donderdag 11 augustus 2011

De Crazy Crash



do 11 aug 2011, 17:47

Schroders-beleggingsstrateeg ziet herstel

Van onze redactie
AMSTERDAM -  Ondanks de schuldencrises en de toegenomen vrees voor een dubbele dip van de wereldeconomie zijn er wel degelijk ook positieve ontwikkelingen te ontwaren op financieel en economisch terrein. Robert Farago van Schroders Private Banking denkt op basis daarvan dat er een herstel van de aandelenmarkten kan komen in de tweede helft van dit jaar.
    In zijn 'Investment Outlook' van augustus noemt de beleggingsstrateeg meerdere lichtpuntjes voor de aandelenmarkten. Ten eerste is de zogeheten Credit Suisse Risk Appetite index, een graadmeter voor het beleggersvertrouwen, gedaald tot de paniekzone. Deze index is een contra-indicator en geeft aan dat hun punt om weer in aandelenbeleggingen te stappen, zeer dicht genaderd is, aldus Farago.
    In de afgelopen vijf jaar stond de vertrouwensindex alleen gedurende 17 dagen in het vierde kwartal van het crisisjaar 2008 nog lager dan het huidige niveau. Overigens komt het echte koopsignaal pas als de index de paniekzone weer verlaat en dat is nu dus nog niet het geval.
    Ook een andere exotische index is aanleiding tot optimisme voor Farago. De Citi Economic Surprise index voor de landen van de G10 heeft in de laatste maand een opgaande lijn getoond. Dat wil zeggen: de macro-economische cijfers van deze landen bleven onder de verwachtingen uitkomen, maar de mate waarin ze teleurstelden is minder geworden.
    Als positief punt noemt Farago ook het feit dat de rentetarieven in Italië en Spanje gestabiliseerd zijn. De stijging van die tarieven was eerder de oorzaak van scherpe koersdalingen op de de aandelenmarkten. Een vierde gunstige overweging betreft de vergelijking met de gang van zaken in het rampjaar 2008. Toen moesten veel hedgefunds vanwege liquiditeitsproblemen gedwongen verkopen doen, wat de koersdalingen versterkte. Dat lijkt nu niet het geval.
    De economische opleving in de tweede helft van dit jaar wordt volgens de Schroders beleggingsstrateeg bevorderd doordat de Japanse industriële productie naar verwachting terugkeert tot het niveau van vóór de aardbeving in maart. Dat is niet alleen goed voor Japan zelf, maar ook voor industrieën die hun productie omlaag moesten schroeven door een gebrek aan onderdelen uit Japan, zoals bijvoorbeeld het geval was voor de Amerikaanse auto-industrie.
    Als belangrijkste nog negatief blijvend punt noemt Farago het nog steeds uitblijven van een duidelijke route naar een oplossing van de crisis in Europa. "Als er aanwijzingen komen voor een politieke disintegratie van Europa, dan zal dat ons nopen tot het herzien van onze visie om weer meer in aandelen belegd te zijn", zo besluit de beleggingsstrateeg van Schroders zijn visie.

    124 opmerkingen:

    1. Bovenstaande meneer van Schroders geeft mijn huidige mening over de beurs goed weer.
      Naar mijn mening berust deze absurde crash puur op angst en niet op verstand.
      Het lijkt veel op de crash van 1987.
      Het bedrijfsleven heeft nog nooit zoveel geld gehad en is dus kerngezond.
      De nieuwe recessie zal niet komen, maar zit nu wel ingeprijsd.
      Het absolute toppunt van idiotie was wel dit: de goudprijs ging naar een absolute top en wat deden de goud-aandelen met talloze miljarden aan goud in de grond...??
      Die kelderden net zo hard als alle andere aandelen.

      Aan de andere kant gingen de afgewaardeerde USA-staatsoblies (waardoor het hele circus op gang kwam) keihard omhoog......!!!

      BeantwoordenVerwijderen
    2. ma 08 aug 2011, 09:57
      I buy from the white faces
      AMSTERDAM - De schuldencrisis gaat weer een nieuwe week in. Veel gezichten trekken wit weg, en ongetwijfeld zult u ook deze week weer tussen hoop en vrees heen en weer geslingerd worden. Vertwijfeld vraagt u zich misschien af of u niet beter helemaal kunt stoppen met beleggen. Voor sommigen is dat inderdaad een goed idee.

      Als beleggen alleen maar een kwelling voor u is in dit soort periodes, is het beter om in elk geval minder risicovol te gaan beleggen of helemaal te stoppen. En als uw financiele continuiteit op korte termijn in gevaar komt, dan moet u iets heel pijnlijks doen; verlies nemen en verkopen op lage koersen. U heeft dan teveel risico genomen en zult op de blaren moeten zitten.
      Maar als u verkoopt, moet u zichzelf wel 1 ding beloven; namelijk dat u ook niet meer gaat starten met beleggen als alle koersen weer hoger staan en het zonnetje weer doorgebroken is. Of erger nog, dat u niet nu overstapt naar een belegging die het wel goed heeft gedaan (bijvoorbeeld goud). Want op die manier koopt u steeds na een stijging en verkoopt na een daling en dat gaat zeker mis.
      Hoe ver deze daling nog doorgaat weet niemand, al zijn er genoeg 'experts' met uiteenlopende meningen daarover. Verkopen als het niet echt hoeft lijkt mij dan ook niet slim. Denkt u maar terug aan begin 2009. Toen dacht bijna niemand dat het ooit nog goed zou komen, waarop de koersen zeer sterk herstelden. U denkt misschien dat ik gemakkelijk praten heb als adviseur, maar ik ben zelf ook een belegger en heb dus ook fors last van de huidige onrust.
      Maar ik blijf beleggen, want ik geloof (nu meer dan ooit) in het mondiale bedrijfsleven. Sterker nog, ik breng mijn aandelenweging terug naar het door mij gewenste niveau ten koste van overige beleggingen. I buy from the white faces.
      Marc Vijver is oprichter en directeur van The Index People, specialist in indexbeleggen.

      BeantwoordenVerwijderen
    3. do 11 aug 2011, 20:11
      Warren Buffett slaat zijn slag
      NEW YORK (AFN) - De Amerikaanse zakenman en investeerder Warren Buffett laat zich niet door de scherpe daling van de beurzen in de war brengen. Hij blijft gewoon kopen. Hij heeft geen aanwijzingen gezien dat het met de economie weer bergafwaarts gaat. Hij zei dat donderdag in een interview met het blad Fortune.

      ,,Hoe lager de koersen, hoe meer ik koop. Dat is ons vak, kopen"', aldus Buffett.
      ''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
      commentaar: we zijn het weer roerend eens.....

      BeantwoordenVerwijderen
    4. Ben jij het ook eens met de
      "In de afgelopen vijf jaar stond de vertrouwensindex alleen gedurende 17 dagen in het vierde kwartal van het crisisjaar 2008 nog lager dan het huidige niveau."
      uit dit stuk?

      Als dat net zo is als in 2008/2009 zien we pas over een paar maanden de bodem.

      BeantwoordenVerwijderen
    5. "Als positief punt noemt Farago ook het feit dat de rentetarieven in Italië en Spanje gestabiliseerd zijn."

      Net als bij Griekenland toen de ECB obligaties ging opkopen. Totdat het misging natuurlijk.

      BeantwoordenVerwijderen
    6. Kolder eindelijk uit koersen?
      Door Arend Jan Kamp op 9 aug 2011 om 17:14 | Views: 8.467 | Categorie: Nieuws, Aandelen | Onderwerpen: De heftige beursweek op een rij

      Is de waanzin van de uitbundige jaren negentig en de dotcomhype nu dan ein-de-lijk uit de aandelenkoersen? Deze gedachte bekruipt mij als ik onderstaande cijfertjes en chart van Morgan Stanley van vandaag zie. Hoofdschouderpatroon uit het boekje hoor ik technisch analisten al denken, maar daar gaat het mij niet om.
      Morgan Stanley neemt de MSCI Europe Index onder de loep, dat is zeg maar een flink uit de kluiten gewassen Eurostoxx 50. Nou, deze getalletjes zijn op z'n zachtst gezegd wel eens hoger geweest.

      Goedkoop
      Welke koerswinstverhouding (K/W of P/E) u ook neemt, er is een hoop op af te dingen. De meest degelijke zeg maar is die 10-jarige K/W van Robert Shiller, die de gemiddelde winst neemt van de laatste tien jaren. Die pakt ook al tijden het hoogst uit en Morgan Stanley gooit die in een lekker langjarig grafiekje.
      Als ik goed lees, zijn afgezien van de eerste maanden van 2009 aandelen in 26 jaar niet zo goedkoop geweest als nu. De idiotie van de jaren voor en na 2000 lijkt nu eindelijk uit de koersen te zijn gelopen.

      200, 525 of 1528%?
      Ja, de koekoek met je aandelen, denkt u misschien. De AEX stond in 2000 nog boven 700: -60% vergeleken met nu! Waar en niet waar, want het is maar net welke horizon u neemt. Omdat het zo'n lange grafiek is, preek ik daarom maar voor lange termijnbeleggers die een horizon van minimaal 20 jaar hanteren.
      Ondanks het nu al tien jaar durende drama op de beurzen is beleggen in aandelen zo slecht nog niet. Wie in 1983 bij de start van de AEX omgerekend 45,37 euro (ook de eerste omgerekende AEX-stand) als volgt belegde of spaarde, had nu afgerond de volgende percentages gemaakt:
      AEX: 525%
      AEX total return (inclusief herbelegd dividend): 1528%
      Sparen (bij een gemiddelde van 4%): 200%
      Conclusie
      Misschien u iets heel anders, maar ik leer hier het volgende van:
      Als lange termijn aandelenbelegger moet je helemaal niet naar koersbewegingen kijken. U verdient in the long run uw geld met dividend
      Dubbele dip of niet en goedkoop kan altijd nog veel goedkoper worden, maar het is op papier geen slechte tijd om aandelen te kopen
      Met sparen of beleggen in AAA-bonds van nu 2,5% ofzo eet u droog brood als u met pensioen gaat
      Kortom, aandelenbeleggers hebben hun stoepje nu keurig schoongeveegd. Nu de politiek en monetaire autoriteiten in VS en EU nog…

      Arend Jan Kamp is senior contentmanager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen.

      BeantwoordenVerwijderen
    7. AXA IM: dit is niet 2008
      11 aug 2011, 15:00 - IEXProfs Redactie

      De vertraging van de economie in de VS en West-Europa is ernstiger dan voorzien, maar zal waarschijnlijk niet uitmonden in een heuse recessie. Eric Chaney, chief economist van de AXA Group en hoofd van AXA Investment Managers, werpt zijn blik op de huidige turbulentie op de internationale markten. ‘Dit is niet 2008’ luidt de overtuigende titel van het wekelijkse rapport van de hoofdeconoom.
      “Zwakke groei is iets anders dan een recessie.” Dat de bedrijvigheid in zowel de VS als Europa de afgelopen drie maanden significant verslechterde en het herstel in beide regio’s de komende paar jaar waarschijnlijk zwak blijft, betekent volgens Chaney echter niet dat de wereld zich schrap moet zetten voor een nieuwe recessie. “In de VS bleken de werkgelegenheidscijfers over juli en de herziene cijfers van voorgaande maanden beter dan verwacht. De niet-financiële bedrijfssectoren in de VS en Europa zijn winstgevend, niet overmatig met schuld overladen en staan in de startblokken om hun investeringen op te voeren.”
      Bovendien is er sprake van een stevig compensatievangnet, aldus Chaney, daar in de opkomende economieën sprake is van ‘robuuste groei’. Zoals al jaren groeit grootmacht China, en andere Aziatische economieën onverminderd door; Japan herstelt sneller van de aardbeving dan voorzien en ook Midden- en Oost- Europa, het Midden-Oosten en Latijns Amerika vertonen groei. Tevens neemt de inflatiedreiging – een kopzorg voor verschillende opkomende economieën – af.
      Volgens Chaney overviel de afwaardering van de Amerikaanse kredietwaardigheid de markten, die daar niet op gerekend hadden. Maar ondanks de eerste schok, betekent de verlaging behalve ‘een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van staatsschuld’ verder weinig. Het voegt niets toe aan wat we niet al wisten, stelt Chaney. “US Treasuries zullen er waarschijnlijk onberoerd door blijven, en ook de gevolgen voor andere markten in de VS blijven vermoedelijk beperkt. Mensen, geen paniek, want ‘dit is niet 2008’.

      Voor Europa zou de Amerikaanse verlaging volgens Chaney op twee manieren kunnen doorwerken:
      Politici die angstvallig de rating van hun land bewaken, zouden in de afwaardering bevestiging kunnen vinden dat ze meer en sneller moeten snijden in overheidsuitgaven. Dit is de vicieuze cirkel waar Italië in zit.
      Het zou twijfel over de rating van Frankrijk - de op een na belangrijkste AAA-garantsteller van de European Financial Stability Facility – in de hand kunnen werken. Het behoeft geen betoog dat een afwaardering van Frankrijk de reddingsoperaties van het EFSF zou bemoeilijken.

      BeantwoordenVerwijderen
    8. Schroders: Fed doet historische zet
      11 aug 2011, 15:45 - IEXProfs Redactie

      De komende twee jaar - tot medio 2013 - zal de Fed de rente niet verhogen. Schroders' hoofdeconoom Keith Wade memoreert aan de beslissing van Ben Bernanke en zijn raadsheren, deze week bekend gemaakt. Niet eerder was het rentepercentage van de Amerikaanse centrale bank zo laag. Zal de beslissing het gewenste effect hebben?
      Het huidige percentage – 0 tot 0,25 procent – is het laagste niveau dat de Fed ooit hanteerde. Waarmee Bernanke boven alles duidelijk maakt dat het alles zal doen dat in haar macht ligt om de economie op gang te houden – of te krijgen? – en de werkloosheid zoveel mogelijk te beperken. Na de teleurstellingen van de afgelopen tijd, is het vooral angst voor een nieuwe recessie dat op alle manieren door het besluit heen klinkt. Het primaire doel van de lage rente is derhalve om bedrijfsinvesteringen en consumentenbestedingen te stimuleren.
      Behalve historisch, is de extreme renteverlaging binnen de Fed ook controversieel te noemen. Het is een unicum dat een centrale bank zich naar buiten toe voor zo een lange periode vastlegt op een lage rente. Binnen de bank bestond dan ook discussie over de termijn waarover de verlaging zou voortduren, en of die niet aanzienlijk korter dan 2 jaar zou moeten zijn. Dit twistpunt leidde tot drie ‘tegenstemmers’ onder de tien stemgerechtigde beleidsbepalers.
      Hoewel Wade de pessimistische gevoelens van andere economen niet volledig deelt, erkent hij wel dat er risico’s zijn voor de medium-termijn. Markten kunnen wellicht content zijn over de pogingen van de Fed om de grotere, macro-economische gevaren zoveel mogelijk de kop in te drukken, maar moeten zich bewust blijven van het feit dat de macht van de Fed op sommige vlakken beperkt is. De rente is immers al tijden zeer laag, vonden twee fases van kwantitatieve verruiming plaats, en nog altijd hapert de economische groei.
      Dus blijft het de vraag of deze bold move van de Fed de knop wél om zal zetten. Volgens Wade zullen de lage rentes er de komende tijd direct toe leiden dat kapitaal steeds meer richting de opkomende economieën in Azië en Latijns-Amerika zal stromen. Ook kan de goudmarkt volgens Wade een hernieuwde kapitaalstroom verwachten.

      BeantwoordenVerwijderen
    9. HARRY GEELS
      Momentumbelegger of contrarian?
      In mijn vorige column schreef ik dat het niet waarschijnlijk is dat de situatie op de beurs net zo erg wordt als in 2008. Vandaag een toevoeging en verduidelijking op dit verhaal, een discussie over momentum- versus contrair beleggen.
      Eerst nog even kort de ‘downgrade’ van de VS. Ik heb zo mijn bedenkingen over de wijze waarop bij S&P de downgrade tot stand is gekomen. Als ik het voor het zeggen had, zou er geen downgrade zijn gekomen. Ik sluit me meer aan bij het kamp van Moody’s, dat vorige week – schijnbaar door weinigen opgemerkt – meldde dat de VS nog steeds een triple A-schuldenaar is.

      Laat ik er in het kort de argumenten van Moody’s nog even bijpakken:
      1. De ongeëvenaarde diversiteit van de Amerikaanse economie;
      2. De belangrijke rol die de Amerikaanse dollar speelt in de wereldeconomie;
      3. De relatieve schuldpositie van de VS is niet zo veel slechter als die van andere triple A-landen (de groei van de schuld is wel ongunstiger, maar Moody’s gelooft dat er uiteindelijk maatregelen zullen worden genomen);
      4. De voorgestelde bezuinigingen op 2 augustus, tijdens het aannemen van de Budget Control Act, zijn de eerste stappen in de goede richting.
      Dat Moody’s gelijk heeft, bewijst de koersontwikkeling van de Amerikaanse Treasury. In de aanloop van de downgrade van S&P is de koers van Amerikaanse staatsleningen fors opgelopen. En zelfs na de downgrade ging deze verder omhoog. In onderstaande grafiek toont de blauwe lijn de koersontwikkeling van de Amerikaanse 10-jarige staatsobligatie. De groene lijn is de S&P500. Een bijna perfecte negatieve correlatie. Wie zegt dat diversificatie niet werkt?

      Wat de faillissementsrisico’s bij de verschillende ratings van Moody’s zijn staat keurig beschreven in het Falkenblog. Bij een downgrade van driemaal A naar AA+ stijgt het faillissementsrisico op 1-jaarsbasis van 0% naar 0,07%. Tja, waar hebben we het over.
      Maar waarom is de wereld dan toch zo in paniek? Waarom schrijft iedereen over S&P en wordt de analyse van Moody’s terzijde geschoven? Dat heeft alles te maken met sentiment, de bril waardoor de media en beleggers naar zaken kijken. In een slechte markt grijpt men alle negatieve zaken aan om te verkopen (in het tegenovergestelde geval: als de bril roze is, zien we het slechte nieuws niet).
      Het sentiment verandert op de beurzen altijd van een lief diertje in een ongrijpbaar monster en vice versa. Dat maakt voorspellen zo moeilijk. Hooguit zou je een prognose kunnen maken, waaraan je bepaalde waarschijnlijkheden kunt koppelen. Ik weet het, hier zit een standaardbelegger niet op te wachten. Die wil, tegen beter weten in, horen waar de AEX aan het eind van het jaar staat.
      Mijn analyse van afgelopen donderdag waarin in vijf redenen gaf waarom een herhaling van 2008/ begin 2009 niet voor de hand ligt, is precies wat ik bedoel met een prognose. Een herhaling is niet waarschijnlijk, maar voor alle duidelijkheid ook niet onmogelijk. Wie een scenario wil uitsluiten op de beurs, hoort daar niet thuis. Ik blijf vooralsnog, ondanks het slechte sentiment, vasthouden aan deze prognose.

