donderdag 29 september 2011

Nieuws over beleggingsfondsen en hedgefunds


Rendement vermogensbeheer negatief


Beleggers Belangen publiceert morgen haar jaarlijkse specialover vermogensbeheer. Daarin staat de uitkomst van een onderzoek naar de rendementen  op vermogensbeheer. Ongeveer de helft van de beheerders geeft geen inzicht in de resultaten. Van de partijen die het wel doen, blijken bijna alle portefeuilles dit jaar tot eind augustus een negatief rendement te laten zien, tussen de -10% en -25%. Dit betreft defensieve, neutrale en offensieve beleggingsportefeuilles. 2011 blijkt voor particuliere beleggers, die hun vermogen laten beheren, een moeilijk jaar te zijn.

De VEB pleit voor een jaarlijkse verplichte verantwoording door de vermogensbeheerders. De AFM moet volgens de VEB de beheerders verplichten minimaal een keer per jaar zich te verantwoorden voor hun cliënten over het beleggingsbeleid en over de ontwikkelde beleggingsvisie op lange termijn.

Uit het onderzoek van Beleggers Belangen kunnen geen conclusies worden getrokken over de lange termijn prestaties, omdat de meeste rendementsoverzichten niet verder teruggaan dan 2006. Wel blijkt uit het overzicht hoe zwaar het crisisjaar 2008 erin gehakt heeft. Op nagenoeg alle portefeuilles werden toen verliezen geleden van -25% tot -50%. De twee jaren daarna leverden wel fraaie rendementen op.

Vermogensmonitor heeft nog geen extra werk gekregen door de slechte beleggingsresultaten. Dit komt waarschijnlijk omdat de grootste verliezen dit jaar in augustus zijn geleden en de rapportages over het derde kwartaal nog naar cliënten moeten worden verzonden. Mogelijk dat beleggers pas in januari een besluit nemen of zij hun beheerder zullen aanspreken op de resultaten.

In de special van Beleggers Belangen worden ook de resultaten bekend gemaakt van de enquête die afgelopen zomer is gehouden naar de tevredenheid van cliënten over hun vermogensbeheerder. Het heeft wat weg van een zesjescultuur, Nederlandse cliënten waarderen hun vermogensbeheerder namelijk met een gemiddelde rapportcijfer van 6,2.



De afbeeldingen kunnen worden vergroot door er op te klikken.

42 opmerkingen:

  1. Valuebelegger koopt in crisistijden
    03 okt 2011, 11:45 - Peter van Kleef

    Vijf jaar is het Sparinvest European Small Cap Value fonds al actief in Denemarken, maar vanaf deze week is het ook in andere Europese landen verkrijgbaar. Op het eerste gezicht zou je geneigd zijn om de timing van de lancering van een aandelenfonds ongelukkig te noemen, maar in Kopenhagen denken ze er heel anders over. “Dit is net zo’n aantrekkelijk moment om in aandelen te beleggen als begin 2009”, zegt Jens Moestrup Rasmussen, verantwoordelijk voor de value-aandelenfondsen van Sparinvest.
    Sparinvest is een ‘deep value’ beleggingshuis, dat diverse aandelenfondsen op basis van valuebeleggen heeft. Het internationaal lanceren van dit Europese smallcapfonds - 55 miljoen euro onder beheer - is dan ook een logische vervolgstap van de vermogensbeheerder die nadrukkelijk aan de weg timmert met overnames (Atrium) en fusies (Egnsinvest) en strategische samenwerkingen (Brandes). De fondsen zijn pure bottom up-fondsen waarbij aandelen geselecteerd worden volgens een strikt beleggingsproces.
    Rasmussen: “Bedrijven moeten financieel gezond zijn, met een lage schuldpositie. Daarbij kijken we ook naar goodwill, pensioenverplichtingen (zijn die niet te rooskleurig ingeschat?), het business model en de marktpositie.” Uiteindelijk levert dat een portefeuille op met bedrijven die ook tegen een stootje kunnen in economisch zware tijden zoals nu. De Denen zoeken daarbij bedrijven die een zware discount (40% of meer) hebben ten opzichte van hun intrinsieke waarde.
    Juist in de huidige crisis zie je sterke bedrijven sterker worden en zwakke bedrijven zwakker. Een uitgelezen kans voor valuebeleggers. Rasmussen: “Door ons selectieproces zitten we vaak overwogen in meer cyclische bedrijven. In een sentimentgedreven markt als nu, doet dat pijn, maar we hebben de overtuiging dat we het daarmee op lange termijn goed doen. Onze ambitie is over een langere periode 10 tot 15% rendement per jaar te halen, ongeacht wat de index doet.”

    BeantwoordenVerwijderen
  2. 2)
    Value tegen ramsjprijzen
    In de huidige markt komt veel value tegen grote discount voor het grijpen te liggen. “De waarderingen zijn teruggezakt naar het niveau van de val van Lehman Brothers. En dat terwijl er enorme verschillen zijn met de crisis van toen. We zien een historisch grote mismatch tussen het sentiment op de financiële markten en cijfers en verwachtingen van bedrijven. Die zien helemaal geen crisis.”
    Het verschil met 2007-2008 is dat bedrijven nu een ronde van herstructureringen en kostenbesparingen achter de rug hebben. Als er al een economische teruggang komt, dan komt alles in elk geval veel minder abrupt tot stilstand dan toen, betoogt Rasmussen. Bedrijven zijn veel beter voorbereid op tegenslag. “Maar de sterke bedrijven komen gewoon door deze crisis heen. Beleggers prijzen het eind van de wereld in, en daar is geen sprake van.”

    Opvallend is vooral het enorme verschil tussen de markten in Europa en de VS, zegt Rasmussen. “Je ziet enorme waarderingsverschillen nu bij multinationals, alleen maar vanwege de plek waar hun hoofdkwartier gevestigd is.” Heineken is volgens de Deen een uitstekend voorbeeld, want 20% harder gedaald dan Amerikaanse concurrenten. “Terwijl ze net zo veel last hebben van de teruggang van Westerse landen, maar juist beter gepositioneerd zijn in groeimarkten. En toch daalt Heineken 20% meer. Dat is pure angst.”

    Over de storm heen kijken
    Met name in Europese aandelen is een enorme korting ingeprijsd. “Beleggers prijzen een winstdaling van 30% in, maar daar is helemaal geen sprake van. Europese aandelen zijn extreem goedkoop. Japanse aandelen ook, zelfs veel Amerikaanse aandelen.” Natuurlijk is er een crisis in Europa en natuurlijk vermijdt ook de bottom up belegger de zuidelijke periferie. Maar in tijden van zware overdrijving kijken ze bij Sparinvest graag over de storm heen.

    Veel bedrijven komen sterker uit de crisis. De aandelenkoersen zijn zo laag dat fusies en overnames de komende jaren weer een belangrijke rol gaat spelen. “Historisch gezien is 40% van de posities die uit onze portefeuille gaan het gevolg van een fusie of overname. Maar je hoeft niet eens in een bedrijf te zitten dat overgenomen wordt. Binnen een sector zie je een herwaardering plaatsvinden na een overname.”

    Kortom, wie een lange adem heeft kan nu goede zaken doen. En die timing voor de lancering van een valuefonds midden in een van angst doortrokken markt, die is zo gek nog niet. De tijd zal het leren.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dag adviseur, hallo beleggingsfonds
    29 sep 2011, 11:30 - IEXProfs Redactie

    Ondanks de financiële crisis zijn er meer Nederlanders op de beurs actief geworden. Dat is opvallend, want meer dan in de twee voorgaande jaren, ondanks de stijgingen op de koersborden. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Millward Brown - Retail Investor 2011. Nederland telt 1,33 miljoen beleggende huishoudens, 12% van het totaal. In 2011 kwamen er 40.000 nieuwe beleggende huishoudens bij, tegen 30.000 in 2010. Ook werden 'slapende beleggers' weer actief.
    De stijging is opvallend omdat het sentiment en vertrouwen onder beleggers juist weggezakt is. Dat is wel te zien in het totaal belegd vermogen van nederlanders dat wél afgenomen is. Ook de adviseur is uit de gratie geraakt. Henk Schulte, directeur bij Millward Brown: "Uit het onderzoek blijkt dat Nederlanders kritischer en gedurfder zijn geworden en hun blik bovendien meer op de korte termijn richten als het om beleggen gaat."
    "Mensen maken minder gebruik van een beleggingsadviseur en kiezen zelf bewuster voor hun beleggingen. Mijn conclusie is dat beleggers volwassener worden en in toenemende mate het heft in eigen handen nemen.’’ In 2011 nam minder dan de helft van de Nederlanders beleggers een adviseur in de arm. Het gebruik van internet door beleggers zet door. Voor 60% van de beleggers is internet het orderkanaal en voor 75% zelfs het belangrijkste medium om beleggingsinformatie te verkrijgen.
    Uit het onderzoek blijkt een toename van het aantal - met name actieve- beleggers dat zegt meer te zijn gaan sparen in het afgelopen jaar. Voor het eerst in het bestaan van de Retail Investor ligt het gemiddeld spaartegoed op eenzelfde niveau als het gemiddeld belegd vermogen. Opvallend is ook dat beleggingsfondsen weer hip zijn, na eerdere jaren waarin beleggers hun heil elders zochten. Nu belegt twee op de drie beleggende Nederlandse huishoudens weer in beleggingsfondsen. Dat is een verdubbeling ten opzichte van 2010.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. 'Niet de tijd om op safe te spelen'
    06 okt 2011, 14:00 - Peter van Kleef

    “Nu defensieve aandelen kopen? Dan ga je er vanuit dat de dingen nog slechter worden dan de markten nu inprijzen. Dat kan natuurlijk, maar dat zal niet meevallen. Wij kopen liever aandelen die afgeschreven zijn, maar die bij een lichte verbetering van het slechte sentiment een scherpe stijging kunnen laten zien.” Aan het woord is Andrew King, CIO European Equities bij BNP Paribas Investment Partners.
    Het mag duidelijk zijn, King positioneert zichzelf graag als een contraire belegger. Of zoals de Australiër het zelf zegt: “I like to buy my straw hat in winter.” Het Europese aandelenfonds, BNP Paribas Equity Best Selections vaart er wel bij. In elk geval in relatieve zin, want het fonds slaagt erin zijn benchmark zowel in opwaartse als in neerwaartse markten achter zich te laten.
    In drie jaar tijd werd een voorsprong van zo’n 14% op de index opgebouwd, hoewel het fonds rond de val van Lehman Brothers in 2008 ook bijna halveerde.
    King: “Wij zoeken aandelen die uit de gratie geraakt zijn, goede bedrijven, regio’s of sectoren die door de markt zijn afgestraft. En we vermijden de aandelen die iedereen wil hebben.” Dat leidt automatisch tot een relatief hoge active share van 70-80%. De aandelenmarkt is volgens King de laatste vier jaar ‘tweedimensionaal’. “Het is risk on of risk off. De markt is bijna helemaal angstgedreven."
    "Maar de vraag is: wat wil je nu in portefeuille hebben? Defensieve kwaliteitsbedrijven of bedrijven waar iedereen uitgevlucht is en die bij een sentimentherstel scherp kunnen stijgen?” King kijkt bijvoorbeeld naar twee sectoren die nog maar bij weinig beleggers op de radar staan: constructiebedrijven en financials. “Die eerste sector noteert tegen extreem lage waarderingen maar we zitten daar op de bodem van de cyclus."
    En financials? "Ja, er zijn problemen, er is een grote afkeer van deze bedrijven, maar er zijn banken die goede kapitaalbuffers hebben, met name in Scandinavië.”
    Stijlagnosten
    Over het algemeen is King op zoek naar bedrijven in sectoren met een hoge instapdrempel en waar de pricing power groot is. Maar het fonds legt zich niet vast op definities als growth of value, ook niet op large caps of midcaps. Stijlagnosten, dat zijn de beheerders volgens King. Hoewel het fonds op dit moment wel een overweging heeft in bedrijven met een marktkapitalisatie van 5 tot 10 miljard. “Gewoon omdat we daar toevallig sterke bedrijven zien.”
    Met interesse kijkt King naar de sell off in aandelen van luxegoederenproducenten. “Plotseling is iedereen bang dat het groeisprookje in China op zijn laatste benen loopt. We hebben nog geen slechte cijfers gezien, maar de vrees dat die komen is al genoeg om die sell off te triggeren.” Dat heeft, zegt King, vooral te maken omdat eerst iedereen in deze aandelen wilde zitten. Een bevestiging van zijn visie om niet in zogenaamde hot stocks te stappen. Het risico op paniekverkopen is te groot.
    Paniek is er marktbreed op dit moment. En dat is een mooi moment om – heel contrair – te kopen. King: “De beste tijd om aandelen te kopen is als je voor gek versleten wordt wanneer je ook maar de suggestie opwerpt. Maar de grootste fout die je kunt maken is risk off gaan na de grote klap.”

