dinsdag 18 september 2012

Het DOEM-draadje


Tien notoire doemdenkers

Terwijl de markt al wekenlang in opperbeste stemming verkeert en de indices nieuwe hoogtepunten bereiken, zijn enkele welbekende doemdenkers op Wall Street niet uit hun put te krijgen. Leeuwen en vooral beren zien zijn overal opdoemen. Het pad van de belegger loopt langs de rand van de afgrond, of erger…

BusinessInsider geeft een bloemlezing van tien notoire doemdenkers op Wall Street, het illustere gezelschap van Richard Russel, Felix Zulauf, Albert Edwards, Bob Janjuah, David Tice, David Rosenberg, John Hussman, Marc Faber, Peter SChiff en Lakshman Achuthan. Eén is al genoeg om elk vertrouwen te verliezen, bij tien durf je geen enkele veilige haven meer te verlaten.

Hoewel beleggers nog steeds optimistisch blijven, waarschuwen deze heren voor het risico van een niet te hanteren Amerikaanse staatsschuld en een oncontroleerbare drukpers van Bernanke. Richard Russel ziet levensgrote beren opdoemen. Iets gevaarlijks bubbelt diep binnenin de huidige markt, daarom geeft hij de voorkeur aan harde beleggingen zoals goud.

Felix Zulauf maakt zich grote zorgen over de ruime monetaire politiek van Bernanke en consorten. Hij voorspelt binnen twee jaar een stand van de S&P500 rond de 1000 punten (de S&P500 noteert nu rond de 1461 punten).

Het ontbreek onheilsprofeet Albert Edwards niet aan angstaanjagende beeldspraak. Het duurt niet lang meer of beleggers zien hun hoop verbrijzeld worden tussen de vernietigende klauwen van de beer, die de laatste lucht zal persen uit hun gebroken lichamen. China gaat een harde smak maken en de S&P 500 bereikt spoedig het dieptepunt van 2009, een veelzeggende 666 punten.

U bent gewaarschuwd! Inderdaad, dat vindt Bob Janjuah ook. Diverse keren heeft hij al gewaarschuwd dat aandelen eerst een rally doormaken voordat de koersen ineenstorten. Hij verwacht een daling van de S&P500 met 20% tot 25%. 

Volgens David Tice zijn we er net zo aan toe als in 1999 en 2007. Hij heeft eerder dit jaar al voorspeld dat goud gaat stijgen naar 2500 dollar per ounce en de S&P500 een duikvlucht maakt naar de 1000 punten.

En daarbij zijn we pas halverwege ons tiental zwartkijkers. Mocht er nog een restje vertrouwen over zijn, dan helpt David Rosenberg dat wel om zeep. De laatste keer dat de voedsel- en energieprijzen zo stegen als nu zorgde dat voor een groei van het bbp van welgeteld 0%. Hij wordt niet moe om te wijzen op de scheuren en barsten in de macrocijfers. Hij heeft het gelijk aan zijn zijde gekregen met zijn waarschuwing dat Treasuries zich in een bull market bevonden en de rendementen gaan dalen. 

John Hussman schrijft niet makkelijk, maar het komt erop neer dat de meeste indicatoren op donkerrood staan. Zijn verwachte verhouding van risico-rendement voor de S&P500 is naar het laagste punt in 100 jaar gekelderd.

Volgens Marc Faber is Ben Bernanke niet de redder in nood, maar de grote wereldvernietiger. Eind dit jaar of begin volgend jaar bevindt de wereldeconomie zich in een recessie. Het beleid van de Fed verwoest de wereld, is zijn stelling.

Peter Schiff stelt zijn hoop op de volgende generatie. Mogelijk moeten onze kinderen middels een gewelddadige revolutie het kapitalisme weer herstellen. De Fed en het Amerikaanse Congres helpen namelijk met hun politiek het kapitalisme om zeep. Een valutacrisis nadert en dwingt ons mogelijk terug naar een goudenstandaard. 

Tot slot Lakshman Achuthan, die zijn geloofwaardigheid dankt aan het correct voorspellen van eerdere recessies. Zijn laatste recessiewaarschuwing dateert echter van een jaar geleden en is bij uitzondering nog niet in vervulling gegaan. Genoeg reden om hem daarop te bekritiseren, maar hij houdt er desondanks aan vast: we zitten in een recessie!
  

14 opmerkingen:

  1. Reacties
    1. http://www.iexprofs.nl/Column/Opinie/84335/Tien-notoire-doemdenkers.aspx

      Verwijderen
  2. vr 21 sep 2012, 14:50
    OHV: Zware tijden aandelen
    door Mark Garrelts

    AMSTERDAM - Aandelenbezitters moeten op hun tellen gaan passen. Na de rally in de zomermaanden zal de hoofdgraadmeter in Amsterdam naar verwachting in de eerste helft van 2013 terugvallen richting 230 punten. Deze sombere visie sprak OHV Vermogensbeheer donderdagavond uit tijdens een seminar in Amsterdam. De boodschap is dan ook: ”Wegwezen uit aandelen".

    OHV ziet het somber in
    Beleggingsstrategen John en Peter Abma van OHV deden deze uitspraak op basis van hun zelf ontwikkelde wetenschappenlijke simulatiemodel, die de toekomstige trend berekent voor aandelen en wordt onderbouwd door fundamentele analyse. Het model is gebaseerd op de theorie van de Russische econoom Kondratieff over terugkerende economische golfbewegingen.
    Een belangrijke indicator is de relatie tussen de aandelen, grondstoffen en valuta. Vooral de munt van grondstoffenleverancier Canada speelt een belangrijke rol bij het voorspellen van de richting van de Europese aandelenbeurzen, stellen de OHV-strategen. Een verzwakking van de euro tegenover de Canadese dollar zorgt volgens hen voor neergaande aandelenkoersen, terwijl aandelen stijgen als de euro in kracht wint. Zij wijzen er op dat de euro momenteel in zijn range op een historische laag niveau staat wat druk zet op de aandelenmarkten.
    Het pessimisme van OHV over aandelen wordt bevestigd door het volumemodel van de strategen, een meting van de handelsvolumes op basis van het elektronische orderboek van de marketmaker die vraag en aanbod op de aandelenbeurzen bijeenbrengt. "De forse stijging van de koersen in de afgelopen drie maanden ging gepaard met een afname van de handelsvolumes, een indicatie dat beleggers niet gretig zijn om te kopen. Tijdens de correctie in maart was er juist sprake van enorme volumes en namen professionals massaal afscheid van hun stukken."
    OHV raadt beleggers aan om aandelen te mijden en voor het behalen van rendement te kijken naar obligaties en in het bijzonder bedrijfsobligaties.
    Michiel Vos, correspondent voor Nederlandse tv en radio in de VS, liet tijdens het seminar zijn licht schijnen op de komende Amerikaanse verkiezingen die in november gepland staan. Zijn conclusie luidt dat statistisch gezien de kans klein is dat huidige president Obama zal worden herkozen vanwege de onvrede over zijn beleid. De recente uitglijders van de Republikeinse uitdager Mitt Romney onder meer over de afhankelijkheid van veel Amerikanen, kunnen volgens hem echter de doorslag geven doordat het beeld is ontstaan dat Romney zich niet kan inleven in de noden van de gewone Amerikaan.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De familie Abma zijn de zoveelste figuren die denken dat ze met een 'simulatiemodel' de toekomst kunnen voorspellen.
      Ongeacht de uitkomst van hun voorspellingen, verdienen ze natuurlijk zelf flink wat geld dankzij de publiciteit.
      Dit is het 'standaard businessmodel' van vrijwel alle goeroes.

      Verwijderen
  3. Morgan Stanley ziet het somber in
    21 Sep 2012 om 15:30 - IEXProfs Redactie -

    Morgan Stanley blijft somber, schrijft Business Insider. Volgens het laatste Global Asset Strategy rapport van Gregory Peters, 'Fundamental Disconnect', geeft de markt de strijd weer tussen verslechterende fundamentals en liquiditeitsingrijpen van de centrale bank. De fundamentals winnen, aldus de zakenbank.

    Morgan Stanley blijft sceptisch ten opzichte van de risicorally, en betwijfelt of die wel duurzaam kan zijn zonder een hogere groei. Het beleid zal misschien nog even voor wind in de rug zorgen, maar uiteindelijk is meer groei noodzakelijk.

    Er zijn allerlei risico’s die monetair beleid niet voor altijd kan ondervangen. Peters somt ze op:

    De Amerikaanse cijfers waren in het tweede kwartaal beter dan verwacht, maar vooral gedreven door financiële instellingen. De vooruitzichten voor het vierde kwartaal en voor 2013 zullen naar beneden worden bijgesteld.
    De problemen in Europa zijn nog niet opgelost. Het ingrijpen van de ECB is positief, en er wordt vooruitgang geboekt met betrekking tot de bankenunie. Het OMT wordt echter niet aangesproken tot Spanje om hulp vraagt.
    De harde landing in China. Door de vertraging buiten het land, het gebrek aan voldoende ingrijpen van de overheid en het inflatierisico wil de groei maar niet stijgen.
    De verkiezingen in de VS in combinatie met de ‘fiscal cliff’ zorgen voor ineffectief of zelfs averechts fiscaal beleid.
    Business Insider ziet het zelf minder somber in:

    De risicofactoren die worden genoemd, zijn bij iedereen bekend. Dat betekent niet dat het geen punten van zorg zijn, maar wel dat ze niet als een verrassing kunnen komen.
    Het idee dat de markt niet in verhouding staat tot de fundamentele waarden is niet geheel naar waarheid. Feit is dat de economie al een tijd lang vooral positief verrast.
    De kern van het betoog is echter waar: fundamentele waarden doen er nog steeds toe, en zijn belangrijker dan ingrijpen van de centrale bank.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. wo 03 okt 2012, 21:32
    IMF-econoom: crisis duurt zeker 10 jaar
    BOEDAPEST - Het duurt zeker 10 jaar vanaf het begin van de financiële crisis voordat de wereldeconomie weer in goede vorm is. Dat zei topeconoom Olivier Blanchard van het IMF woensdag tegen de Hongaarse nieuwssite Portfolio.hu.

    Blanchard bepleit in het interview een grotere solidariteit tussen leden van de eurozone en meer integratie in fiscaal en economisch beleid.
    Hij zei dat Europa verder moet gaan met integreren, wil de monetaire unie een succes worden. „Ik denk dat het vooruit of achteruit moet gaan. Het kan niet blijven zoals het is. Ik denk dat niemand echt achteruit wil gaan.”
    De topeconoom merkt op dat de Verenigde Staten een begrotingsprobleem hebben dat nog niet is aangepakt. „De meeste analisten hebben er vertrouwen in dat er zal gebeuren wat nodig is. Ik hoop dat ze gelijk hebben.”
    Japan kan er volgens Blanchard tientallen jaren over doen om zijn schuldproblemen op te lossen, maar hij zei dat het IMF voor China geen harde landing verwacht. „China heeft waarschijnlijk zijn bezittingenexplosie aangepakt, hoewel het nu langzamer groeit dan voorheen”, zegt hij.
    Om de wereldeconomie weer terug te laten keren naar een gezonde toestand is het volgens de econoom nodig dat opkomende markten hun munt sneller opwaarderen. China houdt momenteel de waarde van de yuan kunstmatig laag om de eigen export te bevorderen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Waarom hyperinflatie waarschijnlijk is (en Precies ongelijk heeft):

    http://nikolaos196.blogspot.nl/2012/10/waarom-hyperinflatie-waarschijnlijk-is.html

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Deel 2:

    http://nikolaos196.blogspot.nl/2012/10/waarom-hyperinflatie-waarschijnlijk-is_13.html

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het is heel knap om dit soort onzin te verzinnen...!!

