zondag 21 oktober 2012

Het BOEM-draadje

za 20 okt 2012, 12:41

Huizenmarkt VS neemt Wall Street op sleeptouw

AMSTERDAM
 -  Deze week kwam veel nieuws naar buiten over de ontwikkeling van de Amerikaanse huizenmarkt. Door velen wordt deze als de wortel van de huidige crisis gezien. Gelukkig was het nieuws duidelijk positief en dat verbetert het perspectief voor de economie en de vooruitzichten op Wall Street.



Iedereen weet het nog. In maart 2008 was het Bear Stearns die ten onder ging aan de posities in samengestelde producten van rommelhypotheken op Amerikaanse huizenbezitters. Voor velen een eye-opener destijds en het luidde het begin in van de tot op de dag van vandaag veelbesproken crisis.
De Amerikaanse huizenmarkt is dan ook een logische plaats om als eerste te kijken naar signalen die duiden op een verbetering. Afgelopen week werd bekend dat het aantal in aanbouw genomen huizen zich op het hoogste niveau bevindt in meer dan vier jaar. Het vertrouwen dat huizenbouwers daaruit kunnen putten is nog sterker. In de eerste grafiek is de NAHB-index te zien die het vertrouwen meet van Amerikaanse huizenbouwers. Daaruit blijkt dat het vertrouwen groter is dan voor de officiële start van de crisis in 2008.
De grafiek leert verder dat al in 2006 zowel het vertrouwen als het aantal eensgezinswoningen aan een duikvlucht bezig was, ruim voordat beleggers in de gaten hadden dat een crisis aanstaande was.
Ook opvallend aan de eerste grafiek is dat telkens als de Amerikaanse economie in een recessie raakt de huizenmarkt eigenlijk al het dieptepunt heeft bereikt. Recessies zijn in de grafiek aangegeven met de verticaal gearceerde perioden.
Bron: Calculated Risk
Oftewel, de huizenmarkt heeft een voorspellende waarde voor de economie. Des te beter is het om te zien dat diezelfde huizenmarkt al lang bezig is om uit het dal te kruipen.
Een manier om daarvan te profiteren is door te beleggen in een mandje aandelen van Amerikaanse huizenbouwers. De in Amerika genoteerde ETF S&P Homebuilders (ticker XHB) volgt de grootste huizenbouwers en ook deze grafiek spreekt boekdelen.
Bron: vwd-gruppe; Inmaxxa research
Ook hier is al vanaf begin 2006 een dalende lijn te zien, ruim voordat een brede beursindex als de S&P 500 de geest gaf. Dat was pas in het vierde kwartaal van 2007. Inmiddels bewegen de beurskoersen van Amerikaanse huizenbouwers zich weer op het hoogste niveau in jaren.
Nog informatiever is het onderste deel van de grafiek. Daarin is het relatieve verloop te zien van de huizenbouwers ten opzichte van de S&P 500. Daar waar de sector in 2006 en 2007 flink achterbleef bij de brede beursontwikkeling loopt deze nu al meer dan een jaar voor. Het relatieve verloop is zelfs uitgebroken boven een zijwaarts patroon. En dat geeft aan dat de huizenbouwers in ieder geval de ellende van de crisis al achter zich hebben gelaten.
Zoals vaker in de geschiedenis heeft de huizenmarkt een voortrekkersrol voor de algehele economie en de beurs in het bijzonder. Het zal mij niet verbazen als dat dit keer ook het geval is.
Hendrik Jan Davids CMT is directeur vermogensbeheer en partner bijInmaxxa vermogensbeheer in Naarden. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer. De informatie in deze opinie is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

14 opmerkingen:

  1. Orders duurzame goederen VS tonen herstel
    Gepubliceerd op 25 okt 2012 om 14:34 |

    WASHINGTON (AFN) - De orders voor duurzame goederen in de Verenigde Staten zijn in september met 9,9 procent gestegen, na de scherpe daling van een maand eerder. Dat maakte het Amerikaanse ministerie van Handel donderdag bekend.
    Economen gingen gemiddeld uit van een ordertoename met 7,1 procent. In augustus zakte de orderontvangst nog met een herziene 13,1 procent. Aanvankelijk werd voor augustus een daling van 13,2 procent gemeld, de sterkste afname in meer dan 3 jaar.
    De orders exclusief transportmiddelen gingen met 2 procent omhoog. Hier werd gerekend op een ordergroei van 0,8 procent.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Peter Schiff: goud naar 5000 dollar
    26 Oct 2012 om 10:00 - IEXProfs Redactie -

    We zullen nog eens met weemoed terugdenken aan de tijd dat goud zo goedkoop was als vandaag, dat het verkrijgbaar was voor 1700 dollar per ounce. Binnen twee jaar noteert het gouden edelmetaal op 5000 dollar, voorspelt bullion bull Peter Schiff. Goud kan maar één kant op, en dat is omhoog.