    http://www.iexprofs.nl/profsnieuws/67242/Niet-de-tijd-om-op-safe-te-spelen.aspx

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Zware tijd voor HiQ Market Neutral
    06 okt 2011, 15:15 - IEXProfs Redactie

    Het Market Neutral Fund van HiQ Invest heeft een moeilijke maand achter de rug. Uit de nieuwsbrief van de fondsbeheerder blijkt dat het maandrendement van het hedge fund, dat deel uitmaakt van de Finles/IEX Hollandse Hedgefund Index, 9,2% is. Dat is de tweede zware klap, na juni van dit jaar (-8%). Tot deze zomer presteerde het fonds uitstekend, maar daarna werd het geraakt door de eurocrisis. Voor 2011 is HiQ Market Neutral Fund nu 6% in de min gedoken.
    De koersontwikkelingen van aandelen, obligaties, grondstoffen en derivaten zijn de afgelopen maanden vooral politiek gedreven, wat als gevolg heeft dat fondsen die beleggen op basis van fundamentele en statistische ideeën het moeilijk hebben, stellen de fondsbeheerders in het maandverslag. HiQ verwacht dat de markt zich zal normaliseren op het moment dat er meer duidelijkheid komt over de eurozone. De waarderingen zullen dan weer meer rationeel/fundamenteel gedreven worden en minder politiek. Het fonds denkt te kunnen van die 'normalisering'.
    Ondanks het negatieve rendement van het Market Neutral Fund zitten ze bij HiQ nog niet bij d epakken neer. De fondsbeheerders herinneren mogelijk verontruste beleggers eraan dat hert fonds het best presterende fonds wereldwijd in zijn soort, de statistical arbitrage, is volgens Bloomberg, op basis van rendementen over de afgelopen drie jaar. Zelfs van alle 5000 bij Bloomberg geregistreerde hedgefunds, valt het HiQ Market Neutral Fund nog binnen de top 3%.
    Beste periode was na crisis 2008
    De fondsbeheerders zijn desondanks niet tevreden met het 2011-rendement, hoewel het beter is dan de aandelenbeurs (-20%). "We hadden graag een bevestiging van de marktneutraliteit gezien in de vorm van een positief rendement." De huidige marktbewegingen laten volgens de fondsbeheerders zien dat er 'zo nu en dan grote bewegingen binnen een fonds als dit plaats kunnen vinden'.
    "In een normale volatiele markt hebben we in het verleden veelal kunnen profiteren van neerwaartse bewegingen. De huidige situatie is echter zo onzeker, dat onze strategieën negatief hebben gepresteerd. Wij achten het van belang dat we als fundmanager ons hoofd koel houden tijdens deze perioden en zorgen dat we optimaal profiteren van de nieuwe kansen in de periode na de paniek. De beste periode van het fonds was misschien wel niet voor niets vlak na de beurscrash van 2008."

    BeantwoordenVerwijderen
  6. 54 miljard euro uitstroom fondsen
    11 okt 2011, 11:00 - IEXProfs Redactie

    Beleggingsfondsen in Europa zagen in de roodgekleurde maand augustus 53,8 miljard euro uitstroom. Dat was meteen de slechtste maand sinds oktober 2008 toen de markt de naweeën van de val van Lehman Brothers moest verwerken, schrijft Lipper FMI in zijn maandelijkse rapport over de Europese fund flows. Die 53,8 miljard uitstroom is exclusief de kortetermijnbewegingen die geldmarktfondsen veroorzaken, want daar stroomde juist bijna 30 miljard euro binnen.
    In oktober 2008 was de paniek onder fondsbeleggers overigens meteen wel een heel stuk forser. Toen werd er 159 miljard euro aan beleggingsfondsen onttrokken (of 118 miljard, ex-geldmarktfondsen. Eigenlijk ontkwam in augustus geen enkele categorie aan de stampede van de kudde richting de reddingsboten van de Titanic, zoals Lipper het met het nodige gevoel voor dramatiek omschrijft.
    Aandelenfondsen zagen 31,2 miljard euro de deur uitlopen, maar ook obligatiefondsen leden onder 13,9 miljard euro aan uitstroom – hoewel er instroom was in obligatiefondsen in de categorie global emerging en Azië. Beleggers haalden per saldo 9,2 miljard uit high yield obligatiefondsen en 3,6 miljard uit fondsen in de categorie bedrijfsobligaties. Zelfs absolute return obligatiefondsen zag 1,5 miljard euro wegvloeien.
    Was er verder nog ergens instroom te vinden? Lipper zocht en vond bescheiden instroom (2,4 miljard) in Duitse aandelen, maar dat bestond voornamelijk uit ETF’s die gebruikt werden om short in de DAX te gaan, vermoedt de researcher. Ook goud was per saldo spekkoper met 580 miljoen euro instroom – ook niet echt een vetpot.
    Franklin Templeton zag per saldo toch 1,1 miljard euro in haar fondsen stromen en was de onbetwiste winnaar van de maand. Nummer twee, Standard Life, wist nog maar net boven de 0 uit te komen: 400 miljoen euro erbij.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Gold Discovery -24% in september
    12 okt 2011, 15:45 - IEXProfs Redactie

    Het slechtste kwartaal sinds Lehman Brothers viel, zo beschrijft Gold & Discovery Fund - het fonds van Willem Middelkoop en Edwin Bergshoef - het derde kwartaal van 2011. Na voorizichtig positieve resultaten in juli en augustus, had het goudfonds - dat deel uitmaakt van de Finles/IEX Hollandse Hedgefund Indices - in september te kampen met een verlies van 24%. Ter vergelijking: Blackrock World Gold verloor 18% (in euro's) in dezelfde maand.
    Het Nederlandse fonds noteert nu een Year-to-Date (YtD) rendement van -35.41%. En hoewel dat zeer teleurstellend is, aldus de fondsenbeheerders, is het nog altijd in gelijke tred met hun benchmark, de Canadese aandelenindex . Deze heeft in 2011 een daling van 36% te verteren. Aanzienlijk lagere prijzen voor grondstoffen in combinatie met de algemene onrust op de aandelenmarkt zorgden in september voor een explosief sentiment op de aandelenmarkten - aandelen van goudbedrijven niet uitgezonderd.
    Dankzij dit sentiment zijn de aandelenmarkten nu net zo ondergewaardeerd als in 2008, stellen de fondsbeheerders. Het herstel ligt in handen van de autoriteiten, net als drie jaar geleden toen zij die met een cocktail aan stimuli op de been wisten te krijgen. Een herintroductie van dat beleid zal volgens het Gold & Discovery Fund zonder meer leiden tot een grotere run op hard assets.
    Daarmee de kans op een scherp herstel van het fondsrendement groot. In 2009 leidde het beleid van monetaire verruiming tot zes maanden met een rendmeent van meer dan 10% in een jaar tijd. En de beheerders zien nog steeds positieve signalen. Grondstoffen zijn volgens hen nog altijd hot, zo blijkt uit bijvoorbeeld de 10 miljard dollar die de koninklijke familie van Qatar (10 miljard dollar) recent in mijnbouwbedrijven investeerde.
    -------------------------------------
    commentaar: wat ik al verwachtte is uitgekomen; Willempie heeft praktisch hetzelfde gepresteerd als de index, al die mooie verhalen van hem hebben dus geen betekenis.
    Zijn fonds is een van de velen en eigenlijk overbodig.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Nee, dat is niet helemaal waar volgens mij.
    WM begon in juli 2008 met zijn fonds (timing!) en de index (CDNX = Venture) stond toen op ca. 2500. Daarna klapte alles in elkaar. De CDNX staat nu rond de 1500 als ik het goed heb, nog altijd een dik verlies (-40%). Participatie WM fonds is van juli 2008 100 via 61 laag nu 165, dus +65%.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Gold & Discovery Fund: altijd long
    13 okt 2011, 13:30 - Fleur van Dalsem

    De populariteit van grondstoffen – en dan met name goud – zorgt ervoor dat het Gold & Discovery Fund dagelijks nieuw geld binnenkrijgt. Drie jaar geleden bedroeg het startvermogen van het hedgefund 3 miljoen euro. Inmiddels is dat gegroeid naar 75 miljoen en zou het fondsbeheerders Willem Middelkoop en Edwin Bergshoeff niet verbazen als het fondsvermogen dit jaar nog door de 100 miljoen euro schiet. Binnen enkele jaren moet dat door kunnen groeien naar honderden miljoenen, zeggen de managers.
    Heeft zo’n omvang effect op het huidige beleggingsbeleid? Edwin Bergshoeff: “Nee, wij hebben standaard ongeveer 50 tot 70 posities in portefeuille. Ongeveer de helft daarvan zit in kleinere exploratiebedrijven, en die hebben gemiddeld een beurswaarde van 60 tot 80 miljoen (Canadese) dollars. In de meeste bedrijven hebben we minder dan 1% van al het uitstaande aandelenkapitaal in handen, terwijl we vaak wel 5 tot 10% van het bedrijf zouden willen bezitten."
    "En, bij investeringen in exploratiebedrijven stappen we nooit direct in na de eerste goede boorresultaten. We wachten altijd af of er meer grondstoffen worden gevonden in het vervolgprogramma en het potentieel van de vondst wordt bevestigd.”

    Uitverkoop van aandelen
    De aanhoudende geldinstroom staat momenteel ietwat in contrast met het rendement van het hedgefonds. Het rendement in 2011 staat begin september op ruim -12%. In augustus heeft het fonds daar alvast een deel van goedgemaakt: +3,37%. Een verklaring voor het slechte jaarresultaat is volgens de fondsmanagers de uitverkoop van aandelen. “Beleggers hebben in de paniek van deze zomer veel verkocht, ook hun aandelen in mijnbouwbedrijven. Daar hebben wij natuurlijk ook last van gehad.”
    Goud, maar ook zilver en platina blijven ongekend hot. Middelkoop verwacht dat de goudprijs voorlopig op een hoog niveau blijft. “Er kan op korte termijn 100 of 200 dollar vanaf gaan, maar niet veel meer. Op termijn zie ik zowel de goud- als zilverprijs nog minimaal een keer verdubbelen. Na de brede marktdaling zijn aandelen – voor ons grondstofaandelen – nu zeer interessant.”

    http://www.iexprofs.nl/profsnieuws/Hedge-Funds/67438/Gold-Discovery-Fund-altijd-long.aspx

    BeantwoordenVerwijderen
  10. vr 14 okt 2011, 16:00
    Je kunt de markt niet voorspellen

    AMSTERDAM - Het zonnetje schijnt ineens weer op de beurzen. Tijd dus om achterover te leunen en de zaak te overdenken. De laatste 2 weken is het sentiment op de markten radicaal gedraaid. Maar niet op grond van goed nieuws. Want er is geen concrete oplossing voor de schuldenberg van Zuid-Europa en Dexia is vorige week genationaliseerd door de slechte overheidsleningen die ze in bezit hebben. De media, bedrijfscijfers en alle goeroes zijn ook niet overdreven positief. Ik kan maar éen conclusie trekken daarover: je kunt de markt niet voorspellen.

    Mensen die denken dat ze dat wel kunnen zijn soms fondsmanager. Zij gaan gokken met uw geld, waarbij natuurlijk van tevoren wel gezegd wordt waarin ze ongeveer gaan beleggen. Deze week is een nieuwe ranglijst uitgekomen van de prestaties van beleggingsfondsen. Uitgaande van het feit dat ongeveer de helft van de fondsmanagers goed gokt, zullen er genoeg fondsen zijn de ver bovengemiddeld presteren. Tenminste, in theorie.
    Blijkbaar hebben de actieve fondsmanagers collectief misgegokt deze keer. Want in de categorie ‘aandelen opkomende landen’ staan op plaats 2 en 3 passieve beleggingsfondsen die de index helemaal niet verslaan, maar juist kopiëren. In plaats van circa 50% (theoretisch) doen vrijwel 100% van alle actieve fondsen het in de praktijk slechter dan de referentie-index over deze periode.
    Overigens zal dit in de praktijk eerder een uitzondering blijken dan een regel, maar in de regel geldt dat 80% van de actieve fondsen het over 1 jaar gemeten slechter dan de referentie-index doet. U kunt doet er dan ook beter aan om niet meer risico’s te nemen dan nodig en geen actieve fondsen maar indexfondsen te kopen. Hierdoor sluit u hoge kosten en gokken uit, en snapt u achteraf waarom u een bepaald rendement behaald heeft. Luiheid loont absoluut met beleggen.

