neerwaartse uitbraak uit een trendkanaal een dwingend verkoopsignaal.
De Amerikaanse 'neuro-econoom' Colin Camerer noemt dit de 'powerful drive towards sense-making'. 'Ons apenbrein heeft een overijverige persvoorlichter', stelt hij, 'die zeer handig verklaringen bedenkt en die een voorkeur heeft voor de meest doorwrochte uitleg.' Laat proefpersonen een onaffe tekening zien, en de hersens vullen automatisch de ontbrekende lijnen in. Laat ze muziek horen en een willekeurig knipperend licht zien, en ze rapporteren dat het licht het ritme van de muziek volgt. Onze neiging tot patroonherkenning neemt ons bij de neus.
Als we in de ruis van de beurskoersen een melodie denken te horen, als we in de chaos van de koersgrafiek een glimp van de toekomst denken te zien, dan kunnen we daar dus eigenlijk niets aan doen. Maar je tegen deze misleiding van de geest verzetten kan wel. De volgende keer dat het Hindenberg Omen verschijnt, lachen we het monster recht in zijn lelijke gezicht uit.

Mathijs Bouman is macro-econoom.
18 augustus 2010, 13:00 uur

14 opmerkingen:

  1. Ik wil absoluut geen zinloze discussie beginnen over TA, want ik weet 100% zeker dat het nonsens is, met net zo veel waarde als astrologie, bananen-etende gorilla's of toekomstvoorspellende octopussen.

    Maar dit (moeilijk te vinden) artikel van Mathijs Bouman wil ik graag verder bekendmaken.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. "bananen-etende gorilla's"

    :-)

    Groeten,

    Mark

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Meneer Science Fiction zegt:
    -------------------------------------------
    dinsdag 7 december 2010 - 16:42
    Oil service: precies tegen weerstand
    De OIH Oil Service ETF raakt nu voor de vierde keer exact de oplopende weerstand rond $ 140.
    -------------------------------------------
    commentaar:
    Precies is inderdaad tegen weerstanden, steunlijnen, head- and shoulders, candlesticks, cup/handles, Hindenburg omens, Fibonacci-gebazel, breakouts, fades, gap-downs, gap-ups, bounces, stijgende of dalende wigs, enz. enz. enz.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. di 04 jan 2011, 08:00
    Bekentenissen Deel 2
    Naar aanleiding van mijn teleurstellende ervaring als fundamenteel belegger (zie deel 1 ) besloot ik het over een andere boeg te gooien.