      BeantwoordenVerwijderen
    10. 2)

      Sterker nog, ik kan er zelfs een zesde argument aan toevoegen, ééntje die me dit weekend werd aangereikt door professor Damodaran van de Stern School of Business van de New York University. Professor Damodaran is meneer risicopremie voor aandelen, ofwel de extra vergoeding aandelen op de lange termijn geven ten opzichte van obligaties, in het Engels ook wel Equity Risk Premium (ERP) genoemd. Er is niemand die meer onderzoek heeft gedaan naar dit onderwerp dan hij.
      Damodaran houdt op zijn persoonlijke website de impliciete ERP bij. Ik kan helaas niet verder uitweiden over wat het woord impliciet betekent, maar deze variant van de ERP ligt historisch meestal tussen de 3 en 3,5%. In de jaren zeventig – toen het zo slecht ging met aandelen – piekte die naar 6,5% om daarna in meer dan twee decennia te zakken naar de 2%. Met de daling van de afgelopen dagen is hij weer naar de piek van 1978 gestegen, 6,62% maar liefst.
      Overigens kan de impliciete ERP nog hoger. In maart 2009, toen de AEX naar de 195 zakte, stond de ERP rond de 8%. De ERP moet gezien worden als een contraire indicator: hoe hoger hij staat, hoe groter de kans is dat aandelen de komende jaren ook daadwerkelijk beter gaan presteren dan obligaties. Wie meer wil weten verwijs ik naar een artikel dat ik over dit onderwerp heb geschreven.
      Als je een contraire langetermijnbelegger bent zou je nu in stapjes aandelen kunnen kopen. Zo was mijn column van afgelopen donderdag ook bedoeld: als een contraire langetermijnprognose. Het was niet bedoeld om te beweren dat we de bodem al hadden gezien. Het sentiment is zoals gezegd een ongrijpbaar monster. We kunnen ook lager, veel lager wellicht.
      Wie op deze korte bewegingen inspeelt is wat we noemen een momentumbelegger. De wetenschap heeft aangetoond dat momentum inderdaad bestaat. Trends hebben de neiging zich op de kortere termijn (zeg maanden tot 1,5 jaar) in stand te houden. Totdat ze te ver doorschieten in een bepaalde richting. Dan springt de markt weer terug in tegengestelde richting.

      De meeste beleggingsmarkten, aandelen zeker, zijn momentumgedreven op de korte termijn en ‘mean reverting’ op de lange termijn. Wat bent u: contrarian of momentumgedreven?

      Harry Geels is directeur Research en partner bij Inmaxxa Vermogensbeheer in Naarden. Daarnaast is hij hoofdredacteur van Traders Club Magazine (TCM)

      BeantwoordenVerwijderen
    11. Climax patroon
      Zoals ik begin deze week al meldde verwachtte ik dat de markt naar een climax toewerkt. Deze week is voor mijn gevoel die climax voorlopig in ieder geval bereikt. Daarbij volg ik een koerspatroon genaamd MADIWODO. Dit heeft zich in diverse aandelen en indices voorgedaan en de kans neemt dan toe dat er een (fors) herstel inzet voor een aantal dagen / weken. De kans dat de bodem van deze week in de komende week gebroken word is op basis van mijn onderzoek minder dan 35%. Let op het gaat om kansen geen zekerheid. Wanneer u de beleggingspositie goed opzet kan er bij het eventueel toch verder dalen van de koersen natuurlijk wel verlies ontstaan, maar slechts beperkt. Dit analoog aan de strategie bij Akzo.
      Lage K/W
      De index staat lager dit jaar maar de meeste aandelen staan veel lager. Tot overdreven lage nivo's aan toe zo is mijn inschatting. De gemiddelde koers winst verhouding van de 600 grootste Europese bedrijven staat op 9,1. In Amerika staat de SP 500 op een k/w van 13. Niet voor niets dat Buffet zijn grootste hobby aan het uitoefenen is. Kopen met een grote K.
      Dwars tegen de paniek in doet hij wat een belegger moet doen, kopen als het laag is en bijkopen als het lager gaat.
      Positioneer en Profiteer
      Toch is dat voor de meeste beleggers lastig. Na enige telefonische gesprekken deze week werd het mij steeds duidelijker. De meeste beleggers hebben angst en sommige zijn in paniek. Ze gluren als een konijn in het grote licht van een vrachtwagen. Ze doen niets of kunnen niets meer doen.
      Wanneer u wilt weten hoe wij onze strategieën opbouwen en u zich nu wilt positioneren voor de toekomst meld u dan aan voor het tijdelijk gratis silvermembership op www.beleggingsinstituut.nl en u krijgt tot 1 oktober onze actuele strategieën toegestuurd.

      André Brouwers is al sinds 1986 actief in de financiële markten, onder meer als trader, vermogensbeheerder en belegger. Hij werkte voor gerenommeerde partijen als Reuters en Van der Moolen en ontwikkelde strategieën voor hedgefunds

      BeantwoordenVerwijderen
    12. Recordniveau cash langs de zijlijn
      16 aug 2011, 16:30 - IEXProfs Redactie

      Fondsbeheerders wereldwijd zijn in augustus een stuk minder optimistisch dan een maand eerder. Dat blijkt uit de nieuwste Global Fund Manager Survey van Bank of America Merrill Lynch. De enquête onder professionele beleggers wereldwijd werd gehouden tussen 5 en 11 augustus - de week waarin de MSCI World 12,3% daalde. Veel verwondering hoeft de verzwakking van het sentiment dan ook niet te wekken.
      Des te opvallender is het dat nog steeds slechts een klein percentage van de fondsbeheerders denkt dat we op een nieuwe recessie van de wereldeconomie afstevenen. Liefst 42% van de ondervraagde ziet een wereldwijde recessie als onwaarschijnlijk. Wel hebben de fondsbeheerders bijna een recordbedrag aan vermogen aan de zijlijn staan: 5,2% van de 718 miljard dollar die de 244 deelnemers aan de survey samen onder beheer hebben. In juli was dat nog 4,1%.
      Op het vorige dieptepunt van de crisis, december 2008, was dat percentage met 5,5% nog net iets hoger. Slechts 2% van de ondervraagden zit nog overwogen in aandelen en het tempo waarin de posities in aandelen zijn teruggedraaid (tussen juli en augustus) was het hoogste sinds BoAML de maandelijkse survey houdt. Michael Hartnett, aandelenstrateeg van de bank, stelt wel dat het opvallend is dat ondanks de heftige reactie op de aandelenbeurzen, het optimisme rond China onaangetast lijkt te zijn gebleven.
      Maar verder wachten beleggers op "overtuigende en gecoördineerde acties van overheden voordat ze hun geld weer van cash naar aandelen alloceren", denkt Hartnett. De asset allocators wereldwijd zijn volgens de augustusenquête nog steeds positief over opkomende markten in het algemeen en China in het bijzonder. Cyclische aandelen werden massaal verkocht en de fondsbeheerders zijn (nog steeds of alweer) van mening dat goud fors overgewaardeerd is.

      BeantwoordenVerwijderen
    13. Goeroe John Carey: koop nu aandelen
      16 aug 2011, 15:45 - IEXProfs Redactie

      Slimme beleggers gaan nu koopjes jagen. In een artikel over de huidige volatiele markten laat John Carey, portfolio manager bij Pioneer Invesments, een knap staaltje optimisme zien. Volgens hem laat de markt altijd op- en neerwaartse bewegingen zien, maar is er op de lange termijn altijd een stijgende trend. Er zijn, erkent Carey, op dit moment natuurlijk wel de nodige donkere wolken boven de markt.
      De Europese landen kampen met zware financiële problemen, de Amerikaanse economie hapert en politici komen met een onbevredigende oplossing, beleggers beginnen zich zorgen te maken over een vertragende economie en met de vergrijzende populatie twijfelt men over het aantal mensen dat nog risico zal durven nemen. Maar volgens Carey zijn de waarderingen nu juist aantrekkelijk, en blijven de dividenden omhoog gaan en concurrerende rendementen bieden. Daarnaast zijn er veel fusies en overnames en kopen bedrijven meer aandelen terug.
      Veel Amerikaanse bedrijven behalen hun winst in landen waar de economie sterk groeit. Carey weet niet wat de nieuwe katalysator voor vooruitgang zal zijn, maar noemt de markt op dit moment ‘aantrekkelijk’. Hij adviseert investeerders dan ook eens na te denken over de koopjes die momenteel in de aanbieding zijn. In het verleden waaide de storm altijd over en liet de markt weer een opwaartse trend zien. Carey garandeert niet dat dat ditmaal weer het geval zal zijn, maar blijft optimistisch.

      BeantwoordenVerwijderen
    14. Russell Investments voorspelt rally
      17 aug 2011, 14:45 - IEXProfs Redactie

      Russell Investments voorspelt een aandelenrally op de beurzen in de VS. De angst voor een recessie neemt af in het derde en vierde kwartaal, verwacht hoofd investeringen Erik Ristuben. De economische data in de VS zullen stabiliseren en licht verbeteren. De vermogensbeheerder verlaagde wel de verwachte eindstand van de S&P 500. Waar de marktonderzoekers eerst nog uitgingen van een slotstand van 1372 punten, is die nu verlaagd naar 1300.
      Belangrijkste reden zijn de aanhoudende zorgen over de politieke problemen in Europa en de VS. Volgens Ristuben is de fundamentele basis van de aandelenbeurzen echter goed, omdat de financiële resultaten en de balansen van beursgenoteerde ondernemingen solide zijn. De koersdalingen zijn te wijten aan de verhoogde kans dat de VS in een recessie belanden.

      Helemaal zeker is de toekomst niet. Als beleidsmakers in Europa en de VS de problemen niet kunnen oplossen, of het huidige consumenten- en marktsentiment de economie blijft tegenwerken, is een tweede recessie mogelijk. Wanneer echter op beide gebieden vooruitgang wordt geboekt, stijgen de aandelenprijzen aanzienlijk.

      BeantwoordenVerwijderen
    15. “All-Out Panic” Is Over; Markets Headed Higher, Says Cantor’s Pado
      By Stacy Curtin | Daily Ticker – Tue, Aug 16, 2011 8:55 AM EDT

      Stocks rallied for a third day in a row Monday after the most volatile bout of trading in the history of the U.S. stock market. The Standard & Poor's 500 Index had its best three-day rally since 2009, up 7.5%, while the Dow Jones Industrial Average climbed 314 points or 1.9%. But Tuesday's weak economic data from Europe will test this recent rally.
      Many skeptics see this calming as a precursor to a wicked storm ahead, and stocks were heading lower Tuesday morning. But Marc Pado, U.S. market strategist at Cantor Fitzgerald, believes the markets have seen the low as is indicative of last week's "classic selling climax" and "indiscriminate selling" as investors fled to safety, which is typical for hitting rock bottom.
      "We got that all-out panic reading that you get at the bottom of a market," he says while comparing the recent market volatility with the lows of 2009 when the VIX, or volatility index, hit 48 just like it did last week.
      So where do we go from here?
      Pado says up. On June 23 he predicted Yahoo! Finance's Breakout the S&P was headed to 1450 by year-end. His view has not changed much because, despite the political risk Washington now poses on the markets, companies have never been in better shape. "Their balance sheets are clean. They have very little debt. They have tremendous amounts of cash," he tells The Daily Ticker's Aaron Task in the accompanying interview.
      To top that off, even if the economy were to slow to a halt, S&P 500 earnings are on track for $92, which is equivalent of a P/E of 12.8 times projected earnings, the lowest since the 1987 crash.
      If you're investor looking for areas of opportunities, you're in luck. Pado says all categories will benefit. For the more cautious individual, he recommends blue chips stocks that pay dividends, like pharmaceuticals. For the less risk adverse investor, he recommends large-cap tech stocks, like Apple, which have a ton of cash on hand.

      BeantwoordenVerwijderen
    16. VEB:

      PANIEK UIT DE MARKT, TIJD VOOR EEN ZOEKTOCHT NAAR OORZAKEN
      17 augustus 2011
      In plaats van het jaar van het aandeel is de Nederlandse beurs in 2011 met zo'n 20 procent ingezakt. De onrust van de tweede week augustus is nu wel weer geluwd. Wat was er nu precies aan de hand?
      Het is vrijdagavond 5 augustus 2011 en kredietbeoordelaar Standard & Poors's ontneemt de Verenigde Staten haar triple A status.
      Onverwacht kwam die downgrade niet, maar toch voorspellen media een flinke klap op de beurs bij opening van de beurs op maandag.
      Sinds eind juli zijn de aandelenmarkten al flink in mineur door de Griekse schuldencrisis. Later kwam daar het gesteggel over het Amerikaanse schuldenplafond bij.
      Voor beleggers was de emmer eigenlijk wel vol. Deze nieuwe tegenvaller was er wellicht één teveel.
      Na een rustige start van de nieuwe beursweek op 8 augustus slaat de paniek al snel toe. De AEX daalt van 293 binnen twee handelsdagen naar een intraday dieptepunt van 266 punten, een daling van 10 procent.
      Op individueel fondsniveau zijn de verschillen nog veel groter. Bij een bedrijf als Aalberts is het verschil hoog laag zelfs wel 35 procent. En zelfs bij een defensieve belegging als Ahold waren intraday uitslagen van bijna 10 procent aan de orde.
      Waardoor zijn deze forse koersbewegingen te verklaren?
      Een van de redenen voor de heftige verkoopgolven ligt in de handelssystematiek van grote beleggers. Zij werken met stoploss-niveaus.
      Zakt de koers door een bepaald niveau waarop bepaalde beleggers hun verlies nemen, dan geeft dat een nieuwe verkoopgolf waardoor weer een lager stoploss-niveau wordt doorkruist.
      Dit proces gaat door totdat er bij bepaalde partijen een lichtje gaat branden en aan de koopzijde gaan zitten. Een stoploss is immers vaak een arbitrair gekozen koersniveau.
      Gedrag fondsbeheerders
      Wie geschoren wordt moet stilzitten is een oude beurswijsheid die niet aan elke fondsbeheerder is toevertrouwd.
      In tijden van onrust blijkt de fondsindustrie in grote getale te verkopen en de opbrengt in veilig geachte geldmarktfondsen te stoppen. Deze verkopen hebben de koersdalingen op de aandelenmarkten zeker versterkt.
      Vaker verwacht
      De koersdalingen zijn ook te verklaren door een gemis aan genoeg grote langetermijnbeleggers die gewoon rustig in de markt blijven zitten. In het verleden was die rol vooral weggelegd voor verzekeraars en banken.
      Maar recente regelgeving (Solvency, Basel) maakt aandelen minder aantrekkelijk voor deze groepen vanwege het risicoprofiel.
      Paniek
      En dan is er nog de factor paniek zonder ratio. Er wordt niet meer gekeken naar waarderingen als koers-winstverhouding en dividendrendement. Cash werd king, hoe laag het ook rendeert. Alles van risico werd van de hand gedaan.
      Opvallend dat beleggers wel hun geld in Amerikaans staatspapier durfden te stoppen, getuige de gedaalde rentevergoeding. De lagere kredietwaardigheidsbeoordeling voor de Verenigde Staten lag juist aan de basis van de hernieuwde onrust.

      BeantwoordenVerwijderen
    17. Ha! De paniek is over.... Weinig van te merken vandaag. En morgen zou nog wel eens een graadje erger kunnen worden.

      BeantwoordenVerwijderen
    18. Sell off gaat vrolijk door, dus om hier van alleen angst te spreken is complete onzin. Maar dat komt ervan als je de onderliggende reden niet kent.

      BeantwoordenVerwijderen
    19. We Are Talking Ourselves Into Recession: Najarian
      By Jeff Macke | Breakout –
      This was supposed to be a subdued week. That was the working plan amongst trader types. Today a huge wrench was thrown into that plan when renewed fears of European bank contagion and more weak US economic data sent the Dow Jones Industrial Average down 3.7% to 10,991, the S&P 500 down 4.5% to 1,141, and the Nasdaq down 5.2% to 2,380.
      At this point both the selling and lunacy are playing off one another, each exacerbating the other. Markets sell off, then politicians come up with some idea to help; like several EU nations banning short-selling. And the markets sell-off again. Then another European plan to comes to fruition: Let's implement a financial transaction tax. Lather, rinse, and repeat until we all panic.
      "We're talking ourselves into a recession," says Jon Najarian, co-founder of OptionMonster.com. Consumer confidence is at 31-year lows and periods like the last 3-weeks only make matters worse. There are even fewer people who need convincing that the recession is already here.
      We can belabor these points and what Nesto refers to as "a drought of ideas" tomorrow. Trust me, the problems will be here in the morning. For now let's focus on what the good "Dr J" Jon Najarian is looking to buy as the whirlwind of selling picks up steam. Somewhat surprisingly for a trader, he's looking for dividend plays. To be clear, he's not "trying to catch a falling knife" but he does have a shopping list.