    Marc Vijver is oprichter en directeur van The Index People vermogensbeheer, specialist in indexbeleggen.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Threadneedle lanceert Contrarian Fund
    18 okt 2011, 13:30 - IEXProfs Redactie

    Vermogensbeheerder Threadneedle heeft het Threadneedle (LUX) US Contrarian Core Equities Fund gelanceerd. Het fonds, een SICAV, is geregistreerd in Luxemburg en heeft voor Nederland een vergunning van de AFM. In andere landen wordt een vergunning op korte termijn verwacht. Het fonds wordt beheerd door Guy Pope, senior portefeuillebeheerder bij Columbia Management dat net als Threadneedle onderdeel is van Ameriprise Financial.
    Threadneedle (LUX) US Contrarian Core Equities Fund zal op dezelfde manier gerund worden als het 1,6 miljard dollar grote Columbia Management Contrarian Core Fund. Dat fonds belegt vooral op groeiaandelen en hoogdividendaandelen die bij beleggers uit de gratie geraakt zijn. Pope selecteert Amerikaanse largecaps die dicht bij het laagste niveau van hun 52-weeks gemiddelde noteren. Uit die selectie worden aandelen gekozen waarvan de fondsbeheerder vinden dat ze ondergewaardeerd zijn.

    Pope: “Dit fonds draait om pessimisme. Wij zoeken die aandelen die beleggers hebben gedumpt omdat ze een somber toekomstbeeld zien. Door die bottom up-benadering kunnen we die aandelen identificeren die het grootste opwaarts potentieel hebben om zo alpha te creëren voor onze beleggers.” In de huidige markt ziet de contraire beleggers als vanzelfsprekend veel kansen.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Het had zo'n mooi jaar kunnen zijn
    Door Corné van Zeijl op 26 okt 2011 om

    Afgelopen week las ik een researchrapport van een bank met als titel Het had zo’n mooi aandelenjaar kunnen zijn, als niet alles fout was gegaan. Een briljant statement en een open deur tegelijk. Helaas ging ook alles fout, heel fout!
    de Japanse aardbeving met nucleaire ramp de extreme onstabiliteit in het Midden-Oosten de Verenigde Staten verloor haar AAA-status de grote euroschuldencrisis, waarbij markten, economieën, banken en landen elkaar in de ondergang lijken mee te slepen
    Er is dus genoeg fout gegaan. En de AEX is dan ook 13% gedaald. Gelukkig heeft u tot nu toe nog een procent of 2,5 aan dividend ontvangen. De S&P staat overigens vrijwel onveranderd, het verschil is grotendeels aan de euroschuldencrisis te wijten.
    Helaas blijft het SNS Nederland Aandelenfonds in 2011 ook nog eens achter bij de AEX-index. Dat is teleurstellend, maar ik heb er goede hoop op dat het weer rechtgetrokken wordt, ook al is dit jaar nog maar kort. Deze week vroeg Lola, mijn oudste dochter, hoe mijn dag was. Ik antwoordde dat ik dat zo ging uitrekenen. Get a life.
    Zware hedgefondsen
    Ook de hedgefondsen, u weet wel die briljante beleggers die het volgens hun eigen brochures altijd goed zien, hebben het zwaar. Van de 37 Nederlandse hedgefondsen die u op IEXProfs kunt zien, zijn er maar zes die dit jaar een positief resultaat hebben behaald.
    Opmerkelijk, een long/short fonds behoort namelijk ieder jaar boven de nul te staan. Het is immer de bedoeling dat ze de goede aandelen long bezitten en de slechte aandelen short zitten. In een normaal jaar behoren deze fondsen zelfs zonder de zo begeerde alpha 50-50 rond het nulpunt te zitten.
    Oké, daar gaan dan ook nog wat flinke kosten vanaf, maar zover van het nulpunt is bijzonder.
    Met aandelenmarkten mee
    Ook de Credit Suisse Hedgefundindex laat een dergelijk beeld zien. Over de afgelopen tien jaar heeft u er alsnog wat geld mee verdiend, een kleine 20%. Dat lijkt mooi, want het is immers heel wat beter dan een aandelenbelegging. De wereldaandelenindex is over de afgelopen tien jaar met 4% gestegen (wat me overigens nog meevalt).
    Maar omdat een long/short fonds per saldo geen posities in aandelen heeft (of in ieder zou geval zou moeten hebben) is het beter om met obligaties te vergelijken. En die hebben een dikke plus van 80% laten zien.
    Het valt me op dat de hedgemanagers eigenlijk vooral met de aandelenmarkt mee op en neer gaan. Nu weet ik niet hoe al die portefeuilles er uitzien, maar het ziet er naar uit dat ze vooral long in aandelen zitten.
    Kent u het gezegde: If it looks like a duck, quacks like a duck and walks like a duck - then it is probably a duck. Dat is jammer, want als belegger in dit soort fondsen zoekt u vooral iets anders dan nog een keer blootstelling aan de aandelenmarkt.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Paulson blijft vertrouwenwekkend
    03 nov 2011, 09:45 - IEXProfs Redactie

    Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Investeerders leren die les op pijnlijke wijze met hun beleggingen in de hedgefondsen van Paulson & Co. Ondanks de dramatische verliezen blijven institutionele beleggers vertrouwen houden in John A. Paulson en zijn team, schrijven Azam Ahmed en Julie Creswell in een artikel op CNBC, dat eerder in The New York Times is verschenen.
    Paulson is onderwerp van menige roddel op Wall Street. Zijn dramatische verliezen worden net zo vergroot als zijn indrukwekkende prestaties. Paulson heeft naam gemaakt met zijn inzet in 2007 op een ineenstorting van de Amerikaanse hypotheekmarkt, waarmee hij enorme rendementen heeft geboekt. Vorige maand heeft hij echter moeten toegeven een fout te hebben gemaakt, met zijn gok op herstel van de Amerikaanse economie. Zijn Advantage Plus fund heeft een negatief rendement van 47%, ook zijn andere fondsen Advantage en Recovery noteren met enorme verliezen. De fondsen zouden onwaarschijnlijke rendementen moeten boeken willen ze de verliezen nog te boven komen.
    Beleggers hadden tot 31 oktober de gelegenheid om uit te stappen. Slechts 8% van de activa en in totaal 2,4 miljard dollar werd teruggetrokken. Institutionele beleggers steunen de geplaagde hedgefonds manager nog, gezien zijn bijzondere prestaties in het verleden. Langetermijn beleggers zijn nog steeds perplex van het duizelingwekkende rendement van 600% dat Paulson in 2007 behaalde. Recente investeerders hebben echter miljoenen verloren. Enkele investeren nog steeds in de overtuiging dat er een ommekeer zal komen. Volgens een van de beleggers is Paulson op de lange termijn een goede belegging.
    Mochten de verliezen echter aanhouden, dan hebben enkele grote investeerders aangegeven dat zij hun geld zullen terugtrekken. Volgend jaar is een nieuw uitstapmoment. Paulson & Co heeft dit jaar een aantal tegenvallers te verwerken gekregen. Er werd 500 miljoen doller verloren op een Chinese houtplantage en zijn inzet op economisch herstel lijdt ook verlies. De beleggers hebben nog geduld met Paulson, of willen hun investeringen niet op een dieptepunt afbouwen.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Fondsenbloedbad: -99 miljard euro
    10 nov 2011, 11:00 - IEXProfs Redactie

    Europese fondsbeleggers verkochten in september nog eens voor 46,2 miljard aan fondsen, blijkt uit de nieuwste Lipper-cijfers. Dat kwam bovenop de 52,9 miljard van augustus. In twee maanden van snoeiharde dalingen in aandelenland verkochten beleggers in Europa daarmee voor bijna 100 miljard euro (99,1 miljard om precies te zijn) aan beleggingsfondsen in alle kleuren en smaken.
    Aandelenfondsen werden het meest verkocht, maar ook obligatiefondsen waren de dupe van angstgedreven verkopen. Inclusief geldmarktfondsen werd zelfs de grootste uitstroom sinds oktober 2008 gemeten. In september nam de uitstroom in aandelenfondsen iets af ten opzichte van augustus: van 31 miljard in augustus naar 21 miljard in september).
    Bij obligatiefondsen steeg de uitstroom juist van 13 naar 17,4 miljard euro. Daarbij werd vooral de hippe high yield-fondsen en emerging markets debt-fondsen geraakt met een exodus van respectievelijk 5,9 en 3,4 miljard euro. Wereldwijde obligaties zagen in september 3 miljard uitstromen in september. Fondsen in bedrijfsobligaties zagen een bescheiden instroom.
    Zelfs in de zwartste omgeving zijn lichtpuntjes te ontdekken, want er zijn wel degelijk fondsen die ook in de huidige marktomstandigheden vers kapitaal aantrekken. De grote winnaars zijn:
    Comgest Magellan
    Pimco Global Investment Grade Credit
    Union’s UniZins
    Standard Life Global Absolute Return Strategies (GARS)
    De huizen die er slaagden in september per saldo het meeste geld aan te trekken waren:
    Prudential/M&G (600 miljoen euro),
    Comgest (430 miljoen euro) en
    Threadneedle (370 miljoen euro)

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Heel ‘deskundige’ verkoper

    Door: Jan-Hein Strop
    Update: donderdag 24 november 2011 21:33

    Willem Middelkoop verschijnt vaak op tv als financieel deskundige. Waarom eigenlijk? Hij promoot zijn eigen beleggingsfonds met nonsens.
    Kent u hem, Willem Middelkoop? Het is die kalende, soepel pratende ‘crisisdeskundige’, die regelmatig verschijnt in tv-progamma’s als DWDD en Pauw & Witteman. Zijn status dankt hij aan een paar onheilspellende boeken en een periode als beurscommentator van RTL Z. Zijn boodschap is al jaren dezelfde: beleg in goud, want alles staat op instorten.
    De opmars van Middelkoop (we kregen hem voor dit stuk niet te pakken) in de rangen van deskundigen versnelde met zijn boek Als de dollar valt. Daaraan is vaak gerefereerd, omdat het zo’n voorspellende waarde zou hebben. Tot op heden blijkt daar weinig van.
    Inflatie
    Deze week mocht Middelkoop weer eens bij Pauw & Witteman aanschuiven. Daar vertelde hij dat het nu een goed moment is om te beleggen in edelmetalen. ‘Toevallige bijkomstigheid’ is dat je voor die belegging bij het Gold and Discovery Fund van Middelkoop terechtkunt.
    Het klassieke argument om in goud te beleggen is dat het bescherming biedt tegen inflatie. Om dat kracht bij te zetten, trok Middelkoop woensdagavond een nieuw register open. ‘De officiële inflatiecijfers deugen niet’, zei de goudgoeroe. ‘Hoe kan het dat een biertje in 2000 twee gulden kostte en nu twee euro? We worden massaal bedrogen. De overheid heeft daar baat bij.’
    Met andere woorden: het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) manipuleert de inflatiecijfers in opdracht van de regering. Dit is een nogal wilde, onbewezen beschuldiging aan het adres van een instituut met een onbesmette reputatie. ‘Hier nemen we heel grote afstand van’, reageert CBS-econoom Peter Hein van Mulligen.
    Hij herkent het verhaal over het biertje wel. ‘Dat noemen we gevoelsinflatie. Prijsstijging van producten die mensen vaak kopen, valt nu eenmaal op. En de inflatie in de horeca was na in 2002 en 2003 inderdaad hoger dan gemiddeld. Maar mensen geven maar een klein deel van hun inkomen uit aan horeca. Andere zaken als huur en verzekeringen vormen een groter, minder zichtbaar deel van de bestedingen, maar zijn veel minder hard in prijs gestegen.’
    Het bleef niet bij complotdenken over het CBS. Volgens Middelkoop hebben spaarders niets te zoeken bij een bank, omdat je daar niet beloond wordt voor het risico dat je loopt. ‘Als spaarder sta je achteraan in de rij bij een faillissement’, zei de ondernemer, waarmee hij suggereert dat je bij een bankroet je spaargeld kwijt bent; onzin natuurlijk, spaartegoeden zijn tot 100.000 euro per bank volledig beschermd door het depositogarantiestelsel. Wie zijn tonnen goed spreidt, loopt geen enkel risico.
    Om met een vals argument spaarders te adviseren in goud te gaan is opmerkelijk. De goudprijs is tot grote hoogte gestegen, wat voor veel economen reden is de prijs als een bubbel te zien. Dat betekent dat een belegging daarin zeer risicovol is.
    Huizenprijzen
    Er kon nog wel een adviesje vanaf: als je vermogend bent kan het ‘heel verstandig’ zijn om een deel van dat vermogen in ‘stenen’ te stoppen. Maar was het niet Middelkoop zelf die op de Dag van de Belegger in 2008 heeft voorspeld dat de huizenprijzen tot 2013 dalen met wel 30 tot 50 procent?
    Aangezien er nu pas zo’n 9 procent van de prijzen af is, kijken we tegen nog wel 20 tot 40 procent prijsdaling aan. Dan is het nu dus geen lekker instapmomentje.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. IEX Fonds 40: Oranje onder
    07 dec 2011, 16:45 - IEXProfs Redactie

    Grote klap, nabeving, fors herstel en dan nog wat natrillen. Dat was het beeld van de markten in de maanden augustus tot en met november. De IEX Fonds 40 bewoog op dat ritme mee en zag na eens terk herstel in oktober in november weer een verliesje op het bord van -2,43%. De index daalde van 151,24 naar 147,57. De teller voor 2011 staat daarmee na elf maanden op -9,81% waarmee het eerste verliesjaar voor de fondsenindex onafwendbaar lijkt.
    Opvallend was dat in november alle asset categorieën hand in hand terrein verloren. Aandelenfondsen en vastgoedfondsen verloren rond de 3%, obligatiefondsen en de themafondsen - met een zware weging voor commodities - rond de 1%. Negatieve uitschieter waren de twee Nederlandse aandelenfondsen. Kempen Orange Fund verloor 10%, Delta Deelnemingen zelfs 13%.