    De verklaring voor deze opmars ligt in de dalende publieke uitgaven en de extreem ruime monetaire politiek die centrale banken over de hele wereld voeren. Schiff is een veelgehoord criticus van het huidige beleid van de Fed. Het goedkope geld jaagt hyperinflatie aan en leidt tot een scherpe daling van de dollar, voorspelt de bekende doemdenker.

    Als er geen beleidswijziging komt zal de dollar fiks lager komen te staan. Keer op keer waarschuwt hij voor een ‘dollar crash’ en heeft zijn beleggingsfonds daarop voorgesorteerd. Schiff ziet de Amerikanen afkoersen op de fiscal cliff en denkt dat er een monetaire crisis en een dollar crisis aan zit te komen. Het is alleen maar wegens de problemen in Europa dat de Amerikaanse beleggers worden afgeleid van de problemen met de eigen schuld.

    Er doemt een regelrechte vertrouwenscrisis op aan de horizon. Het enige lichtpuntje is daarin de glinstering van goud.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Huizenprijzen VS blijven stijgen

    30-10-12 14:21 uur - Bron: ANP

    De huizenprijzen in de Verenigde Staten zijn in augustus met 0,5 procent gestegen. Dat blijkt uit de dinsdag gepubliceerde Case-Shillerindex, die financieel dienstverlener Standard & Poor's (S&P) maandelijks samenstelt aan de hand van de woningprijzen in 20 grote steden.

    Het is de 7e maand op rij dat de huizenprijzen volgens deze rekenmethode stijgen. De toename is in lijn met de gemiddelde verwachting van economen. Een maand eerder stegen de prijzen met 0,3 procent, aldus een herzien cijfer. Eerder was voor juli een stijging gemeld van 0,4 procent.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. vr 09 nov 2012, 16:10
    Groothandelsvoorraden VS sterk omhoog

    WASHINGTON (AFN) - De groothandelsvoorraden in de Verenigde Staten zijn in september met 1,1 procent toegenomen. Dat maakte het Amerikaanse ministerie van Handel vrijdag bekend.

    Economen rekenden in doorsnee op een stijging met 0,4 procent.
    De groothandelsverkopen gingen met 2 procent omhoog. Hier werd gemiddeld op een toename gerekend van 0,7 procent.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. di 20 nov 2012, 20:54
    Pimco stapt in Zuid-Europese obligaties
    FRANKFURT (AFN) -
    Pimco, de grootste obligatiebelegger ter wereld, stapt uit Duitse en Franse staatsobligaties om daarvoor in de plaats Italiaanse en Spaanse staatsleningen te kopen. Dat vertelde een hoge Pimco-manager tijdens een bankconferentie dinsdag in Duitsland.

    De Duitse obligaties leveren Pimco te weinig op, citeert de krant The Wall Street Journal Andrew Bosomworth. Terwijl Italiaanse en Spaanse staatsleningen inmiddels worden gegarandeerd door de Europese Centrale Bank, aldus Bosomworth.
    De rente op Duitse staatsobligaties, evenals op veel Nederlandse staatspapieren, is inmiddels in veel gevallen negatief. Dat betekent dat beleggers zelf moeten betalen om de leningen op te kopen. De rente in Spanje en Italië bereikt juist 'aantrekkelijke' niveau's tussen de 4 en soms bijna 7 procent.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Daar komt de stier
    Door Nico Pantelis op 21 nov 2012 om 11:00