      BeantwoordenVerwijderen
    20. Behind the Selloff: Stocks Are Pricing 'Worst Case Scenario'

      On Thursday August 18, 2011, 1:12 pm EDT
      Fears of a global banking crisis swept across markets, driving stocks sharply lower, Treasury yields to record lows, and gold to record highs.
      The dramatic reflex to run for safety also propped up the U.S. dollar, which was stronger against a whole group of currencies.
      The yield on the U.S. 10-year note fell below the psychologically key 2 percent level temporarily, a level it has not seen since possibly the Eisenhower era. The Dow tumbled more than 500 points at the day's lows, and the industrial and commodities stocks that rely on global growth fell the hardest.
      Like an out-of-control cyclone, speculation that Europe's banks are beginning to suffer the contagion of Europe's sovereign debt crisis ripped across global markets, taking bank shares and equities markets lower. That speculation, collided in a perfect storm, with a string of weak U.S. economic reports, which helped fan worries about waning global growth.
      But the drama started with fears about Europe, reignited just two days after theleaders of France and Germany tried to calm markets by pledged to create a more unified fiscal structure for the euro zone and other measures, including a bank transaction tax, left markets concerned about the lack of resolution for the debt crisis.
      Thursday's disclosure from the European Central Bank that a single bank borrowed $500 million for a week spooked markets, recalling for some the memories of the 2008 financial crisis. The report also came at the same time the Wall Street Journal reported that the New York Fed has been engaging more with the European banks operating in the U.S. to see whether they have access to reliable funding.
      "The fact that the New York Federal Reserve is actually talking to the U.S. operations of some of these European banks is in the course of business," said Art Hogan of Lazard Capital Markets.

      BeantwoordenVerwijderen
    21. 2)
      "What's pointed out in the Wall Street Journal is what's obvious to us. We are concerned about European banks, sure. Are they going to need to raise capital? Will they all be solvent at the end of the day? These stories go back and forth, and until we know the answers to that, we're going to try to price worse case scenarios into stocks. Right now the markets are going trough the process of concerns."
      A source close to the Fed said is routinely in contact with banks.
      "Because there is stress in the markets, there are more regular interactions," with European and U.S. banks, the source said.
      Hogan said the "muscle memory" of the Lehman failure is adding to the anxiety in markets.
      "People waiting for the Lehman moment probably will be disappointed," he said. "The psychology of the market is such that we have a very recent memory of calamity."
      The markets have been quick to respond to negatives in U.S. data, and Thursday's Philadelphia Fed survey gave it plenty to be concerned about.
      The index, which measures factory activity in the Mid Atlantic region, fell to negative 30.7 from a positive 3.2 in July, its lowest reading since March, 2009.
      "Today's data is consistent with lower yields. It is consistent with that we get a sub-50 reading on ISM in August, and it does confirm some of the bullishness in the Treasury market," said Ian Lyngen, senior Treasury strategist with CRT Capital.
      The ISM manufacturing survey, expected in early September, is a measure of U.S. manufacturing activity, and a reading below 50 would signal a contracting economy.
      Lyngen said the 10-year note, while close in 2008, did not dip below 2 percent then, as it did today.
      At one point Thursday, the yield was 1.973 percent, and the 30-year was at 3.340 percent.
      Hogan said the real worries of the markets are the two barbells of Europe's debt problems and the struggles to contain the U.S. deficit, which resulted in a downgrade of the U.S. credit rating by Standard and Poor's.
      "What's difficult for us to contemplate is just how much the cure for the two major issues affecting the markets are going to cost in terms of growth," said Hogan.

      BeantwoordenVerwijderen
    22. Anoniem zei
      Sell off gaat vrolijk door, dus om hier van alleen angst te spreken is complete onzin. Maar dat komt ervan als je de onderliggende reden niet kent.
      19 augustus 2011 09:53
      ----------------
      Misschien is Anoniem zo vriendelijk om ons te verrijken met kennis die blijkbaar niemand heeft? Voor de rest kan ik mijn lach moeilijk inhouden als ik het nieuws volg over de sell-off op de beurzen en er een oudere dame wordt geinterviewd die zegt dat het allemaal wel duurder wordt. Erg relevant en objectief inderdaad. Nu weten we de onderliggende redenen!

      BeantwoordenVerwijderen
    23. Recessie of niet
      Door Corné van Zeijl op 18 aug 2011 om 17:08 | Views: 4.720 |

      Het leek erop dat de beurzen tot rust kwamen. De AEX blijft echter wisselvallig, de ene dag boven de 290, de andere dag er weer onder.Wat nu? Het lijkt er op dat de angst voor een tweede recessie de bovenhand voert.
      We moeten goede PMI cijfers (de inkoopmanagers indices) krijgen om weer een positieve richting te krijgen. Wie de wijsheid in pacht heeft mag het zeggen! Daarom leg ik mijn oor te luisteren bij de grote investment banks. Wat denken zij?
      20-20-20 regel
      Citigroup heeft de 20-20-20 regel. Na deze 20% daling, gaan we óf een herstel van 20% omhoog krijgen (dus een AEX van 350), óf nog eens een daling van 20% (AEX 230). Dat klinkt als een “het kan vriezen het kan dooien advies”, maar dit is het niet. Die daling of stijging hangt af van de winsten af. Robert Buckland, de strateeg van Citigroup, heeft het in een schema gezet.
      Van de 43 keer dat koersen met 20% naar beneden gingen, gingen de koersen daarna met zo’n 20% omhoog als de winsten niet daalden. De koersen gingen nog eens 20% omlaag als de winsten wel daalden. De vraag is dus wat er met de winsten gaat gebeuren.

      BeantwoordenVerwijderen
    24. Terughoudendheid
      Citigroup zegt dat er in het verleden een 10% plus winstdaling was als;
      er een krappe arbeidsmarkt is;
      een hoge olieprijs is;
      een flinke bereidheid van bedrijven om te investeren;
      de marges erg hoog zijn en de creditspreads gaan stijgen.
      De olieprijs en de arbeidsmarkten zijn zeker niet krap, bedrijven zijn terughoudend met investeren en creditspreads voor bedrijven laten zeker nog geen stijging zien. De marges vinden ze ook nog niet hoog. Momenteel is er een ROE (Rendement op Eigen Vermogen) van een kleine 15%. De vorige pieken lagen allemaal op 16% en hoger. Persoonlijk ben ik met deze factor wat voorzichtiger, maar in de overige conclusies kan ik me zeker vinden.
      Economische afzwakking
      Natuurlijk ziet Buckland ook de economische afzwakking. Daardoor zullen de winsten onder druk komen te staan. Als we naar de verwachte winsten kijken, zien we nog steeds een wereldwijde winststijging van 15%. Dit is volgens Citigroup te hoog. De aandelenkoersen gaan van een winstdaling van 10% uit. Dit is te laag.
      In de grafiek ziet u de grijze balken waarbij de winstdaling groter dan 10% was. Ook ziet u de bijbehorende wereldwijde koers vs. boekwaarde. Deze staat momenteel op 1,6 maal de boekwaarde. Het dieptepunt was 1,2 in maart 2009. Daarvoor moeten we terug richting begin jaren ’80.

      Conclusie
      De conclusie is simpel, kort en goed. Citigroup verwacht geen winstrecessie en dus gaan de koersen met een procent of twintig omhoog. En nou maar hopen dat die wereldwijde 10%+ er echt niet komt. Anders moeten we gewoon op 20% lagere koersen bijkopen.


      http://www.iex.nl/Column/66047/Recessie-of-niet.aspx

      BeantwoordenVerwijderen
    25. Contrarian Watch: People are Rushing to Dump Stocks Again
      By Becca Lipman, Kapitall |
      August 19, 2011 |

      Europe has been in turmoil for some time now. Americans citizens and businesses were well aware (who could avoid the Greek headlines?), yet in the same period, the U.S. markets were on the rise in a slow but steady recovery from the recent recession.
      Then the U.S. got downgraded from AAA to the unthinkable AA+. The market plummeted, citing European debt and the downgrade as the main motivation. Over the next couple weeks Europe continued its decent into debt and the USA remains downgraded, but the markets are rising again, albeit in a moody way.
      It doesn't add up, and that's because investors aren't always rational. In fact, buy high and sell low is generally the norm, despite the intentions to buy low and sell high. It's a funny world.
      Enter the contrarian. Webster defines a contrarian as "a person who takes a contrary position or attitude" more specifically, "an investor who buys shares of stock when most others are selling and sells when others are buying." Thus, contrarian investors tend to go against the crowd.
      One mind-set of contrarians is that excessive bearishness or bullishness might signal a stock is oversold or undervalued, creating an investing opportunity before the market value corrects itself.
      Contrarian investing is an extension of value investing, and if you're a follower of contrarianism, you feel pretty good about the market right now. To a contrarian, the market's excessive bearishness signals a great time to invest. And to a contrarian, there's no time like the present.
      To be sure, on one knows if the market has more downside than upside in the present political and financial climate, and there's plenty of evidence and experience to suggest that a falling market reflects an legitimate danger to stock holders.
      Yet until we reach a point of total capitulation, a contrarian has as much right to speculate as anyone else.
      If you're a believer in contrarianism you probably like to keep an eye on the stocks seeing maximum pessimism. To help you along, here is a list of S&P 500 stocks with significant institutional selling over the last quarter.

      http://www.fool.com/investing/general/2011/08/19/contrarian-watch-people-are-rushing-to-dump-stocks.aspx

      BeantwoordenVerwijderen
    26. Bedrijven kunnen nog zoveel geld hebben, als niemand meer koopt of kan kopen is het snel over.
      De problemen zijn heel groot, maar dat ontkent de meerderheid op dit plekje:
      1/ euro
      2/ banken en vertrouwen
      3/ uitgaven stijgen (premies verzekeringen, inflatie, etc etc, inkomsten blijven gelijk dalen.
      4/ per 1/1/2012 geen inflatiecorrectie pensienen, afwaarderen tegoed?!
      5/ in amerika is grote groep mensen rond de 65 jaar aangekomen en hun pensioentjes zijn op. Wat doe je dan in een economie, die gebaseerd is op kopen kopen kopen.
      6/ politici maken er aan beide zijden een puinhoop van.
      7/ dan gaan beleggers twijfelen en dan dalen koersen. ze zullen vast wel weer stijgen, maar ik verwacht een grote klap, als niemand die verwacht.

      wat te doen? goudaandelen kopen, aandelen die harde assets hebben kopen en afwachten

      BeantwoordenVerwijderen
    27. vr 19 aug 2011
      De Amerikaanse smartphonemaker Apple is nu evenveel waard als de 32 grootste banken in de eurozonelanden. Dat is het loutere gevolg van de sterke daling van de aandelenkoersen van deze banken zoals het Spaanse Santander, het Franse BNP Paribas en Deutsche Bank, terwijl de koers van Apple tegelijkertijd alleen maar stijgt.

      BeantwoordenVerwijderen
    28. Complete bullshit, die artikelen die de schrijver van deze blog aanhaalt. De reden van de beursdalingen is heel simpel: zonder QE kiepert deze markt in elkaar. Ik verwacht dan ook dat Bernanke a.s. vrijdag in Jackson Hole QE 3 aankondigt. En pas dan kunnen we weer omhoog.

      Het is niet zo moeilijk als je het bekijkt vanaf 2009: QE ja = beurzen omhoog, QE nee = beurzen omlaag. Dus als QE vrijdag wordt aangekondigd, dan hebben we weer een stijgingspotentieel van 15 tot 20%.

      BeantwoordenVerwijderen
    29. Een kleine greep uit de problemen die momenteel spelen:

      a) wereldwijde schuldencrisis
      b) economische groei tot stilstand gekomen
      c) EU dreigt uit elkaar te vallen door het gedonder over Griekenland e.a.
      d) huizenmarkten die maar 1 richting op gaan: omlaag
      e) zeer hoge werkloosheid in de V.S.
      f) aantal mensen aan de voedselbonnen in de V.S. blijft maar stijgen
      g) consumentenvertrouwen keldert in elkaar
      h) stijgende inflatie
      i) fake 'groei' door QE, valt die punch bowl weg, dan valt de beurs weer naar beneden
      j) dramatische situatie in vastgoed

      Als je dan denkt dat we in een seculaire bull markt zitten, dan ben je gewoon compleet blind. Deze cyclus eindigt met een Dow-gold ratio van om en nabij de 1. Dan liggen aandelen en vastgoed op de bodem. Pas dan gaan we weer een seculaire bull markt krijgen.

      BeantwoordenVerwijderen
    30. En dan heb ik nog een hele belangrijke vergeten:

      k) een door en door verrotte bankensector, die compleet insolvent is

      De pijn van de crisis die in 2008 startte is nog niet genomen en die gaat hoe dan ook nog komen.

      BeantwoordenVerwijderen
    31. za 20 aug 2011, 09:14
      ’Negativisme overdreven, dubbele dip komt er niet
      door RONALD VAN GESSEL
      AMSTERDAM – De effectenbeurzen slaan door. Al het negativisme dat nu wordt uitgestort, is overdreven. In de tweede helft van dit jaar zullen we juist weer een versnelling van de mondiale economie zien. Daarom denken wij dat de dubbelde dip waar iedereen nu zo bang voor is, er niet gaat komen.
      Na maanden stabiel te zijn geweest, stijgen de tarieven en de hoeveelheid vracht weer op Schiphol en Frankfurt. Dit zijn de grootste overslagpunten op dit gebied in Europa. Dezelfde trend geldt voor Azië. De transportsector is een uitstekende thermometer voor de economie, eentje die zelfs een beetje vooruitloopt.
      Aan het woord is Han de Jong, hoofdeconoom bij ABN Amro. „In korte tijd is de AEX van 370 naar bijna 270 gegaan, vooral door berichten dat er sprake is van een groeivertraging. Maar veel oorzaken van die groeivertraging zijn tijdelijk. Allereerst is, sinds de wereldeconomie de opgaande lijn weer te pakken had, de olieprijs in korte tijd met 50% gestegen. Dat heeft een enorme impact. De groei in de VS is er in de eerste helft van dit jaar bijvoorbeeld voor 1,1% negatief door beïnvloed. Nu zie je de olieprijs snel dalen, maar het duurt even voor dit zich vertaalt in consumenten die een nieuwe auto kopen.”
      „Verder is de Japanse economie verlamd geweest door de tsunami, maar het herstel is daar inmiddels goed begonnen”, aldus De Jong. „Een derde factor is dat we in 2010 even heel hard zijn gegaan: de industriële productie steeg met 10%. Dat is niet vol te houden. Er was ook sprake van voorraadvorming. Die prop is nu bijna weg. De vierde factor van de groeivertraging is het verkrappende beleid van de centrale banken. Die zijn langzaam weer op de rem gaan trappen. De Europese Centrale Bank heeft twee kleine rentestapjes gedaan, maar stopt er nu mee. De Amerikaanse centrale bank laat de rente tot medio 2013 op vrijwel nul en behoudt zich het recht voor nogmaals een miljardeninjectie te doen. Dit verkrappende beleid is ten einde gekomen. Geld blijft de komende tijd goedkoop beschikbaar.”
      Volgens De Jong hebben de overheidsbezuinigingen in Europa en de VS wel een blijvend effect. De econoom denkt deze vooral de lagere overheden zullen treffen. „Het grote probleem is de afbouw van schulden in de westerse economieen, dat een aantal jaren gaat vergen en dat voor een omslag in het denken heeft gezorgd. Voorheen spraken consumenten hun spaargeld aan als het even slechter ging, nu worden de uitgaven structureel onder de loep genomen. Daardoor blijft de vraag de komende tijd matig en dus ook de groei.”

      DFT

      BeantwoordenVerwijderen
    32. za 20 aug 2011, 07:00
      Kopen als Buffett
      AMSTERDAM - Twee weken geleden vertelde ik in mijn column ‘AEX: Einde van de camping baisse?’ dat de bodem van de aandelenmarkt in zicht kon zijn. Sentimentsindicatoren bereikten topniveaus (AAII Bearish Index en de VIX index) en in de media werd volop stilgestaan bij ‘het bloedbad op de beurs’.
      Vanuit de gedachte dat je als belegger moet kopen van bleke gezichten op het moment waarop de paniek het grootst is, konden moedige beleggers hun slag gaan. “Maar wat moet ik dan kopen?”, vroeg een lezer mij onlangs. In deze column noem ik de vier criteria die Warren Buffett gebruikt om zijn aandelen te selecteren. Criteria die iedereen kan toepassen.
      Paniek
      Zelden heb ik zo’n massale media belangstelling gezien voor de ontwikkelingen op de beurs als tijdens de laatste twee weken. Nadat de kredietstatus van Amerika was verlaagd van AAA naar AA+ volgde op maandagochtend op Nederland 1 een bijna non-stop verslag over de ontwikkelingen op de beurs. Extra Journaals volgden en een blik aan experts werd opengetrokken. De volgende dag (di 9 augustus) openden enkele kranten met koppen als “Beurskrach verwacht”. Kortom: de gekte was compleet.
      Meesterbelegger Warren Buffett verklaarde vorige week dat hij de recente koersdalingen gebruikte om zijn aandelenbezit verder uit te breiden. Op een vraag van de verslaggever waarom hij dit deed - ondanks de dreigende ‘dubbele-dip’ - gaf hij een eenvoudig antwoord: ‘Omdat dat mijn werk is’. Hij sloeg daarmee de spijker op zijn kop.
      Het blijft fascinerend om te zien dat hordes koopjesjagers elkaar tijdens de ‘Dol Dwaze Dagen’ verdringen in warenhuis De Bijenkorf uit angst om kortingen van 25% mis te lopen, maar dat dezelfde ‘kortingsacties’ op de beurs resulteren in sombere gezichten!

      BeantwoordenVerwijderen
    33. Dividend is een factor waar Rossi met verbazing naar kijkt. “Door de dalingen op de beurs is het gemiddelde dividendrendement op Europese aandelen nu meer dan 4%. De yield op de Duitse Bund is 2,2%. Dat het dividendrendement op aandelen twee keer zo hoog ligt als de rentevergoeding op Bunds, dat hebben wij in ons leven nog nooit eerder meegemaakt.”

      http://www.iexprofs.nl/profsnieuws/Asset-Allocatie/65995/De-dos-en-donts-volgens-Fidelity.aspx

      BeantwoordenVerwijderen
    34. Anoniem, ben jij "Rybka". Zo ja, zou je dan voortaan dat aan je inbreng willen toevoegen, dan weten wie wat zegt, want er zijn misschien meerdere Anomiemen.