    Technische analyse
    Gedurende mijn leven als belegger was ik regelmatig leden van een mysterieus genootschap tegengekomen. Ze noemen zichzelf technisch analisten en claimen koersbewegingen te kunnen voorspellen. Net zoals bij religies het geval is, zijn er vele stromingen - maar één ding hebben ze gemeen: voor de gelovigen is geen enkel bewijs noodzakelijk.
    Er is een stroming die figuren van hoofden en schouders of omgekeerde theekopjes meent waar te nemen in een koersgrafiek en naar aanleiding daarvan beleggingsbeslissingen neemt.
    Dan zijn er die regelmatig terugkerende golfpatroontjes menen te herkennen, altijd drie golfjes omhoog en twee naar beneden. Helaas blijkt achteraf pas vaak wat een golfje was en wat niet.
    Een andere stroming zweert bij de zogenaamde ‘japanese candle sticks’ waar bepaalde koerspatronen een voorspellende waarde zouden hebben. Een van de weinige technische dogma’s die vrij eenvoudig te controleren zijn. Ik verkeer in de gelukkige omstandigheid te beschikken over een uitgebreide database met dertig jaar historische koersdata van zo’n 15.000 beursgenoteerde producten. De voorspellende waarde van japanse kaarsjes is daardoor vrij eenvoudig te controleren. Helaas kon ik geen enkel patroon ontdekken dat enige significante voorspellende waarde had.
    Er is ook een stroming die waarde hecht aan zogenaamde steun- en weerstandsniveaus. Van hen komen altijd mooie uitspraken als: ‘Indien aandeel XYZ door de weerstand van 18 euro breekt, zou het best eens door kunnen stijgen naar de 20.’ Ik herinner me dat ik gedurende het leeglopen van de tech bubble terugreed van Amsterdam naar mijn woonplaats en naar mijn favoriete radiostation BNR luisterde. Iedere dag op hetzelfde tijdstip mocht een technisch analist verbonden aan een bank of commissionair commentaar geven op de gebeurtenissen van de voorbije beursdag. Terwijl dagelijks de koersen met procenten tegelijk omlaag tuimelden, was het commentaar iedere dag hetzelfde: een belangrijk steunniveau had de daling tot staan kunnen brengen en de koersen zouden weer omhoog kunnen. Als de volgende dag dit belangrijke steunniveau daadwerkelijk doorbroken was, werd daar verder geen aandacht aan besteed, maar was er altijd weer een nieuw steunniveau te vinden waarop gekocht kon worden. Tot het moment natuurlijk dat alle steunniveaus doorbroken waren en beleggers geadviseerd werd hele portefeuilles te liquideren. U raadt het al, dat was het dieptepunt.
    Alle stromingen heb ik voor mijzelf een oprechte kans gegeven zich te bewijzen, ook de stroming die gebaseerd is op indicatoren. Op zich sprak deze variant mij nog het meest aan. Wat ik er vooral aardig aan vond, was dat iedere indicator een specifiek element van de koers tot uitdrukking bracht en de ruis uit de koersbeweging filterde. Maar op een of andere manier werkte het toch altijd nèt niet; tegen de tijd dat ik een positie innam, was het grootste deel van de koersbeweging alweer achter de rug, en achteraf bleek er altijd nog wel een indicator te vinden die aangaf waarom er nou net niet in het betreffende product belegd had moeten worden.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. deel 2 van deel 2 (deel 1, zie DFT)
    -------------------------------------------
    Terug naar mijn wortels
    Soms ben je in je leven zo druk op zoek naar antwoorden dat je je basis vergeet. Mijn basis was een kwantitatief model, gebaseerd op kansberekening dat op de optiebeurs gebruikt werd voor de waardering van opties. Met kwantitatief beleggen vielen voor mij alle puzzelstukjes in elkaar: out of the box, gebaseerd op harde cijfers en wetenschappelijke methodes. Een allesomvattende methodiek waar risico- en moneymanagement een integraal onderdeel van vormen, waar voorspellingen gebaseerd zijn op kansverdelingen en niet op vage multi-interpretabele voorspellingen.
    Parallel maar onafhankelijk van mijn ontwikkeling had mijn huidige collega -fondsmanger hetzelfde proces doorlopen. Ook hij was 100% modelmatig gaan beleggen en met succes. Het was dan ook niet verwonderlijk dat, toen wij elkaar eind 2005 tegenkwamen, het meteen klikte en resulteerde in de oprichting van een kwantitatief hedgefonds.
    Ik wens u succes in uw queeste naar een geschikte beleggingsmethodiek en hoop dat ik u, als een echte goeroe, een zetje in de goede richting heb kunnen geven.

    John Hoek is fondsmanager van DQS Absolute Return Fund

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Commentaar op bovenstaande 2 stukken van John Hoek:

    Deze professionele fondsmanager heeft dezelfde ervaringen met TA opgedaan als ik en dezelfde conclusies getrokken: Het werkt voor geen meter.

    Hij werkt nu met een kwantitatief model, dat niets te maken heeft met TA.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Onderzoeker veegt vloer aan met technische analyse
    Vorige week schreef ik een column over technische analyse (TA) in het Financieele Dagblad: "Lach om de grap die technische analyse heet".
    Vandaag vullen de boze brieven van de beroepsgroep bijna een hele pagina. Ik ben benieuwd of zich ook nog medestanders melden. In mijn postvak wel; ik kreeg veel bijval van o.a. economen en vermogensbeheerders.
    Een van hen wees me op een nieuw filmpje op Beursupdate.tv. Het is een interview met de Dirk Gerritsen, onderzoeker aan de Universiteit Utrecht en auteur van beleggingsboeken.
    Hij zegt:
    " Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt keer op keer dat met deze methodes geen geld te verdienen is. (...) Het is voornamelijk rationeel voor de bank om deze TA-adviezen te geven, want beleggers gaan er op handelen en hun commissie-inkomsten stijgen er door. Maar het is volstrekt irrationeel voor beleggers om naar te luisteren, want je hebt er niets aan."
    Da's duidelijke taal.

