dinsdag 15 september 2009

Contrarian opportunities

1389% rendement in ruim 6 jaar
met een van de succesvolste methodes ter wereld

Wilt u ook beleggen volgens een van de succesvolste aandelen selectie methodes ter wereld? Reuters, de bekende Amerikaanse aanbieder van vooral financiële informatie, heeft een aantal succesvolle aandelen selectie methodes ontwikkeld. Tot eind 2007 kon iedereen via de internet site van Reuters bekijken welke aandelen volgens hun methodes koopwaardig waren. Deze waardevolle informatie gaven ze vreemd genoeg gratis weg, maar eind 2007 is daar een einde aan gekomen.

Hun beste methode, Contrarian Opportunities, behaalde tussen eind januari 2000 en eind april 2006 een rendement van maar liefst 1389%, dit komt neer op een gemiddeld rendement van 53% per jaar. Gedurende dezelfde periode is de S&P 500 index ongeveer 5% gedaald. Tot eind augustus 2004 behaalde de Contrarian Opportunities methode een rendement van 729%, terwijl de S&P 500 index 17% was gedaald t.o.v. eind januari 2000. Deze methode werkt dus ook bij dalende koersen! Voor meer informatie over de rendementen, zie hier, hier en hier.

Wij weten precies hoe de Contrarian Opportunities methode werkt (die informatie stond tot eind 2007 op hun internet site), en bieden deze methode in aangepaste vorm aan.
Vrijwel alle informatie over de Contrarian Opportunities methode staat hier (om commerciële redenen hebben we niet alle informatie vermeld).

De Contrarian Opportunities methode

Het globale idee achter de Contrarian Opportunities methode is als volgt. Koop aandelen van goede bedrijven waarvan de aandelenkoers flink gedaald is vanwege een korte-termijn tegenslag, of zelfs zonder duidelijke reden. Vaak herstelt de koers zich daarna.

De Contrarian Opportunities methode werkt als volgt. Een keer per maand wordt bekeken welke aandelen in de afgelopen 4 weken met minstens 15% zijn gedaald. Bovendien moeten de aandelen meer gedaald zijn dan het gemiddelde van de aandelen in de betreffende sector/industrie. Verder moet het bedrijf een goed bedrijf zijn dat op een groot aantal aspecten gedurende een langere periode beter heeft gepresteerd dan het gemiddelde bedrijf in de betreffende sector/industrie.
De aandelen die aan deze criteria voldoen, worden gekocht en opgenomen in de portefeuille. De aandelen die al in de portefeuille zaten, en die niet meer aan deze criteria voldoen (bijvoorbeeld omdat de koers gestegen is), worden verkocht en verdwijnen uit de portefeuille. Per aandeel wordt voor een gelijk bedrag belegd.

De Contrarian.nl methode

Wij hebben de Contrarian Opportunities methode op een aantal aspecten aangepast.
  1. Reden van koersdaling. In de oorspronkelijke methode wordt elk aandeel gekocht dat aan de selectie criteria voldoet. Wij bekijken voor elk aandeel dat aan de selectie criteria voldoet, wat de reden is voor de koersdaling. Als de reden ook vervelende gevolgen voor de lange termijn kan hebben (bijvoorbeeld omdat het bedrijf bijna failliet is) dan is het aandeel niet koopwaardig.
  2. Elke dag selecteren. In de oorspronkelijke methode wordt maar een keer per maand gekeken welke aandelen aan de selectie criteria voldoen. Wij bekijken elke dag welke aandelen aan de criteria voldoen; zo sporen we meer aandelen op die aan de selectie criteria voldoen. Een aandeel dat in de laatste week van de maand 10% gedaald is, de eerste week van de volgende maand nog eens 10% daalt en in de twee weken erna zijn 20% verlies goed maakt, wordt door de oorspronkelijke methode over het hoofd gezien.
  3. Koop pas als de daling is gestopt. In de oorspronkelijke methode wordt een aandeel ook gekocht als het aandeel zich nog in een dalende trend bevindt. Wij selecteren een aandeel pas als er duidelijke tekenen zijn dat de koersdaling is gestopt en dat een koersstijging eraan lijkt te komen.
  4. Niet te vroeg winst nemen. In de oorspronkelijke methode wordt een aandeel verkocht als het in de maand na aankoop bijvoorbeeld 5% van het verlies van 15% heeft goedgemaakt, ook al is de koers nog in een stijgende trend. In onze methode houden we een aandeel in de portefeuille als het aandeel zich nog in een stijgende trend bevindt. Wel blijft een aandeel maximaal 2 maanden in de portefeuille.
  5. 2 of 3 tips per maand. We geven in het algemeen 2 of 3 aankooptips per maand. Hiermee kunnen we een strengere selectie maken, en beperken we de transactiekosten.

http://contrarian.nl/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten