vrijdag 7 januari 2011

Het tegendraadje van de Tegenpartij



Zeven redenen om bearish te zijn

WOENSDAG 5 JANUARI 2011, 16:36 uur | 2887 keer gelezen

Door Joost van Kuppeveld
AMSTERDAM (Belegger.nl) – Beleggers hebben er zin in dit jaar. Dankzij een forse eindejaarsrally eindigden de beurzen met een dikke plus en voor 2011 zijn de verwachtingen hooggespannen. Zo liepen in Het Financieele Dagblad de voorspellingen van beleggingsprofessionals voor de AEX uiteen van 7 tot 20 procent in de plus. De website iex.nl registreerde het hoogste vertrouwen in de beurs sinds 2006. Gelukkig zijn er altijd contrarians. Claus Vogt, hoofd research van de Berliner Effektenbank, is zo’n tegendraadse belegger. Hij vond zeven redenen om juist negatief te zijn en publiceerde deze in een rapport.
http://www.belegger.nl/nieuws/98926/Zeven_redenen_om_bearish_te_zijn







26 opmerkingen:

  1. deel 2:

    Zijn eerste reden om negatief te zijn is dat aandelen in zijn ogen sterk overgewaardeerd zijn, zodat bijna gegarandeerd is dat de langetermijnopbrengst mager zal zijn. Verder vindt hij dat de laatste rally niet gebaseerd is op houdbare economische gronden, maar puur op het vertrouwen dat de Fed de beleggingen wel omhoog zal stuwen.

    Vogt wijst ook op de opgelopen lange rente. ‘In het verleden waren bull markets steevast in blessuretijd als de rente steeg, zelfs toen de fundamenten een stuk beter waren dan vandaag’. Als vierde reden geeft hij op dat er geen technische bevestiging is geweest van de huidige koersstijgingen.
    China is een zeepbel

    De vijfde reden om negatief te zijn is de schuldencrisis. ‘Niet alleen in Europa, maar ook in Japan en de Verenigde Staten. De markt voor gemeenteobligaties ligt nu al onder druk.’ Vogt zegt ook dat de problemen van de financiële sector niet zijn opgelost, maar dat de sector met pappen en nathouden overeind wordt gehouden, door het bijdrukken van geld en het niet op marktwaarde hoeven waarderen van bezittingen. Als laatste wijst Vogt naar China. Volgens hem is de economie daar een zeepbel die in 2011 op het punt staat om doorgeprikt te worden. ‘Dat is een belangrijke bedreiging voor de nog steeds zeer fragiele wereldeconomie.’

    Zijn conclusie is dat dit alles duidt op een slechte investeringscasus. ‘Ja, de aandelenmarkt kan een rit omhoog maken, zoals bijvoorbeeld in 1999. Maar gebaseerd op de overdreven uitbundigheid, plus de andere 7 redenen die ik je gegeven heb, zou ik niet wedden op die onwaarschijnlijke uitkomst.’ Hij adviseert de S&P 500 short te gaan. En wat denkt Belegger.nl? De hoofdredacteur had het niet beter kunnen verwoorden.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Beleggers op Wall Street zijn te optimistisch
    11 januari 2011, 10:04 uur | FD.nl
    Door: Edward Loef
    Analisten zijn unaniem optimistisch voor aandelen in 2011. Ook het sentiment onder aandelenbeleggers is positief.
    Dat kan ook niet anders na de fraaie beursrally in de laatste maand van een overwegend zeer volatiel 2010.
    Teveel optimisme op Wall Street kan (tijdelijk) gevaarlijk zijn. Kijk maar de VIX-index vanaf medio 1999 afgebeeld in het rood in de grafiek. Die index meet de verwachte beweeglijkheid voor de beurskoersen op basis van de twee dichtst bijzijnde optieseries van de komende twee optie-expiraties op de Chicago Board of Trade.
    Grote(re) koersuitslagen
    Hoe meer beweeglijkheid, hoe meer onrust, dus hoe hoger de 'verzekeringspremie' voor het risico van grote(re) koersuitslagen.
    De VIX noteert nu zo laag, dat het koersniveau min of meer samenvalt met belangrijke koerstoppen in de koershistorie van de S&P 500 sinds 1999. De marktomslag, van optimisme naar pessimisme, is goed te zien in juli 1999, september 2000, maart 2002, oktober 2007, januari 2010 en april 2010.
    Het koersverloop van de S&P 500 index (in het zwart) beweegt zich min of meer identiek aan die van zes jaar geleden (begin 2005). In dit jaar ging Wall Street in het eerste kwartaal ook onderuit.
    Al met al dringt de conclusie zich op dat de aandelenbeleggers op Wall Street op dit moment waarschijnlijk veel te optimistisch geluimd zijn en risico's veronachtzamen.
    ========================================
    commentaar:
    Loef is kennelijk een contrarian geworden....!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. BELANGRIJKE MEDEDELING

    De beheerder van het First Capital TA Fund, First Capital Fundmanagement, heeft besloten de activiteiten van het First Capital TA Fund voorlopig op te schorten. Er worden dan ook geen nieuwe stortingen meer aangenomen en inschrijven is met directe ingang dan ook niet meer mogelijk. Personen die reeds belegd hadden in het fonds zijn schriftelijk van het besluit op de hoogte gebracht en zullen hun inleg geheel gerestitueerd krijgen.

    Reden voor de opschorting van het fonds is dat een aantal personen en organisaties die op voorhand hadden toegezegd geld te zullen storten in het fonds, hun toezegging niet of slechts gedeeltelijk zijn nagekomen. Hierdoor kreeg het fonds in een cruciale aanloopfase te weinig volume, waardoor de kosten voor de participanten te hoog op zouden kunnen oplopen. De beheerder vindt dit onverantwoord en heeft daarom besloten de activiteiten - in fondsvorm - voorlopig op te schorten.
    ----------------------------------------
    Loef z'n TA fonds is dus mislukt voordat het begonnen is, dat is jammer, want ik had liever gehad dat hij met z'n fonds bewezen had dat TA niet werkt.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. wo 19 jan 2011, 13:20 |
    `Correctie op Wall Street aanstaande'

    AMSTERDAM - Tom DeMark verwacht dat de Amerikaanse S&P500 minimaal 11% gaat corrigeren vanaf de huidige 2-jarige top. De vooraanstaande beurshandelaar baseert zich op zijn technische indicatoren, die voor het eerst sinds medio 2007 een verkoopsignaal geven.
    DeMark is al 39 jaar bezeten van de beurshandel. Naast zijn tijdrovende werk als handelaar en adviseur voor institutionele partijen schreef hij diverse boeken, waaronder `The New Science of Technical Analysis'. De door hem ontwikkelde TD-indicatoren zijn onder meer toegankelijk via de in de financiële wereld veel gebruikte terminals van Bloomberg.
    Waar de meeste handelaren trendvolgers zijn, ligt de focus van DeMark bij het signaleren van een trendomkeer. Hij ziet zich ook niet zozeer als een technisch analist, maar meer als een markttimer.
    Hij meent dat vermoeidheidsverschijnselen in een zijwaarts bewegende markt goed opgespoord kunnen worden. Als een markt zich duidelijk in een trend voortbeweegt, zoals nu bij veel aandelenbeurzen, is dat lastiger. Toch verschaft de markt volgens hem dan toch ook vaak aanwijzingen, zoals een afzwakking van de koersbewegingen richting de trend.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. woensdag 26 januari 2011

    Verkoop goud, koop euro's
    Mark Leenards | 11:30
    Er was een tijd dat beleggers geloofden in de pot goud aan het einde van de regenboog. Tegenwoordig gaan steeds meer beleggers uit van de platte aarde met een diepe afgrond aan het einde. Ik geloof in geen van beide sprookjes en handel graag op basis van feiten. Zo zie ik de bekende angstindicatoren de laatste tijd hard dalen en daarom vind ik het tijd voor een gewaagde, contraire en wellicht onlogische trade: verkoop goud en koop euro’s.