    Mathijs Bouman

    zie blog op Z24

    http://www.z24.nl/analyse/blogs/boumans_blog/

    BeantwoordenVerwijderen
  8. IEX:
    ------------------------------------------
    TA: Ik draai
    Door Bas Heijink op 8 feb 2011 om 08:45 | Views: 5.817 | Categorie: Technische Analyse,
    De doorbraken gisteren in veel indices - waaronder de AEX, DAX en Eurostoxx 600 - zorgen er voor dat ik mijn korte termijnopinie weer verhoog van short naar long. Komt mijn wekenlang aangekondigde correctie dan niet meer? Ik verwacht nog steeds van wel, maar met de uitbraken is er nieuw opwaarts potentieel ontstaan.
    Enkele weken geleden verlaagde ik mijn opinie van long naar short naar aanleiding van de technische indicatoren en een veelvoud aan omkeerpatronen. Deze patronen werden bijna allemaal opgeheven en gisteren braken veel indices belangrijke weerstandniveaus. De huidige uitbraak zorgt ervoor dat de correctie verder wordt uitgesteld in prijs en tijd.
    Klassieke versnelling
    Een volgende fase is gestart in de bullrun sinds eind augustus: een klassieke versnelling of blow-off. Op dit moment moeten we verder omhoog kijken, maar wel scherp zoeken naar nieuwe omkeersignalen. Deze signalen kunnen al binnen enkele dagen optreden, maar ook nog weken op zich laten wachten.
    Dit soort eindversnellingen zijn vaak lastig in te schatten. Vooral binnen indices als de DAX en de Nasdaq 100 is het opwaartse potentieel groot, voordat nieuwe weerstanden zich aandienen. Belangrijke weerstanden voor de AEX liggen bij:
    374, het 50% Fibonacci-retracementniveau van de voormalige bearmarkt van 380 een oude gap rond 389
    Daarboven komt mijn minimale koersdoel voor dit jaar in de zone 410 – 420 alweer in zicht.
    Eerlijk is eerlijk
    Ik acht de kans op een directe test van 410 – 420 beperkt. De huidige opgaande beweging wordt niet breed gedragen en de algemene opinie is te positief. Verder blijft er sprake van een negatieve tendens in de technische indicatoren (negatieve divergentie), maar eerlijk is eerlijk: deze doorbraak had ik niet verwacht.
    Belangrijke steunniveaus voor de AEX liggen nu bij de nieuwe versteilingsfase van 367,40 en de recente gap van 361,90. Maar het is vooral zoeken naar omkeerpatronen die een nieuwe correctiepoging aanwijzen, tot die tijd is het afwachten naar mijn mening waarbij een aanzienlijk nieuw opwaarts potentieel is ontstaan.
    -------------------------------------------
    ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Technisch Analist van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.
    -------------------------------------------
    commentaar: De ING kan beter dit soort volkomen waardeloze figuren ontslaan en met het bespaarde geld de tarieven verlagen.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. za 05 nov 2011, 08:00
    AEX kan naar 200 punten zakken

    AMSTERDAM - Het lijkt er nog steeds sterk op dat de Amsterdamse beurs het koersverloop van 2008 volgt. Een belangrijk signaal is dat het recente herstel van de AEX werd gedwarsboomd door de 200-dagenlijn (rode doorlopende lijn in de grafiek hieronder).
    Ook toen zagen we een degelijke pullback. Als nu de geschiedenis zich zal herhalen, dan staat ons nog een serieuze koersdaling te wachten. Ter herinnering: In 2008 verloor de AEX na de pullback alsnog ruim 50%.
    Grafiek: AEX met 200-dagenlijn (rode doorlopende lijn)
    In een eerdere visie heb ik aangegeven dat de Amsterdamse beurs onder gunstige omstandigheden richting 325 zou kunnen herstellen, waar de AEX op de voormalige koersbodems van eind 2010/begin 2011 stuit. Nu echter de korte uptrend gebroken is, heb ik het koersdoel verlaagd van 325 naar 318. Hier ligt nu een stevige barrière, o.a. gevormd door de 200-dagenlijn. Dat betekent dat ons eerdere advies ‘om op een herstel aandelenposities af te bouwen of af te dekken’ geldig blijft.
    De lijn (X-X') over alle koerstoppen vanaf april heeft het herstel van vorige week tegen gehouden. Omdat deze lijn meer dan twee raakpunten heeft, is dit een geldige weerstandslijn. Deze lijn ligt thans exact rond 318, maar daalt elke week circa 2 punten.
    Grafiek: AEX met weerstandslijn 'X-X'
    Het herstel van de afgelopen weken heeft circa de helft van de grote voorgaande daling gecompenseerd, waarmee de beurs voldoet aan een 50%-retracement. De afstand tussen punt C (318) en punt B (256,36) bedraagt ongeveer 50% van de afstand tussen punt A (374,19) en punt B (256,36).
    Grafiek met AEX 50%-retracement
    Signaal 5: We hebben het alle eerder gemeld, maar het recente koersverloop is vrijwel een kopie van dat van begin 2008. Na een stevige koersdaling herstelde de Amsterdamse beurs zich toen eerst tot aan de 200-dagenlijn, waarna alsnog een zeer forse daling volgde. Daarna verloor de AEX nog eens ruim 50% in waarde.
    Conclusie: Nu het korte stijgende trendje gebroken is neemt de verkoopdruk weer toe. Bij een definitieve daling onder steun 294,48 (gevormd op 18 oktober) springen alle seinen weer op rood. Alle lange termijn aandelen portefeuilles van Tostrams zijn inmiddels vrijwel geheel geliquideerd, we houden het vermogen nu vrijwel volledig in cash aan. Mocht u nog met langetermijn-posities in de markt zitten, dan mogen de beschermingsconstructies binnenkort uit de kast gehaald worden. We houden weer de vinger aan de pols.
    Royce P.B. Tostrams (1951) is sinds eind jaren 70 betrokken bij de financiële markten. Hij werkte o.a. bij Rabo Bank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft in 1999 de TOSTRAMS Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor particuliere en professionele beleggers.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. ma 20 feb 2012, 15:27 |
    Optimisme bij technisch analisten
    door Johan Wiering

    AMSTERDAM - Tot voor kort toonden diverse technisch analisten zich vrij voorzichtig voor de Amsterdamse beurs. Maar nu de AEX door de weerstand bij 325 punten is gebroken, zien ze deze duidelijk verder stijgen.
    Royce Tostrams toont zich enigszins verrast door de doorbraak. „Ik hield er rekening mee dat de betonnen weerstand op 325 punten stand zou houden. Een correctie is nu minder waarschijnlijk geworden. Zolang het nu tot steun verworden niveau van 325 punten intact is, zie ik het positief in. Voor de komende weken hanteer ik een koersdoel van 347 punten, de top die in juli vorig jaar werd neergezet."
    Michael Ahrens (Cyclustrader) hield eerder ook rekening met een correctie, maar vrijdag had hij zijn visie al deels bijgesteld. „Ik blijf erbij dat ik niet op deze niveaus nieuwe posities zou willen innemen omdat ik de neerwaartse risico’s groter inschat dan de opwaartse. Echter, de trend is opwaarts en de weg met de minste weerstand lijkt die van een verdere koersstijging."
    Geert-Jan Nikken (Leomont) verbaast zich juist over de voorzichtige visie die veel andere technisch analisten de afgelopen weken tentoonspreidden. „De AEX-index laat al een paar maanden een patroon van hogere bodems en toppen zien. Zelf zie ik 325 punten ook niet als een bijzonder niveau. Op basis van het eind december voltooide hoofd-en-schouderpatroon kom ik tot een koersdoel van 347 punten. Dat dit overeenkomt met de top uit juli, is slechts toeval."

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Vijf shorts van Loef
    Door Edward Loef op 9 mei 2012 om 13:30 | Views: 2.068 |

    Beleggers die technische analyse willen toepassen, kunnen inspiratie putten uit ruim 8000 boeken die hierover zijn verschenen. Als u in een (web)winkel hieruit een keuze zou moeten maken zakt u waarschijnlijk de moed in de schoenen. Laat staan als u een keuze zou moeten maken uit de ruim 57.000 beproefde(!) tradingtechnieken op basis van technische analyse. Voeg daarbij het feit dat de beleggingsstijl (trendvolgend of countertrend) of beleggingshorizon (korte termijn versus lange termijn) per individuele belegger verschilt en je hebt al vier varianten te pakken.
    Een vijfde variant is de combinatie van korte termijn met de lange termijn. Neem als voorbeeld mijn publicatie op 26 april over het aandeel Royal Dutch en Exxon Mobil. In die column luidde de trend-volgende analyse de langetermijntrend. Die werd gedefinieerd op basis van het 20-daags en 120-daags gemiddelde. Op 15 april sloot het 20-daags gemiddelde van Royal Dutch Shell onder het 120-daags gemiddelde.
    De lange termijn stijgende trend sloeg om in een dalende trend. Korte termijn herstelbewegingen bieden dan tactische kansen om nog tegen redelijke verkoopniveaus afscheid te nemen van de stukken. Een stijging van de beurskoers boven het 20-daags gemiddelde bood die gelegenheid (zie koersgrafiek). Het aandeel sloot niet meer boven het 120-daags gemiddelde.

    Een zesde variant is het relatieve sterkte concept. De koers van Exxon Mobil is dit jaar tot nu toe met slechts -0,01% gedaald, terwijl Royal Dutch Shell met circa 8% is gedaald. De oliesector presteert zowel in Europa als in de Verenigde Staten in de afgelopen week, maand en drie maanden slechter dan de brede beursgraadmeters en in dit proces is nog geen verandering gekomen. Het is de übehaupt de vraag of op basis van deze relatieve performance het wel verstandig is om in de energiesector te investeren.
    Shortkandidaten
    De zevende variant in de technische analyse is hierdoor impliciet al genoemd; het algemene marktbeeld. Op 2 mei werd op basis van het 20-daags en 120-daags gemiddelde een trendomslag in de AEX gesignaleerd. Het was geen voorspelling, maar een constatering. Op basis van deze objectieve waarneming is de conclusie voor het te voeren beleggingsbeleid eenvoudig: verkopen op sterkte dus! De meest logische benadering in het bepalen van de juiste keuze, is te achterhalen welke aandelen ook in een lange termijn dalende trend bewegen en welke daarvan zojuist zijn gestart met een fase van underperformance. Deze aandelen zijn geschikt als shortkandidaat.
    Op basis van de relatieve sterkte zijn er in de afgelopen week acht relatieve verkoopsignalen afgegeven in de AEX. Daarbij moet u denken aan:
    Aperam -11,5%)
    ArcelorMittal (-7,5%)
    Philips (-5,3%)
    Randstad Holding (-8,5%)
    SBM Offshore (-10,4).
    Genoemde dalingspercentages zijn groter dan het geleden koersverlies in de AEX (-2,5%) in de verstreken vijf handelsdagen. Uit de dagelijkse trendoverzichten die worden bijgehouden om de status van de korte- en langetermijntrend te beheersen en zicht te houden op de relatieve veranderingen is het meest recente verkoopsignaal de meest voor de hand liggende om onder de aandacht te brengen: Randstad Holding.
    Gisteren daalde het 20-daags gemiddelde onder het 120-daags gemiddelde, waardoor de trend als dalend wordt aangemerkt. De groen/zwarte MACD-indicator die van de (roze) relatieve sterktelijn wordt afgeleid is sinds 2 handelsdagen omlaag gericht. Het aandeel levert vanochtend alle opgebouwde winst van dit jaar weer in.


    Edward Loef levert via zijn bureau Loef Technische Analyse (LTA) onafhankelijke beleggingsresearch gebaseerd op technische analyse. LTA of een aan haar gelieerde onderneming of persoon kan op elk willekeurig moment (in)direct een long of shortpositie hebben in de in deze publicatie genoemde financiële markten of instrumenten.

    http://www.iex.nl/Column/75965/Vijf-shorts-van-Loef.aspx

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Royal Dutch Shell: opgebrand
    Door Edward Loef op 13 jun 2012 om 10:00 | Views: 2.382 | Categorie: Technische Analyse,