    Rendement deelindices
    november* 2011
    Aandelenfondsen (16 van de 40)
    -2,77%
    -12,21%
    Themafondsen (8 van de 40)
    -0,81%
    -12,46%
    Obligatiefondsen (8 van de 40)
    -1,11%
    +0,28%
    Vastgoedfondsen (6 van de 40)
    -3,33%
    -13,72%
    Geldmarktfondsen (2 van de 40)
    -0,07% +0,35%
    * rendementen ex-dividend en in euro's, bron Lipper

    Nauwelijks witte raven
    Aan de bovenkant van het fondsenspectrum waren de uitschieters veel minder indrukwekkend. Meer dan 3,5% rendement zat er niet in voor het beste paard van stal, ING Energy. Het kwakkelende Blackrock GF World Mining - vorige maand nog het beste fonds binnen de index - zag nog eens 7,7% in waarde verdampen. Met een verlies van 28% voor dit jaar houdt het fonds alleen de twee eerder genoemde Nederland-fondsen (beiden -29%) nog net achter zich.

    Beste fondsen november 2011
    rendement
    ING Energy
    +3,51%
    Threadneedle Global Bond
    +2,80%
    Schroder AS Commodity
    +2,10%
    Threadneedle Emerging Markets Bond
    +2,02%
    Dexia Sustainable World +1,56%
    * rendementen ex-dividend en in euro's, bron Lipper

    Risk off is nog steeds het motto, na elf maanden domineren obligaties en geldmarktfondsen de performancelijst van de 40 fondsen. Alle aandelenfondsen, themafondsen en vastgoedfondsen staan voor het jaar in het rood. Bonds & Cash leveren een bescheiden bescherming op, maar niet veel meer dan een zakdoekje voor het bloeden.

    Beste fondsen 2011
    rendemen
    Threadneedle Global Bond
    +4,93%
    Threadneedle Emerging Market Bond
    +4,53%
    ING Rente Emerging Markets Debt
    +3,93%
    Delta Lloyd Euro Credit
    +0,91%
    ThreadDexia Money Market Euro +0,70%
    * rendementen ex-dividend en in euro's, bron Lipper

    De IEX Fonds 40 wordt berekend en bijgehouden door administratiekantoor Circle Partners

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Nieuwe klap voor 'gouden' Paulson
    15 dec 2011, 16:00 - IEXProfs Redactie

    Hedgefundmanager John Paulson heeft al een verschrikkelijk jaar achter de rug, maar zal deze maand wellicht nog verder lijden. De ETF SPDR Gold Trust (GLD) waarvan Paulson de grootste aandeelhouder is, daalde sinds het eind van vorige maand namelijk 10%, stelt Bloomberg. Zijn acht goudaandelen daalden met 9,6%. In totaal betekent dat voor Paulson & Co. een verlies van 672,1 miljoen dollar, er vanuit gaande dat zijn deelnemingen sinds het einde van het derde kwartaal niet zijn veranderd.
    Tot aan december waren de beleggingen voor de klanten van Paulson & Co. een goudmijn. Ze konden beleggen in goudaandelen van de hedge funds. De winsten in het edelmetaal van 46% verzachtten het hele jaar de verliezen in de dollar voor een van de grootste fondsen van het bedrijf. Paulson’s Gold Fund presteerde het best van allemaal. Een woordvoerder van het bedrijf wilde geen commentaar geven op de verliezen.
    Goud daalde tot het laagste punt in vijf maanden en viel gisteren onder de 1600 dollar per ounce. De sterkere dollar verminderde de vraag naar goud als alternatieve belegging. Voor het eerst in bijna drie jaar kwam het beneden het 200-daags voortschrijdend gemiddelde, dat op ongeveer 1613 dollar lag. Dat wijst op meer verliezen. Goud futures voor levering in februari daalden gistermiddag met 4,6% tot 1586,90, het laagste niveau sinds 13 juli.
    Paulson verloor dit jaar al geld op zijn beleggingen, waaronder Citigroup Inc., Bank of America Corp. en Sino-Forest Corp. (TRE), het Chinese bosbouwbedrijf dat er van werd beschuldigd de deelnemingen te overwaarderen. Hij verlaagde afgelopen maand de zogenoemde netto-blootstelling in zijn belangrijkste fondsen met 30% en verminderde de optimistische beleggingen door het percentage shorts van fondsen af te trekken van de longs.

    Ondertussen wordt her en der al gespeculeerd over het Einde van de Goud Bullmarkt.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Goudfonds Willem Middelkoop verliest bijna 30 procent
    Yvonne Hofs − 16/12/11, 07:18

    © REUTERS
    De stress op de aandelenmarkten krijgt ook de goudmarkt in zijn greep. Het Gold & Discovery Fund van goudprofeet Willem Middelkoop stevent af op een jaarverlies van bijna 30 procent.
    Een belegger die begin januari met 50.000 euro (de minimale inleg) instapte in het hedgefonds van Middelkoop, is elf maanden later 14.600 euro lichter. Het jaarrendement van het fonds was op 8 december 27,4 procent negatief. Vanwege de beheerskosten die daar voor beleggers nog bij komen, was het nettoverlies voor beleggers op dat moment 29,2 procent.
    De kans dat het fonds van Middelkoop dit verlies in de laatste drie weken van 2011 nog goedmaakt, is te verwaarlozen.
    Goudprijs steeg 15 procent
    Het slechte fondsresultaat is opvallend, omdat de goudprijs dit jaar nog met 15 procent is gestegen. Het Gold & Discovery Fund belegt echter niet direct in edelmetalen, maar in de beursgenoteerde aandelen van jonge exploratie- en mijnbouwbedrijven. Die zijn voortdurend op zoek naar nieuwe goud- en zilvervoorraden.
    Middelkoop stelt vast dat deze mijnbouwaandelen dit jaar meer meebewogen met de dalende trend op de aandelenmarkt dan met de stijgende prijzen op de goudmarkt. Een wrange constatering, want Middelkoop heeft zijn fonds altijd aangeprezen als winstmaker en topinvestering in tijden van rampspoed.
    Slechte perioden horen erbij
    De recente verliezen zijn voor hem geen reden om van zijn geloof te vallen. 'Natuurlijk is het een slecht jaar voor ons en zijn sommige investeerders daar niet blij mee, maar de meesten beleggen voor de lange termijn. Slechte perioden horen erbij.'
    Gemeten over de hele levensduur van zijn fonds, dat in juli 2008 werd opgericht, is het rendement overigens 56 procent.

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Bolton verliest 1 miljoen pond
    09 jan 2012, 15:45 - IEXProfs Redactie

    Superbelegger en fondsmanager Anthony Bolton zag vorig jaar 1 miljoen pond aan eigen beleggingen door zijn vingers glippen. Het geld verloor hij met zijn eigen positie in het Fidelity China Special Situations fonds. Dat schrijft de Britse website Citywire. Bolton had 2,95 miljoen pond gestoken in het fonds dat op zijn initiatief werd gelanceerd in april 2010.
    Na een flitsende start dook de koers naar beneden en in de afgelopen maanden verloor het 38% van de waarde. Zijn positie is nu nog 1,85 miljoen pond waard. Bolton maakte naam als manager van het Fidelity UK Special Situations Fund dat hij 28 jaar bestierde. Hij verontschuldigde zich in een nieuwsbrief in november aan de deelnemers voor de prestatie.
    Fraude
    Hij zegt dat de koersdaling veroorzaakt is door de rumoer op de markt die ontstond door de focus op kleinere Chinese aandelen en de mate van lenen (gearing). Bolton brandde ook zijn vingers toen twee Chinese bedrijven met een notering aan de Amerikaanse aandelenmarkten werden geraakt door een fraudeschandaal.
    Hoe dan ook, Bolton benadrukt dat hij vertrouwen heeft dat de groei van de consumptieve bestedingen van de Chinese consumenten zorgen voor een positieve impuls voor het deelnemers van het fonds op de lange termijn. Bolton blijft aan het roer staan tot april 2013.

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Redding mogelijk voor John Paulson?
    09 jan 2012, 10:45 - IEXProfs Redactie

    Kan John Paulson, de multi-miljardair fondsmanager, zijn fonds weer winstgevend maken na het slechtste jaar ooit? Dat is de vraag die twee reporters van Bloomberg opwerpen in een column. Paulson’s bedrijf, Paulson & Co, dat 28 miljard dollar waard is, moet een rendement van 104% behalen om het legendarische resultaat van -51% weg te poetsen. Tot die tijd moet hij het stellen zonder zijn 20% performance fee en strijkt hij slechts 1,5% management fee op.
    Ken Griffin, de oprichter en multi-miljardair van Citadel LLC, deed er drie jaar over het negatieve rendement van 55%, dat hij voor zijn investeerders behaalde, goed te maken. "Met Paulsons beleggingen, omvang van zijn fonds en lange termijninvesteringsstijl zal het moeilijk zijn om het geld terug te verdienen," zegt Vidak Radonjic, managing partner bij Beryl Consulting Group LLC in Jersey City. Radonjic adviseert klanten in welke hedgefunds zij het beste kunnen investeren. "Hij heeft grote en geconcentreerde posities in de aandelenmarkt en die markt beloont juist niet."
    Tweede slechte jaar
    Hedgefunds liggen op koers om hun tweede opeenvolgende slechtste jaar sinds twee decennia te beleven. Volgens Hedge Fund Research Inc. hebben de fondsen al 7,6 procent moeten inleveren vanaf hun top in april. Aan het einde van het derde kwartaal had 30 procent van de 2000 fondsen die in benchmark index (HFRIFWI) staan, een score (watermark) die ruim met een derde onder de piekwaarde ligt van het vorige jaar. Zoals Paulson zullen de meeste fondsmanagers niet in staat zijn om performance fees in rekening te brengen totdat de verliezen goed zijn gemaakt.

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Hedgefundbeleggers zijn dom'
    13 jan 2012, 09:30 - IEXProfs Redactie

    Hoe dom moet je zijn om je geld aan een hedgefund toe te vertrouwen? Die vraag stelt Paul Amary impliciet in zijn blog op indexuniverse.com. Managers van hedgefunds bieden hun klanten feitelijk de mogelijkheid om een muntje op te gooien. "Als het kop is win ik, als het munt is verlies jij". Toch staan klanten in de rij om dit kansspelletje te mogen spelen. De assets in de hedgefundindustrie bereikten afgelopen lente alweer de niveaus van voor de crisis. Het verlies van het gemiddelde hedgefund kwam in 2011 uiteindelijk uit op 5%.

    Het is misschien aanmatigend om de vraag te stellen of de beleggers in deze fondsen die 2 biljoen dolllar beheren, het wel op een rijtje hebben, stelt Amary, maar hij zou graag hun commentaar horen op de cijfers van hedgefunds. Tussen 1998 en 2010 verdienden hedgefundmanagers een geschatte 379 miljard dollar aan fees op een totale winst (voor fees) van 449 miljard dollar. Met andere woorden, de managers pakten 84% van de winst die hun fondsen maakten. Slechts 16% van de winst ging naar de beleggers.