    En wel om de volgende redenen:

    Iedereen is negatief over de euro. Als iedereen al negatief is dan zijn er geen verkopers meer over. Dat geldt althans voor aandelen. De euro is een munteenheid en per definitie afhankelijk van vertrouwen. Dat vertrouwen is er wel, want de euro noteert tegenover de dollar op het niveau van medio 2007, toen het woord eurocrisis nog niet eens bestond. Go with the flow heeft nooit gewerkt voor euro-shorters.

    http://www.iex.nl/Column/61045/Verkoop-goud-koop-euros.aspx

    BeantwoordenVerwijderen
  6. De meest logische oorzaak: goud is een puur speculatieve assetcategorie geworden. Bovendien vertoonde de prijs duidelijke tekenen van bubbelvorming. De perfecte achtjarige trend lijkt voorlopig even doorbroken. Goud heeft heel wat Marc Fabers nodig om verder door te stijgen.
    En als de inflatie inderdaad explodeert dankzij de miljardensteun van de VS en Europa aan de eigen economie? Dan moet u naar mijn mening geen goud hebben, maar eerder vaten olie en voedsel. Daar kunt u tenminste wat mee.

    Een belangrijke overeenkomst tussen de goudrally en de eurocrisis (en alle andere hypes) is de enorme invloed van de media. Maar wie handelt op de berichtgeving in de media, is altijd te laat en verdient nooit geld. Als het aan de media lag, was u nooit in aandelen gestapt in 2009, had u nooit de euro gekocht op 1,20 dollar en was u nooit op het hoogtepunt uit Chinese aandelen gestapt.
    Maar misschien had u dat inderdaad allemaal niet gedaan. De kans is klein dat u dan het bovenstaande advies opvolgt.
    ------------------------------
    Mark Leenards is fondsbeheerder en bezeten van de beurs. Sinds maart 2006 beheert hij het Strong Buy Selection Global Equity Fund Hij maakt gebruik van een breed scala van analysemethodes om te zoeken naar kansrijke aandelen op alle wereldbeurzen.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. COLUMN JAAP VAN DUIJN
    Wacht in 2013 een nieuwe terugval?
    1 februari 2011, 10:00 uur | FD.nl
    Een paar weken geleden had ik het genoegen op een beleggingsseminar op te treden met technisch analist Edward Loef, medecolumnist voor het FD.
    Mijn houding ten aanzien van beleggen, wat hoe dan ook al moeilijk genoeg is, is altijd geweest dat de belegger alle inzichten moet gebruiken die hij verwerven kan. Inzichten vanuit de macro-economie, monetaire economie, bedrijfseconomie, statistiek, sociale psychologie, klassieke beleggingsanalyse én technische analyse. Technische analyse gaat over vraag en aanbod en over het herkennen van prijs- en volumepatronen, waarlangs de krachten van vraag en aanbod zich ontwikkelen. Het blijkt keer op keer dat het gedrag van grote groepen mensen, in dit geval beleggers, geen willekeurig verloop heeft, maar dat zich door de tijd patronen ontwikkelen, die voor de goede lezer herkenbaar zijn en die zich ook plegen te herhalen. De wisselende stemmingen van optimisme en pessimisme zijn van alle tijden.
    Gereedschapskist
    Ieder vakgebied heeft zijn gereedschapskist waarin de hulpmiddelen zitten die professionals gebruiken om verschijnselen die zij waarnemen te duiden. Een econoom probeert met zijn theoretische en praktische bagage de economische ontwikkelingen te duiden en de technisch analist probeert hetzelfde te doen voor wat betreft de marktontwikkelingen die hij waarneemt. Als we begrijpen wat de werkzame krachten zijn, kunnen we misschien ook verkennen hoe het verder zou kunnen gaan. Verschillende economen zullen tot verschillende toekomstverkenningen komen omdat zij de werkzame krachten verschillend interpreteren, en voor technische analisten geldt hetzelfde. Tot teleurstelling van velen zijn economen het daarom vaak niet met elkaar eens en de technische analisten vertellen ook nogal eens een verschillend verhaal.
    Maar wat bleek op dat seminar in Amsterdam, een paar weken geleden? Mijn interpretatie van de structurele en conjuncturele krachten in de wereldeconomie bracht me ertoe het vermoeden uit te spreken dat de westerse landen in 2011 en 2012 nog wel door zouden groeien, zij het in een matig tempo, maar dat de kans op een omslag (lees: nieuwe recessie) in 2013 aanzienlijk was. Ik vergeleek de huidige conjunctuurcyclus met die van de tweede helft van de jaren zeventig, na de eerste oliecrisis. Toen volgde op de eerste oliecrisis een tweede en al snel daarna een nieuwe grote recessie (1980 - 1982).
    Beurspatronen
    Na mij sprak Edward Loef. Hij keek naar beurspatronen en gaf aan dat de aandelenkoersen dit jaar en volgend jaar nog wel zouden kunnen stijgen, maar dat het in 2013 echt oppassen geblazen werd. Langs twee kanten werd eenzelfde conclusie getrokken.
    ----------
    Econoom Jaap van Duijn was tot zijn pensionering in 2005 jarenlang het gezicht van Robeco.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Aandelen presteren de laatste tijd prima, maar dat blijft niet duren.
    "Er komt een nieuwe berenmarkt in 2011", voorspelt Rob Arnott, bekend om zijn baanbrekend onderzoek over aandelenmarkten.

    (netto) - Nog voor Rob Arnott in 2003 Research Affiliates oprichtte, had de 56-jarige Amerikaan al meer dan 100 onderzoeksrapporten over de financiële markten geschreven voor wetenschappelijke tijdschriften. Zijn gelauwerde werken over de risicopremie of over het belang van dividenden hebben een belangrijke stempel gedrukt op de ontwikkelingen in vermogensbeheer. De Amerikaan richtte ook de fundamentele indexen op. Dat zijn indexen die niet zijn samengesteld op basis van marktkapitalisatie maar op basis van de fundamenten van de aandelen en obligaties.
    De bedrijven leggen goede resultaten voor, maar toch acht u de kans op een recessie vrij groot. Waarom?
    Rob Arnott: "Er is de voorbije maanden wel economische groei geweest. Maar die groei is, uitgedrukt in miljard dollar, veel lager dan het bedrag dat in de economie is geïnjecteerd. Dat wijst erop dat de geldinjecties niet tot economische groei leiden. Een groot probleem van de westerse maatschappij is dat ze ervan uitgaat dat consumptie automatisch tot welvaart leidt. Maar wat baat het een Mercedes op krediet te kopen, als je een jaar later zonder werk valt en niet in staat bent de afbetaling te doen. Dezelfde rekening kunnen we maken voor een land. Een land is één grote familie en het komt erop aan niet meer te lenen dan wat binnen de capaciteiten ligt.”
    In hoeverre zullen de geldinjecties, vooral van de Amerikaanse overheden, de inflatie doen aanwakkeren?
    Arnott: “Het is vanzelfsprekend dat die overheidsinjecties tot inflatie zullen leiden, mogelijk zelfs tot inflatieniveaus van meer dan 10 procent. Daar komt nog bij dat die monetaire versoepeling nauwelijks iets uithaalt. Ze leidt niet tot meer economische groei.”
    Wat moet een belegger vandaag doen?
    Arnott: “In de eerste plaats moet de belegger vandaag heel voorzichtig zijn. Aandelen noteren aan vergelijkbare niveaus als in 2007 en obligaties noteren aan rendementen die vrij laag zijn, op de probleemlanden na. Traditioneel bouwt de belegger zijn portefeuille op twee pijlers: aandelen en obligaties. Eigenlijk zou hij vandaag een derde pijler moeten toevoegen: inflatie. We hebben een 20-jarige periode van dalende inflatie achter de rug. Nu moeten we ons opmaken voor een periode van stijgende inflatie. Bescherming is noodzakelijk, zeker omdat zowel traditionele aandelen als obligaties minder goed presteren in inflatietijden. Het is ook belangrijk om dat te doen op een moment dat die bescherming nog goedkoop is. Als de markten eenmaal uitgaan van hoge inflatie, is het te laat.”
    Hoe bereiden we ons voor op hoge inflatie?
    Arnott: “Ten eerste door inflatiegelinkte obligaties te kopen. Als de koersen van die obligaties vandaag 2,5 procent inflatie verdisconteren, en je verwacht dat die inflatie sterk zal stijgen, dan is het duidelijk dat die obligaties alleen maar kunnen stijgen. Andere indekkingen tegen inflatie zijn bijvoorbeeld: groeimarktobligaties, groeimarktaandelen, vastgoed- of hoogrentende (high yield) obligaties. Die laatste profiteren van inflatie omdat de waarde van schulden van een onderneming daalt bij hoge inflatie. Lagere schulden betekenen minder gevaar op faillissement en dus grof geschat een hogere return.”

    Peter Van Maldegem - 12:09 - 25/01/2011 Copyright © netto.be

    BeantwoordenVerwijderen
  9. 01:00 - 09 februari 2011 door Stijn Demeester
    ‘Ik zou maar wat graag optimistisch worden'
    Beruchte permabear Albert Edwards (Société Générale) voorziet ‘ijstijd' voor wereldeconomie

    ‘China is een freak-economie die voor een harde landing staat’. ‘De gemiddelde berenmarkt duurt 19 jaar en telt vier recessies. Dus we hebben er nog minstens twee te gaan.’ ‘De beursindexen zullen terugkeren naar het dieptepunt van net na de Lehman-crisis.’ Het mag duidelijk zijn: Albert Edwards, hoofdstrateeg bij Société Générale, neemt geen blad voor de mond. ‘Al wat ik gezegd heb, mag je opschrijven. Ik heb het niet zo voor mensen die een grote mond opzetten maar het daarna niet in de pers willen zien verschijnen.’

    Van iemand die al sinds 1996 uitgaat van een economische apocalyps verwacht je op zijn minst een zekere zwaarmoedigheid. Niet bij Albert Edwards, de notoire beurspessimist die al zeven jaar op rij verkozen is tot beste strateeg ter wereld door het gerenommeerde onderzoeksbureau Extel. Is het omdat hij net is teruggekeerd van een vakantie in Barbados? Voor mij zit de vrolijkste, meest atypische bankier die ik ooit ontmoette. Purper bloemetjeshemd en dito sokken. Casual broek en stevige stappers aan de voeten.
    Edwards staat te boek als iemand die tegen de stroom ingaat en draagt de titel van ‘permabear’ (permanente beurspessimist) met enige fierheid. De haatmail die hij ontvangt, krijgt een ereplaats in zijn rapporten. ‘90 procent van de analisten zegt steeds dat de beurzen zullen stijgen. Maar onze klanten betalen ons niet om dat te horen.’

    BeantwoordenVerwijderen
  10. 2)
    ‘Laatst presenteerden Goldman Sachs en wij op dezelfde dag onze vooruitzichten. Die van hun waren ongeveer het spiegelbeeld van de onze. The Economist merkte toen in de Buttonwood-column op dat hun disclaimer langer was dan de presentatie zelf.’
    Terug naar de financiële markten. Edwards poneerde zijn ‘ijstijdhypothese’ in 1996. De econoom gaat ervan uit dat de wereldeconomie naar Japans voorbeeld voor een aantal verloren decennia staat. In essentie gaat het erom dat aandelen fundamenteel overgewaardeerd zijn ten opzichte van obligaties.
    Blijft u na twee recessies en een bijna-implosie bij uw ijstijdhypothese?
    Albert Edwards: ‘De crisis die we nu doormaken, is veroorzaakt door een overvloed van schulden en goedkoop geld. Dat los je niet op door nog meer schulden en geld in de economie te pompen, zoals Fed-voorzitter Ben Bernanke doet. Het probleem met landen zoals Spanje en de Verenigde Staten zijn niet de overheidstekorten, zoals velen zeggen. Die tekorten zijn daar omdat de privésector geïmplodeerd is. Zonder interventie van de overheden zaten we in een depressie. Die ‘deleveraging ‘of afwikkeling van de schulden is een proces van lange duur. Maar je lost het probleem niet op met opeenvolgende rondjes geld drukken, ‘kwantitatieve versoepeling’. Dat is gewoon het probleem steeds weer voor je uit schuiven. De kostprijs daarvan zal enorm zijn. Zo verzacht je tijdelijk de cyclus, maar de onvermijdelijke volgende crisis wordt steeds heftiger.’
    In de jaren 90 kwam u onder vuur omdat u het Aziatische groeimodel afdeed als ‘Noddynomics’, naar een naïef personage uit een Britse kinderserie. Na een politieke rel trok Dresdner het rapport in. Even later gaf de Aziëcrisis u gelijk. Voelt u zich nu meer gerespecteerd?
    Edwards: ‘Bekroond worden in rondvragen als die van Extel helpt natuurlijk. Ik doe dit werk al een hele tijd maar ik krijg nog steeds veel tegenwind, hoor. Weinig mensen kunnen het zich inbeelden dat de Chinese economie in elkaar kan klappen. Maar geen enkele economie steunt zo hard op investeringen als de Chinese. En die investeringen zijn hoogst volatiel.’
    ‘Maar velen waren in het recente verleden zo fout over de richting die de markten zouden uitgaan. Zelfs bewindslui en centraal bankiers. They really fucked it up. Dat maakt dat onze klanten vandaag meer openstaan voor tegendraadse stemmen. Daarom moeten ze er nog niet naar handelen. Dat hoeft ook niet. Maar het helpt een open geest te hebben. Wij raden aan meer promiscue om te gaan met je geld. Roteer je portefeuille en slaap geregeld elders.’
    Ondervindt u nooit druk van Société Générale om positiever te zijn?
    Edwards: ‘Ik prijs me zeer gelukkig. Ik heb nog nooit druk ondervonden. Ik mag schrijven wat ik wil, zolang het niet van slechte smaak getuigt. Ik schrijf heel korte rapporten die heel uitgesproken zijn. Ik heb uitgesproken meningen over centraal bankiers als Ben Bernanke en Alan Greenspan. Ik heb Mervyn King een leugenaar genoemd. Eind jaren 90 was ik met Dresdner bij klanten in de VS. Ik zei tegen de Amerikaanse klanten dat hun economie sterk geleek op de Thaise, die toen net ineengeklapt was. Alleen is de Thaise keuken heel wat beter dan de Amerikaanse, voegde ik eraan toe. Dat werd me niet in dank afgenomen. Een klant uit het Amerikaanse Midwesten sloeg ooit op tafel: we hebben twee wereldoorlogen gewonnen en de Koude Oorlog. Natuurlijk moet het geld naar hier komen.’ Maar dat zijn uitzonderingen. Als je die sombere boodschap op een luchtige manier brengt, kom je er doorgaans mee weg.’
    ‘Het grootste gedeelte van de economische research is net niét uitgesproken. Er is een grote angst om fout te zitten. En er is een tendens tot positivisme in de hele industrie. Want dan is het gemakkelijker om geld te verdienen. Onze klanten willen net het worstcasescenario horen. Trouwens, heel wat van de onafhankelijke commentatoren geven ons gelijk.’