      Rober

      BeantwoordenVerwijderen
    35. ma 22 aug 2011, 17:00
      Superbelegger prefereert aandelen boven staatsobligaties

      AMSTERDAM - De befaamde contraire belegger Marc Faber meent dat de economische situatie nu zeker zo slecht is als in 2008. Niettemin zijn aandelen volgens hem nu een aantrekkelijkere langetermijnbelegging dan staatsobligaties of kasmiddelen, zo meldde hij onlangs op de website Marketwatch.
      „De Amerikaanse centrale bank ofwel de Fed is een kwaadaardig instituut, aangezien ze mensen straffen die hun hele leven hebben gespaard”, zo meldt Faber in reactie op het inflatieopstuwende bijdrukken van geld. „Deze mensen hebben geen verstand van aandelen en beleggingen en worden plotseling gedwongen om de speculeren."
      Hij adviseert staatsobligaties te mijden. „Een zwakke economie betekent lagere belastingen en oplopende overheidstekorten. Het aangaan van nieuwe schulden zal de kredietwaardigheid aantasten. Amerikaanse staatsobligaties zijn junk, want ze kunnen alleen rente betalen dankzij het bijdrukken van geld.”
      Ook het aanhouden van spaargeld vindt Faber onverstandig. „Door de inflatie wordt geld geleidelijk minder waard. En slechte economische omstandigheden gaan vaak met een hoge inflatie gepaard, omdat de geldpersen dan volop draaien."
      De belegger meent dat aandelen een betere bescherming bieden. „Ik ben niet geheel negatief over aandelen en denk dat deze de komende jaren beter zullen renderen dan staatsobligaties of spaartegoeden. Ik ga ervan uit dat de Amerikaanse S&P500-index nog met zo'n 10% zal corrigeren, maar verwacht dat de Fed de markt vervolgens met een derde stimuleringsronde te hulp schiet. Het dieptepunt uit maart 2009 zullen we daarom niet zien."
      Faber geeft wel duidelijk de voorkeur aan aandelen uit opkomende markten boven Amerikaanse aandelen. „Ik denk niet dat beleggers zich volledig bewust zijn van de verschuiving van de economische macht van de westerse wereld naar opkomende markten. Zeker met Aziatische beursfondsen die een hoog dividend uitkeren, moet een jaarlijks rendement van 7% in de komende tien jaar haalbaar zijn."
      Voorts verwacht hij dat de goudprijs zijn opmars zal vervolgen. „In tegenstelling tot de Amerikaanse dollar kan goud niet worden bijgedrukt. Dus waarom zou je niet de voorkeur geven aan goud boven spaargeld waarop bijna geen rente wordt genoten."

      BeantwoordenVerwijderen
    36. BlackRock: kopers staken
      23 aug 2011, 09:30 - IEXProfs Redactie

      Vanwege de hoge mate van onzekerheid en de enorme volatiliteit in de markten kiezen beleggers voor de zijlijn en vindt er een kopersstaking plaats tot er meer duidelijkheid komt. De Fed kan komende week daarmee komen tijdens de Jackson Hole conferentie. De aandacht komt steeds meer bij de Fed te liggen, gegeven de toenemende tegenwind voor de economie. Bob Doll, strateeg bij BlackRock denkt dat de centrale bank momenteel de opties afweegt, maar wil waarschijnlijk meer informatie afwachten.
      De Fed kan zich echter ook laten leiden door de problematische situatie in Europa, het dalende vertrouwen en het feit dat fiscale aanscherping de zwakke economische groei verder kan remmen. Als de onrust op de financiele markten aanhoudt, neemt volgens Doll de kans op een of andere verruimende maatregelen van de Fed wel toe.
      Afgelopen week stonden de koersen van aandelen opnieuw onder druk. De Dow Jones leverde 4% in, de S&P500 daalde 4,7% en de Nasdaq gaf zelfs 6,6% prijs. Toch staan de graadmeters nog steeds boven het dieptepunt van een paar weken geleden. Beleggers zijn negatief gestemd. In juli blijkt de inflatie boven de 3,5% uit te zijn gekomen. Europa blijft een wild card, gebrek aan daadkracht stelt teleur. De verwachting is dat Europa moeizaam naar een grotere fiscale unie zal manoeuvreren.
      Bob Doll wijst erop dat niet alle data negatief zijn. De start van het tweede halfjaar lijkt sterker te zijn, werkloosheid ontwikkelt zich positief, evenals de industriële productie. De index van leidende indicatoren kwam in juli boven de verwachting uit. Wel benadrukt Bod Doll dat augustus de stressmaand op de markten is, wat ongetwijfeld zijn weerslag krijgt in de economische macrodata over deze maand.
      Er wordt verschillend gedacht over de vraag of de VS afstevent op een nieuwe recessie. Enerzijds zijn er de effecten van de hoge olieprijs en de gevolgen van Japan, met de problematiek in Europa en de VS. Anderzijds is het een laag-rentebeleid, een positieve yield curve, goedkope dollar en steun uit opkomende markten. BlackRock acht een nieuwe recessie niet waarschijnlijk, maar wel beweegt de economie zich in een lage groei-status.
      De volatiliteit op de markten houdt volgens Doll nog aan. Gekeken naar waardering, dan zijn aandelen aantrekkelijk geworden door de recente dalingen. De outlook blijft aantrekkelijk. Wel moeten de beleggers geduld kunnen opbrengen.

      BeantwoordenVerwijderen
    37. Het gat tussen de earnings yield en de tienjaarsrente is in de Verenigde Staten nog nooit zo groot geweest. De earnings yield is het omgekeerde van de koerswinstverhouding. Oftewel, de winst per aandeel gedeeld door de beurskoers. Daaraan valt af te lezen hoeveel rendement (winst) de onderneming maakt per geïnvesteerde dollar. In andere woorden uitgedrukt is de risicopremie die aandeelhouders ontvangen ten opzichte van de risicovrije Amerikaanse staatslening nog nooit zo groot geweest. Nu is alleen dat geen koopargument maar wel een indicatie dat er nog voldoende winst gemaakt wordt om de dividenden uit te keren.
      Als we de stap zetten naar Europa dan doet ook hier zich de situatie voor dat het dividendrendement hoger is dan het rendement op veilige Europese staatsleningen. Een manier om daarvan te profiteren is de iShares Eurostoxx Select Dividend 30. Deze ETF volgt 30 bedrijven uit de eurozone die al minimaal vijf jaar een gelijk tot hoger dividend uitkeren. Op dit moment is het dividendrendement daarvan 5,5%.
      Omdat het vaak om degelijke bedrijven gaat noemen enthousiaste analisten het wel ‘investment grade equities’. Deze vernoeming naar de meest veilige categorie bedrijfsobligaties, investment grade bonds, is wat ver gezocht. Hoog dividend aandelen bewegen gewoon mee met de markt. Zo daalt de genoemde ETF dit jaar met 19,5%, net iets minder dan de daling van de Eurostoxx50 met 22,2%. Ook hoog dividend aandelen hebben dus de groot koersrisico.
      Voor wie op zoek gaat naar goede Nederlandse actief beheerde beleggingsfondsen komt uit bij het ING Hoog Dividend Aandelen Fonds of het Kempen Global High Dividend Fund. Beide fondsen kenmerken zich door een stabiel team van portefeuillemanagers en vier Morningstar sterren. De laatstgenoemde laat in de laatste drie jaar wel een betere performance zien.
      Onder welke voorwaarden verdienden hoog dividend aandelen dan een plaats in de portefeuille? Als eerste moet u beoordelen of dit überhaupt wel het moment is om in aandelen belegd te zijn of dat de koersrisico's in de komende maanden te groot zijn. Vervolgens is het een belangrijke voorwaarde dat u als belegger een horizon heeft van meer dan vijf jaar, zonder zich druk te maken over koersschommelingen van meerdere procenten per dag. Verder is het altijd van belang om een goede spreiding aan te brengen door de aankoop van een ETF of door een goede selectie te (laten) maken van de beste beleggingsfondsen in deze categorie.
      Hendrik Jan Davids CMT is directeur vermogensbeheer en partner bij Inmaxxa B.V. in Naarden.


      http://www.telegraaf.nl/dft/goeroes/hendrikjandavids/10411056/__Hoog_dividend_als_noodoplossing__.html?sn=dft

      BeantwoordenVerwijderen
    38. O'Neill: situatie beter dan in 2008
      22 aug 2011, 16:15 - IEXProfs Redactie

      Elke crisis biedt nieuwe mogelijkheden, zo ook deze. Plus: de crisis anno augustus 2011 is niet hetzelfde als toen hij in 2008 lostbarstte. Het zijn de twee voornaamste conclusies van Jim O’Neill, ceo van Goldman Sachs Asset Management in zijn wekelijkse column. Het vraagstuk vormde de afgelopen weken het uitgangspunt van verschillende internationale topeconomen. O’Neills conclusie: essentiële verschillen maken de situatie anno 2011 wel degelijk anders dan die in 2008.
      Allereerst: de opbouw van beide crises. De build-up naar de crisis van 2008-2009 was wezenlijk anders dan de afgelopen periode. Dat verschil wijdt hij vooral aan de ervaring en kennis die banken en beleidsmakers nu wél hebben, en destijds moesten ontberen. Simpel gezegd: in 2008 had de wereld weinig idee van wat er zou gebeuren als grote financiële instellingen en het systeem in elkaar zouden storten; nu weet een ieder dat maar al te goed.
      Daardoor kunnen beleidsmakers deze dagen hun aandacht richten op enkele van de belangrijkste economische indicatoren – hij noemt de GS Financial Stress Index (GSI), de GS Financial Conditions Index (FCI) en de GS Global Lead Indicator (GLI) – om ontwikkelingen nauwlettend in de gaten te houden. Drie jaar geleden was dat niet het geval. Een typisch geval van zeer bruikbare voorkennis. Een tweede essentieel verschil tussen toen en nu schrijven veel economen toe aan de mogelijkheden die er destijds waren in het zoeken van steun en oplossingen bij financiële instituties.
      Meer kansen dan drie jaar geleden
      Toentertijd was het immers nog ‘normaal’ om aan te kloppen bij de VS, de Europese Unie of de G20. Vandaag de dag zal een rondgang langs deze instellingen weinig opleveren, daar zij door hun reserves heen zouden zijn. Dat deze traditionele hulpinstanties minder te besteden hebben wordt weliswaar door O’Neill bevestigd, maar hij ontkent dat de beperking in middelen mogelijkheden tot beleidsinitiatieven volledig uitsluiten, integendeel. Nadat de Fed onlangs aankondigde ‘meer’ te zullen doen, verwacht de Goldman-ceo dat Ben Bernanke daar binnen afzienbare tijd concrete maatregelen aan zal verbinden.
      Ook de Zwitserse bank liet vorige week doorschemeren enkele beleidsmaatregelen door te zullen voeren. Volgens O’Neill kan ook de Europese Centrale Bank met een actieplan in die rij aansluiten. Kortom: financiële instellingen en instituties hebben zeker last van opgedroogde reserves, maar niet van uitgeputte bronnen. De mogelijkheden om sterker uit deze crisis te komen, kunnen door sterk leiderschap ontgonnen worden.
      Tot nu toe zag O’Neill tijdens deze crisis weinig blijk van sterk leiderschap, noch van dito economisch beleid. Het gebrek aan dergelijk leiderschap heeft tot veel verstoringen op de markt geleid. Maar ook daarin is O’Neill hoopvol. Immers, wat niet is, kan nog komen. En als dat sterke leiderschap dan eindelijk opstaat, zullen ook beleggers – gelokt door de mogelijkheden en kansen – weer naar de markt getrokken worden.

      BeantwoordenVerwijderen
    39. wo 24 aug 2011, 21:01
      'Vooruitzichten begroting VS sterk verbeterd'
      WASHINGTON (AFN) - De vooruitzichten voor de Amerikaanse overheidsfinanciën zijn sterk verbeterd door het akkoord dat de Democraten en de Republikeinen eerder deze maand sloten. Dat concludeerde het begrotingsbureau van het Amerikaanse Congres (CBO) woensdag.
      Volgens het CBO loopt het tekort van de Verenigde Staten de komende jaren sterk terug, van bijna 1300 miljard dollar (ruim 900 miljard euro) in 2011 tot 510 miljard dollar in 2013. Daarmee zou het tekort uitkomen op naar schatting 3,2 procent van het bruto binnenlands product (bbp), tegen 8,5 procent dit jaar.
      Het tekort van 1300 miljard dollar over 2011 zou het op twee na grootste zijn van de afgelopen 65 jaar. Het gat op de begroting valt daarmee wel kleiner uit dan het bedrag van 1400 miljard dollar dat het CBO eerder voorspelde.
      Onzekere economische vooruitzichten
      Het CBO waarschuwde echter voor de onzekere economische vooruitzichten. ,,Het gaat nog steeds slecht met de Amerikaanse economie. De onrust op de financiële markten in de Verenigde Staten en aan de andere kant van de oceaan dreigt dat te verergeren.'' De economen gaan ervan uit dat de Amerikaanse economie dit jaar met 2,4 procent groeit en in 2011 met 2,6 procent vooruit gaat.
      Een van de voorwaarden voor de verbetering van het overheidstekort is de afschaffing van belastingvoordelen die door president George W. Bush werden ingevoerd, aldus het CBO. Die maatregelen lopen eind 2012 af. Republikeinen hebben al aangegeven de voordelen ook voor de allerrijksten te willen behouden.

      BeantwoordenVerwijderen
    40. Het is een verbetering, maar of het nou VERBETERD is? Verwachting is dus dat ze "slechts" 1500 euro teveel uitgeven per jaar, per inwoner (maal 300 miljoen)...

      BeantwoordenVerwijderen
    41. Market crash 'could hit within weeks', warn bankers

      Insurance on the debt of several major European banks has now hit historic levels, higher even than those recorded during financial crisis caused by the US financial group's implosion nearly three years ago.
      Credit default swaps on the bonds of Royal Bank of Scotland, BNP Paribas, Deutsche Bank and Intesa Sanpaolo, among others, flashed warning signals on Wednesday. Credit default swaps (CDS) on RBS were trading at 343.54 basis points, meaning the annual cost to insure £10m of the state-backed lender's bonds against default is now £343,540.
      The cost of insuring RBS bonds is now higher than before the taxpayer was forced to step in and rescue the bank in October 2008, and shows the recent dramatic downturn in sentiment among credit investors towards banks.
      "The problem is a shortage of liquidity – that is what is causing the problems with the banks. It feels exactly as it felt in 2008," said one senior London-based bank executive.
      "I think we are heading for a market shock in September or October that will match anything we have ever seen before," said a senior credit banker at a major European bank.

      BeantwoordenVerwijderen
    42. do 25 aug 2011, 10:34
      'Wereldwijde economie groeit minder sterk'
      NEW YORK (AFN) - De Amerikaanse bank Citigroup verwacht dat de wereldeconomie dit jaar minder hard groeit dan aanvankelijk gedacht. Donderdag schroefde de bank de verwachting terug van 3,4 procent naar 3,1 procent.

      Ook de voorspelling over 2012 is iets minder rooskleurig. Eerder voorzag Citigroup dat de economische groei op 3,7 procent zou komen te liggen. Dat percentage heeft de bank bijgesteld naar 3,2 procent.
      De grootste economieën zullen niet op korte termijn met recessies te maken krijgen, al blijven zij ten minste tot eind volgend jaar moeite hebben te groeien, voorziet Citigroup.

      BeantwoordenVerwijderen
    43. Van Lanschot: "Gevoelsrecessie"
      Door Arend Jan Kamp op 29 aug 2011

      Nee, er komt geen recessie in Europa en de VS. De groei is laag tot verwaarloosbaar, maar dat is nog geen teruggang. Dat alle economische indicatoren en cijfers de laatste tijd zo hard dalen, is ook niet zo erg als het lijkt, omdat ze van hoge niveaus komen. Gevoegd bij de beursdaling de laatste tijd zorgt dat wel voor een gevoelsrecessie, aldus Van Lanschot.
      Schot in de roos van Van Lanschot om één dag voor Dé Speech van Ben Bernanke en een dramatisch verlopen beursmaand (AEX -15,40% tot dusverre) haar klanten en relaties haar beleggingsvisie en -strategie voor het tweede halfjaar vertelt. Boodschap: er komt dus geen recessie, het glas is meer dan halfvol en de risico’s zitten ‘m vooral in de politiek.

      BeantwoordenVerwijderen
    44. di 30 aug 2011, 12:08
      'Europa ontsnapt aan dubbele dip'
      LONDEN (AFN) - Europa ontsnapt aan een dubbele dip van de economie. Hoewel de groei in de meeste landen van de eurozone in het tweede kwartaal afnam, zal hij in een traag tempo aanhouden. Dat voorspelde kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) dinsdag.
      Een dubbele dip is een situatie waarin een recessie snel wordt opgevolgd door een tweede periode van economische krimp. S&P verlaagde wel de groeiverwachtingen voor de eurozone, van 1,9 procent tot 1,7 procent in 2011. In 2012 zal de eurozone naar verwachting met 1,5 procent groeien, waar S&P eerder rekende op 1,8 procent.
      ,,We zien een aantal signalen dat de groei de komende 18 maanden zal aanhouden'', aldus de kredietbeoordelaar. S&P wijst daarbij onder meer op de vraag uit opkomende economieën en het aanhoudende herstel van de investeringen.
      S&P verlaagde zijn verwachting voor de Duitse economische groei in 2012 naar 2 procent van een eerdere 2,5 procent. Frankrijk zal volgend jaar met 1,7 procent groeien waar S&P eerst rekende op 1,9 procen

      BeantwoordenVerwijderen
    45. "S&P verlaagde wel de groeiverwachtingen voor de eurozone, van 1,9 procent tot 1,7 procent in 2011."

      Ha! Die lui van S&P zijn een stelletje sukkels.Ze kunnen niet eens lezen.

      Eurostat: GDP increased by 0.2% in the euro area EA17) ...during the second quarter of 2011...according to flash estimates published by Eurostat ....In the first quarter of 2011, growth rates were +0.8%...

      http://epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_PUBLIC/2-16082011-AP/EN/2-16082011-AP-EN.PDF

      Om nog op 1,7% uit te komen is er dus voor Q3 en Q4 een groet van 2,9% nodig. Is er ook maar iemand die zo'n groeiversnelling verwacht?

      Ik denk dat de regeringsleiders voor elk positief cijfer zouden tekenen, al is het nog zo klein.

      BeantwoordenVerwijderen
    46. Sorry Tweetie, maar je zit ernaast, het gaat om de jaar-op-jaar groei en niet om de kwartaal-op-kwartaal groei:

      Compared with the same quarter of the previous year, seasonally adjusted GDP increased by 1.7% in both zones
      in the second quarter of 2011, after +2.5% in both zones in the previous quarter.
      During the second quarter of 2011, GDP in the United States increased by 0.3% compared with the previous quarter (after +0.1% in the first quarter of 2011). In Japan GDP fell by 0.3% in the second quarter of 2011 (after -0.9%).
      Compared with the same quarter of the previous year, GDP rose by 1.6% in the United States (after +2.2% in the
      previous quarter), and decreased by 0.9% in Japan (after -0.7%).