    De Sint is weer in het land, maar voor beleggers valt er voorlopig weinig zoets te rapen. De beurzen zitten al verscheidene weken in een dalende trend. Op een gerespecteerde financiële website in de Verenigde Staten las ik dat er inmiddels sprake is van de langste verliesreeks in twee jaar.
    Sinds Ben Bernanke zijn 'QE zonder limieten' aankondigde, is het eerder 'beleggen zonder risico'. De markten huiveren voor wat mogelijk komen gaat:
    de onzekerheden omtrent de fiscale afgrond in de Verenigde Staten
    de hernieuwde recessie in Europa
    de economische afkoeling in Azië
    en ga zo maar verder…
    Ivesteerders hebben er even geen zin meer in. Bovendien zie ik dit jaar een beursfenomeen dat ik nooit eerder zag in mijn beleggingscarrière: verkopen in plaats van aankopen tijdens de eindejaarsperiode.
    Seculaire berenmarkt
    Fondsbeheerders en andere beleggers willen het jaar positief afsluiten en stellen de winsten alvast veilig. Dat hoeft ook niet meteen te verbazen, want volgens sommige instituten hebben onder meer hedgefunds het slechtste jaar sinds de eeuwwisseling achter de rug.
    De markt is moe, het sentiment wordt gekleurd door negativiteit. De subtiele zekerheden uit het verleden bestaan niet meer en ieder vleugje winst wordt meteen opgesnoven door de marktparticipanten. Het is het resultaat van een jarenlange berenmarkt.
    En dat is ook meteen het goede nieuws! De seculaire berenmarkt loopt stilaan op z’n einde. De afkeer onder beleggers tekende in het verleden altijd de laatste fase van een duistere periode op de beurs. Dat was al zo in de jaren veertig, maar ook rond de jaren tachtig in de vorige eeuw.
    Misselijkmakend
    Seculaire beren maken misselijk. Maar na deze fase volgde altijd een periode van structureel hoger koersen. In feite zijn we nu ook al aan een reeks van hogere bodems en hogere toppen bezig sinds het uitkotsmoment in maart 2009.
    Toch staan we aan de vooravond van een nieuwe marktcrash volgens de meeste beleggers. Ik geloof er niets van. Meer nog, het sentiment is zo depressief dat hogere koersen feitelijk de enige uitkomst kunnen worden.
    Want wie wilde verkopen, heeft ondertussen al afscheid genomen van zijn posities. Er rest nog een lege markt met beleggers die het hoofd laten hangen. De gelatenheid is niet enkel terug te zien in diverse sentimentspolls, maar bovenal in de actie van de VIX.
    Historisch laag
    Je zou toch verwachten dat, gezien alle onzekerheden, de volatiliteit aan de hoge kant zou zijn? Maar niets is minder waar. De VIX handelt vandaag tegen zijn historische bodem!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. 2)

    Ik heb de meerjarige grafiek van de VIX (boven) afgezet tegen de S&P 500 (onder). Zoals u kunt zien markeert de rode horizontale lijn telkens het kantelmoment voor de markten. Wanneer de volatiliteitsindex boven 25x uitschoot, donderen de aandelenkoersen met de nodige kracht naar beneden.
    Sinds 2005 waren we getuige van drie belangrijke uitbraakmomenten voor de VIX, met telkens een stevige mokerslag voor de aandelenmarkt als gevolg. Sinds de zomer van 2011 hebben we echter geen substantiële uitbraak meer gezien bij de VIX.
    Meer nog, in de recente maanden zocht de VIX steeds lagere regionen op. Ondertussen sluipen de markten hoger via een zigzag-patroon. We zijn vandaag wederom getuige van de zoveelste hogere bodem in de markt. Dit wordt ook bevestigd door de VIX.
    Vooral teleurstelling
    Terwijl de graadmeter in de voorbije weken aanstalten maakte om de hogere niveaus te testen, zakte de index vorige vrijdag weer als een pudding in elkaar. Er zit geen paniek meer in de markt, maar vooral teleurstelling.
    En laat dit net het soort sentiment zijn dat de voedingsbodem vormt voor een nieuwe seculaire trend. Na een twaalfjarige berenmarkt op de beurs bereikt het negatieve sentiment onder beleggers een nieuw hoogtepunt: een toenemende afkeer bij almaar hogere koersen.
    Het is volgens mij slechts een kwestie van tijd voordat we de historisch top op de beurs weer zullen testen en doorbreken, eerder vroeger dan later. Voor de S&P 500 ligt dit kantelmoment op 1550. Als dit niveau doorbroken wordt, staan we feitelijk aan het begin van een nieuwe seculaire stierenmarkt voor aandelen.
    Ter herinnering: de vorige stier duwde de koersen 10 maal hoger in amper twee decennia. Laat uw hoofd dus niet gek maken door de negatieve emoties, maar beleg nu met overtuiging!

    Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Securities. Twitter: @SlimBeleggen.

    http://www.iex.nl/Column/88614/Daar-komt-de-stier.aspx

    BeantwoordenVerwijderen
  8. wo 26 dec 2012, 15:10
    Sterkste stijging huizenprijzen VS in 2 jaar
    WASHINGTON (AFN) -
    De gemiddelde huizenprijzen in de 20 grootste Amerikaanse steden zijn in oktober het sterkst gestegen in ruim 2 jaar. Dat blijkt uit cijfers die S&P en Case-Shiller woensdag naar buiten brachten.