      Een ding is zeker: Boeken met het woord 'Crash' in de titel verkopen als warme worstebroodjes.

      Er is duidelijk een 'crash-goeroes-hype' aan de gang.

      Verwijderen
  7. Grantham: meer matige jaren volgen
    29 Oct 2012 om 15:30 - IEXProfs Redactie -

    De wereldwijde economie staat er niet goed voor. Stijgende grondstofprijzen, een vergrijzende bevolking en een vertraagde productiviteitsgroei betekenen matige vooruitzichten. Topstrateeg Jeremy Grantham gaat in een interview met Bloomberg Businessweek in op de problemen.
    De wereldwijde groei wordt geremd door de hoge grondstofprijzen, aldus Grantham. Tot 2002 daalde het percentage dat aan hulpbronnen werd uitgegeven tot 9%. Maar sindsdien verdubbelden en verdriedubbelden de prijzen van zo ongeveer alle grondstoffen. Dat verminderde het wereldwijde bbp met zo’n drie punten.
    De wereld onderschat de invloed van een verminderende bevolking. Het groeitempo was tijdens de piek in 1971 2,1%, nu 1,2%. Over dertig jaar is er geen groei meer. Daar komt nog eens bij dat mensen minder uren werken en ouder worden.
    De productiviteit groeit niet meer zo hard. Voor de ontwikkelende markten ligt dat anders; die zijn nog op stoom. De westerse wereld heeft de grootste verbeteringen in productiviteit al achter de rug. De schuldproblemen zijn volgens Grantham dan weer overdreven. We zouden ons moeten richten op educatie, de kapitaaluitgaven en de kwaliteit van innovatie en technologie.
    Beleggers
    De Amerikaanse verkiezingen in de nabije toekomst betekenen twee slechte jaren voor beleggers. Opbrengsten volgden altijd pas in het derde en vierde jaar van de presidentiële cyclus. De VS bevinden zich nu dus in het eerste jaar, en dan willen de republikeinen in een toch al kwetsbare economie nog eens flink korten. Daar bovenop komen de Europese problemen en de vertraging in China. Grantham adviseert beleggers dus rustig aan te doen.
    Blue chip aandelen doen het in de VS niet zo slecht, en de opkomende markten hebben een goede prijs. Europese aandelen die flink zijn geraakt door de crisis, vooral de zogenoemde waardeaandelen (value stocks), zijn goedkoop maar brengen wel risico met zich mee. Op de lange termijn zijn grondstoffen een goede investering, wanneer ze de zwakke economie goed weergeven.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. -Prepare for landing-
    19 Nov 2012 om 17:30 - IEXProfs Redactie - Gerelateerde onderwerpen: Goldman Sachs, Nouriel Roubini


    Wat hebben Nouriel Roubini en Goldman Sachs gemeen? Normaal gesproken misschien niet zo heel veel, maar in dit geval delen ze in elk geval de mening dat de (Amerikaanse) aandelenmarkten voor het eind van het jaar flink lagere niveaus gaan opzoeken. Dat is redelik tegendraads, want het begint net de modus operandii te worden bij banken en asset managers om te roepen dat het met de fiscal cliff wel mee gaat vallen.

    Roubini vindt ook het ook maar broddelwerk dat de correctie van de afgelopen week klakkeloos toegeschreven wordt aan die fiscale afgrond. Volgens Dr. Doom liggen er heel andere redenen ten grondslag aan die daling. Roubini schudt er zes uit zijn mouw:

    Zwakke groei
    Opnieuw wegglijdende eurozone
    Politieke problemen (ja, ook de fiscal cliff)
    Waarderingen zijn te hoog opgelopen gezien de lage inflatie en schuldafbouw in ontwikkelde landen
    Het effect van QE is uitgewerkt
    Geopolitieke risico's staan weer prominent op de agenda (Israël, Gaza, Syrië, Iran).
    Volgens Goldman Sachs kan er nog eens 8% af, tot het eind van het jaar. De fiscale klif, het wegvallen van tijdelijke belastingdouceurs (dividend) en het schuldenplafond dat begin 2013 weer loert zijn de redenen voor Goldman Sachs-analist David Kostin om vast te houden aan zijn eindejaarsdoel van 1250 voor de S&P500.