    Private equity
    Het kop of munt spelletje beperkt zich niet alleen tot hedgefunds. Private equity-fondsmanagers hebben een soortgelijke beloningsstructuur, zij het dat er een belastingrem ingebouwd zit. In de bankensector is het zo dat de belastingbetaler garant staat voor de cheques die worden uitgeschreven aan het personeel terwijl de aandeelhouders van de bank het nakijken hebben. Tijdens het laatste decennium zijn de aandeelhouders van banken naar de slachtbank geleid net zoals gemiddelde belegger in een hedgefund.

    BeantwoordenVerwijderen
  22. wo 18 jan 2012,
    Hedgefonds MAN Group gaat snijden

    AMSTERDAM - ’s Werelds grootste beursgenoteerde hedgefonds MAN Group gaat op de kleintjes letten. Het britse bedrijf wil bovenop de eerder aangekonigde $40 miljoen voor nog eens $75 miljoen in de kosten snijden. Het is nog onduidelijk hoeveel banen worden geschrapt.

    Investeerders haalden van oktober tot en met december $2,5 miljard uit de door MAN geleide fondsen. In september schrokken beleggers zich nog rot toen MAN meldde dat er sinds begin 2009 niet zoveel geld terug werd getrokken.
    „We zien investeerders reageren op de prestaties en het marktsentiment”, aldus MAN-topman Peter Clarke in een toelichting op de in de negen maanden voroafgaand aan 31 december behaalde resultaten. Hij voegde eraan toe dat de zogeheten outflow (geld dat uit een fonds wordt gehaald) in december minder was dan in de maanden ervoor.
    Het zijn vooral rijke particulieren die hun geld willen, en geen institutionele beleggers. De rendementen waren dan ook niet om over naar huis te schrijven. Het grootste fonds van MAN, AHL, kende de laatste drie maanden van het jaar een negatief rendement van 7,7%. AHL is een computergestuurd fonds die middels zogeheten high frequency trading (hft, flitshandel) werkt. „Het zijn geen goede omstandigheden voor dit soort handelssstrategiën”, aldus Clarke.
    In totaal heeft MAN op 31 december 2011 $58,4 miljard onder beheer, eind maart was dat nog $69,1 miljard. Het bedrijf boekte de eerste negen maanden van het boekjaar een brutowinst van $190 miljoen.

    BeantwoordenVerwijderen
  23. do 19 jan 2012,
    Schroders voorziet koersherstel voor vastgoedfondsen

    AMSTERDAM - Terwijl er wereldwijd onvoldoende wordt ontwikkeld om aan de vraag te kunnen voldoen, zijn de beurskoersen van vastgoedfondsen stevig teruggelopen. Dit biedt aantrekkelijke kansen, zo meent fondsmanager Jim Rehlaender van Schroders Global Property Securities Fund.
    Vooral door de Europese schuldencrisis is de risico-aversie toegenomen, wat in de afgelopen twaalf maanden zijn weerslag heeft gehad op de koersen van de vastgoedfondsen. Rehlaender heeft evenwel alle vertrouwen in een ommekeer. Hij wijst allereerst op de vele shortposities die zijn ingenomen, waardoor een verbetering van het marktsentiment tot een krachtig koersherstel kan leiden. Ten tweede zijn de vastgoedfondsen veel kapitaalkrachtiger dan in 2008, zodat ze de kansen in de markt beter kunnen benutten. Ten slotte wijst hij erop dat de vraag van particuliere en institutionele beleggers over het algemeen sterk blijft. Daar tegenover staat juist dat de ontwikkeling van nieuwe projecten op een laag pitje staat, vanwege de beperkte beschikbaarheid van bankkredieten.
    Beste kansen in Azië
    Hoewel de vastgoedbedrijven in Azië minder met geleend geld werken dan hun tegenhangers in Europa en de VS, worden ze tegen een bovengemiddelde korting van 50% van de intrinsieke waarde verhandeld. Zeker omdat de economieën nog altijd een gezonde groei vertonen en recente stappen op een ommekeer van het Chinese beleid van monetaire verkrapping wijzen, rekent Rehlaender op een krachtig koersherstel.
    Europese vastgoedfondsen worden nu tegen een korting van 25% verhandeld en een dividendrendement van 5%. Uitgaande van het uitblijven van een economisch herstel en een groei van de huurinkomsten, mikt de fondsbeheerder op een jaarrendement van 20% voor de Europese vastgoedsector.
    Voor Amerikaanse vastgoedfondsen ziet Rehlaender een beperkter potentieel van 8-10%. Daar staat wel weer tegenover dat deze volgens hem een veilige haven vormen, waarbij het dividendrendement van 4% positief afsteekt ten opzichte van de historisch lage rente op staatsobligaties.
    Waarschuwing
    De fondsmanager waarschuwt wel voor het risico van een verder uitdijende Europese schuldencrisis en voor een verlies van vertrouwen tussen banken onderling. Alsdan zou zijn positieve visie niet uitkomen.

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Hedgen alsof het nog steeds 1952 is
    15 feb 2012, 12:00 - Mark Baak

    Het eerste hedgefund wordt meestal toegeschreven aan Alfred Jones, die zijn fonds startte in 1952. De financiële wereld is de afgelopen 60 jaar sterk veranderd, maar de blauwdruk van zijn fonds nog actueel. Zo investeerderde hij als de fondsmanager al zijn eigen geld in het fonds en ging de winst voor 80% naar de investeerder en voor 20% naar hem. Maar het meest belangrijk: er is met zijn strategie nog steeds geld te verdienen!
    De basisprincipes die ten grondslag lagen aan het fonds van Jones zijn simpel:
    1. Hij was van mening dat hij aandelen kon selecteren die meer zouden stijgen dan de markt. Hij was bovendien van mening dat hij ook kon inschatten welke aandelen achter zouden blijven bij de markt.
    2. Hij had geen idee of de markt als geheel zou stijgen, dus hij wilde het risico van marktdalingen afdekken (hedgen).

    Jones kocht het aandeel waarvan hij verwachtte dat het zou outperformen (zijn long positie). Hij leende het aandeel waarvan hij verwachtte dat het zou underperformen en verkocht dat, in de hoop het later (relatief) goedkoop terug te kunnen kopen (zijn short positie). Hij kon hiermee geld verdienen, ongeacht de richting van de markt. Zolang zijn long beter presteerde dan zijn short kon hij immers ook geld verdienen in een dalende markt.
    Een hedendaags voorbeeld
    Wanneer de long en short posities niet als individuele posities ingenomen worden, maar ten opzichte van elkaar spreekt men van een pair trade. Een van de mooiste voorbeelden van een pair trade is een portefeuille met long Apple - short Research in Motion (RIMM, de maker van de Blackberry) posities.

    Zoals in de grafiek is af te lezen hebben beleggers met long posities in Apple een geweldig rendement gemaakt. Maar een long Apple – short RIMM positie was nog veel mooier geweest, er was namelijk geld verdient aan de long en de short kant. Het risico van pair trade ligt bovendien lager dan bij een long positie zonder hedging. Het algemene marktrisico is immers afgedekt bij de pair trade.
    Dit voorbeeld is uiteraard een ideale situatie, het perfect pair. In de praktijk is het niet makkelijk om geld te verdienen met marktneutrale aandelenposities. Des te knapper is het rendement van +18% (na kosten) dat het Nederlandse hedge fund Saemor behaalde in 2011.
    Aangezien Saemor zich richt op Europa hadden zij de pair trade long Apple – short RIMM niet in de boeken. Ik ben benieuwd welke hedge fund manager dit perfect pair wel in de boeken had en daarmee in de voetsporen treedt van de succesvolle Alfred Jones! Voor een uitleg wat er mis is met de Blackberry, kijkt u hier (voorliefde voor Engelse humor is een vereiste).

    Mark Baak is portfoliomanager bij Finles Capital Management, waar hij verantwoordelijk voor de (hedge)fundselectie. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

    http://www.iexprofs.nl/profsnieuws/71183/Must-Read-Zware-tijden-fondshuizen.aspx

    BeantwoordenVerwijderen
  25. Hedgefunds vliegen d'r in
    21 feb 2012, 15:15 - IEXProfs Redactie

    Meer vertrouwen in ontwikkelingen in de eurozone, de VS en China zorgt voor een positieve stemming bij hedgefunds, die op hun beurt dat positivisme vertalen in vergroot vertrouwen in aandelen, meldt CNBC. Hedgefunds haalden in januari een gemiddeld rendement van 2,6%, volgens cijfers van van Hedge Fund Research – nog altijd lager dan de 4,5% stijging van de S&P.

    Sommige hedgefunds bleven achter; met het turbulente einde van 2011 in het achterhoofd hadden zij zich iets ‘voorzichtiger’ gepositioneerd. De LTRO (Long-Term Refinancing Operation) van de Europese Centrale Bank wordt als ‘turning point’ voor de gehavende banken in de eurozone beschouwd. Op deze manier werd bijna 500 miljard euro aan goedkoop geld in de markt gepompt. De angst voor een instorting van het Europese financiële systeem verdween daarmee vooralsnog van de radar.

    Ook de verwachting dat China – na een vijfde opeenvolgend kwartaal van vertraagde economische groei – op een zachte landing afstevent, droeg bij aan de goede stemming onder hedgefunds. Aan het rijtje optimistische factoren kan volgens CNBC ook de herstellende Amerikaanse economie, die de grootste groei in 1,5 jaar meemaakte, toegevoegd worden.

    Fondsbeheerders werken nu veelal meer met leverages om hun uitgesproken posities te vergroten, of ze verschuiven de balans tussen hun longs en shorts om optimaal rendement uit marktwinsten te behalen, constateert het artikel. Een geciteerde fondsmanager van CitiBank meent dat beleggers vandaag de dag een grotere appetite hebben voor risico’s. De FTSEurofirst 300, de index van de belangrijkste Europese aandelen, steeg de eerste twee maanden van 2012 met 8,3%.

    BeantwoordenVerwijderen
  26. wo 07 mrt 2012,
    Focus of spreiding
    AMSTERDAM - Het is bekend dat wij bij het beleggen niet alle eieren in één mandje moeten leggen. Spreiden luidt het motto want als er één investering mislukt zijn wij niet al ons geld kwijt.

    Laten wij de AEX eens als uitgangspunt bekijken. De AEX (voor het gemak nemen wij de AEX Gross Return, d.w.z. inclusief dividend presteerde tussen 2003 en 2011 matig.
    Het totale rendement in die negen jaar was 34,14% ofwel 3,32% samengesteld rendement per jaar. De standaarddeviatie, ofwel de mate van spreiding van het gemiddelde van deze index bedroeg 24,6%. Met andere woorden de gemiddelde stijging en daling van de index bedroeg 24,6%. De grootste stijging gedurende die jaren was 42,1% en de grootste daling 50,3%. De slotsom is, dat als je op 1.1.2003 met €10.000 begon, je per eind 2011 €13.414 bezat.
    Indexbeleggers
    Fervente indexbeleggers kiezen ervoor om de index te volgen, hun motto luidt “het is zo moeilijk om de index te verslaan”. Het is inderdaad niet makkelijk en zal ook niet ieder jaar plaatsvinden, maar de specialist zal ervoor kiezen om zelf via stock-picking die fondsen te kiezen waardoor hij de index kan verslaan, zoals uit het volgende blijkt.
    Stockpickers
    Om nu een indruk te krijgen van die Nederlandse stockpickers zoals die zich in de AEX markt begeven t.w. Achmea, Allianz, BNP, ING, Robeco en SNS hebben wij het gemiddelde rendement van deze zes berekend. Dit gemiddelde resultaat was 22,1% rendement ofwel een samengesteld rendement van 2,24% per jaar.
    Positieve uitschieter was Robeco met totaal 37,4% rendement ofwel 3,6% samengesteld rendement per jaar (net boven de AEX index) en de negatieve uitschieter was Achmea met 5,2% totaal rendement ofwel 0,56% jaarlijks rendement. Bedenk daarbij dat genoemde zes ruim € 1,5 miljard onder beheer hebben.