    BeantwoordenVerwijderen
  11. 3)
    Ziet u zichzelf als onafhankelijk?
    Edwards: ‘Niet helemaal. Sinds 1996 zijn we structureel pessimistisch geworden voor aandelen. Dat betekent dat we een groot gedeelte van de tijd fout zaten, want in de tussentijd waren er verschillende heroplevingen van de aandelenmarkten. Maar over de lange termijn zaten we goed. We krijgen bij SocGen die vrijheid om een stap terug te zetten en een meer panoramische langetermijnblik te hanteren. Dat is een andere ‘franchise’ dan de andere beurshuizen. De meeste zijn zoals ‘pizza express’, met snelle levering van rapportjes en een hoge ‘turnover’ van analisten. Neem een analist van de farma-industrie. De ‘franchise’ wordt aan de analist uitbesteed. De bedrijven die hij analyseert, doen alles om hem te helpen. Maar als je niet succesvol bent, moet je oprotten. Dan zoeken ze wel iemand anders om de boel te runnen. Wij hebben de vrijheid om anders te werk te gaan.’
    U lijkt me ook niet pessimistisch van nature.
    Edwards: ‘O nee, ik sta net heel optimistisch in het leven. Niet alleen wanneer ik net uit vakantie ben. Ook voor overheidsobligaties ben ik optimistisch. Maar niet voor aandelen. Ik ga er nog steeds van uit dat de S&P500-index terug zal zakken tot 500 punten. Van 1.300 punten nu, ja. Er moet dus nog minstens 60 procent af. Dat klinkt outrageous. Maar in 2009 waren we er niet zo gek ver af.’
    Maar de beurzen hebben de crisis al verteerd. Veel economen menen dat een dubbeldiprecessie vermeden is. Is het dan niet moeilijk om bij uw standpunt te blijven?
    Edwards: ‘Zo’n teveel aan zelfvertrouwen is typisch voor economieën die een ‘goede’ recessie hebben doorgemaakt. We hebben het ook gezien in 2001 en 2002, toen de VS de recessie relatief goed zijn doorgekomen. Ik moet je niet vertellen wat er nadien gebeurde. En nu zien we het in China, dat deze recessie schijnbaar vlot heeft verteerd. Ik val omver als ik de nonsens hoor die sommige economen daarover kwijt willen.’
    Kunt u zich inbeelden dat u fout zat en dat u uw mening drastisch moet herzien?
    Edwards: ‘Tuurlijk. Daar zou ik geen probleem mee hebben. Begin jaren 90 was ik fondsbeheerder en las ik stapels research. Toen heb ik geleerd dat analisten heel galant een bocht konden nemen. Je las hun rapporten en je dacht bij jezelf: ‘Ik zou zweren dat hij vorige maand nog het tegenovergestelde zei.’ Dat zal bij ons niet zo zijn. Wij kunnen onmogelijk elegant een bocht nemen. Onze stellingen zijn nogal extreem. Ik kan me de tijden herinneren dat er in het VK een inflatie van 27 procent was. Ik ben ervan overtuigd dat die tijd terugkomt. We zullen gewoon ons hand opsteken en zeggen: ‘It’s true. We cocked it up.’’
    Is het niet afmattend op de duur, permabear zijn?
    Edwards: ‘Soms wel. Maar er is een reden waarom ik al 17 jaar pessimistisch ben voor aandelen. En dat helpt om voet bij stuk te houden. Tien jaar geleden geloofde niemand ons, maar de geschiedenis geeft ons gelijk. Nu kijken we terug op een periode van dramatische aandelenrendementen. Het voorbije decennium was catastrofaal voor aandelenbeleggers. Dat gezegd zijnde, ik wil wel niet de geschiedenis ingaan als iemand die steeds maar ‘bearish’ was voor de aandelenmarkten. Ik zou maar wat graag van mening kunnen veranderen, en eindelijk eens optimistisch kunnen worden over aandelen.’
    ----------------------------------------
    http://www.tijd.be/nieuws/geld_-_beleggen_fondsen/-Ik_zou_maar_wat_graag_optimistisch_worden-.9019673-3457.art?utm_source=headerpromo&utm_medium=direct

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Jakobsen (Saxo): nieuwe crisis komt
    IEX Profs Redactie | 23 mrt 2011, 15:15

    Binnen twee tot drie jaar ontstaat een nieuwe crisis. Dat stelt Steen Jakobsen, Chief Economist bij de Saxo Bank. De schuldencrisis vraagt volgens hem om een herziening van de valse logica en theorieën waar de huidige situatie op is gebaseerd. De gebeurtenissen in Japan en het Midden-Oosten vormen een excuus om het monetaire beleid wederom te verruimen. Dit draagt bij aan de reeds immense schuldenlast, aldus Jakobsen.
    Op de korte termijn heeft dit positieve effecten op de markt. Op de lange termijn brengt de verstoring van de prijsfunctie slechts haar onvermogen naar boven. Japan en China vormden belangrijke investeerders in de VS en Europa. De kans is groot dat men zich nu meer op de lokale markt gaat richten. Wereldwijd is er dan minder kapitaal beschikbaar en dat vraagt om nieuwe verruimingen binnen de G-20. Dit betekent hoogstwaarschijnlijk een vervolg op QE2, dat in juni eindigt.
    Op de lange termijn onstaat door de gebeurtenissen onzekerheid over de energievoorraad. Japan was juist bezig minder afhankelijk te worden van olie uit het Midden-Oosten. Die mogelijkheid wordt nu beperkt. Ook in Duitsland ontstaan problemen. OPEC-landen worden afhankelijker van de hoge olieprijzen omdat overheden met dat geld volksopstanden proberen te voorkomen.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Harry Dent: “Major Crash” Coming for Stocks, Commodities Already Topping Out
    By Aaron Task |

    The first quarter comes to a close today with major averages at or near multi-year highs. Expect "substantial" further gains for stocks before a "major top" occurs in late summer, says noted forecaster Harry Dent, founder of HS Dent and The Dent Method.
    The good news, for those long, is Dent predicts the Dow will trade as high as 13,200 by mid-summer and the S&P 500 as high as 1430, or more-than 7% above current levels. The bad news is "then we could see another major crash," Dent says, forecasting the Dow could trade as low as 3300 in a worst-case scenario. "Bubbles go back to where they started or a little lower," he says. "The stock market bubble started at (Dow) 3800 in late 1994."
    While Dent predicts the Dow's crash will play out over several years, he sees clear and present danger in gold, silver, oil and other commodities. "All investors should lighten up on or sell oil, silver, and gold as the U.S. dollar looks like it has bottomed and should rise ahead," he writes in the March issue of HS Dent Forecast.
    In the accompanying video, Dent further explains his thinking for why commodities will stumble ahead of stocks, which is the opposite of what happened in 2007-08. In sum, he believes efforts by global central bankers to fight inflation — with the notable exception of the Fed -- will hurt growth in emerging markets as well as demand for many commodities.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Pimco: voorbereiden op doemscenario
    IEX Profs Redactie | 07 apr 2011, 10:00

    Behaalde resultaten in crises uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Beleggers doen er goed aan in te spelen op mogelijke rampscenario’s en bepaalde gevaren af te dekken, menen de specialisten van Pimco. Beleggers kunnen er baat bij hebben om hun benadering van diversificatie te heroverwegen om de impact van mogelijke toekomstige crises te keren.
    Investeerders hebben lang erkend dat naïeve extrapolatie van gegevens uit het verleden kan leiden tot desastreuze investeringsresultaten in het heden. Kwantitatieve data is gebaseerd op het verleden, toekomstige data is eigenlijk niet te vinden. De data uit het verleden moet helpen om toekomst visie te ontwikkelen. De specialisten van Pimco hebben kwantitatieve informatie gecombineerd met kwalitatieve inzichten om zo risico’s in te schatten die impact kunnen hebben op verschillende portfolio’s.
    Pimco heeft vijf doomscenario’s opgesteld, die zouden kunnen gebeuren in het licht van de huidige wereldomstandigheden, en de impact doorberekend op een hypothetische standaard portfolio. De potentiële impact van desastreuze gebeurtenissen op investeringsportefeuilles inschatten is meer kunst dan wetenschap, omdat niemand met zekerheid de impact van deze scenario’s kan voorspellen.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. 2)
    De vijf scenario’s zijn:

    Crisis in de Europese Unie, waarbij Ierland de eurozone verlaat
    Bestuurlijke en fiscale crisis in de VS
    Barstende zeepbel van de opkomende markten
    Afwaardering van Amerikaanse staatsobligaties
    Strikte monetaire politiek van de Fed met onverwachte renteverhogingen

    De extreme risicofactoren staan zelden op zichzelf. Er is een stress-correlatie, beleggingsproducten die op elkaar reageren bij spanningen in de markt. Bijvoorbeeld bij een stijgende Europese rente zal de Fed waarschijnlijk reageren met een renteverlaging, de kloof tussen bedrijfs- en staatsobligaties wordt breder, er komt meer vraag naar Amerikaans schuldpapier en de aandelenmarkt stort in. Volgens Pimco kan de correlatie in de toekomst aanzienlijk verschuiven ten opzichte van effecten in het verleden.
    Staatsobligaties onveilig
    De specialisten van Pimco stellen dat in elk scenario aandelen een groot risico lopen, om risicobewust te beleggen moet dit risico worden gehedged. Tevens blijkt dat staatsobligaties geen veilige haven meer zijn. Gegeven de huidige schuldratio in ontwikkelde economieën en de heikele situatie in de euro-periferie is staatschuld een reële risicobelegging bij een volgende crisis.
    Pimco acht het onmogelijk om te bepalen hoe snel een volgende crisis kan opdoemen. Investeerders dreigen zich teveel te richten op risico’s die makkelijk meetbaar zijn, in plaats van op mogelijke toekomstige rampen. De laatste financiële crisis had ook met een forward-looking analyse herkend kunnen worden, er dreigde een vastgoedcrisis. Investeerders zijn gebaat met een kwalitatieve visie, gecombineerd met een robuuste risicoanalyse en correlatie van toekomstige impact, zodat zij met een betere diversificatie van hun beleggingen het risico kunnen spreiden.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Lehman-nemesis foetert op de 'Charlie Sheen-belegger'

    David Einhorn, de nemesis van Lehman Brothers, laat weer van zich horen. In een brief, gericht aan de partners van zijn hefboomfonds Greenlight Capital, ergert hij zich aan de beleggende medemens. Die zijn dezer dagen ultrapositivo’s. En dat is een probleem voor Einhorn, die als notoir ‘shorter’ leeft van dalende beurskoersen.
    In de tweede alinea vergelijkt hij de financiële markten met Hollywoodster Charlie Sheen, die de laatste maanden zelfs graag in de aandacht kwam met één van de ergste drugsschandalen die Tinseltown de afgelopen maanden kende.
    Einhorn beschuldigt de markten ervan alle nieuws als goed nieuws te zien.
    'Net zoals Charlie Sheen, die lijkt te geloven dat alle publiciteit goede publiciteit is, toont recent marktgedrag aan dat we deel uitmaken van de 'alle nieuws is goed nieuws-cyclus'.
    Volgens Einhorn klopte dit voor zowel de brede markt als individuele aandelen. Einhorn begint op te sommen: een escalatie van de grondstofprijzen, onrust in het Midden-Oosten, de catastrophe in Japan, verstrakkend monetair beleid buiten de VS, een vertraging van de binnenlandse groei. En hopla: de markten schudden het zomaar van zich af.
    Ook individuele aandelen leven volgens Einhorn volgens het motto 'alle nieuws is goed nieuws'. En dat is zeker voor Einhorn een probleem. Als notoir shorter gokt hij op koersdalingen van aandelen. En dat loopt nu mis, geeft hij zelf toe. Want simpel gezegd: indien hij goede zaken wil doen, moeten de aandelen waarop hij short gaat, dalen. Maar dat doen ze niet, aangezien de markten alle nieuws als goed nieuws zien en ze daaropvolgend stijgen.
    Einhorn legt uit. 'We verwachten enkele moeilijkheden wanneer onze 'shorts' binnenkort goede resultaten zullen aankondigen en de aandelenprijs vervolgens zal stijgen. We waren het afgelopen kwartaal ook herhaaldelijk in de war over bepaalde bedrijven. Wij lazen nieuwsberichten waarvan wij verwachten dat ze het aandeel sterk zouden laten dalen. Maar die aandelen stegen, soms zelfs heel scherp.'
    De brief kan eigenlijk ook gezien worden als een excuus voor de gedeeltelijke slechte prestaties van het fonds. De grootste verliezers van het Greenlight-fonds zijn allemaal 'short-positions', volgens Einhorn door die 'goednieuwsshow'.
    Begin 2008 ging Einhorn met het fonds short op Lehman Brothers-aandelen. Hij maakte faam door de op een nota bene door Lehman gesponsord congres de boekhouding van het Wall Street-huis volledig door de mangel te halen. Vervolgens boekte hij monsterwinsten toen Lehman enkele maanden later op de fles ging.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Harry Dent: “Major Crash” Coming for Stocks, Commodities Already Topping Out
    By Aaron Task | Daily Ticker – Thu, Mar 31, 2011 11:07 AM EDT

    The first quarter comes to a close today with major averages at or near multi-year highs. Expect "substantial" further gains for stocks before a "major top" occurs in late summer, says noted forecaster Harry Dent, founder of HS Dent and The Dent Method.
    The good news, for those long, is Dent predicts the Dow will trade as high as 13,200 by mid-summer and the S&P 500 as high as 1430, or more-than 7% above current levels. The bad news is "then we could see another major crash," Dent says, forecasting the Dow could trade as low as 3300 in a worst-case scenario. "Bubbles go back to where they started or a little lower," he says. "The stock market bubble started at (Dow) 3800 in late 1994."
    While Dent predicts the Dow's crash will play out over several years, he sees clear and present danger in gold, silver, oil and other commodities. "All investors should lighten up on or sell oil, silver, and gold as the U.S. dollar looks like it has bottomed and should rise ahead," he writes in the March issue of HS Dent Forecast.
    In the accompanying video, Dent further explains his thinking for why commodities will stumble ahead of stocks, which is the opposite of what happened in 2007-08. In sum, he believes efforts by global central bankers to fight inflation — with the notable exception of the Fed -- will hurt growth in emerging markets as well as demand for many commodities.
    As for the Fed, they are "checkmated," Dent says, suggesting the Ben Bernanke & Co. are damned if they do QE3 -- because the bond market will freak out -- and damned if they don't -- because the economy and financial markets are so dependent on easy money.
    Stay tuned for additional segments to hear Dent's views on the economy, housing and the deflationary pressures detailed in his latest book The Great Depression Ahead, a bookend to his 1992 best-seller The Great Boom Ahead.
    Aaron Task is the host of The Daily Ticker. You can follow him on Twitter at @atask or email him at altask@yahoo.com

    BeantwoordenVerwijderen
  18. “It’s Going to Get a Lot Worse”: ECRI’s Achuthan Says New Recession Unavoidable
    By Aaron Task | Daily Ticker – Fri, Sep 30, 2011 10:19 AM EDT

    Weakness in leading economic indicators has become so pervasive the Economic Cycle Research Institute now predicts a new recession is unavoidable.
    "The vicious cycle is starting where lower sales, lower production, lower employment and lower income [leads] back to lower sales," co-founder Lakshman Achuthan declares in the accompanying video.
    Whereas Achuthan said the jury is still out in late August, the weakness in leading economic indicators — and ECRI uses a dozen for the U.S. alone, he notes — has become a "contagion" that is spreading like "wildfire."
    Although the recovery has been "subpar" by nearly every measure, Achuthan refutes the idea the economy never got out of recession in the first place. "Just because it looks and feels a certain way doesn't mean it's a recession," he says. "You haven't seen anything yet. It's going to get a lot worse."
    It's too soon to predict just how bad it's going to get, but he expects another spike in unemployment and further expansion of the federal government's $1 trillion deficit. This forecast has huge ramifications for the 2012 election and the already struggling U.S. consumer and Achuthan says a "mild" recession is the best-case scenario.
    By now you may be wondering what separates ECRI's recession call from the myriad other recession calls out there. First, ECRI's primary raison d'etre is predicting recession and recovery calls. Second, and more importantly, The Economist reports ECRI has never issued a "false alarm" on a recession call, meaning many of the Chicken Littles currently declaring "the sky is falling" might actually be right this time around.

    Aaron Task is the host of The Daily Ticker. You can follow him on Twitter at @atask or email him at altask@yahoo.com

    BeantwoordenVerwijderen
  19. 80% Likelihood of Bear Market in 2012: Sam Stovall
    By Matt Nesto |

    If we get through the dreaded month of October without a Black Monday or Black Friday market calamity, then we'll have plenty to be thankful for come November.
    According to one market watcher, the odds are that October will not be great even though the 4th quarter might be. ''You could say this might be a tale of two time frames, where we do get a bit more washout in the month of October, but then our traditional year end rally in November and December, only to be back in the soup again once we are back in January and the New Year as this bear market finally plays itself out,'' says Sam Stovall, chief equity strategist at Standard & Poor's.
    As it stands now, the S&P 500 is about 17% down from its late-April high and has avoided what the Russell 2000 (^RUT), Emerging Markets (EEM), Dow Jones Transportation (^DJT) and Nymex crude oil have not, and that is, slipping into a bear market --a 20% decline from their recent highs.
    But Stovall's work suggests the benchmark will likely join them. That's because, since 1945, 80% of the time that the S&P fell by 15% or more, it continued its slump to become a new bear market. In fact, Stovall says, it takes an average of 9 months for the market to go from peak to bear, at which point it continues falling for another 5 months to post an average decline of 33%. Bottom line, if history were to repeat itself, the S&P 500 would hit 915 sometime next year, around June.
    Until then, we could be on the cusp of a brief window of year-end opportunity. That's because an awful third-quarter historically precedes a positive fourth-quarter. Stovall says, out of 66 third-quarters since 1945, there have been 10 that declined 10% or more, including this year's. Of the previous 9 third-quarter wipe outs, Stovall discovered that the S&P 500 turned positive in Q4 8 out of 9 times by an average of 7.2%. That's an .888 batting average that we get a 4th quarter pop of some degree, or a mini-bull within a broader bear.
    As far as hiding spots, you can forget about stocks. Stovall says all assets classes, except Treasuries, decline in a bear market although Consumer Staples, Health Care, Utilities an Energy have outperformed the benchmark 82% of the time.

    BeantwoordenVerwijderen
  20. ma 03 okt 2011, 20:48
    Nomura voorziet scherpe daling S&P 500
    NEW YORK (AFN) - Een analist van de Japanse bank Nomura International voorziet een scherpe daling van de toonaangevende Amerikaanse S&P 500-index. Dat schreef hij maandag in een rapport.

    Analist Bob Janjuah stelde dat de graadmeter, onder meer door aanhoudende economische onrust, zo'n 25 procent tot 30 procent kan dalen. ,,Ik denk dat een dieptepunt op 800 of 900 punten in 2012 mogelijk is. En zelfs het wegzaken tussen de 700 en 800 punten is een reële situatie'', zo gaf hij aan.
    De S&P-index noteerde maandag omstreeks 20.40 uur op ruim 1107 punten.

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Saxo: Crisis 2.0 is onafwendbaar
    07 okt 2011, 10:45 - Peter van Kleef

    De komende maanden verwacht Saxo Bank, wanhopige pogingen van beleidsmakers om het financiële system te redden. In haar Quarterly Outlook 4 zegt de bank dat dit uiteindelijk zal leiden tot Crisis 2.0. De afgelopen maanden is de mondiale economie van kwaad naar erger gegaan. Groeivooruitzichten zijn verslechterd en de centrale banken trekken alles uit de kast om het systeem opnieuw te redden.
    Hernieuwende pogingen om de Europese Unie te redden van de schuldencrisis lopen vast op een ongekend gebrek aan onderlinge solidariteit en een ongekende nadruk op het verdedigen van de eigen nationale agenda, stelt de Deense bank. Econoom Steen Jakobsen: "Sarkozy is een combinatie van Marx en Reagan en dat is behoorlijk rampzalig. En Merkel heeft Oost-Duitse genen. Ze is slim, een goede wetenschapper, maar ze snapt ten diepste niets van de Europese eenheid."

    Echter, voor het eerst in maanden is Saxo Bank optimistisch. Crisis 2.0 zou kunnen eindigen in een ware clash tussen de bestaande, sluimerende schulden en het wanbeleid van het Westen. Dit zou kunnen leiden tot op hol geslagen markten en allocatie van kapitaal gericht op het behalen van het hoogste marginale rendement.
    Jakobsen: “De inspanningen van beleidsmakers om de ontwikkelde wereld te redden met bailouts, stimulansmaatregelen en het drukken van geld hebben niet geleid tot een duurzaam herstel van de financiële crisis in 2008. Het lijkt erop dat beleidsmakers en centrale banken nauwelijks hebben geleerd van eerder gemaakte fouten. Sterker nog, het lijkt er meer op dat ze eenzelfde actie weer willen herhalen, een situatie die wij ‘Maximum Intervention’ noemen. We verwachten dat dit zal leiden tot Crisis 2.0.”
    Volgens Jakobsen is het nieuwe reddingsplan zoveel als de Enronisering van Europa en leidt dat uiteindelijk en onvermidelijk tot een ultieme crisis.
    Stop met je goud te poetsen
    Het positieve hiervan is, volgens Saxo, dat Crisis 2.0 zal resulteren in een ware clash tussen de bestaande, sluimerende schulden en wanbeleid van het Westen, dit zal de ‘extend and pretend’ routine vervangen, die al bezig is sinds het uitbreken van de financiële crisis. Nu, meer dan ooit, is het tijd dat we de betekenis van het woord crisis gaan inzien, stelt de bank: een keerpunt, in plaats van een langdurige periode van kommer en kwel. Niettemin moeten beleggers hun gordels vastmaken.

    Jakobsen verwacht dat ons staat een wilde rit te wachten, maar wel een die ons hopelijk naar een betere plek zal brengen. Daarvoor zal wel een menatiliteitsverandering nodig zijn. "Niet alleen in Portugal of Italië kijkt iedereen naar de overheid om de boel te redden. We zijn in Denemarken of Nederland geen haar beter. Maar de gewone man moet zijn geld van de spaarrekening halen en stoppen met zijn goud op te poetsen en zijn vermogen investeren in mensen die iets kunnen."
    Dán kan er een echt nieuw Europa komen, predikt Jakobsen. "In crisistijden worden vaak de beste ideeën geboren. Onze (groot)ouders hebben twee wereldoorlogen en de Grote Depressie meegemaakt, en kijk eens uit een raam wat voor een welvaart ze ons desondanks gegeven hebben. Daarbij vergeleken stellen onze huidige problemen niets voor."