    Kostin denkt ook dat de klif wel omzeild zal worden, ‘maar pas op een zo laat mogelijk moment in 2012’. De Bush Tax op dividend is een serieuzer probleem, denkt Goldman Sachs. De belasdting op dividend gaat per 2013 van 23,8% naar 43,4%. In 1987 deed zich een vergelijkbaar probleem voor en dat pakte niet heel goed uit voor aandelen.

    http://www.iexprofs.nl/Column/Opinie/88443/Prepare-for-landing.aspx

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Zet groei maar 40 jaar uit je hoofd
    21 Nov 2012 om 09:30 - IEXProfs Redactie

    De tijden zijn echt veranderd. Jeremy Grantham schrijft in een nieuwsbrief aan de cliënten van GMO dat de komende veertig jaar de groei van de Amerikaanse economie niet boven de 1% uit zal komen. Het is een fabel om te veronderstellen dat de groei terugkeert naar het oude vertrouwde groeipercentage van 3%. De bubbels van de laatste decennia verhullen een dieperliggend probleem, dat de groei van het Amerikaanse bbp stokt.

    Als Grantham spreekt, luisteren beleggers, omdat deze bekende belegger terecht de bubbels voorspelde in Japanse aandelen in 1989, Amerikaanse aandelen in 2000 en risicovolle activa in 2007. De belegger luidt al langer de noodklok en ook nu zijn zijn voorspellingen niet bepaald rooskleurig.
    De laatste eeuw kende de Amerikaanse economie een gemiddelde groei van 3%, maar die tijd is voor altijd voorbij. Toch gaan de meeste mensen, inclusief de Fed, nog altijd uit van een herstel van de groei tot deze historische percentages. Die veronderstelling van de Fed kan een belegger maar beter met een korreltje zout nemen.
    Blind man's Fed
    Fijntjes merkt Grantham op om niet te vergeten dat de Fed geleid wordt door iemand die niet eens in staat was om een huizenbubbel aan te zien komen, die maar eens in de 1200 jaar voorkomt. Het zal lang wachten worden om de rentepercentages laag te houden, totdat de productiviteit weer op het oude gemiddelde uitkomt, of tot de vruchtbaarheid van de Amerikanen weer toeneemt.
    Grantham berekent echter tot 2030 een groei van het Amerikaanse bbp van 0,9%, en van 2030-2050 zakt dit in tot 0,4%. Hierbij gaat de belegger uit van een gemoedelijk doormodder-scenario, dus afgezien van onverwachte rampen of ingrijpende gebeurtenissen. Argumenten voor zijn lage groeiverwachting zijn onder andere:

    De groei van de bevolking is over zijn piek heen in 1970, het aantal manuren groeit nog maar met 0,2% (zie grafieken hieronder).
    De kosten voor grondstoffen stijgen en dit zal alleen maar toenemen. Als ze groeien met 9% op jaarbasis komt er een punt dat de economische groei volledig opgeslokt wordt door hogere kosten voor grondstoffen.
    Klimaatverandering zal ongunstiger uitpakken, meer overstromingen en droogte bedreigen de oogsten.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. 2013: Year of $50 Oil and $1,200 Gold?
    By Catherine Boyle | CNBC – 2 hours 26 minutes ago
    @cnbc on Twitter

    Drastic falls in the price of oil and gold, doubling of the yield in 30-year Treasurys and mass nationalizations in Japan's struggling electronics industry may be on the agenda next year.
    These outlier forecasts are some of Saxo Bank's "Outrageous Predictions" for 2013.
    Steen Jakobsen, chief economist at Saxo Bank, argued that the "revolution" in shale gas in the U.S. could push (: @WTCL13J-GB) down to $50.
    Sabine Schels, senior director and global commodity strategist at BofA Merrill Lynch Global Research,has also argued that the cost of oil could hit these lows.
    "We have a unique situation in that the U.S. is producing way more oil than anyone thought they would. That will be a downward pressure along with slowing global growth," he told CNBC.
    "The political danger here is that the Saudis need $85-90 a barrel to keep their balance in check, so this could have huge implications for the Middle East."
    "We could have energy costs go down net-net for consumers, and that's what the world needs right now," he added.
    (Read More: Gas Prices Hit New 2012 Low)
    Jakobsen has also predicted that the (XETRA:.GDAXI-DE) stock index could fall by a third as Germany's industrial expansion slows in 2013, and the cost of soy beans may rise by 50 percent. His predictions include a default for Spain, rises in both the (Exchange:JPY00H=)and euro/Swiss franc and Hong Kong swapping the Hong Kong dollar's peg from the U.S. dollar to China's renminbi.
    These predictions should be taken with a pinch of salt as most of Jakobsen's similar predictions last year didn't come true - most notably the forecast that (AAPL)'s stock would lose 50 percent from its 2011 high. The technology company is actually up 28 percent on the year after the successful iPhone5 and iPad Mini launches.
    (Read More: Outrageous Predictions for 2012)
    Predictions which did come true included the rise of Sweden and Norway as safe havens and a slowdown in Australia's growth.
    Jakobsen himself adds that these particular predictions are "ten events which could change the financial landscape" or black-swan type events rather than ten he thinks are sure bets. He cautioned investors against discounting such events.
    "Complacency is as big as we've seen in many years," he warned.
    (Read More: Boldest Predictions for 2013)
    Another of his more extreme calls is the 50 percent rise in the cost of soy beans. Last year, he predicted a similar rise in the cost of wheat, which was outstripped by sky-high corn prices after a series of bad weather events.
    "China is very aggressively stockpiling soy beans because it fears this happening," he warned.
    The potential removal of the Swiss franc E1.20 peg to the euro has become more discussed in recent months, but few have made the call that its removal would send the euro/Swissie to 0.95, as Jakobsen does. He argued that the Swiss National Bank, which has bought up unprecedented levels of foreign currency to maintain the peg, will have to balance exports with the risks posed to the Swiss sovereign wealth fund - which he believes is over-exposed to Australian bonds and U.S. Treasurys.



    http://finance.yahoo.com/news/2013-50-oil-1-200-103706824.html

    BeantwoordenVerwijderen
  11. donderdag, 07 nov 2013 door onze redactie
    'In 2014 crasht de aandelenmarkt'

    De wereldwijde aandelenmarkten zullen in de komende maanden pieken. Daarna moeten beleggers op hun hoede zijn, zegt strateeg Bob Janjuah van Nomura.

    Tot en met het eerste kwartaal van 2014 zullen de beleggers nog maximaal in de ‘risk-on’ modus staan. In de drie daaropvolgende kwartalen zullen aandelen met 25 tot 50 procent dalen.

    ‘Hoewel mijn koersdoel voor de S&P voor de komende vijf maanden op 1800 blijft staan, zou in het extreme geval een koers van 1850 mogelijk moeten zijn’, zo citeert CNBC uit een brief van Janjuah aan klanten.

    Als de VIX-index naar 10 afglijdt de komende maanden is dat volgens hem het teken om de portefeuille te herpositioneren.

    Tussentijdse correctie
    Voor het eind van deze maand zou er overigens al een tussentijdse sell-off kunnen optreden omdat de markt al het goede nieuws van de afgelopen tijd met betrekking tot economische groei volledig heeft ingeprijsd.

    Mogelijk dat de S&P een stapje terugzet van 1770 nu naar 1650 of mogelijk zelfs 1600 punten, zei hij.

    De reden voor zijn pessimisme is de geringe wereldwijde economische groei, de matige fundamentals en het 'gevaarlijk' soepele monetaire beleid. Daar komt nog bij de te hoge schulden, de 'enorme misallocatie van kapitaal' en de overmatige speculatie.

    BeantwoordenVerwijderen