    BeantwoordenVerwijderen
  27. 2)
    De OK-Score
    De OK-Score is, zoals gezegd een rating methode. Als het vaststaat dat de trefzekerheid bij het bepalen van debacles zeer goed is dan zou het motto uit de eerste alinea inzake spreiding niet meer opgaan.
    Spreiden is dan niet meer nodig want de “mislukte” investering is dan vooraf al geëlimineerd. Om dit te bewijzen wordt er door externe fondsbeheerders sinds 2003 de openbare OK-Score AEX portfolio gevoerd. Door middel van de rating methode wordt gefocust op die aandelen van de AEX die het minst risicovol zijn. Uiteraard zijn dat alleen de aandelen aan de andere kant van het risico spectrum, de “goede”, die wel conform hun AEX weging worden aangeschaft.
    Risico
    De maatstaf om dat risico te bepalen is naast het uiteindelijke rendement onder andere óók de vergelijking van de standaard deviatie met de AEX. Van de OK-Score portfolio is die standaarddeviatie over de periode 2003-2011 een 15,8% in plaats van de 24,6% van de AEX-index. De Bèta, ofwel de mate van gevoeligheid ten opzichte van de index komt daarmee uit op 0,57 en geeft daarmee aan dat het risico ten opzichte van het index beleggen 43% lager ligt dan het beleggen in de totale AEX index. Dit blijkt ook uit de grootst uitschieters per jaar omhoog en omlaag t.w. 29% en min 21,3%. Als nu ook nog eens het eindresultaat beter zou zijn dan de AEX index dan staat het vast dat dus met focussen (wel met de goede middelen) een beter resultaat valt te behalen met minder risico dan zonder deskundigheid te spreiden.
    Aangezien het via openbare publicaties eveneens vaststaat dat de OK-Score beleggers in die negen jaar hun inleg van €10.000 naar €25.440 zagen stijgen ofwel een rendement van 154,4% totaal rendement ofwel 10,9% samengesteld per jaar maakten werd ook aan die eis voldaan.
    Eye-opener
    Voor de pensioenfondsen zou dit wel eens een eye-opener kunnen zijn. Gefocust beleggen beperkt de kosten aanzienlijk, m.a.w. ook uit de mindere spreiding komt daardoor al een beter rendement. Als leidraad hanteren wij daartoe : maximaal 15 uit de AEX, maximaal 20 uit de Eurostoxx 50, maximaal 20 uit de S&P 100 en maximaal 25 uit derde landen. Daarmee blijft het blikveld overzichtelijk en bestaat er wat betreft de aandelen portfolio uit de totale Asset Allocatie, voldoende sector, regio en valuta spreiding.

    Willem D. Okkerse (1946) is sinds 2003 CEO van het OK-Rating Institute , de eerste in de Benelux gevestigde Credit Rating Agency.

    BeantwoordenVerwijderen
  28. Gekker kunnen ze het niet maken
    27 Mar 2012 om 16:30 - Short & Sticky

    Goed, ik kan me voorstellen dat de doorsneebelegger niet goed weet wat hij met zijn portefeuille aan moet. We hebben veel volatiliteit gezien, macro-economische zorgen zijn er genoeg. De aandelenrally is inmiddels zo’n kwartaal oud en de meeste beleggers hebben ‘m gemist. Niet alleen mevrouw Jansen uit Dedemsvaart, ook de duurbetaalde hedgefundmanagers.
    Zij zaten dit hele kalenderjaar al onderwogen in aandelen en zagen de trein niet alleen voorbijrazen maar inmiddels ook aan de horizon verdwijnen. Ja, dan moet je over stalen zenuwen beschikken. Maar goed, daar worden ze met 2+20 dan ook voor betaald, zou je zeggen. Saillant is het dan ook dat volgens de laatste cijfers hedgefunds opeens massaal in aandelen zijn gaan beleggen.
    De laatste keer dat ze zo en groupe aandelen begonnen in te slaan was april 2010, vlak vóór een scherpe correctie. Ach ja, timing is alles. Hoewel niet iedereen het daar mee eens is. Global X Funds, aanbieder van ETF’s, blijkt inmiddels goedkeuring te hebben aangevraagd voor het lanceren van een hele reeks vernieuwende trackers. Enig in zijn soort.
    45 dagen vertraging (minimaal)
    Het gaat om passieve fondsen die worden samengesteld op basis van de belangrijkste beleggingen van top-hedgefunds. Nu zijn die hedgefunds niet altijd even transparant, zult u zeggen. Dat klopt, maar binnen 45 dagen na afloop van een kwartaal moeten ze wel hun posities opgeven bij de toezichthouder. En op basis daarvan gaat Global X Funds de ETF’s samenstellen en daarna elk kwartaal aanpassen.
    Over timing gesproken. Daarbij maken ze zelf al de inkopper dat het goed mogelijk is dat de bewuste hedgefunds die aandelen onder tussen allang niet meer in bezit hebben. Maar stel dat dat wel zo is, dan nog lopen de ETF-beleggers minimaal 45 dagen tot maximaal drie maanden achter in hun markttiming.
    Om nog maar te zwijgen over het feit dat hedgefunds, ook de vermeende tophedgefunds, ook niet echt onfeilbaar zijn. De prestaties van goeroe John Paulson waren in 2011 nu niet echt om over naar huis te schrijven. En ook een serie ex-Golmanites blijken met hun eigen hedgefund een stuk minder gelukkig dan vroeger op de prop desk van Goldman Sachs.
    Compleet radeloos
    Falkenblog rekende vandaag nog eens voor dat van het brutorendement dat hedgefunds maken slechts 3/100e deel bij beleggers terechtkomt. Zo was 2008 achteraf toch een prima jaar, voor de hedgefundindustrie zelf.
    En dan nog iets, het samenvoegen van de topholdings van een handvol top-hedgefunds leidt ook niet automatisch tot een uitgebalanceerde, goed gespreide portefeuille. Wat zullen ze gedacht hebben bij Global X Funds? Dat we echt helemaal radeloos zijn geworden met zijn allen? Of dachten ze: “Leuker kunnen we het niet maken. Gekker wel.”
    Beleggen in een hedgefund kan, ondanks de hoge beheerkosten, best zin hebben, maar hoeveel meer eromheen geknutseld wordt, hoe kanslozer het is.

    Pieter Kort & Peter van Kleef zijn hoofdredacteur en senior redacteur van IEXProfs.

    http://www.iexprofs.nl/Column/Columns-Opinie/73566/Gekker-kunnen-ze-het-niet-maken.aspx

    BeantwoordenVerwijderen
  29. di 03 apr 2012, 12:27
    Zwarte zwanen zullen belegger blijven plagen

    AMSTERDAM - Er zijn risico’s waarmee beleggers rekening kunnen houden én gebeurtenissen die onverwachts een enorme impact hebben op beurzen: inmiddels aangeduid met zwarte zwanen. Beleggers kunnen zich echter ook op het onverwachte voorbereiden, stelt Euan Munro van Standard Life Investments.

    Niet door elke positie in de beleggingsportefeuille af te dekken met derivaten – „geld in een gracht gooien” – maar door simpelweg de beleggingsportefeuille zelf anders in te richten. Munro: „Op een manier dat deze bestand is tegen diverse scenario’s.”
    Dat kunnen ook onverwachte scenario’s zijn, omdat de beurzen daar vaak toch hetzelfde op reageren: met een hogere volatiliteit. „De tsunami in Japan hebben wij niet zien aankomen, maar doordat we een pakket beleggingen hadden die het bij een stijgende volatiliteit goed doen – opties op de Amerikaanse volatiliteitsindex VIX – zijn we redelijk goed door die periode gekomen.”
    Van een directe hedge onder een positie moet Munro niet veel hebben. „Zo hebben we een positie in Russische aandelen, die staan inmiddels 25% hoger. Het risico is natuurlijk groot. Als je daar Russische putopties onder hangt betaal je daarvoor de hoofdprijs.”
    Munro dekt het risico deels liever af met een goedkopere constructie: in dit geval met een short op de Canadese dollar. „Als het minder goed gaat in Rusland, zal dat waarschijnlijk samenhangen met dalende grondstofprijzen. Dat zal ook de waarde van de munt van Canada – een belangrijke grondstofleverancier – onder druk zetten. Onze shortpositie levert dan geld op.”
    Een dergelijke creativiteit is maar weinig fondsbeheerders gegeven, erkent Munro. Omdat de meesten veroordeeld zijn tot een bepaalde markt of beurs. Een beheerder van een China-fonds moet in China beleggen. Een beheerder als Munro van een multi-asset strategie heeft die mogelijkheden echter wel.
    De aandacht voor multiasset of absolute return fondsen is de laatste tijd onder particulieren sterk aan het groeien. Wegens het stabielere, maar wel lagere rendement van deze fondsen. „Het is niets voor beleggers die in vijf jaar tijd hun belegging in waarde willen zien verdubbelen.” Die instelling van de dood of de gladiolen én het gegeven dat exotische fondsen beleggers kunnen verleiden met historische rendementen van tientallen procenten hoog – totdat het misgaat – geven deze gesegmenteerde fondsen nog steeds in voorsprong in populariteit. „Dat werkt zolang je in een bullmarkt zit en iedereen denkt dat hij kan beleggen. Uiteindelijk zullen beleggers echter voor meer geïntegreerde beleggingen kiezen.”

    BeantwoordenVerwijderen
  30. za 14 apr 2012,
    ’Pensioenfondsen willen goud niet showen’
    door Johan Wiering

    AMSTERDAM - Institutionele beleggers willen liever niet te veel geassocieerd worden met goudbeleggingen. Ze kunnen dan namelijk het mikpunt worden van acties van De Nederlandsche Bank (DNB), zoals het pensioenfonds van de Vereenigde Glasfabrieken vorig jaar aan den lijve ondervond. Dit beweert Willem Middelkoop, die het eerste woord van het door hem opgerichte Gold & Discovery Fund daarom wijzigt in Commodity, ofwel grondstof.

    De winstmarges van goudproducenten zijn de afgelopen jaren sterk gestegen.
    Het pensioenfonds van de Vereenigde Glasfabrieken zag zich vorig jaar gedwongen zijn goudbeleggingen te verminderen van 13% naar 3% van de portefeuille. Volgens Middelkoop was de daadwerkelijke reden niet dat DNB vond dat het pensioenfonds op deze wijze te veel risico liep. „Het goud bood juist bescherming tegen de gevolgen van de kredietcrisis. DNB ziet deze belegging echter als een teken van wantrouwen in papiergeld en het financiële systeem, wat de felle reactie verklaart.”
    Politicoloog annex pensioenadviseur Sander Boon vindt dit wel iets te kort door de bocht. „DNB trad in deze zaak als toezichthouder op, die een concentratierisico constateerde. En dus niet zozeer als monetaire beleidsmaker.”
    Bestuurslid Rob Daamen van het pensioenfonds gaat ook niet helemaal mee in de visie van Middelkoop. ,,DNB belegt ook veel in goud en zal dat niet als een teken van wantrouwen willen bestempelen. Wel is duidelijk dat goud een solide waardemiddel is, zeker in een tijd dat overheden geld massaal bijdrukken."
    Het pensioenfonds liep vanwege de stijging van de goudprijs na de gedwongen verkoop €10 miljoen mis. De fondsbeheerder is ervan overtuigd dat DNB deze schade gaat vergoeden. „Mogelijk komt het tot een schikking. Maar in ieder geval zal DNB niet in cassatie gaan, om nog meer publicitaire schade te voorkomen."
    Volgens de voormalige televisiepresentator zou DNB niet tegen het pensioenfonds zijn opgetreden, indien de goudbelegging onder de noemer grondstoffen was gerangschikt. Ook bij zijn eigen beleggingsfonds komt het maandag puur tot een naamswijziging. „Inhoudelijk verandert er niets. We beleggen nog altijd voor de helft in goudgerelateerde bedrijven. Zilver behelst een kwart en de rest komt met name van koper, zink en zeldzame aardmetalen.”

    BeantwoordenVerwijderen
  31. 2)
    Middelkoop stelt wel dat het beleggingsfonds vorig jaar enkele wijzigingen in het beleid heeft doorgevoerd om de volatiliteit te verminderen. „Het belang in exploratiebedrijven is vanwege hun kwetsbaarheid teruggebracht van de oorspronkelijke 70% tot minder dan 40%. De helft zit nu in productiebedrijven en nog eens ruim 10% in bedrijven die hun inkomsten uit royalties op de productie van goud ontvangen."
    Volgens hem is het zeker op dit moment interessanter om in de bedrijven te beleggen dan direct in goud. „In lijn met de algemene markt zijn de koersen van goudproducenten gedaald. Doordat de winsten en dividenden dankzij de stijging van de goudprijs juist zijn opgelopen, is de gemiddelde waardering historisch gezien laag met een koers-winstverhouding van 10 en een dividendrendement van tegen de 3%."
    De fondsmanager is er voorts van overtuigd dat de goudprijs zijn jarenlange stijgende trend zal vervolgen. „Het opendraaien van alle geldkranen door de centrale banken leidt tot geldontwaarding en tot een vlucht naar schaarse grondstoffen zoals goud. De vraag vanuit opkomende markten zoals China en Rusland blijft bovendien stijgen."
    De naamsverandering in Commodity & Discovery Fund moet helpen om geld van institutionele beleggers aan te trekken. „Het fondsvermogen van €60 miljoen komt nu geheel van particuliere beleggers. We gaan onze verkoopinspanningen echter binnenkort ook op institutionele beleggers richten. Dat wij inmiddels vier jaar bestaan en een jaarlijks rendement van 12% hebben gerealiseerd, is een belangrijk verkoopargument. Verder helpt mee dat we sinds eind maart over een vergunning van de AFM beschikken. Op kleine particuliere beleggers zitten we niet te wachten. De ervaring wijst uit dat kleine klanten meer bellen. Ze zijn onrustiger en zorgen ook voor veel administratieve druk. Vandaar dat wij de minimale inleg op € 45.000 hebben gesteld."