    De huizenprijsindex steeg, gecorrigeerd voor seizoenseffecten, met 0,7 procent op maandbasis. Economen rekenden hier in doorsnee op een toename van 0,5 procent. Ten opzichte van oktober 2011 stegen de prijzen met 4,3 procent, de sterkste toename sinds mei 2010. Hier rekenden de marktvorsers in doorsnee op 4 procent.
    Verwacht wordt dat de prijzen voorlopig blijven stijgen, mede door de recordlage hypotheekrente, een aanzwellende bevolking en een toenemende vraag naar woningen.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Blackstone Steps Up Home Buying as Prices Jump: Mortgages
    By John Gittelsohn & Heather Perlberg - Jan 9, 2013 6:00 AM GMT+0100

    Blackstone Group LP (BX), the largest U.S. private real estate owner, accelerated purchases of single- family homes as prices jumped faster than it anticipated.
    Blackstone has spent more than more than $2.5 billion on 16,000 homes to manage as rentals, deploying capital from the $13.3 billion fund it raised last year, said Jonathan Gray, global head of real estate for the world’s largest private equity firm. That’s up from $1 billion of homes owned in October, when Blackstone Chairman Stephen Schwarzman said the company was spending $100 million a week on houses.
    The S&P/Case-Shiller index of property values in 20 cities increased 4.3 percent in the 12 months through October, the biggest 12-month advance since May 2010, the group said last month in New York.
    “The market is moving much faster than anybody thought possible,” Gray said during an interview in Blackstone’s New York headquarters. “Housing is much stronger than people anticipated.”
    Blackstone is the largest investor in single-family homes to manage as rentals, acquiring properties in nine cities, from Miami to Phoenix, where prices surged 22 percent in the 12 months through October. The firm, along with Thomas Barrack’s Colony Capital LLC and Two Harbors Investment Corp. (SBY), is seeking to transform a market dominated by small investors into a new institutional asset class that JPMorgan Chase & Co. (JPM) estimates could be worth as much as $1.5 trillion.
    The market, which has been “dominated by ‘Mom and Pop’ owners” could total 12 million homes and be double the size of the institutional multifamily market, JPMorgan analysts led by Anthony Paolone, wrote in a note yesterday. “A corporate structure with institutional capital around the business makes sense.”
    Racing Recovery
    Blackstone, which started buying the properties last year, has been racing against the real-estate recovery as prices across the U.S. rose more than economists forecast, with the areas hardest hit by the crash rebounding the most.
    The S&P/Case-Shiller index of property values in 20 cities increased 4.3 percent in the 12 months through October, the biggest 12-month advance since May 2010, the group said last month in New York. Prices will gain 3.3 percent in 2013 after an estimated 4.5 percent jump last year, based on the median estimates of 15 economists and housing analysts surveyed by Bloomberg News.
    Blackstone is buying in Atlanta, Chicago, Las Vegas, Phoenix, Northern and Southern California; Miami, Orlando and Tampa, Florida -- where prices fell so far that they “overshot,” said David Roth, managing director at Blackstone overseeing single-family home rentals.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Financial Services
    Here's A Unique Play on the Housing Recovery

    By Shanthi Bharatwaj 01/09/13 - 08:00 AM EST
    Stock quotes in this article: SBY, BX, BAC, CLNY, TWO

    NEW YORK (TheStreet) -- Homebuilder and bank stocks have already run up significantly on the back of rising home prices, but there may be yet another way of playing the housing recovery.
    More on SBY

    Analysts at KBW recommend buying Silver Bay Realty Trust (SBY_), a newly organized REIT (real estate investment trusts) that is exclusively focused on the business of buying single-family homes and converting them into rentals.
    In a report Tuesday, the analysts detail the opportunity in the single-family rental space, an "emerging asset class," which they expect will experience robust growth in the next 12-24 months.

    A large inventory of foreclosed homes(Real Estate Owned or REO) and increasing demand for rental units has made it possible for institutional investors to make large-scale investments in the REO-to-rental business, traditionally a mainstay of individual investors known as flippers.

    Institutional investors are able to buy foreclosed homes in bulk at a discount, refurbish them and then rent it out for a yield of 5% to 7%, which is attractive in a near-zero interest rate environment.

    With leverage and home price appreciation returns could be as high as 20%, according to KBW.

    The analysts expect credit to be available over time, with securitization of the rental properties being a potential catalyst for the sector. Citigroup (C_), Bank of America (BAC_) and Wells Fargo (WFC_) have already begun lending to investors, according to the report.