    Het aandeel Royal Dutch Shell hoort traditioneel een plek te krijgen in elke beleggingsportefeuille zoals een stervoetballer erop mag rekenen om opgesteld te worden tijdens belangrijke wedstrijden.
    Maar echt gesmeerd lopen de diesels de laatste tijd niet meer. Na de inzinking vorige zomer maakte Royal Dutch weer een aardige comeback, maar sinds twee maanden lijkt het wel of de brandstof volledig is verbruikt.
    Het 20-daags gemiddelde koerste onder het 120-daags gemiddelde en eigenlijk betekent dat voor hen die de statistieken en grafieken bijhouden een rode kaart voor de Royal Dutch-spelers. Het zal erg moeilijk worden om de wedstrijd met dit aandeel te winnen.
    Verdedigend patroon
    In de afgelopen maanden is er namelijk een groot hoofd-schouderpatroon gevormd, wat elke belegger die een ticket Royal Dutch op de beurs koopt kopzorgen geeft. Bij dergelijke formaties keert de trend zich meestal om en dat is precies wat we de laatste twee maanden hebben gezien.
    Counters die in de vorm van een rising wedge op het speelveld recentelijk worden ondernomen zijn gedoemd te mislukken, want het is een bekend verdedigend patroon binnen een terugtrekkende beweging in de koersgrafiek.
    De conclusie is dan ook dat vanuit technisch opzicht Royal Dutch tot de verliezers behoort en beleggers helaas voorbereid moeten zijn op teleurstellingen.
    In relatie tot andere spelers in de AEX/AMX-competitie ogen de prestaties weliswaar niet onaardig, maar waar het uiteindelijk om gaat is dat er in absolute zin gescoord wordt. In een dalende trend waarbij de spelers zich gaandeweg laten afzakken wordt dat steeds moeilijk(er).

    Edward Loef is een zelfstandig en onafhankelijk technisch analist en beoordeelt de trends in beurskoersen op basis van een eigen ontwikkelde handelsmethodiek.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Royal Dutch Shell bereikt vandaag bijna de 29 euro; toen bovenstaand artikel geplaatst werd was de koers nog 25,84.

      Verwijderen
  13. Crude Oil Crash Coming Soon! Prices Heading to 2008 Low of $32.40 Says Analyst
    By Jeff Macke | Breakout – 2 hours 40 minutes ago

    It has been a deeply weird year in energy prices. Whether it's crude oil's collapse in May or natural gas making historic lows in April only to shoot more than 60% higher in the next three months, it's been almost impossible to keep track of the action.

    In the attached clip, Elliott Wave International's Jeff Kennedy reveals what the charts are telling him about what's next in crude and natural gas and how investors can position themselves to make money.
    Crude Oil
    Using NYMEX as his benchmark, Kennedy says black gold is going sideways. The range, as he sees it, is between a high of $110 to $115 a barrel and a low of $80 to $75. The real headline is Kennedy's view that crude's move from $32.40 in December of 2008 to today has been nothing but a bear market rally. He's on the sidelines now but if and when crude breaks below $75, Kennedy thinks it's going back below those 2008 levels.
    His equity play off the crude drop is shorting Exxon Mobil (XOM), the integrated monster riding crude's rally straight into resistance. Another name with a "counter-trend corrective rally" coming to an end in Kennedy's mind is Chesapeake Energy (CHK).
    Once they start rolling over, Kennedy would look to short XOM or CHK.
    Natural Gas
    Kennedy says he loves natural gas and its ETF -- the United States Natural Gas Fund (UNG), with a rather significant catch. "I'm looking for UNG to get down to about $12 a share and natural gas to $1.85 - $1.75," he says. Those prices are more than 25% lower than where nat gas and the UNG are trading at the moment.
    For those who can wait, Kennedy sees those lows coming in the next few months. Right about the time you'll be stuffing your turkey, you'll be able to stuff your portfolios with natural gas and UNG, by his estimation.


    Related Quotes:CLU12.NYM 97.510002 1.54 (+1.60%) UCO 35.470001 0.94 (+2.72%) USO 36.33 0.50 (+1.40%) NGU12.NYM 2.804 0.03 (+1.01%) UNG 18.68 -0.26 (-1.37%) XOM 87.98 0.03 (+0.03%) CHK 19.96 0.56 (+2.89%) XLE 72.80 0.48 (+0.66%)

    BeantwoordenVerwijderen