    BeantwoordenVerwijderen
  32. KPMG: Hedgefunds zijn een zegen
    25 Apr 2012 om 17:30 - IEXProfs Redactie - Gerelateerde onderwerpen: hedgefunds, rendement, risico

    Hedgefunds rendeerden veel beter dan aandelen en obligaties over de periode 1994-2011, tegen een relatief laag risico. Van de rendementen over die periode kwam 72% ten goede aan de beleggers en "slechts" 28% aan de fondsmanagers. Bovendien ondervindt de wereldeconomie meer baat dan schade van de vermeende "graaifondsen". Dat blijkt uit een onderzoek van het Centre for Hedgefund Research van het Imperial College in Londen in opdracht van KPMG.

    Over de onderzochte periode boekten hedgefunds een gemiddeld jaarrendement van 9,07% na aftrek van kosten, tegen 7,18% voor aandelen, 6,25% voor obligaties en 7,27% voor grondstoffen. Dat resultaat bereikten ze met veel geringere volatiliteit en Value-at-Risk (VaR) dan aandelen en grondstoffen, bijna zo laag als obligaties. Hun alpha - het rendement minus de risicocompensatie - was gemiddeld 4,19% per jaar.

    Door hun speculatieve karakter, enorme omvang en notoir hoge management fees gelden hedgefunds vaak als de duistere krachten achter financiële rampen zoals de kredietcrisis. Ten onrechte, zeggen de Britse onderzoekers: "Correlaties tussen hedgefunds en traditionele vermogenscategorieën nemen nauwelijks toe tijdens recessies, wat erop duidt dat ze geen bedreiging vormen voor de stabiliteit van het financiële stelsel."

    Integendeel, hedgefunds zijn "belangrijke verschaffers van liquiditeit" aan de markten. Bovendien bieden ze beleggers "spreidingsvoordelen, zelfs in de moeilijkste macro-economische omstandigheden". Een portefeuille die gelijkelijk was verdeeld over hedgefunds, aandelen en obligaties presteerde tussen 1994 en 2011 9% beter dan 60 procent aandelen en 40% obligaties. De Sharpe-ratio was 30% hoger, het grootste verlies 30% kleiner.

    BeantwoordenVerwijderen
  33. 'Zwarte zwanen' niet te verzekeren
    25 Jun 2012 om 16:00 - IEXProfs Redactie - Gerelateerde onderwerpen: hedgen, zwarte zwanen

    Beleggers steken wereldwijd steeds meer geld in "staartrisicofondsen" met speciale strategieën die hen moeten beschermen tegen calamiteiten als een implosie van de euro. Het beheerd vermogen van deze fondsen is geëxplodeerd van een half miljard dollar vóór Lehman tot 38 miljard nu, schat JP Morgan Chase. Deskundigen betwijfelen echter de effectiviteit van deze fondsen. Dat schrijft persbureau Reuters in een verslag van een hedgefund-congres in Monaco.

    Een staartrisico is een evenement dat zich hoogst zelden voordoet, maar dan ook desastreuze gevolgen heeft. De term is gemeengoed sinds Nassim Taleb de aandacht vestigde op zulke risico's in zijn wereldwijde bestseller The Black Swan. De simpelste strategie tegen staartrisico's is put-opties kopen op aandelen waarvan je verwacht dat die in prijs zullen gaan dalen. Maar in de praktijk gebruiken anti-staartrisicofondsen juist complexe strategieën met derivaten.

    Tijdens het grote hedgefundcongres GAIM 2012 in Monaco vroegen sprekers zich openlijk af of de managers van zulke fondsen wel begrijpen wat zij aan het doen zijn – laat staan hun klanten. Een van hen wees erop dat fondsen niet weten hoe ze hun posities moeten afwikkelen in het geval van calamiteiten. "Jullie moeten je eens goed afvragen of je, terwijl je aan het hedgen bent tegen staartrisico's, niet via de achterdeur liquiditeitsrisico's binnenlaat."

    "Zwarte zwanen" creëren een dusdanige paniek dat zelfs de meest liquide assets onverkoopbaar worden. Zo kon het gebeuren dat Lehman in september 2008 ook solide banken in haar val dreigde mee te slepen. En complexe derivaten tegen staartrisico's zijn van huis uit al niet liquide. Een bezorgde belegger constateerde in Monaco dat de managers van anti-staartrisicofondsen zelf zo verward zijn over hun producten dat zij de risico's voor hun klanten juist vergroten.

    BeantwoordenVerwijderen
  34. John Paulson speelt alles of niets
    16 Aug 2012 om 12:30 - IEXProfs Redactie - Gerelateerde onderwerpen: goud, John Paulson

    Hedgefunds zijn - volgens de theorieboekjes - fondsen met een lager risico omdat ze behalve long ook short kunnen gaan. Maar voor die degelijke aanpak moet de belegger niet bij John Paulson aankloppen. Paulson verwierf faam met zijn forse shortposities op de huizenmarkt, vlak voor de subprimecrisis.

    Maar zijn lot nam vorig jaar een keer, toen hij mede door extreme longposities in goud tot de allerslechtste hedgefunds behoorde. Zijn vlaggeschip verloor in 2011 liefst 51% in waarde. Het weerhoudt Paulson, die wederom een moeilijk jaar doormaakt, er niet van om het nog een keer te proberen. Zo meldt Bloomberg nu dat Paulson zijn weging in goud-beleggingen fors heeft opgekrikt.

    Liefst 44% van het in aandelen belegde bewogen van zijn firma, Paulson & Co, zit in goudaandelen nu. Uit het SEC-register blikt dat Paulson de afgelopen maanden nog eens ruim 4,5 miljoen aandelen van de goudtracker SPDR Gold Trust heeft bijgekocht en zijn positie in NovaGold Resources heeft uitgebreid.Paulson lijkt daarmee voor Quite Or Double te kiezen.

    Zijn Gold Fund staat dit jaar op -23%, zijn bredere Advantage Plus Fund - het vlaggeschip dat vorig jaar in waarde halveerde - zelfs op -23%. Nu maar hopen voor Paulson en zijn cliënten dat ome John zijn Midas touch weer terug heeft gevonden. De aanhangers van goedehuisvader-vermogensbeheer zullen ondertussen met afschuw toekijken.

    BeantwoordenVerwijderen
  35. Noors oliefonds wil meer risico nemen
    Gepubliceerd op 20 aug 2012 om 10:38 |

    OSLO (AFN) - Het Noorse staatsinvesteringfonds, dat circa 600 miljard dollar aan olie-opbrengsten beheert, overweegt meer risico's te gaan nemen bij zijn beleggingen. Dat meldde de Britse krant Financial Times maandag.
    Het grootste staatsinvesteringsfonds ter wereld zou een grotere rol willen spelen in de markten op het moment dat andere geldstromen opdrogen, zoals de afgelopen maanden gebeurde door de escalatie van de schuldencrisis. Hierdoor zou het voor het fonds mogelijk moeten zijn om hogere opbrengsten te genereren.
    Het Noorse oliefonds leed tijdens de financiële crisis van 2008 grote verliezen. Dit kwam de investeerders op veel kritiek te staan omdat de beleggingsstrategie te agressief zou zijn geweest. Uit een onderzoek in opdracht van de overheid bleek echter dat het fonds juist te afwachtend zou hebben gehandeld.
    Het oliefonds ging in 1996 van start. Het belegt sinds die tijd ongeveer 60 procent van zijn vermogen in aandelen en 40 procent in obligaties. Het fonds bezit 1 procent van alle aandelen die wereldwijd uitstaan en groeit in de komende 10 jaar naar verwachting tot ruim 1000 miljard dollar.

    BeantwoordenVerwijderen
  36. 'Quant' hedge funds headed for worst month since Aug 2007

    By Tommy Wilkes and Dasha Afanasieva
    LONDON | Tue Oct 30, 2012 7:48am EDT
    (Reuters) - Computer-driven hedge funds are headed for their worst monthly performance since the start of the credit crunch after making losing bets in dozens of markets including bonds, currencies and commodities.

    Many of the funds, known as managed futures or commodity trading advisors (CTAs), came into October with "risk on" trades, such as long positions on equities and commodities, and a short position on the U.S. dollar.

    But the trends that these managers try to detect and profit from - using ultra-complex algorithms designed by legions of astrophysicists and mathematicians - have "reversed" and gone against them in multiple markets.

    The average fund is down 5.63 percent this month to October 25, according to Newedge's CTA Trend Sub-Index. If the index stays at or around that level at month end, the performance will rank as their worst month since August 2007.

    "In and of themselves these moves weren't massive, it's just we've had so many reversals everywhere," Alex Greyserman, chief investment officer at ISAM, a roughly $900 million fund which is also down some 5 percent in October.

    Greyserman said there was no single macro factor that caused so many of the trends to reverse but instead market specific reasons. ISAM posted losses in markets as diverse as equities, metals and agricultural commodities.

    "Statistically these things can happen, but they shouldn't happen very often. It's just been one of those months when the trades went against you everywhere for a number of reasons."


    http://www.reuters.com/assets/print?aid=USLNE89T01N20121030

    BeantwoordenVerwijderen
  37. Hoge quant-iteit, weinig rendement
    4 Dec 2012 om 10:00 - IEXProfs Redactie

    Dit jaar lijkt 2011 te overtreffen, toen is een recordaantal van 187 quant fondsen, oftewel fondsen die algoritmisch handelen, in het leven geroepen. Preqin voorspelt dat we daar dit jaar overheen gaan en dat terwijl opnieuw de resultaten teleurstellen. Van alle hedgefondsen die in 2011 gestart zijn was 12% een algoritmisch fonds, meldt Preqin. Volgens een artikel op ft.com vestigen steeds meer beleggers hun hoop op de “black box”.
    Als verklaring voor de sterke opkomst van dit soort fondsen wordt er gewezen naar zakenbanken die hun handelsdesk sluiten. Een groot aantal handelaren begint voor zichzelf en starten een hedgefonds. Maar een deel van de verklaring ligt ook bij de beleggers. Blijkbaar is er vraag naar dit soort strategieën met lage volatiliteit en hoge liquiditeit, met blootstelling aan valuta en grondstoffenmarkten. Volgens Andrew Rubio (Throgmorton) zijn er ook institutionele beleggers die in dit soort hedgefondsen beleggen.
    De quant-iteit staat momenteel in schril contrast met de prestaties. De “black box”-sector tovert dit jaar weer dieprode cijfers uit de doos. Het is een van de slechtste jaren en grote fondsen zoals Winton Capital, BlueTrend, Aspect Capital, Man Group, Highbridge en Renaissance Technologies zien hun fondsen op verlies staan. Het gemiddelde verlies voor een algoritmisch fonds bedraagt dit jaar 3,2%, terwijl een doorsnee hedgefonds een rendement van 4,5% behaalt.
    De handelaren die voor zichzelf beginnen laten zich niet door de prestaties afschrikken. De rentepercentages zijn al langere tijd stabiel en dit soort handelsmodellen kunnen de kleinste verschillen benutten. Binnen de quantsector zijn de meest actieve strategieën credit funds en managed futures vehicles, ook wel bekend als commodity trading advisors. Die laatste hebben echter de afgelopen twee jaar een negatief rendement van meer dan 7% behaald.

    BeantwoordenVerwijderen
  38. Paulson is alweer de pisang
    20 Dec 2012 om 17:00 - IEXProfs Redactie - Gerelateerde onderwerpen: goud, John Paulson, Morgan Stanley

    Het zijn donkere dagen, zo vlak voor de kerst voor de gevallen superbelegger John Paulson. Vorig jaar verloor zijn vlaggenschip al meer dan 53% in waarde, dit jaar doen meerdere van zijn fondsen het bar slecht. Paulson is ook nog eens de grootste aandeelhouder in GLD, de belangrijkste fysieke goud-ETF ter wereld. En de goudprijs brokkelt gestaag af.

    Goed, er gaan geruchten dat die daling mede is ingegeven doordat Paulson zelf zijn positie aan het afbouwen zou zijn - zeker weten doe je dat niet, want als hedgefund hoeft hij slechts één keer per kwartaal zijn boeken te open (SEC filings). Maar hoe dan ook, de prijsdaling van goud moet pijn doen.

    Veel meer pijn zal het Paulson doen dat Morgan Stanley bekendmaakte twee van zijn fondsen uit deretailschappen te halen: het John Paulson Advantage Fund en het Advantage Plus Fund. Die stap kwam onverwacht. In mei werden de fondsen door de zakenbank 'under review' gezet vanwege de slechte rendementen. Dinsdag gaf Morgan Stanley zijn adviseurs opdracht afscheid te nemen van posities in het fonds voor clienten.

    Citigroup's Smith Barney nam eerder al afscheid van de twee fondsen van Paulson. Volgens cnbc had Morgan Stanley, dat dit voorbeeld nu volgt, voor 100 miljeon dollar in beide fondsen zitten. Als beleggers inderdaad grootschalig geld aan de fondsen onttrekken, dan zal dat de geruchten dat Paulson (noodgedwongen) posities in bijvoorbeeld goud - zijn grootste positie - alleen maar aanjagen.

    Voor Paulson is het te hopen dat een andere goeroe, Jim Rogers, gelijk krijgt en dat goud slechts tijdelijk corrigeert om daarna 'gewoon' weer tien jaar te gaan stijgen in prijs.

    BeantwoordenVerwijderen
  39. vrijdag, 05 apr 2013 door Barbara Nieuwenhuijsen
    Morningstar: Threadneedle is beste fondshuis

    Het Britse fondshuis Threadneedle Investments heeft de Morningstar Award voor beste grote fondshuis in alle beleggingscategorieën gewonnen. Het is de vierde keer in vijf jaar dat Threadneedle deze prijs wint.

    ‘Dit betekent dat dit fondshuis de afgelopen jaren over de hele breedte goede prestaties heeft neergezet’, zegt San Lie, hoofd research bij Morningstar Benelux. De Nederlandse Morningstar Awards werden gisteravond uitgereikt in de Beurs van Berlage in Amsterdam. Fondsnieuws was mede-organisator van de avond.

    Threadneedle werd ook uitgeroepen tot beste grote fondshuis op het gebied van aandelenfondsen. Dit voor de vijfde keer op rij.

    Pimco werd verkozen tot het beste grote fondshuis op het gebied van obligatiefondsen.

    MFS Investments
    Het Amerikaanse MFS Investment Management, door Morningstar gekenschetst als ‘met bijna 90 jaar een van de oudste fondshuizen ter wereld’, werd gelauwerd als beste kleine aandelenfondshuis. MFS won ook twee prijzen voor individuele fondsen. MFS Meridian Global Equity werd verkozen tot het beste wereldwijde aandelenfonds. Daarnaast kreeg MFS ook de prijs voor het beste Europese small-capfonds.

    In de categorie Nederlandse aandelenfondsen ging de prijs dit jaar voor het eerst naar het Add Value-fonds van Keijser Capital Asset Management, een fonds dat volgens Morningstar niet zonder risico is, maar ‘uitstekende rendementen’ behaalt. Vorig jaar behaalde het fonds geleid door Willem Burgers en Hilco Wiersma een rendement van 27,1 procent. Eerder bestond dit fonds nog te kort om voor een prijs in aanmerking te komen.

    Comgest
    Comgest Growth Europe werd tot beste Europese aandelenfonds gekroond. De award voor het beste opkomende marktenfonds ging naar First State Global Emerging Markets. Opmerkelijk is dat de prijs voor het beste Asia Pacific-fonds naar een duurzaam aandelenfonds ging: het First State Asia Pacific Sustainability.

    Bij het toekennen van de prijzen kijkt Morningstar naar het rendement van fondsen over 1, 3 en 5 jaar. Dit telt voor 80 procent mee in de uitslag. De overige 20 procent wordt bepaald door verschillende risicofactoren. De fondsen moeten verder in Nederland verkrijgbaar zijn en minimaal 5 jaar bestaan.

    Opmerkelijk was dat er geen enkele prijs ging naar ING Investment Management, BNP Paribas Investment Partners en Robeco, de drie grootste aanbieders van beleggingsfondsen aan particulieren in Nederland. Ook BlackRock, de grootste fondsaanbieder van de wereld, viel niet in de prijzen.

    Bekijk het overzicht van alle winnaars en genomineerden.

    http://www.fondsnieuws.nl/nieuws/headlines/artikelen/15643-morningstar-threadneedle-is-beste-fondshuis-.html

    BeantwoordenVerwijderen
  40. Vier P’s van Plethora

    9 mei 2013 om 12:00 - Fleur van Dalsem

    Sinds de zomer van 2012 beheren Peter Vermeulen en Thijs Klein Tank het Plethora Precious Metals Fund, een hedgefund in mijnbouwaandelen. De rendementen van het fonds laten zien dat deze tak van beleggen behoorlijk volatiel kan zijn. Volgens de fondsmanagers lijkt het een beetje op beleggen in de biotechnologiesector.
    “De koers van deze bedrijven kan 50% dalen, maar ook vijf keer over de kop gaan.” Maar daar schrikken de beleggers in dit fonds volgens manager Klein Tank niet voor terug. “Dat zijn over het algemeen ondernemers en die zijn gewend iets meer risico te lopen.” In de eerste maand van 2013 bedroeg het rendement bijna 12% negatief, in februari zelfs meer dan 20%, maar geen belegger die daar over belde. “De sector waarin wij opereren zit in een soort 2008; alle aandelen worden afgestraft, ook de bedrijven die het wel goed doen."
    Plethora
    Wereldwijd kunnen de fondsmanagers kiezen uit zo’n 10.000 mijnbouwprojecten, waarvan slechts een fractie ooit als mijn in gebruik gaat worden genomen. Aan de fondsmanagers dus de taak om aandelen van bedrijven te kopen die het meeste kans op succes hebben. Om die kans in te schatten, gebruiken Klein Tank en Vermeulen veel research en investeren ze veel tijd in hun netwerk.
    Vier P’s zijn de belangrijkste criteria voor een beleggingsbeslissing. Klein Tank: "Place, people, project en paper."
    Place gaat over de locatie van het mijnbouwproject. We willen zo weinig mogelijk geopolitieke risico’s lopen, dus beleggen vooral in stabiele landen.
    People staat voor het management van het bedrijf, hoe doen ze dat en hebben ze in het verleden een mijnbouwproject tot een goed einde gebracht?
    Project: wat is de geologie en de potentie?
    Paper gaat over de belangen van het management in het bedrijf; zijn dat aandelen, of optiepakketten.
    Overigens beleggen de fondsmanagers zelf ook in hun eigen fonds. “Uiteindelijk is de P van price natuurlijk ook van belang. We willen wel instappen op een goede prijs. De focus ligt aan de longkant, maar bedrijven waarvan wij denken dat ze te hoog gewaardeerd zijn, kunnen we ook shorten. Momenteel zijn goudaandelen historisch goedkoop ten opzichte van goud zelf. Middels putopties op goud dekken we ons in tegen een mogelijk verdere daling van de goudprijs.”
    Plethora

    BeantwoordenVerwijderen
  41. 2)
    Plethora
    Het valutarisico dat het fonds loopt wordt momenteel bewust niet afgedekt. Zo’n 80% van het vermogen van het fonds zit in Canadese bedrijven, de overige 20% in Australische en Amerikaanse mijnbouwers, terwijl het fonds in euro noteert. Klein Tank: “Als de euro stijgt, stijgt de goudprijs meestal ook. Wat we op valuta kunnen verliezen, winnen we dan weer aan de andere kant. En we willen geen extra eurorisico lopen en ook niet meemaken dat die hedges uit de hand lopen.”
    Als voorbeelden voor toppers en floppers in de sector noemt Klein Tank Americas Bullion Royalty Corporation en Tanzanian Royalty Exploration. “De koers van Americas Bullion is flink afgestraft door een vertraging in het vergunningsproces, maar beleggers lijken te vergeten dat het bedrijf in 2008 voor een prikkie een royaltypakket heeft gekocht en zich heeft omgevormd tot een royaltybedrijf. Dat betekent minder risico en een gestage stroom inkomsten.
    Momenteel zijn we short Tanzanian Royalty. Zij zijn op de beurs 400 miljoen dollar waard, maar zouden volgens ons op basis van hun projecten niet meer dan 10 miljoen dollar mogen kosten.” Zulke grote potentiële verschillen - inefficiënties - kunnen er dus zitten.” Bijna net zo groot als de koersuitslagen van het fonds zelf - dat echt alleen geschikt is voor beleggers met stalen zenuwen en een groot incasseringsvermogen.
    Fondsgegevens Plethora Precious Metals Fund
    Fondsmanagers: Peter Vermeulen en Thijs Klein Tank
    Huis: Plethora Precious Metals Fund Management
    Startdatum fonds: 1 augustus 2012
    Munteenheid: euro
    Fondsomvang: 3,5 miljoen euro
    Strategie: long biased long/short equity edelmetalen
    Minimale investering: 100.000 euro, vervolgstortingen vanaf 10.000 euro
    In- en uitstappen: maandelijks
    Managementfee: 1,75%
    Performance fee: 20% met highwatermark en 1,5% drempel per kwartaal
    Transactiekosten: instappen 0%, uitstappen 1% ten gunste van het fonds
    Rendement: 2012: +2,05%

    Fleur van Dalsem is redacteur bij IEX.nl. Fleur van Dalsem neemt posities in op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie aan de auteur is welkom.

    BeantwoordenVerwijderen
  42. Het Plethora Precious Metals Fund daalde in september met 10,8% voor de leidende aandelenklasse.

    De goudprijs daalde in september met 4,7% tot $ 1.328 per ounce. Het in juli ingezette herstel vanaf het dieptepunt van $ 1.188 stokte eind augustus rond $ 1.425. De Fed, de Amerikaanse centrale bank, besliste mid-september tot verrassing van analisten om de maandelijkse liquiditeitsoperaties nog niet af te bouwen. De goudprijs veerde hierop met bijna $ 80 op tot $ 1.375, maar had moeite om deze winst vast te houden. Het belangrijke $ 1.500 weerstandsniveau blijft daardoor vooralsnog boven de markt hangen.
    Meer dan de helft van het maandverlies kwam voort uit onze kernposities in Premier Gold, Endeavour Mining en Sandstorm Gold. Dit hing voornamelijk met de goudprijs samen. Het bedrijfsnieuws was overwegend positief. Zo publiceerde Premier Gold positieve boorresultaten op het Cove project in Nevada, VS. Aandeelhouders van Premier Royalty stemden en masse in met de overname door streaming bedrijf Sandstorm Gold.
    Een positieve bijdrage kwam van een shortpositie in Tanzanian Royalty Exploration. Begin september handelde het aandeel rond een marktkapitalisatie van $ 330 miljoen. Tanzanian Royalty heeft $ 12 miljoen in kas plus belangen in marginale goudprojecten in Tanzania. Op basis van een vergelijking met sectorgenoten zou het bedrijf zelfs in het meest positieve scenario niet meer dan $ 20 miljoen waard zijn.
    De torenhoge waardering van Tanzanian Royalty lijkt vooral samen te hangen met CEO Jim Sinclair, een bekende goudguru met een grote schare volgers. Daarnaast is Tanzanian Royalty onderdeel van meerdere goudaandelen ETF’s. Echter, in september verwijderde ETF beheerder Van Eck Tanzanian Royalty uit de GDX ETF waardoor er ruim 7 miljoen aandelen boven de markt hingen. Het aandeel verloor afgelopen maand 24%.
    De beurswaarde van Tanzanian Royalty steekt schril af tegen bijvoorbeeld East Africa Metals, waar het fonds een longpositie in heeft. East Africa Metals bezit ook een goudproject in Tanzania met circa 1 miljoen ounces goud. Daarnaast heeft het $ 23 miljoen in kas. De huidige marktkapitalisatie is slechts $ 9 miljoen, ofwel 40% van de kaspositie.
    In september nam het fonds een financiering op in Atico Mining op een koers van $ 0,45 met een halve warrant op $ 0,60 met een looptijd van twee jaar. Het aandeel sloot september af op $ 0,51. Atico oefende met de opbrengst van de financiering een optie uit op de producerende El Roble koper- en goudmijn in Colombia. Het bedrijf kreeg hierdoor 90% van de mijn in bezit voor $ 14 miljoen.

    BeantwoordenVerwijderen