    Entrants in this space include private equity groups such as Blackstone (BX_), Och-Ziff Capital Management (OZM_), Oaktree Capital (OAK_) as well as public REITs including Colony Financial (CLNY_) , Silver Bay Realty Trust (SBY) and Altisource Residential (RESI_).

    The latter two are the only public companies exclusively focused in this space, though KBW predicts there will be more single-family REITS going public in the future.

    Silver Bay was formed in June 2012 and went public in December 2012. Silver Bay is externally managed by PRCM Real Estate Advisers, a joint venture between Pine River, the manager of TWO Harbors, and Provident.

    Since June, the company has been acquiring 300-400 properties or $40-$50 million worth of homes a month, according to the report. Following its IPO, Silver Bay acquired 3,100 homes from TWO Harbors and Provident. KBW forecast the company's portfolio will grow to 8090 homes of $981 million by 2013 and 9590 homes of $1.2 billion by 2015.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. http://www.thestreet.com/story/11808188/1/heres-a-unique-play-on-the-housing-recovery.html

      Verwijderen
  11. Capex Recovery Will Fuel a Super Bull Market: Belski
    By Matt Nesto | Breakout – 1 hour 51 minutes ago


    After 15 years of cutting costs, hoarding cash and lowering debt, it's go time for corporate America.
    That's the crux of a bullish investment case being fostered by Brian Belski, chief investment strategist at BMO Capital Markets. He says we are on the cusp of a major cycle of Capex or corporate reinvestment. "We want to see them invest in their own company, and we think it's actually going to be forced upon them," Belski says in the attached video.

    While much has been said about the country's cash-rich corporations, Belski says there are really only four things companies can do with their money: buy back stock, initiate/increase/continue to pay dividends, buy other companies or invest in themselves. While we have seen numerous examples of the first three cash uses, the fourth has been largely MIA, and Belski thinks that's going to change.

    "This trade has a very long tail and will last at least for the first three to five years of this new bull market," he predicts. Further driving this pent-up demand, he says, will be a furthering of the onshoring trend, so to speak.

    "We believe because of the consistency and stability of U.S. corporate fundamentals that business volumes will come back to America because of the volatility (overseas)," says Belski. "We believe that we're in the midst of the beginning stages of a super bull market that could be 15 to 18 years in length, and this is the first stage of it."

    In terms of strategy, Belski recommends playing the Capex trend through the Industrial, Energy and Technology sectors and taking a fundamentally-based stock picking approach that's less reliant on indexing.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. http://finance.yahoo.com/blogs/breakout/capex-recovery-fuel-super-bull-market-belski-121758241.html

      Verwijderen
  12. zaterdag, 06 apr 2013
    Mark Mobius verwacht wereldwijde aandelenrally

    We staan aan de vooravond van een 'enorme bullmarkt'. Dat is de verwachting van Mark Mobius, de opkomendemarktenbelegger van Franklin Templeton Investments.

    'Beleggers beginnen zich nu te realiseren dat ze alleen nog rendement kunnen halen door meer in aandelen te beleggen', zei Mobius vrijdag in een interview met televisiezender CNBC.

    'Great Rotation' aanstaande
    Dat die zogenoemde 'Great Rotation' van obligaties naar aandelen tot nu toe nog niet echt heeft plaatsgevonden, betekent volgens de aandelenbelegger niet dat dat niet meer gebeurt. 'Het heeft tijd nodig om de houding van mensen te veranderen.'

    
Mobius nog in cash
    Ter illustratie geeft Mobius een inkijkje in zijn eigen beleggingsportefeuille. 'Ik heb nog iets van een derde van mijn geld in cash zitten. Waar ben ik mee bezig? Dus ik heb mijn bankier gebeld en gezegd dat hij meer geld in aandelen moet beleggen voor me.'

    
'Overal goede rendementen'
    Mobius verwacht dankzij de bovenstaande trend overal ter wereld goede rendementen in aandelen. De beste rendementen zijn volgens hem in Azië te halen. 'In Japan kunnen de koersen nog wel met 20 tot 30 procent stijgen. Ook Zuidoost-Aziatische landen als Thailand, Vietnam en Maleisië gaan het goed doen.'

    Maar ook Europa komt er wel weer bovenop, denkt Mobius. 'Wat ze met Cyprus hebben gedaan is ongelofelijk en heel schadelijk voor het vertrouwen. Maar de euro overleeft het wel.'

    BeantwoordenVerwijderen