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Jakobsen: pessimist krijgt gelijk
    20 okt 2011, 15:15 - IEXProfs Redactie

    De markt kent momenteel twee scholen: de optimisten en de ‘crisis 2.0’-aanhangers. In zijn nieuwsupdate geeft Steen Jakobsen, hoofdeconoom bij de Saxo Bank, zijn visie op de toekomst. Volgens hem zullen de optimisten misschien even gelijk krijgen, en zorgen de lage rentestand en steun van de overheden dat herstructurering kan worden vermeden. Maar niet voor lang: het risico op een tweede crisis wordt groter en groter.
    Er is namelijk een verzadigingspunt bereikt voor schuld, macromanipulatie door centrale banken, betrokkenheid van de publieke sector en tussenkomst van de politiek. Crisis 2.0 betekent een crisis voor de overheden, omdat na jaren van onvermogen de structurele problemen aan te pakken, markten en individuen uiteindelijk hun vertrouwen zullen verliezen in het vermogen van de overheid om te financieren en zelfs te regeren.
    De vraag vanuit de publieke sector is sinds 2008 de dominante factor geweest in het in stand houden van groei, maar gaat nu een fase in van consolidatie en bezuinigingen. Dat betekent dat de groei naar beneden gaat. De pogingen van landen als Spanje en Portugal om hun tekorten omlaag te drukken, laten wellicht zien dat de maatregelen die de Troika verlangen meer een fantasie zijn. Een land dat een ongecontroleerd tekort kent, heeft lange tijd nodig om structurele veranderingen door te voeren. Anders bezorgen de bezuinigingen de groei en productiviteit een dubbele klap.
    Voor het vierde kwartaal voorziet Jakobsen een kans van 60% op een verlengd uitstel op herstructurering, wat leidt tot een prestatie van ongeveer 10%. Het naar risico gewogen rendement is dus 6%. Anderzijds is er een kans van 40% op een daling van 25% door crisis 2.0, wat een naar risico gewogen rendement van -10% betekent. Het vierde kwartaal is een gok, aldus Jakobsen, en pas in 2012 komt de echte klap.

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Negen economische mythes
    29 Mar 2012 om 10:00 - IEXProfs Redactie -

    Cullen Roche gaat in The Pragmatic Capitalist in op de negen economische mythes waar onlangs David Rosenberg over schreef. Deze onderstaande negen mythes voorziet Roche van zijn eigen commentaar.

    Er is een bubble van (staats)obligaties
    LTRO heeft Europa gered
    De Amerikaanse fiscale situaties dreigt stuurloos te worden
    De weg is duidelijk opwaarts
    De huizenmarkt beweegt zich richting een volledig herstel
    Geen harde landing in China
    De stijgende brandstofprijzen doen er niet toe
    Inflatie komt terug
    De aandelenmarkten zijn goedkoop

    Roche vindt dat het begrip bubble niet opgaat voor obligaties. Het risico bij deze beleggingscategorie is een rampzalig verlies. Maar spreiding in obligaties kan dat risico beperken. Verder dreigt er geen wanbetaling op staatsobligaties van de VS, omdat het land zijn eigen valuta uitgeeft. Dan dreigt er nooit wanbetaling, inflatie is de grootste zorg. Inflatie ziet Roche alleen komen als de olieproductie stokt, of als de economie boomt.
    LTRO heeft Europa niet gered, alleen tijd gekocht. Het probleem in Europa is volgens Roche simpel. Omdat de zuidelijke landen geen eigen valuta kunnen drukken dreigt er wanbetaling. Nu moet de euro gered worden. Roche pleit ervoor deze landen autonoom te maken in hun valuta. Ofwel er moet een Verenigde Staten van Europa komen, ofwel de landen moeten failliet gaan en hun oude valuta terugkrijgen. LTRO poogt water uit het zinkende schip te pompen, maar het werkt niet. Er moet meer gebeuren.
    Het begrotingstekort in de VS kan niet uit de hand lopen, omdat Washington over een geldpers beschikt. Maar inflatie beperkt de mogelijkheden voor de VS. Meer geld in de economie pompen kan massieve inflatie veroorzaken en de huidige levensstandaard bedreigen. De economie is zwak, maar Roche is wel optimistischer dan menig ander, inclusief Rosenberg. De risico’s zijn groot en de recessie neemt af maar is nog niet verdwenen. Er zijn wel tekenen van herstel, maar het verband mag nog niet van de patiënt worden verwijderd.
    Roche ziet de huizenmarkt stabiliseren. Spreken over een nieuwe bodem is misleidend. Hij denkt dat de huizenmarkt de komende jaren vlak zal bewegen. China is de grote onbekende. Er zijn enorme risico’s die de economie van China bedreigen, waar lege steden in de woestijn gebouwd worden. De economische data die verstrekt worden vertoont altijd zwarte gaten. Roche weet eenvoudigweg te weinig over wat er in China aan de hand is, net als iedereen buiten het partijbureau.
    De brandstofprijzen tasten de consumentenuitgaven aan. Elk jaar keert deze discussie terug, met dezelfde meningen. Maar als men in de VS denkt dat de benzineprijzen hoog zijn, raadt Roche aan om een keer naar de pomp in Europa te gaan. Daar doet het pas pijn! Over inlatie is Roche wel bezorgd, meer dan Rosenberg. Hij is niet zozeer bezorgd over hoge inflatiecijfers. Maar nu de reële economie tekenen van herstel vertoont en er een kredietgroei is, neemt de kans op inflatie toe. Wel worden de risico’s overdreven.
    Grootste zorg moet volgens Roche zijn hoe we de werkloosheid en de productiviteit weer terug op niveau kunnen krijgen. De aandelenmarkten zijn niet goedkoop. Roche zou niet teveel afgaan op de relatieve waarderingen die de ronde doen. De meeste modellen zijn misleidend en altijd gebaseerd op achterom zien, terwijl niemand enig idee heeft over wat de toekomst brengen moge.

    BeantwoordenVerwijderen
  24. OHV: Wegwezen uit aandelen

    door RICHARD VAN DE CROMMERT
    AMSTERDAM – Wie dacht dat de stemming op de beurs niet somberder kan dan nu, komt volgens de specialisten van OHV Vermogensbeheer bedrogen uit. Zij verwachten dat de toonaangevende AEX-index binnen nu en zes maanden nog een duikeling naar zo’n 225 punten zal maken.
    Dat zou betekenen dat de graadmeter van het Damrak dit jaar 34% in waarde gaat afnemen ten opzichte van zijn hoogste punt in maart van dit jaar. „Alle seinen staan op rood”, bezweren de broers Peter, John en Richard Abma. „Wij adviseren iedereen om uit aandelen te stappen. Sterker nog: bij al onze klanten hebben we de aandelenportefeuille inmiddels teruggebracht tot nul. De spanning in de markt blijft voelbaar en de onzekerheden rondom Spanje zijn groot. Er is wellicht veel meer nodig dan die €100 miljard. De AEX oogt daarbij ook erg zwak.”
    De broers zijn niet de eerste de besten. Zes jaar geleden wonnen ze de hoogste geldprijs die ooit bij een beleggingswedstrijd in Nederland is uitgereikt: een prijs van 25.000 euro voor het voorspellen van de AEX. Hun bedrijf OHV Vermogensbeheer heeft een beheerd vermogen van ruim €100 miljoen.
    De voorspellingen doen ze aan de hand van modellen waarbij een belangrijke rol is weggelegd voor valuta-ontwikkelingen, grondstofprijzen, rente, inflatie en aandelenkoersen. „Daar zit ontegenzeggelijk een relatie tussen”, zeggen de broers. „Ook centrale banken stemmen hun beleid af op de prijsontwikkeling van grondstoffen.”
    De Abma-broers berekenen de trend één jaar vooruit, daarbij onder andere gebruikmakend van de koersbewegingen van de Dow Jones-index sinds 1792. Hun model werd getoetst door AAA Risk Finance, die ook studies voor pensioenfondsen verricht. „Die constateerden dat onze voorspellingen in de afgelopen jaren voor 80% klopten. Met de ratio zit het dus goed. Het resterende deel van de koersontwikkeling van de beurs wordt door emotie bepaald. Daar kun je in je modellen nauwelijks rekening mee houden.”
    Daarnaast vinden de Abmabroers het een ernstig teken aan de wand dat de liquiditeit van de aandelenmarkten opgedroogd is geraakt in de afgelopen maanden. „Dat opdrogen is nooit goed.”
    „Technisch gezien zitten we in een ernstige neerwaartse trend. Beleggers kunnen hun stukken nog steeds kwijt, maar tegen lagere prijzen. Beleggers zijn risicomijdend geworden. De echt corrigerende fase is daarom niet ver weg. We zien ook dat de afgelopen maanden het verschil tussen de Duitse aandelenindex DAX en de Amsterdamse AEX te sterk oploopt. Grote verschillen tussen indices duiden historisch gezien op enorme onzekerheid. Onze wiskundige berekeningen zeggen ons nu dat het scherpste deel van de correctie nog moet plaatsvinden.”
    De negatieve trend is sinds maart weer geactiveerd. „We zitten midden in de turbulentie. Er zit onheil aan te komen, zeker omdat de hulp aan Spanje niet meer dan een doekje voor het bloeden lijkt te zijn. Op de Spaanse beurs heerst pure stress. Echt heel precair. Het fundament onder de beurskoersen is volledig weggeslagen.”
    -------------------------
    zie Telegraaf van vandaag

    BeantwoordenVerwijderen
  25. Volatiliteit fnuikend voor aandelen
    18 Jun 2012 om 15:00 - Peter van Kleef - Gerelateerde onderwerpen: Dominic Rossi, Fidelity Worldwide Investment

    “De hamvraag is: wanneer is het tijd om bullish te worden?” Dominic Rossi, CIO global equities van Fidelity Worldwide Investment, heeft zich in het recente verleden van zijn pessimistische kant laten zien, maar voor een gezelschap uit Noord-Europa ingevlogen financieel journalisten wil Rossi in de City van Londen best een poging doen om het glas van de halfvolle kant te bekijken.
    “Het lijdt geen twijfel dat aandelen nu goedkoop zijn, op basis van historische winstcijfers – niemand hecht nog waarde aan voorspelde winsten, toch?” Dit is, wil Rossi maar zeggen, geen herhaling van 2008-2009 toen de bedrijfswinsten laag waren. “Nu zijn ze zelfs hoog, rond het piekniveau van 2007. Als aandelen rallyen, dan niet door oplopende winsten maar door herwaardering. De vraag is wat zo’n herwaardering kan triggeren.”
    Het grootste obstakel daarbij is de hoge volatiliteit. “Hoe aantrekkelijk is een asset met een volatiliteit van 20, 25%? De lage waardering is een rechtstreeks gevolg van de hoge volatiliteit. Pas als de volatiliteit voor een periode van 12 tot 24 maanden lager blijft, is er een basis voor een herwaardering.” Rossi ziet vier grote problemen die moeten worden opgelost, voordat aandelen duurder kunnen worden:
    1) Deleveraging bij banken
    2) De crisis in de eurozone
    3) De fiscale klif in de VS
    4) Hoge grondstofprijzen
    One down, three to go
    Eigenlijk ziet Rossi op dit moment alleen op het laatste punt substantiële verbetering. In 2008-2009 waren hogere grondstofprijzen nog een aanjager van de rally. Maar de oplopende commodityprijzen trokken een wissel op de economische groei. Nu is er echter een significante daling te zien in onder anderen olie, metalen en voedselprijzen.
    “De tijden van 100 dollar voor een vat olie liggen mogelijk achter ons. Ik ben op dit moment in toenemende mate enthousiast.” Op de andere drie punten is er nog weinig reden tot optimisme volgens Rossi. “Banken hebben een boekwaarde van minder dan 1. Daarmee geeft de markt een duidelijke boodschap: de sector moet nog verder inkrimpen. Het verkopen van asset managers is daarbij een goede stap.”
    Ook de eurozone blijft nog wel even doormodderen. Volgens Rossi is de huidige problematiek bijna naadloos te vergelijken met die in Latijns-Amerika, eind vorige eeuw. “Die landen hadden zeven tot tien jaar nodig om eruit te komen. “ In de VS dreigt ondertussen een krimp door het aflopen van fiscale douceurs, eind van dit jaar.
    Met de verkiezingen op komst is er geen kans dat dit probleem voor november wordt getackeld. “En de aandelenmarkten hebben die krimp – volgens onze berekeningen goed voor een daling van 3,8% van het Amerikaanse GDP - nog niet ingeprijsd.” Rossi ziet echter in de huidige markten ook nog wel kansen. Met name hoogdividendaandelen en low volatility aandelen zijn plausibele strategieën om in – op z’n best – zijwaartse markten toch rendement te maken.

    http://www.iexprofs.nl/Column/Nieuws-Opinie/78869/Volatiliteit-fnuikend-voor-aandelen.aspx

    BeantwoordenVerwijderen
  26. ‘Crisis nog nauwelijks begonnen’
    21 Jun 2012 om 10:00 - IEXProfs Redactie - Gerelateerde onderwerpen: eurocrisis, schuldencrisis

    Deze optimistische kijk vertolkte Jamil Baz op de GAIUM 2012 bijeenkomst in Monaco, meldt Reuters. Daar troffen de prominente hedgefonds managers zich om hun kijk op de wereldeconomie uit te wisselen. Volgens Baz houdt de huidige crisis nog een jaar of 15 tot 20 aan.

    Baz is de hoofd investeringsstrategie bij GLG Partners. Hij wees erop dat sinds 2007 het schuldniveau van veel landen is gestegen. Het vraagt jaren van bezuinigingen om dit tot een redelijk niveau terug te brengen.

    Volgens zijn berekeningen is de staatschuld ten opzichte van het BBP de afgelopen vijf jaar gestegen van 380 tot 420%. Dit geldt voor de G7-landen, en voor Spanje, Portugal, Ierland en Griekenland. Baz rekent voor dat dit minstens 20 jaar van bezuinigen betekent om dit niveau terug te brengen tot een acceptabele 200% van het BBP. Daarbij er maar even vanuit gaand dat de regeringen dit jaar in, jaar uit volhouden zonder politieke en sociale onrust in twee decennia.

    De economische impact van deze crisis is desastreus, sombert Jamil Baz. Zijn waardering van aandelen wijkt sterk af van de meerderheid van zijn collegae. Volgens Baz zijn aandelen relatief duur geprijsd, vergeleken met obligaties. Bedrijfsschuld is goedkoper geprijsd op de obligatiemarkten dan op de aandelenmarkten, vindt hij.

    Toen Baz zijn uitspraken in Monaco deed, haalde Spanje geld op van de kapitaalmarkt tegen een recordrente. Griekenland heeft een stapje teruggedaan van de rand van de afgrond met de verkiezingsuitslag.

    BeantwoordenVerwijderen