      BeantwoordenVerwijderen
    47. BlackRock: aandelen attractief
      31 aug 2011, 09:30 - IEXProfs Redactie

      Aandelen worden momenteel verhandeld met een hoge risicopremie, die alleen maar groter wordt door het politieke gekissebis in de VS en de politieke verlamming in Europa, versterkt door de zwakke economische indicatoren. Bob Doll, Hoofd aandelenstrateeg bij BlackRock, blijft de aantrekkelijkheid van aandelen zien, vooral vergeleken met alternatieve beleggingen. Het is redelijk uniek dat het dividendrendement op de S&P500 het rendement op de 10-jaars staatsobligaties overstijgt. Normaalgesproken volgt dan een periode waarin aandelen het goed doen, stelt Doll in zijn Weekly Investment Commentary.
      Afgelopen week toonden de aandelenmarkten herstel, hoewel ze volgens Doll in een volatiel patroon gevangen zitten. De volatiliteit wordt veroorzaakt door vrees voor een recessie in de VS en Europa. De aandelenstrateeg van BlackRock ziet de risico’s, maar verwacht niet dat er een recessie inzit. Het bbp van de VS kwam rond de 1% uit, maar de inkomens (GDI) stegen harder dan het bbp. De tekenen van een recessie, hogere werkloosheid, daling van de kapitaaluitgaven en bedrijfswinsten, zijn niet zichtbaar.
      Wel gaat Bob Doll ervan uit dat de wereldeconomie slechts op een laag pitje zal groeien. Het bbp van de grote economieën bevindt zich op een laag niveau. De wereld is nog niet hersteld van de kredietcrisis en de strakkere financiële voorwaarden, die de groei remmen. Mocht er een recessie komen, dan zal deze volgens Doll mild zijn. Wordt een recessie vermeden, dan zal de economische groei zwak blijven. Doll voorspelt dat de bedrijfswinsten afvlakken en de stijging van het bbp laag blijft.
      BlackRock rekent niet op nieuwe stimuleringsmaatregelen van de Fed, tenzij er ineens een toename is van het deflatierisico. Op het politieke front komt er wat beweging. Enige toenadering lijkt te komen bij het ‘super committee’ dat met een begrotingsmaatregelen moet komen voor 23 oktober. Doll gaat uit van een akkoord voor die datum, omdat de Republikeinse en Democratische politici lijken te begrijpen dat falen geen optie is.

      BeantwoordenVerwijderen
    48. do 01 sep 2011,
      Economie VS groeit minder hard dan verwacht
      WASHINGTON (AFN) - De Amerikaanse economie groeit dit jaar minder hard dan gedacht. Maar een nieuwe recessie komt er niet. Dat heeft het Witte Huis donderdag dag laten weten bij de halfjaarlijkse evaluatie van het lopende jaar. De VS denken wel het begrotingstekort in 3 jaar tijd flink te kunnen terugdringen.

      De groei bedraagt dit jaar 1,7 tot 2,2 procent. In februari werd nog uitgegaan van 2,7 procent. Ook volgend jaar is de groei nog gering, maar tegen 2015 zal die boven de 4 procent liggen.
      De Verenigde Staten denken het begrotingstekort in 3 jaar tijd te kunnen terugdringen tot 2,7 procent door te bezuinigen en te zorgen voor meer inkomsten voor de staat. Nu is het tekort nog 8,8 procent, terwijl in januari nog werd uitgegaan van 10,9 procent. Volgend jaar zal het uitkomen op 6,1 procent, aldus het Witte Huis.
      De werkloosheid blijft ook volgend jaar nog hoog, zo is de verwachting, en zal dan liggen op 9 of op zijn best op 8,2 procent. Volgende week ontvouwt president Barack Obama zijn plannen om banen te creëren en de economische groei te stimuleren.

      BeantwoordenVerwijderen
    49. Nieuwe recessie is niet vanzelfsprekend
      2 september 2011 09:18
      Markten lijken een nieuwe recessie in te prijzen, maar dat deze er gaat komen spreekt nog lang niet vanzelf. Met enig gemak worden vergelijkingen gemaakt met de situatie in 2008, maar er zijn grote verschillen.© HEK
      Door Fred Huibers | HEK Value Funds
      In 2008 droogden de kredietmarkten helemaal op en centrale banken en andere beleidsmakers werden overvallen door de ontwikkelingen die hun climax vonden rond het omvallen van Lehman Brothers.
      Nu is men aanzienlijk beter voorbereid, banken hebben de afgelopen jaren balansen verstevigd en ook de rest van het bedrijfsleven staat er dankzij het opschonen van de balansen en de riante kasposities aanmerkelijk beter voor dan drie jaar geleden.
      Daarnaast zijn er andere redenen waarom een recessie niet zal optreden. De gedaalde olieprijs geeft een steun in de rug. Daarnaast is ook de rente in de meeste Westerse landen gedaald.
      Goed nieuws
      Dat betekent een lagere hyptheekrente. Vooral voor (aspirant) huizenbezitters in de Verenigde Staten is dit goed nieuws. Tenslotte lijkt de vrees dat de snelgroeiende economiën in opkomende markten voldoende momentum te hebben om niet terug te vallen in een recessie.
      Deze lichtpunten nemen niet weg dat het afbouwen van schulden tijd kost. Dat wij te maken zullen gaan krijgen met een langere periode van gematigde economische groei, lijkt waarschijnlijk.
      Voorschot
      Voor beleggers lijken de aandelenmarkten een voorschot te hebben genomen op deze ontwikkeling. Waarderingen zijn fors gedaald. Tegelijkertijd zijn de rentes op obligaties van solide landen als Duitsland en Nederland verder gedaald.
      Zelfs in de VS waarvan de kredietwaardigheid door S&P neerwaarts is bijgesteld, is de 10 -jaars rente ver onder de 3 procent gedaald en rekening houdend met inflatie geen aantrekkelijk alternatief.
      Duur en risicovol
      Obligaties zijn duur en risicovol en bieden slechts schijnveiligheid. Aandelen zijn daarentegen in de afgelopen periode aanzienlijk goedkoper zijn geworden en het dividendrendement is relatief hoog.
      Kortom, zowel relatief als absoluut is de aantrekkelijkheid van aandelen in de afgelopen periode sterk toegenomen. Mocht het scenario minder slecht uitpakken dan nu verwacht, dan is een krachtige koersrally mogelijk.
      Fred Huibers is partner bij HEK Value Funds

      BeantwoordenVerwijderen
    50. Mijn eigen visie op dit moment komt geheel overeen met het bovenstaande verhaal van Fred.

      BeantwoordenVerwijderen
    51. wo 07 sep 2011, 12:16
      Fors herstel industriële productie Duitsland

      BERLIJN (AFN) - De industriële productie in Duitsland is in juli fors hersteld, met een stijging van 4 procent na de onverwachte daling in juni. Dat maakte het Duitse ministerie van Economische Zaken woensdag bekend.

      De toename is veel sterker dan verwacht. Economen rekenden in doorsnee op een stijging van 0,5 procent na een daling van 1 procent in juni.

      BeantwoordenVerwijderen
    52. Fed steekt 400 miljard in langlopende leningen
      21 september 2011
      WASHINGTON - De Federal Reserve gaat voor het einde van juni 2012 voor 400 miljard dollar (291 miljard euro) aan staatsleningen met looptijden van 6 tot 30 jaar opkopen.
      Een vergelijkbaar bedrag aan leningen met looptijden van 3 jaar of minder wordt verkocht. Dat maakte de Fed woensdag bekend.
      Met deze 'Operation Twist' wil de Fed de langlopende rente verder verlagen. De Fed hoopt dat door de zeer lage rente investeerders op zoek gaan naar andere en beter renderende beleggingen, zoals aandelen en bedrijfsobligaties.
      Dit moet bedrijven aan extra liquiditeit helpen, waardoor ze meer investeringen kunnen doen. Ook moet de maatregel de huizenmarkt helpen omdat huizenbezitters door de lage rente hypotheken goedkoper kunnen herfinancieren.
      Werkloosheid
      De Fed zei verder dat de groei van de Amerikaanse economie zwak blijft en dat de werkloosheid slechts langzaam zal afnemen. De arbeidsmarkt blijft zwak, aldus de Fed.
      Het stelsel van Amerikaanse centrale banken verwacht dat het economisch herstel in de komende kwartalen slechts licht zal aantrekken.

      BeantwoordenVerwijderen
    53. En wat doen de beurzen op deze non-actie van de Fed? Juist, ze donderen als een baksteen naar beneden.

      Precies, je wordt weer net zo hard kaal geschoren als tijdens de dot.com crisis en de crash van 2008. Je staat erbij en kijkt ernaar!

      BeantwoordenVerwijderen
    54. Het lijkt allemaal heel simpel.

      Het financiële systeem wankelt....
      Veel teveel schuld bij bedrijven en overheden die niet meer afgelost kan worden.
      Afschrijven moet, maar de buffers zijn verdwenen.
      Game over ?

      BeantwoordenVerwijderen
    55. Game over? Natuurlijk niet. Overheden zullen schulden dienen af te bouwen, iets waar bedrijven al jaren mee bezig zijn. Een gedeeltelijke kwijtschelding is niet ondenkbaar. Dit remt al tijden de groei en zal nog jaren duren. De bedrijven die dit goed 'managen' zullen bijzonder goed gepositioneerd zijn, indien er weer een wat gezondere situatie (ruimte voor groei) zal ontstaan. Menig bedrijf (niet banken!) hebben een gezonde balans en doen het operationeel prima. Dividend zal wel in veel gevallen naar beneden worden bijgesteld vanwege lagere winsten en een lagere payout-ratio (meer winstinhouding.
      Het leven draait gewoon door, we motte leve en vrete. Misschien een tijdje wat minder, het zij zo.

      BeantwoordenVerwijderen
    56. Heeft iemand nog iedeeen ten aanzien van onderstaande?

      w3.nu.nl/economie/2624839/voedselgrondstoffen-worden-schaars.html

      BeantwoordenVerwijderen
    57. http://www.youtube.com/watch?v=aC19fEqR5bA&feature=player_embedded

      BeantwoordenVerwijderen
    58. do 29 sep 2011, 14:51
      Groei economie VS herzien tot 1,3 procent
      WASHINGTON (AFN) - De Amerikaanse economie is in het tweede kwartaal van dit jaar met 1,3 procent gegroeid op jaarbasis. Dat blijkt uit definitieve cijfers die donderdag werden gepubliceerd door het Amerikaanse ministerie van Handel. In een eerdere raming werd nog een groei gemeld van 1 procent.
      Economen rekenden op een definitief groeicijfer van 1,2 procent. De opwaarts bijgestelde groei is te danken aan de hogere consumentenuitgaven in de Verenigde Staten en de sterkere export. In het eerste kwartaal groeide 's werelds grootste economie met slechts 0,4 procent.

      BeantwoordenVerwijderen
    59. Goldman: 'Grote Stagnatie' op komst
      29 sep 2011, 15:30 - IEXProfs Redactie

      Stevent de wereld af op een nieuwe recessie? Veel economen beantwoorden deze vraag al een tijdje bevestigend. Goldman Sachs is daarin minder volmondig. De Amerikaanse zakenbank stelt in haar Global Economics Weekly dat de wereld zich niet opmaakt voor een nieuwe periode van teruggang in de economische groei – recessie dus - maar meent dan ons een periode van stagnerende groei te wachten staat. Vaarwel recessie, wees welkom stagnatie.
      De parallel tussen de huidige stagnatie van de wereldeconomie en die van Japan in de late jaren negentig is de afgelopen periode veel gemaakt. Het team van de Amerikaanse zakenbank vindt echter dat deze vergelijking niet helemaal opgaat, en trekt de situatie door naar de macro-economische geschiedenis van de laatste 150 jaar. Hun bevindingen luiden als volgt:

      Stagnaties komen veel vaker voor dan mensen denken. De heersende opvatting dat Japan het enige voorbeeld van een stagnerende economie is, is irreëel. Alleen de afgelopen zestig jaar telde het team van Goldman Sachs een twintigtal gelijke situaties, waarin een ontwikkelde markt voor een bepaalde periode stagneerde.
      Stagnaties ontwikkelen zich langzamer dan men denkt. Tijdens een stagnatie zweeft de inkomensgroei per hoofd van de bevolking onder de grens van 1% (gemiddeld rond 0,5%), en is deze minder volatiel dan gewoonlijk. Bovendien gaat een stagnatieperiode veelal gepaard met lage inflatie, toenemende werkloosheid, stagnerende huizenprijzen en lagere aandelenrendementen.
      Stagnaties komen vaker voor dan mensen lief is. Door de correlatie tussen stagnatie en financiële crisis (vooral als oorzaak-gevolg: een stagnatie volgt op de crisis), is de kans dat de wereld deze periode te maken krijgt met stagnatie significant aanwezig. Goldman schat de kans dat ontwikkelde markten zoals de VS en Europa hiermee te maken hebben op ongeveer 40%.
      Hup, beleidsmakers!
      Of we in staat zijn om een (langdurige) periode van stagnatie te voorkomen, hangt volgens de analisten volledig af van de beleidsmakers. Als overheden in staat blijken om het vertrouwen in de economie te herstellen en groeibevorderlijke hervormingen in de economie door te voeren, kan de stagnatie zeker plaatsmaken voor een periode van herstel, zo valt te lezen in het rapport.
      Dat de stagnatie niet alleen op positieve wijze omgebogen kan worden – door herstel – is evident. Ook het negatieve scenario is een optie. Mocht effectief overheidsingrijpen uitblijven en de wereld daadwerkelijk in een hernieuwde recessie belanden, is volgens de redenatie van Goldman de ‘Grote Stagnatie’ immers eveneens vermeden.

      BeantwoordenVerwijderen
    60. Stijging inkoopmanagersindex Chicago
      Gepubliceerd op 30 sep 2011 om 16:10
      |
      CHICAGO (AFN) - De inkoopmanagersindex voor de regio rond Chicago is in september gestegen van 56,5 naar 60,4 punten. Economen hadden juist een daling van 1 punt verwacht.
      De toename van de index reflecteert een stijging van het aantal nieuwe orders en groei van de werkgelegenheid. Een stand van boven de 50 duidt op groei van de economische activiteiten in de regio.

      BeantwoordenVerwijderen
    61. ma 03 okt 2011, 12:50
      Duur of goedkoop II
      AMSTERDAM - Vorige keer bekeek ik de vraag of aandelen duur of goedkoop waren, door de bril van een zakjapanner. Vergelijk de risicovrije rentevoet van 2,5% met de vereiste rendementsvoet van de AEX-index en bezie dit in historisch perspectief. Met een k/w-verhouding van 9 ligt het vereiste rendement nu op 11%, zodat het verschil risico nemen en risicovrij uitkomt op 8,5%. De voorbije 30 jaar terugkijkend is dit historisch hoog.

      Sterker nog, het is een record. Aan het begin van dit decennium lag, toen we met zijn allen blakerden van optimisme, was de vereiste risicopremie zelfs negatief. We gingen er door onze roze bril kijkend vanuit dat de winsten eeuwig in sneltreinvaart zouden doorgroeien.
      De crises van het afgelopen decennium hebben aan dit sprookje een einde gemaakt. Van een k/w-verhouding van ruim 30 waar we toen mee verwend werden, is nu een schamel getalletje overgebleven. De waardering van aandelen is geïmplodeerd. Waren we toen te dronken om kritisch uit onze doppen te kijken, nu zijn wij te schijterig om te begrijpen dat na morgen ook weer ‘n dag komt. Beleggers lijden aan manische depressiviteit.
      Daarbij komt dan nog de nieuwste hype: econometristen (financiële modellenbouwers) die ons van onze oudedagvoorziening beroven. Keer op keer als de dekkingsgraad van onze pensioenpotten daalt, is de reflex bij dit rekengilde om een deel van de aandelenportefeuille te lozen. Dat gebeurde in de crisis van 2001/02, dat gebeurde in 2008/09 en ook nu weer: het is de makkelijkste weg om de gaten in de dijk te dichten.
      Maar uiteindelijk houdt men zo slechts een vastrentende portefeuille over, waartussen dan ook nog een hoop junk rondzwerft. Van inflatiebestendige aandelen met degelijke balansen zijn we zo beroofd. Als straks de inflatie aantrekt en de rente kunstmatig laaggehouden wordt, zoals in de naoorlogse periode gebeurde, is gemakshalve te verwachten dat in 10 jaar tijd de werkelijke waarde van ons pensioen gaat halveren. Met dank aan dit stropdassenrekengilde.
      U begrijpt, ik ben op de langere termijn positief op aandelen maar zie natuurlijk ook wel dat anderen voorlopig slechts de film ‘de ondergang van de Titanic’ wensen af te draaien en dan moet je toch voorzichtig zijn. Maar er is hoop. Bezie de toenemende lust bij bedrijven om eigen aandelen in te kopen. Een blik op de situatie in de VS spreekt boekdelen. Was men in het tweede kwartaal van 2008 nog gewend om een bijna twee keer zo groot bedrag aan ‘share buybacks’ te doen ($ 115 miljard) als dat men aan dividenden uitkeerde, middenin de crisis van 2008/09 duikelde de aandeleninkoop (2K’09: $ 25 miljard) tot ver beneden het cash uitbetaalde dividendbedrag van $ 51 miljard.
      We zijn nu weer terug van weggeweest: in het tweede kwartaal van 2011 was het bedrag van inkoop weer opgelopen tot $ 109 miljard, terwijl voor een bedrag van $ 59 miljard aan cash dividend werd uitgekeerd. Aandeleninkoop gebeurt natuurlijk niet uit luxe. Bij gebrek aan investeringsidee in combinatie met lage waardering van aandelen komt men, als de kas overloopt van geld, tot zulk een besluit. De aandeelhouder is er gek op, want de WpA stijgt door deze inkoopacties.
      Te duur zijn aandelen, door de bril van menig cfo van beursfondsen bezien, blijkbaar niet. Maar zoals een situatie van ‘te duur’ vaak lang kan aanhouden, is ‘te goedkoop’ ook iets dat langer duurt, dan het geduld van u en mij aankan. Keynes sloeg dan ook de spijker op de kop met de stelling: ”markets can remain irrational longer than you can remain solvent”.

      Reginald Melchers is onafhankelijk financieel adviseur.

      BeantwoordenVerwijderen
    62. Veel multinationals op overnamepad'
      Gepubliceerd op 3 okt 2011 om 12:45 |

      AMSTERDAM (AFN) - Vier op de tien grote multinationals verwacht het komende jaar een overname te doen. Ook het aantal bedrijven dat wil verkopen neemt toe. Dit blijkt maandag uit de Capital Confidence Barometer van Ernst & Young.
      ,,We merken in onze dealpraktijk dat ondernemingen zich nu, anders dan in 2008, minder laten afleiden van hun strategie door de toegenomen onzekerheid. We zien daarnaast dat ondernemingen nu een veel betere financiële uitgangspositie hebben dan in 2008'', aldus Kees Slump, partner bij Ernst & Young.
      Hierdoor hebben bedrijven voldoende geld in kas om ook in het huidige onzekere economische klimaat overnames te doen. Door de verslechterende economische vooruitzichten neemt het aantal potentiële verkopers ook toe, waardoor de prijsverwachtingen van kopers en verkopers dichter bij elkaar komen te liggen.
      Vertrouwen
      Volgens het onderzoek wil ruim een kwart van de multinationals komend jaar een bedrijf of onderdeel afstoten.
      Ondanks de dalende mondiale economische groeivooruitzichten en de schuldencrises in de VS en de eurozone hebben de meeste multinationals vertrouwen in de toekomst. Slechts 18 procent van de ondervraagde bedrijven houdt rekening met een winstdaling in het komende jaar. 60 procent vindt dat de omstandigheden op zijn minst stabiel zijn te noemen.
      Wereldwijd zien de multinationals China, India, Brazilië, de VS en Australië als aantrekkelijkste markten om te investeren.

      BeantwoordenVerwijderen
    63. Good news: Wall Street’s getting more pessimistic
      October 3, 2011, 2:37 PM
      Bank of America Merrill Lynch says its monthly sell-side indicator has hit its lowest level since November 2009.

      The contrarian indicator measures relative bullishness among Wall Street strategists on the last day of each month. The less optimistic the analysts, the more bullish for stocks. Or, as Bank of America Merrill Lynch puts it:

      “We have found, when adding a little math, that Wall Street’s consensus equity allocation has historically been a reliable contrary indicator.”

      In Sept., the Sell Side Indicator fell 0.6 points to 56.9%. That still puts the indicator in neutral territory. The current buy threshold is 51.9%. But at least the trend is in the right direction for the bulls.

      -Tom Bemis

      BeantwoordenVerwijderen
    64. di 04 okt 2011, 11:06
      'Recessie in Europa'
      AMSTERDAM (AFN) - Europa moet rekening houden met een economische recessie in de laatste maanden van dit jaar en het eerste kwartaal van volgend jaar. Dat stelden economen van zowel Goldman Sachs als vermogensbeheerder Pimco dinsdag.

      Beide instellingen waarschuwen voor de economische gevolgen van de aanhoudende schuldencrisis. Ze verwachten dat de Europese politici dit jaar geen oplossing voor de crisis weten te vinden. De spanning op de financiële markten houdt daarom aan, met een economische krimp als waarschijnlijk gevolg.
      Pimco verwacht dat de Europese economie tussen het derde kwartaal van 2011 en het tweede kwartaal van 2012 met 0,5 tot 1 procent krimpt. Goldman Sachsvoorziet een achteruitgang van 0,1 procent in de eurozone in het laatste kwartaal van dit jaar en de eerste drie maanden van 2012, gevolgd door een minieme groei in de rest van dat jaar.
      Nederland
      Volgens Goldman Sachs ontkomt ook Nederland niet aan een kleine krimp. De Amerikaanse bank verwacht dat de Nederlandse economie in het vierde kwartaal van dit jaar met 0,1 procent achteruitgaat, gevolgd door een min van 0,2 procent in het eerste kwartaal van 2012. Voor heel volgend jaar wordt voor Nederland een groei van slechts 0,3 procent voorspeld, na een plus van 1,6 procent in 2011.
      De recessie wordt volgens de bank zwaarder in Italë en Spanje. Daar wordt de economie volgend jaar naar verwachting 0,4 procent kleiner. De bank voorziet in beide landen vier achtereenvolgende kwartalen van krimp, van het laatste kwartaal van dit jaar tot en met het derde van 2012.
      Goldman Sachs verwacht dat de verslechterende economische omstandigheden en de afzwakkende inflatie de Europese Centrale Bank (ECB) er in december toe zullen zetten de rente met 0,5 procentpunt te verlagen, tot 1 procent. Daarmee zouden de renteverhogingen van eerder dit jaar weer ongedaan worden gemaakt.

      BeantwoordenVerwijderen
    65. Frank Holmes: This Is NOT 2008 All Over Again…”Not Even Close”
      By The Daily Ticker |

      With European policymakers struggling to come up with a resolution to the Greek debt crisis and the threat of bank failures hovering over the market on both sides of the Atlantic, many investors are simply giving up on the stock market. "Across the country, investors are fleeing the stock market for the safety of cash," The WSJ reports.
      But it's not all gloom and doom, according to Frank Holmes, CEO of U.S. Global Investors.
      In the accompanying video, Holmes tells The Daily Ticker's Henry Blodget why he thinks Greece is NOT the 'new Lehman Brothers' and the current environment is "not even close" to 2008.
      Primarily, Holmes notes corporate balance sheets remain strong and more than 700 companies in the S&P Composite 1500 Index have year-over-year revenue growth of 10% percent or more. During the bottom of the cycle in 2009, only 179 companies grew that fast.
      In addition, he notes recent strength in the Conference Board's Index of Leading Economic Indicators as well as this week's ISM Manufacturing index as evidence the economy is not nearly as bad as conventional wisdom suggests.
      "Despite the negative sentiment out there, investors should remember there will always be highs and lows, peaks and troughs," he writes. "The importance is remembering to be humble when you're at the peak and hopeful when you're in the trough."

      BeantwoordenVerwijderen
    66. Be careful you don't let your emotions lure you into making a mistake

      It's normal to feel lousy about your stocks these days.
      The share prices fall... You log into your online account... The numbers are all red and much lower than they were several months ago... And you just feel bad. It's normal.
      But be careful you don't let your emotions lure you into making a mistake. That's easy to do... There are a lot of voices screaming loudly in your direction. Almost all of them are trying to scare you so you'll become dependent on them for information and guidance.
      I've made my living in the publishing business since 1997. You can count on most people in the industry to sell what they think is popular. And good investment ideas are never, ever popular. Think of how unpopular gold was in 1999 or how unpopular stocks were in 2009.
      Still, many investors let the media and the market tell them what to do. When the market rises, they believe it's telling them to buy. When it falls, they believe it's telling them to sell. There's a much larger and even less informed group that simply feels good when stock prices rise, so it keeps buying... and vice versa.
      This is the worst type of herding behavior. It is a terrible way to approach investing.
      Value investors don't let the market tell them what to do. They take advantage of the market's offers to buy and sell at various prices. So the delight we take in a falling market is a primary distinction between value investors and others.
      Remember... value investing isn't about making great macro calls. It's not about calling the next crisis, or predicting interest rate trends or GDP numbers. It's impossible to accurately predict those things. If you believe you know someone who is able to call the market's ups and downs, just wait a little longer... They'll soon be wrong.
      Value investing is about doing research, taking your time, picking great companies, buying them at cheap prices, and holding them for as long as the business continues to perform well. The moment you think it's about predicting the future – and that you've got a crystal ball – you've already lost.
      So my advice right now is to tune out the hysterics. Don't panic. And, most of all, don't abandon the discipline of buying great businesses when they get cheap.
      With the S&P 500 nearly 19% below its 52-week high, I'm finding some attractive new ideas that warrant further research and might represent great bargains in excellent businesses. I'm in no hurry... But I like some of what we see.
      And a few of my favorite businesses were cheap before the drop and have gotten even cheaper. Take Microsoft, for example. The share price is down 14% from its January high. But the business continues to produce excellent results...
      For the year ended June 30, 2011, Microsoft's sales and pretax income grew 12%, and its fully-diluted earnings per share grew 28%. It generated just shy of $25 billion in free cash flow. Two weeks ago, it raised its dividend by 25%. Microsoft now yields over 3% (and growing). Finally, Microsoft is in pristine financial condition, with over $50 billion in cash and short-term investments and less than $12 billion in debt.
      When you're feeling lousy about your stocks, this is the kind of information you need to remember. And companies like Microsoft are the kind of companies you need to buy.
      As long as you plan on keeping your money in the market for 10 years or more... and as long as you buy great stocks for great prices... a falling market shouldn't cause you anxiety.
      It should cause you delight.

      ABOUT THE AUTHOR
      Dan Ferris, DailyWealth

      BeantwoordenVerwijderen
    67. do 06 okt 2011, 13:51
      Instappen of wegwezen?
      AMSTERDAM - Sinds 2,5 jaar verzorgen Royce Tostrams en ik gezamenlijk beleggingsseminars voor DFT.nl. Bijna tradititiegetrouw plannen we voorafgaand aan ieder seminar een afspraak, waarbij we onder het genot van een broodje het onderwerp en onze visie doorspreken. Zo ook afgelopen dinsdag. Rond 13.00 schoven we aan in restaurant Oliver’s op de Amsterdamse Zuid-as. Daar ontstond een flinke discussie.
      ‘Waar gaat de markt naar toe’ de vraag die beleggers zichzelf continu stelden, maar ditmaal nog moeilijker te beantwoorden is dan anders. Zelden was de onzekerheid over de economische toekomst zo groot als nu. Waren het precies 3 jaar geleden banken die omvielen, nu staan ook landen aan de rand van een faillisement en is het economisch vertrouwen wereldwijd dalende. En in deze markten ontkomt zelfs de meest doorgewinterde technisch analist er niet aan zich ook te laten beinvloeden door wat zich er in de wereld afspeelt. Zo had ik met Royce een uiterst boeiende discussie waarbij hij zich niet alleen liet leiden door grafieken.
      Onze meningen zijn echter zeer verschillend. Vorig seminar zagen we al dat hij rekening houdt met een daling van de AEX-index naar 185-200 punten. Ik ben positiever omdat aandelenkoersen vooruit lopen op de daadwerkelijk economische situatie. In mijn ogen dienen zich inmiddels weer opportunities aan. Tijdens het gesprek pleit Royce voor cash en obligaties. In mijn ogen geen oplossing. Inflatie en vermogensrendementheffing doen ontvangen rentes al verdwijnen.
      Daarnaast is de Euro de afgelopen weken flink gekelderd. Ten opzichte van de US Dollar al zo'n 10%. Hierdoor ontstaat geimporteerde inflatie. Met de lage rente van nu, is cash niet aantrekkelijk. Staatsobligaties (Ned/Dui) kennen een steeds groter neerwaarts risico en leveren een zeer laag rendement. Het mogelijke surplus ten opzichte van sparen weegt niet op tegen het neerwaarts risico. Er zijn echter wel (high yield) bedrijfsobligaties met aantrekkelijke rendementen.
      De aandelen uit diezelfde AEX leveren dankzij de dalingen een gemiddeld dividendrendement van ruim vier procent. De angst maakt echter dat we ondanks dit aantrekkelijke rendement niet instappen. Levend tussen hoop en vrees, kopen we de ene dag op geruchten dat de Oostenrijkse regering instemt met deelname aan het noodfonds, de volgende dag lozen we aandelen omdat het consumentenvertrouwen in de VS is gedaald. Irrationaliteit voert hoogtij.
      Beleggers focussen zich veelal te veel op korte termijn nieuws in plaats van ook het grotere beeld te analyseren. .

      BeantwoordenVerwijderen
    68. 2)
      Aandelen markten zijn flink gedaald wegens het failliet van Griekenland dat als een soort zwaard van Damocles boven de markt hangt en dus al grotendeels is ingeprijsd. Obligatiekoersen van de Griekse staat onderschrijven dit. Met een 10-jaars rentetarief van meer dan twintig procent is een faillisement feitelijk onafwendbaar. Goed nieuws blijft helaas onderbelicht.
      Zo daalde de rente op Ierse staatsobligaties van 14% naar 7%. Het vertrouwen in de Ierse regering en de overtuiging dat zij bij machte is de staatsschuld te beheersen is bij obligatiebeleggers gestegen. De huidige waardering van Nederlandse aandelen is historisch gezien laag en fundamenteel gezien ook. Vergelijk bijvoorbeeld de boekwaarde van Nederlandse aandelen met de stand van de index en er is maar een conclusie mogelijk. Goedkoop.
      Een groot gevaar: Overslaan van Griekse problematiek op bijvoorbeeld Italie of Spanje. Defensieve aandelen met een aantrekkelijk dividend rendement bieden mogelijkheden. Zeker in geval de korte termijn belegger extra rendement realiseert door gebruik te maken van de huidige hoge volatiliteit (bewegelijkheid) en calls te schrijven. Deze volatiliteit is hoger dan in 94% van de tijd, wat betekent dat de onzekerheids premies in opties extreem hoog zijn. Daar kunt u van profiteren.
      Wat is nog veilig in de huidige markt? Inflatie is opgelopen tot 3,0%. Hiermee staat de ECB met de rug tegen de muur. Houdt zij vast aan haar doelstelling, dan moet de rente verhoogd worden, op zijn minst gelijk blijven, maar mag zeker niet verlaagd worden om de economie te stimuleren. Stijgende prijzen en krimpende economie, oftewel een situatie van stagflatie. Iets wat we vrijwel nooit zien en voor het laatst in de jaren '70 voorkwam. Ik hoop dat de ECB de rente op 1,50% laat. Zij toont in dat geval aan vast te houden aan langere termijn controle en geloofwaardigheid en laat zien niet te zwichten voor korte termijn krimp en politieke druk. Een verlaging met een kwart procent zal door de markt waarschijnlijk met vreugde worden ontvangen, maar is niet de oplossing.
      Ik besluit maar weer met de woorden die ik de laatste tijd vaker uitsprak: ‘niemand weet het’. De enige manier om risico’s in deze markt te beheersen en wellicht toch geld te verdienen, is door risico’s te spreiden en af te dekken, slim verschillende beleggingsinstrumenten te combineren en ook door te durven. Voorkom dat ook u verzandt in eindeloze discussies en over vijf jaar zegt: ‘je had eind 2011 moeten kopen’. Laat dat aan anderen over.
      Aan de zijlijn verdient u gegarandeerd niet, dus instappen is noodzakelijk. Royce en ik discussieren vanavond verder, maar laten u ook zien hoe u beleggen in de huidige markt. Want ondanks de meningsverschillen zijn we toch ook tot een aantal interessante beleggingen gekomen.
      We zien u graag vanavond om 20.00 uur online tijdens het seminar ‘instappen of wegwezen’. Inschrijven kan nog steeds, maar wees er snel bij want de belangstelling is groot. Deelname is gratis.
      Jim Tehupuring werkt bij RBS Markets, onderdeel van The Royal Bank of Scotland N.V. (‘RBS’)
      ---------------------------------------
      commentaar: Dit stuk van Jim (waar ik op zich geen fan van ben) geeft een hele mooie analyse van de situatie waar we nu inzitten.
      Niemand heeft ooit zoiets meegemaakt en niemand weet dus met zekerheid hoe het verder gaat, dit geldt ook voor alle 'deskundigen', die elkaar eigenlijk allemaal tegenspreken.
      Persoonlijk hoop ik vooral dat de angst en paniek uit de markten gaat verdwijnen, want dat is de reden dat ieder probleem kennelijk/schijnbaar steeds groter wordt.

      Verder wil ik er op wijzen dat de totale staatsschuld van Griekenland slechts een fractie is van de enorme verliezen die wereldwijd op alle effectenbeurzen zijn geleden.

      BeantwoordenVerwijderen
    69. These Two Charts Squelch Any Recession Chatter
      Published Fri, Oct 7th, 2011 Louis Basenese

      If you’re tired of living in a chronic state of “information overload,” I feel you!
      The investment news and commentary never ceases. But that’s why we jump into the mix on Fridays to do our part. Specifically, we select a handful of graphics to put each week’s investment news into perspective for you.
      Say goodbye to long-winded commentary and hello to easy-to-understand pictures, accompanied by some very brief observations.
      This week, we’re tackling the nasty rumor that the U.S. economy is headed for (gasp) another recession.


      http://www.wallstreetdaily.com/2011/10/07/these-two-charts-squelch-any-recession-chatter/

      BeantwoordenVerwijderen
    70. ma 10 okt 2011, 15:26
      Recordverkopen voor Duitse automerken

      MNCHEN (AFN) - De Duitse automerken BMW, Audi en Mercedes-Benz hebben vorige maand wereldwijd een recordaantal auto's verkocht. Vooral in China werden veel wagens aan de man gebracht.
      BMW, de grootste fabrikant van luxeauto's ter wereld, verkocht in september een recordaantal van 159.214 auto's, een stijging van 11,4 procent ten opzichte van september vorig jaar. De verkoop van de merken BMW, Mini en Rolls-Royce kwam in de eerste 9 maanden uit op 1,2 miljoen wagens, een stijging van 16 procent ten opzichte van de eerste 9 maanden vorig jaar en een ongekend hoog aantal.
      Ook Audi, de luxedochter van Volkswagen, boekte goede resultaten. Van dat merk werden vorige maand voor het eerst in een maand 120.200 stuks aan de man gebracht, een stijging van meer dan 17 procent ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar.
      --------------------------------------------------

      Tjonge, jonge, wat gaat het toch slecht met de economie........

      BeantwoordenVerwijderen
    71. wo 12 okt 2011, 11:14
      Industriële productie eurozone groeit verder
      LUXEMBURG (AFN) - De industriële productie in de eurozone is in augustus met 1,2 procent gestegen ten opzichte van de voorgaande maand. Dat meldde Europees statistiekbureau Eurostat woensdag.

      De groei kwam onverwacht. Economen hadden gemiddeld een daling met 0,7 procent voorspeld, na de groei van 1,1 procent die in juli werd gerealiseerd. De productie in de eurozone lag in augustus 5,3 procent hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder.
      In de hele Europese Unie bedroeg de groei 4,3 procent op jaarbasis. De industrie in de 27 EU-landen produceerde in augustus 0,9 procent meer dan in de voorgaande maand.

      BeantwoordenVerwijderen
    72. do 13 okt 2011, 09:10
      Mijnbouwreus merkt niets van malaise
      PERTH (AFN) - De Australische mijnbouwreus Rio Tinto merkt niets van de economische neergang. Het concern behaalde een recordomzet ijzererts in het derde kwartaal en ziet de toekomst zonnig in.

      De vraag naar grondstoffen blijft volgens Rio Tinto, het op een na grootste mijnbouwconcern ter wereld, groot. ,,We draaien op volle kracht en we verkopen alles dat we produceren'', aldus de topman van de onderneming, Tom Albanese. De productie van ijzererts kwam in het afgelopen kwartaal uit op 64 miljoen ton, een groei van 5 procent ten opzichte van vorig jaar.

      BeantwoordenVerwijderen
    73. Strong U.S. Retail Sales Lift Wall Street
      By JOSHUA BRUSTEIN
      Published: October 14, 2011

      Stocks on Wall Street opened higher Friday following a report showing that retail sales rose in September in the United States at the fastest rate in months.
      The Standard and Poor’s 500-stock index was up 16.17 points, or 1.34 percent to 1,219.83, while the Dow Jones industrial index gained 110.43 points, or 0.99 percent, to 11,591.24. The technology-heavy Nasdaq rose 1.52 percent.
      Analysts noted that the retail sales numbers had beaten expectations. Sales rose 1.1 percent in September from August, and 7.9 percent from the previous year — the fastest monthly growth since February. Total retail sales were $395.5 billion.
      The report was another sign that the United States economy may be in better shape than many economists thought, said Dan Greenhaus, the chief global strategist at BTIG. The recent rise in stock prices reflects the change in the prevailing outlook, he added.

      “When the stock market collapsed you were uncool if you were weren’t saying that the U.S. was going into recession,” he said.

      BeantwoordenVerwijderen
    74. 'Meerjarige aandelenrally op komst'
      14 okt 2011, 13:30 - IEXProfs Redactie

      De kans is nadrukkelijk aanwezig dat we aan de vooravond staan van een bullmarkt voor aandelen, en wel eentje die jaren kan aanhouden. Dat schrijft fondsbeheerder Ole Søeberg in het kwartaalrapport van de Noorse vermogensbeheerder Skagen. Søeberg is portefeuillebeheerder van Skagen Vekst, een fonds dat voor 50% in Noorse aandelen belegt en voor 50% buiten de landsgrenzen. “Zowel de fundamentele analyse als de historische kennis die wij hebben, zegt ons dat we tijden van voorspoed op de aandelenmarkt mogen verwachten gedurende de komende decennia.”
      Søeberg erkent dat zijn boodschap vreemd in de oren kan klinken, temidden van politieke en financiële crisis en toenemende sociale onrust. “Maar is het niet altijd in tijden van donkerheid dat je de moed op moet brengen om lichtpuntjes te zoeken?” Volgens Søeberg moet er wel nog één flinke horde genomen worden: de politieke wil om echt in te grijpen moet groter worden. Er moet duidelijkheid komen in de groeiende onzekerheid over een mogelijke nieuwe recessie en op het punt van de euro en de eurozone en in de groeiende staatsschuld van de VS.”
      Als dat eenmaal gebeurt, dan kunnen alle remmen los. Zelfs al voordat de oplossingen echt zichtbaar zijn. De aandelenmarkten hebben immers de neiging daarop vooruit te lopen. Zodra duidelijk wordt dat de westerse problemen écht worden aangepakt, kunnen de aandelenmarkten een meerjarige opwaartse beweging inzetten, claimt Søeberg. Volgens de Noorse fondsbeheerder worden tijden van vooruitgang regelmatig onderbroken door periodes van ‘twaalf tot vijftien’ jaar waarin er sprake is van recessies en stagnatie (zwarte vlakken in grafiek).
      Net als in 1941 en 1981
      Søeberg wijst op de periode van 1929 tot begin van de Tweede Wereldoorlog, van 1967 tot 1981 en van 1999 tot op dit moment. “Maar de nieuwe bullmarkt voor aandelen ontluikt altijd als een verlengde periode van zorg en problemen op zijn laatste benen loopt.” Hij voegt eraan toe dat “het mogelijk is dat bullmarkten al een voortreffelijke start maken als angst, pessimisme en chaos nog volop heersen.” Zo begon een lange bloeiperiode voor Amerikaanse aandelen vlak na de Japanse aanval op Pearl Harbour, in 1941.

      In de jaren was volgens Søeberg ook de politieke wil om problemen écht aan te pakken – door president Reagan in de VS en premier Thatcher in het VK – het beginsignaal van een lange bullmarkt. Hun beleid leidde tot liberalisering van de economiën en tegelijk wist Fed-president Paul Volcker de inflatie de kop in te drukken. Die daalde van 13,5% (!) in 1981 tot 3,2% in 1983 door een controversiële opeenstapeling van renteverhogingen.

      Een overeenkomst met eerdere keerpunten in de tijd (1941, 1981 en nu: 2011) is dat de waarderingen van aandelen laag is ten opzichte van historische gemiddelden, doceert Søeberg. Ondertussen staan die bedrijven er zelf prima voor. Ze hebben forse kasposities en kunnen op elk moment op overnamepad gaan. “Dat gaat ook gebeuren zodra ze zich weer veilig gaan voelen.”

      http://www.iexprofs.nl/profsnieuws/Beleggingsfondsen/67472/Meerjarige-aandelenrally-op-komst.aspx

      BeantwoordenVerwijderen
    75. OCTOBER 14, 2011, 6:37 PM ET
      Hedgies’ Stock Exposure At 45%; Short-Selling A Contrarian Signal?
      By Murray Coleman

      Hedge funds hold just 45% of their assets in stocks, after subtracting their short positions from shares they own, Sarah Morgan reports at SmartMoney.com. That’s well below their typical exposure and approaches levels not seen since March 2009.
      At the same time, researcher Data Explorers says that outstanding short interest — how many shares have been sold short — is at its highest level since mid-2009.
      The bearish data came just as the Dow (DIA) turned positive for the year.
      Turner notes that while rising short interest might show a high level of skepticism about the current rally, if prices keep going up more short-sellers are likely to feel squeezed. That could soon fuel an even bigger run-up as more traders buy stocks in order to close their short positions, says Ryan Detrick of Schaeffer’s Investment Research.
      Short interest can also become so bearish that it’s a good contrarian indicator, he noted.
      The last time hedgies had such little exposure to stocks in 2009, the stock market hit its bottom of the financial crisis. That would’ve been a good time to make a contrarian bet, says Detrick.
      There are times when overly bearish sentiment hasn’t turned out to be a good buying signal, however.
      Still, Detrick observes that a lot of growling by hedge fund managers and other speculators “can turn a small rally into a major one if plenty of investors change their minds and join the party.”

      BeantwoordenVerwijderen
    76. Aandelen zijn veel te goedkoop
      17 oktober 2011

      Angst regeert momenteel op de beursvloer. Wat gaat er gebeuren in Griekenland? Wat staat ons nog allemaal te wachten? Terecht of onterecht, maar de koersen van aandelen zijn door dit alles wel veel te goedkoop geworden, tenminste volgens het Fed-model. Volgens dit model zou de Dow Jones niet rond 10.000 punten moeten staan, maar rond 40.000 punten.
      Het Fed-model is een model dat het winstrendement op de aandelenmarkt (winst gedeeld door de koers) vergelijkt met het rendement op langlopende staatsobligaties. De obligatie- en aandelenmarkt zijn in evenwicht als het winstrendement (E/P) gelijk is aan de opbrengst van 10-jarige schatkistpapier (Y10), zo luidt althans de theorie.

      Allan Greenspan
      Voormalig Fed-voorzitter Allan Greenspan meldde in zijn memoires: “De daling van de voor inflatie gecorrigeerde lange termijn rente, die is opgetreden in de laatste twee decennia, is in verband gebracht met stijgende koers-winstverhoudingen voor aandelen, onroerend goed en in feite alle inkomsten verdienende activa.” Het Fed-model is overigens nooit officieel bekrachtigd door de Fed.

      Concurrerende activa
      Aandelen en obligaties concurreren om de gunst van beleggers. Als aandelen meer opleveren dan obligaties, dan zijn beleggers beter af met aandelen. Geld vloeit dan uit obligaties richting aandelen, waardoor het rendement op obligaties wordt verhoogd en het rendement op aandelen daalt, totdat er weer een evenwicht is ontstaan.

      Toekomstige kasstromen
      Een andere benadering is, dat de waarde van de aandelen gelijk moet zijn aan de som van de verdisconteerde toekomstige kasstromen. Wanneer de rente op staatsobligaties daalt, dan daalt ook de disconteringsvoet en de contante waarde van de toekomstige kasstromen neemt daardoor toe. Het gevolg is, dat wanneer de rente daalt, ook de winst gedeeld door de koers daalt (de koers-winstverhouding stijgt).

      Dow Jones op 39.298 punten
      Laten we eens kijken wat dat op dit moment betekent. De vergoeding voor de 10-jarige staatsleningen van de VS staat momenteel rond 2%, waardoor de koers-winstverhouding dan rond 50 zou moeten liggen (1 gedeeld door 2% = de koers-winstverhouding). Bij een rente van 2,28% hoort een koers-winstverhouding van 43,86. De gezamenlijke winst van de 30 aandelen van de Dow Jones is circa $ 896. Op basis van een koers-winstverhouding van 43,86 en een winst van $ 896 zou de Dow Jones op 39.298 punten moeten staan.

      Kritiek
      Er is ook veel kritiek op het model. Er is bijvoorbeeld geen voorspellende kracht en het evenwicht werd alleen waargenomen tussen 1980 en 2005. Het Fed-model zou overgewaardeerd en ondergewaardeerde activa moeten kunnen identificeren, maar het model blijkt hier niet toe in staat. Overigens zijn alle voorspellingen over de aandelenbeurs naar mijn idee, zonder een glazenbol, niet zinvol. Niemand kan de toekomst nu eenmaal voorspellen.

      Belangrijkste inzichten
      Wel kunnen modellen door hun vereenvoudigde weergave van de werkelijkheid wel wat inzichten verschaffen. De belangrijkste inzichten zijn naar mijn idee dat aandelen niet overgewaardeerd zijn en dat mijn voorkeur uit gaat naar aandelen boven obligaties. Ook geeft dit model aan dat er een hoge angstpremie kan worden verdiend als je het aandurft om in aandelen te beleggen.

      Ik kijk uit naar ideeën, tips en gedachten over deze bijdrage. Type ze s.v.p. in het commentaarveld onderaan de column op www.de-beurs.nl

      Drs.Harm van Wijk
      www.beursbulletin.nl

      BeantwoordenVerwijderen
    77. BNP: geen recessie, wel risico's
      21 okt 2011, 15:45 - IEXProfs Redactie

      Er ligt niet direct een recessie op de loer, maar de groei in de VS en vooral Europa is langzaam. In de wekelijkse strategie update van BNP Paribas Investment Partners geeft Joost van Leenders een overzicht van de ontwikkelingen in de verschillende regio’s. Hoewel er nog maar 38 S&P 500-ondernemingen de resultaten voor het derde kwartaal hebben gepubliceerd, overtrof 66% de verwachtingen.
      De Amerikaanse consumptie is in het derde kwartaal toegenomen dankzij hogere detailhandelsverkopen. Nominaal lag dit cijfer echter min of meer op hetzelfde niveau als in het tweede kwartaal. De industriële productie groeide in september met 3,1%, de productie in de verwerkende industrie met 4,3%. De Amerikaanse economische blijft zich langzaam en kwetsbaar ontwikkelen, maar een recessie in het vierde kwartaal lijkt onwaarschijnlijk.
      Er blijven echter risico’s: het begrotingstekort is gestegen te opzichte van vorig jaar, al is er een marginale daling in verhouding tot het bbp. Het wachten is op het verslag van het Deficit Super Committee. Worden de maatregelen weggestemd, kan dat een signaal zijn voor automatische bezuinigingen, en dat is slecht voor de economie.
      De inflatie in de eurozone was in september 3%, ruim boven het streefdoel van de ECB. Toch verwacht de BNP niet dat dit de ECB er van zal weerhouden de rente te verlagen. De industriële productie groeide op maandbasis met 1,2% in augustus. De index voor inkoopmanagers daalde in september daarentegen onder de 50, wat duidt op een krimp in de industriële sector.

      BeantwoordenVerwijderen
    78. ma 24 okt 2011, 14:06
      Caterpillar verhoogt prognoses na recordomzet
      PEORIA (AFN) - De Amerikaanse fabrikant van zware machines Caterpillar heeft in het derde kwartaal een recordomzet geboekt van 15,7 miljard dollar (11,3 miljard euro), 41 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat maakte de onderneming maandag bekend.
      Ook de winst nam toe, van 792 miljoen naar 1,14 miljard dollar. Topman Doug Oberhelman zei dat een stijgende vraag de voornaamste drijver is achter de groei van de winst en omzet. Caterpillar, gesterkt door een goed gevuld orderboek, verhoogde tevens zijn verwachtingen voor winst en omzet in heel 2011.

      BeantwoordenVerwijderen
    79. Blackrock: geen dubbele dip VS
      25 okt 2011, 09:30 - IEXProfs Redactie

      Beleidsmakers in Europa zullen uiteindelijk met ongelimiteerde financiering moeten komen, om het vertrouwen onder beleggers en het bedrijfsleven te herstellen. Dat stelt Bob Doll in zijn wekelijkse nieuwsbrief voor Blackrock. Maar zelfs dan kan de spanning nog escaleren, want een dergelijk pakket lost uiteindelijk niet de Europese schuldproblemen op. Europa heeft een lange weg te gaan voor alle problemen zijn opgelost.
      Het lijkt erop dat de VS een dubbele dip bespaard blijft. De verkoopcijfers en werkgelegenheid stegen, waarna een aantal economen hun voorspellingen voor het bbp in het derde en vierde kwartaal verhoogden. De bedrijfsresultaten gedurende het derde kwartaal zijn beter dan verwacht. Meer dan een derde van de bedrijven heeft zijn resultaten bekend gemaakt, en 71% heeft de winstverwachting overtroffen.
      De onzekerheid blijft echter hoog, vooral vanwege de politieke onzekerheid en strijd. Politici debatteren over het creëren van banen, het fiscaal beleid en in hoeverre de Fed een nieuw stimuleringspakket moet instellen. De tijd om met een oplossing voor de staatsschuld te komen begint daarnaast te dringen.
      Aandelen laten de afgelopen paar weken aanhoudende winsten zien, met dank aan de vooruitgang die beleggers ervaren voor wat betreft de Europese schuldencrisis en tekenen van een aansterkende economie. De Dow Jones Industrial Average steeg afgelopen week met 1,4%, en de S&P 500 met 1,1%. De Nasdaq Composite daalde echter, met -1,1%.
      Blackrock verwacht dat de komende tijd vooral datgene wat in Europa gebeurt, zal bepalen hoe de aandelenmarkt zich ontwikkelt. Gezien de volatiliteit van de situatie, betekent dat hoogstwaarschijnlijk dat ook op de markt flinke schommelingen te zien zullen zijn. Voor een flinke stijging zijn een verbetering van de situatie in Europa nodig, en daarnaast vormen ook aanhoudende verbeteringen op de arbeidsmarkt een belangrijk ingrediënt.

      BeantwoordenVerwijderen
    80. O'Neill: VS en China op goede weg
      25 okt 2011, 10:00 - IEXProfs Redactie

      De wereld draait niet alleen om de Amerikaanse en Europese economie, en de economische vooruitzichten zijn zo slecht nog niet. Jim O'Neill, voorzitter Goldman Sachs Asset Management, bezocht de afgelopen week zowel de VS als Hong Kong. Hoewel het bezoek aan Texas en New York hem goed beviel, wijst hij erop dat de opkomende landen ook een belangrijke invloed hebben. Gezien de prijzen van aandelen en obligaties lijkt het erop dat de grote economieën zich opmaken voor ten minste een jaar van zwakke groei, Japanse stijl.
      Tot op zekere hoogte verwacht men dat dit zelfs jarenlang zo zal doorgaan. O’Neill kan zich dit voor de VS nauwelijks voorstellen, en ook voor Europa is het wat hem betreft zeker geen uitgemaakte zaak. De vooruitblik voor China zit ergens tussen ‘no landing’ en een ‘soft landing’. De markten wijzen echter op een stijgende kans op een harde landing, gezien de continue zwakke prestaties van de Chinese aandelen, obligaties en de yuan. De harde landing heeft te maken met de moeilijkheid in de toekomst de afhankelijkheid van overheidsinvesteringen te verminderen, en het geloof dat het onmogelijk is de investerings-boom draaiende te houden.
      O’Neill is er van overtuigd dat China overgaat naar een bbp trend van 7 tot 8%. De Chinese autoriteiten willen de rol van overheidsinvesteringen verminderen en hopen dat het aandeel van de consumptie binnen het bbp stijgt. Daarvoor is het inflatie pad de komende maanden de sleutel, aldus O’Neill. Ook de VS doet het beter dan velen denken. De werkgelegenheidscijfers blijven het redelijk goed doen, net als andere betrouwbare gegevens (waar het consumentenvertrouwen volgens O’Neill niet onder valt). Veel CEO’s in verschillende sectoren blijven aardig optimistisch. Ook het aantal commerciële en industriële leningen stijgt.

      BeantwoordenVerwijderen
    81. do 27 okt 2011, 15:04
      Groeispurt Amerikaanse economie

      WASHINGTON (AFN) - De Amerikaanse economie is in het derde kwartaal van 2011 op jaarbasis met 2,5 procent gegroeid. Dat betekent bijna een verdubbeling van het groeitempo in vergelijking met de voorgaande 3 maanden, toen de economie met 1,3 procent groeide. Dat blijkt uit cijfers die donderdag werden gepubliceerd door het Amerikaanse ministerie van Handel.
      Het groeicijfer was in overeenstemming met de verwachting van economen. Het is de sterkste groei van de Amerikaanse economie sinds het derde kwartaal van 2010.
      De groei werd met name aangewakkerd door sterk toegenomen autoverkopen. Na een daling van 5,3 procent in het tweede kwartaal stegen de uitgaven aan duurzame goederen, waaronder auto's en kapitaalgoederen voor de industrie, met 4,1 procent.
      De spaarquote, het percentage van hun salaris dat Amerikanen opzij leggen voor later, daalde van 5,6 procent een jaar geleden naar 4,1 procent. Dit betekent dat consumenten een deel van de economische groei hebben gefinancierd door minder te sparen.

      BeantwoordenVerwijderen
    82. Paniek begrijpelijk maar onterecht
      03 nov 2011, 12:30 - Peter van Kleef

      Paul Casson, fondsbeheerder van Henderson Pan European Alpha Fund is stellig. Wat we nu meemaken is absoluut geen herhaling van 2008. En dat het sentiment onder beleggers zo dramatisch is, is vooral toe te schrijven aan het feit dat de paniek rond het vallen van Lehman Brothers nog pijnlijk vers in het geheugen ligt. “Zonder de ervaring van 2008, zouden beleggers nu heel anders reageren op de problemen. Maar iedereen is vooral bezig te proberen niet dezelfde fouten als toen te maken, waardoor ze nieuwe fouten opeenstapelen.”
      Casson bagatelliseert de problemen waarmee de wereld te maken niet. “Er zijn grote problemen en het gaat tijd kosten die op te lossen.” Maar voor beleggers als Casson ziet het plaatje er fundamenteel anders uit dan toen. Casson beheert sinds juli 2008 het Pan European Alpha Fund, dat sinds die tijd een Ucits III fonds is. Het fonds werd twee jaar eerder als 130/30 fonds gelanceerd, maar die strategie werkte ‘om alle bekende redenen’, niet – net als bij het gros van de andere 130/30-fondsen.
      In de huidige vorm neemt Casson voor zijn fonds zowel long- als shortposities in. Geen pair trades, maar twee separate mandjes aandelen. Of je nu long of short gaat, het gaat bij elke positie om rendement te maken. Shortposities worden, vanwege de regulering, via CFD’s (Contracts for Difference) ingenomen, zonder leverage. “Ik ben geen cheerleader van derivaten, veel problemen in de wereld zijn veroorzaakt door derivaten, maar er zijn tijden dat je als belegger short moet willen gaan – om rendement te maken, niet meer en niet minder dan dat.”
      Het fonds heeft historisch gezien een long bias, sinds Casson de scepter zwaait. Maar dat beeld is vertekend, zegt de Brit. Want het mandje aandelen aan de shortkant van de portefeuille heeft gemiddeld een hogere bèta (1,5 tot 2) dan de aandelen waarin het fonds long zit. Het vinden van kansrijke shorts is lastig, stelt Casson. “Zowel ceo’s van bedrijven als de meeste analisten hebben een belang bij het schilderen van rooskleurige vooruitzichten voor bedrijven en aandelen.”
      Geen glazen bol, wel de balans
      Casson beschikt niet over een glazen bol, maar in augustus 2008 – vlak na de doorstart van het fonds en vlak voor het omvallen van Lehman Brothers – was de weging van de shortportefeuille het grootst. “Nee, ik zag het omvallen van Lehman Brothers niet aankomen, maar we zagen op dat moment wel heel veel bedrijven met grote problemen op de balans. Te veel vreemd vermogen, teruglopende omzetcijfers, et cetera. ”
      Dat is ook meteen ook de reden waarom Casson de huidige klappen op de beurs als sentimentgedreven afdoet. “Dit is absoluut geen herhaling van 2008. Het bewijs daarvan ontbreekt volledig als je naar de balans van bedrijven kijkt, en geloof me, ik heb naar dat bewijs gezocht. Ik kan gewoon niet bearish zijn op aandelen.” De shortkant van zijn portefeuille is nu 20% van het fonds, tegen 75% in augustus 2008. “Ik steek mijn kop niet in het zand, maar ik kan nergens het zelfde stressniveau op balansen terugvinden die er toen was.”

      BeantwoordenVerwijderen
    83. 2)
      Casson ziet vier fundamentele verschillen met destijds:
      balansen zijn robuust
      de waarderingen zijn veel lager
      de voorraden zijn bescheiden
      de cashflows zijn sterk
      “Het huidige klimaat is volledig in het voordeel van beursgenoteerde bedrijven. Als je in deze markt niet afhankelijk bent van bankkredieten, sta je er fantastisch voor.” Zijn Pan European Alpha Fund maakte een moeilijke nazomer door. In augustus werd 5% verloren, ongeveer de helft van de aandelenmarkt, in september bleef het fonds liggen en in oktober werd 6% rendement geboekt.

      Nieuwe kansen
      “Per saldo een kleine plus over die drie maanden. De shortposities deden hun werk. Dat zijn dan momenten dat je opgelucht ademhaalt: ‘ik ben toch geen volslagen idioot’. Afgelopen maandag kwam Vestas met een winstwaarschuwing, tijdens een toch al slechte handelsdag: 24% eraf.” Een succesje voor Casson die al een tijdje short Vestas was. Want, “een winstwaarschuwing zie je eerst op de balans, pas een tijd daarna op de verlies&winstrekening.” Uiteindelijk heb je als belegger tijd nodig, meer tijd dan de markt, stelt Casson.
      Bij elke long- én shortpositie proberen we te becijferen wat het potentieel voor beleggers is in de komende twee à drie jaar. “We kijken niet verder vooruit dan drie jaar, want over langere periode zit je toch altijd fout.” Het leverde in die afgelopen jaren een mooi rendement op met ASML, dat het fonds begin 2009 oppikte. “ASML had een fantastische recessie (…), maar beleggers gooiden alle cyclische aandelen de deur uit. Voor ons een kans, het draait om tijdarbitrage. Niet meedoen in de waan van de dag, week of maand.”
      In dat licht bezien mag de huidige crisis dan anders zijn dan in 2008, nieuwe kansen om onterecht uitgekotste aandelen op te rapen zijn er net zo goed. Misschien nog wel meer, als Casson gelijk heeft dat de onderliggende situatie dit keer veel beter is. Zijn strategie leverde over de afgelopen drie jaar bijna 30% rendement op.

      http://www.iexprofs.nl/profsnieuws/Beleggingsfondsen/67910/Paniek-begrijpelijk-maar-onterecht.aspx

      BeantwoordenVerwijderen
    84. Vertrouwen beleggers naar dieptepunt

      AMSTERDAM - Particuliere beleggers waren sinds februari 2009 niet zo negatief gestemd over de economie als nu. Ruim de helft van hen verwacht dat de AEX de komende 3 maanden daalt.
      Dit blijkt uit de maandelijkse Beleggingsbarometer die ING vrijdag publiceerde.
      In oktober kwam de Beleggersbarometer uit op 69 punten, de op een na laagste stand sinds de start van de Barometer in 2002. Een stand onder de 100 punten betekent dat beleggers overwegend negatief gestemd zijn.
      Alleen in februari 2009 waren beleggers nog somberder. Toen was het tevens de enige keer dat beleggers een daling van de AEX-index verwachtten. Normaal gesproken verwachten de beleggers altijd een stijging.
      De daling van 3 punten in oktober betekende de tiende achtereenvolgende maandelijkse achteruitgang.
      Renteverlaging
      ''Beleggers anticiperen al op een recessie in het vierde kwartaal en in de eerste 3 maanden van 2012. Wel is het goed nieuws dat de ECB de rente heeft verlaagd. Dat zet de weg open voor het weg infleren van de schulden'', zei Bob Homan, hoofd van ING Investment Office.
      Een opvallende uitkomst van deze editie van de Beleggingsbarometer is dat een grote meerderheid van de particuliere beleggers zich sterk laat leiden door politici. Zo past 83 procent van hen zijn koopgedrag aan naar aanleiding van aankondigingen die politici doen in het kader van de aanpak van de schuldencrisis.
      Beleggingen in aandelen blijven nog altijd het populairst. Investeringen in grondstoffen zijn echter wel in opkomst omdat deze als veiliger worden beschouwd. Wat betreft aandelenbeleggingen blijft de energiesector het populairst. ''Dat lijkt een wat defensieve keuze omdat de energiefondsen goed overeind zijn gebleven in de crisis, maar aan de andere kant biedt een belegging hierin ook kansen naar boven als de crisis voorbij is.''
      © ANP
      --------------------------------------------------
      commentaar: voor een contrarian is bovenstaand bericht, het beste soort nieuws wat hij kan krijgen.

      BeantwoordenVerwijderen
    85. BlackRock: grootste risico voorbij
      08 nov 2011, 10:00 - IEXProfs Redactie

      Volgens Bob Doll is het grootste risico voor beleggers voorbij, al blijven de Europese schuldencrisis en de economische onzekerheid nog de belangrijkste tegenwind voor aandelen. Sinds oktober zijn de markten per saldo gestegen. Enkele weken geleden vreesden beleggers nog voor een onhanteerbare schuldencrisis en een dubbele dip in de VS. Beleidsmakers in Europa lijken greep te krijgen op de schuldencrisis en een ordelijk faillissement van Griekenland te bewerkstelligen. De ECB neemt een wat soepeler houding aan en in de VS vallen de macrocijfers mee en lijkt het gevaar voor een nieuwe recessie af te nemen.
      Vorige week verraste Papandreou vriend en vijand met de aankondiging van een referendum. De stabiliteit van de eurozone werd weer aangetast. De markten herstelden enigszins toen bleek dat een referendum een onhaalbare zaak was. De ECB nam de onverwachte stap om de rente te verlagen, het schept een positiever en groeivriendelijker klimaat.
      Bob Doll, hoofdstrateeg aandelen bij BlackRock, vraagt zich af of er meer verruimende maatregelen van de kant van de Fed aan zitten te komen. Afgelopen week schroefde de centrale bank van de VS de groeiverwachtingen voor de economie terug. Volgens de hoofdstrateeg van BlackRock is dat om ze meer in lijn te brengen met de consensus. Het kan lijken alsof de Fed de weg baant voor een nieuwe kwantitatieve verruiming. Maar Doll gaat daar niet van uit. Alleen bij een combinatie van chaos in Europa, dalende inflatie en achterblijvende economische groei is een dergelijke stap van de Fed te verwachten. De Amerikaanse macrocijfers laten een marginale verbetering zien.

      BeantwoordenVerwijderen
    86. NOVEMBER 7, 2011, 4:17 PM ET
      Buffett Goes On Q3 Buying Spree; He ‘Sees Something & It’s Big’

      By Murray Coleman
      Warren Buffett, the maverick value guru whose portfolio is watched closely by investors of all types, increased his company’s investment holdings in the third-quarter on a spending spree that went against the grain of the broader market’s double-digit percentage fall, according to Bloomberg. The report notes that Berkshire Hathaway (BRKA) invested $23.9 billion in the quarter, the most in at least 15 years, in accelerated stock purchases.
      The Buffett-controlled investment portfolio of banks, insurance and finance stocks advanced 2.7% to $16 billion (on a cost basis) in Q3, while consumer products shares fell 5% to $12.6 billion. Berkshire’s equity investments included stakes in American Express Co. (AXP) and Procter & Gamble (PG).
      But his biggest winners were holdings labeled in a filing with the SEC as “commercial, industrial and other.” Those advanced by 62% in the three months to $17.4 billion (on a cost basis) — surpassing equity investments in financial and consumer-product firms.
      The piece notes that Buffett and his team have historically favored consumer products and banking to industrial companies.
      “He sees something, and it’s big,” said Thomas Russo, a partner at Berkshire investor Gardner Russo & Gardner.
      ---------------------------------------
      commentaar: niemand kan de (aandelen)markt of de toekomst voorspellen, dus altijd kopen op het dieptepunt is onmogelijk.
      WB heeft in zijn leven echter heel vaak op of dichtbij het dieptepunt gekocht, anders zou hij immers onmogelijk met het kopen van aandelen multi-miljardair geworden zijn.
      Wat is dan zijn 'geheim'...??
      Nou dat is simpel: hij is een contrarian en doet niet mee met 'de waan van de dag'.

      BeantwoordenVerwijderen
    87. ma 14 nov 2011, 17:45
      RBS voorziet kansrijk aandelenjaar in 2012
      Van onze redactie
      AMSTERDAM - Royal Bank of Scotland (RBS) voorziet een goed aandelenjaar in 2012. "Een stijging van 25% klinkt aggressief", stelt de bank, "maar dat is, in termen van normalisatie van waarderingen, niet." Volgens de bank gaan de cyclische waarden het komende jaren de markt op sleeptouw nemen. Een oplossing van de eurocrisis is mogelijk, aldus RBS.
      Economen van RBS verwachten een globale groei van het BNP van 3,7% in 2012. "Terwijl inflatie direct dan wel indirect zorgde voor macro-tegenwind in 2012, lijkt het erop dat deflatie een natuurlijke stimulus voor economische activiteit in 2012 kan zijn."
      Beleidsmakers zullen daarbij voor steun zorgen, stelt de bank, die denkt dat grote economieën buiten de eurozone een nieuwe recessie zullen vermijden. Bovendien laat RBS ondanks enkele onzekere factoren, een optimistisch geluid horen over het bedrijfsleven. "Het is moeilijk om iets te vinden dat de kostenbasis op zal jagen. Er vanuitgaande dat opbrengsten groter worden, zien we weinig factoren die de winstgevendheid aantasten."
      Eurocrisis
      RBS heeft goede hoop met betrekking tot het Europese schuldendrama. Volgens is een oplossing voor deze crisis mogelijk. Strucurele hervormingen en de pollitieke wil om de crisis op te lossen, kan bovendien de risicopremies op schuldpapier doen afnemen.
      Met de positieve visie van RBS met betrekking tot het Europese schuldendossier in het achterhoofd, is het niet vreemd dat RBS kansen ziet op de aandelenmarkt. De bron van de omzetgroei bij bedrijven zou liggen buiten Europa, en RBS ziet daarom vooral kansen bij bedrijven met een goede overzeese blootstelling. De bank ziet voor 2012 tevens meerkansen bij cyclische waarden, dan bij de defensieve broeders.

      BeantwoordenVerwijderen
    88. do 17 nov 2011, 13:01
      OESO: Japan jaagt economische groei aan

      PARIJS (AFN) - De economie in de OESO-landen is in het derde kwartaal met een voorlopige 0,6 procent gegroeid tegen 0,3 procent in het tweede kwartaal. Dat is vooral te danken aan een groei van 1,5 procent in Japan, aldus de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling donderdag.
      De economische groei in de eurozone en de Europese Unie bleef 0,2 procent, ondanks een sterkere groei in Duitsland (0,5 procent), het Verenigd Koninkrijk (0,5 procent) en Frankrijk (0,4 procent). Ook de economie in de Verenigde Staten trok wat aan en groeide 0,6 procent, aldus de OESO.
      Ten opzichte van het derde kwartaal van vorig jaar groeide de economie in de OESO-landen met 1,8 procent. Dat is gelijk aan het groeitempo in het tweede kwartaal. Duitsland (plus 2,6 procent) liet op jaarbasis de sterkste groei zijn van de 7 grootste OESO-landen, terwijl de economie in Japan (min 0,2 procent) hier juist het zwakst was.
      De OESO werd opgericht in 1960, toen de Verenigde Staten, Canada en 18 Europese landen besloten de handen ineen te slaan op het gebied van economische ontwikkeling. Inmiddels telt de OESO 34 leden, vooral geïndustrialiseerde landen. Grote opkomende landen als Brazilië, China, India, Indonesië en Zuid-Afrika zijn geen lid, maar hebben wel nauwe banden met de OESO.

      BeantwoordenVerwijderen
    89. vr 18 nov 2011, 16:18
      Conjunctuurbarometer VS beter dan verwacht
      NEW YORK (AFN) - De index van leidende indicatoren voor de Amerikaanse economie is in oktober sterker verbeterd dan verwacht. Dat bleek vrijdag uit nieuwe cijfers van onderzoeksbureau Conference Board.

      De index steeg met 0,9 procent tot 117,4. In september klom de index met 0,1 procent. Economen hadden voor september een toename met 0,6 procent voorspeld. De graadmeter voor de toekomstige groei van de Amerikaanse economie nam voor de zesde achtereenvolgende maand toe.
      ,,De index wijst op een aanhoudende groei deze winter en wellicht zelfs een verbetering in de lente'', aldus een econoom van Conference Board. De index bestaat uit gegevens over onder meer de arbeidsmarkt, de aandelenmarkt en het consumentenvertrouwen en geldt als een barometer voor de ontwikkeling van de Amerikaanse economie.

      BeantwoordenVerwijderen
    90. Maximum pessimism
      Door Pieter Kort op 28 nov 2011

      Op de IEX-redactie is dit de tijd van de Outlooks. BIjna dagelijks presenteert er wel een bank of fondsenhuis zijn kijk op hoe de wereld er in 2012 gaat uitzien. Toch krijg je wel eens het gevoel dat die strategen uit Londen, Frankfurt, Zürich, Rotterdam of de Zuidas het dit jaar eigenlijk alleen maar doen omdat het ieder jaar van ze wordt verwacht; niet omdat ze zo'n scherp idee hebben wat 2012 gaat brengen.
      De politiek heeft de sleutel in handen, is meestal de strekking. Daar hangt veel, zo niet alles vanaf. Kennelijk is het vertrouwen daarin niet bijster hoog, want in het algemeen zijn de outlooks somber van toon. Op z'n best krijgen we trage groei en als het tegenvalt gaan we het financiële equivalent van Armageddon meemaken.
      Dit is niet mijn eerste outlook-periode, maar zo zwartgallig als dit jaar heb ik de chief economists en andere opperstrategen nog niet vaak meegemaakt. Zelfs in 2008 waren ze positiever gestemd - in mijn herinnering, althans.
      Bloed door de straten
      Als ik dan vandaag naar de markt kijk (AEX +3,3% as we speak) vraag ik me af of we misschien het punt van maximum pessimism inmiddels hebben bereikt? Het is een oude beurswet: als echt niemand het meer ziet zitten, is de grote verkoopgolf waarschijnlijk al geweest. Zoals Lord Rothschild ooit zei: The time to buy is when blood is in the streets. (Dat was aan het eind van de 19e eeuw, dus misschien bedoelde hij het wel letterlijk, maar anno nu zien we dat maar even als beeldspraak voor diepe financiële ellende.)
      Op mijn beeldscherm staat rechts een kolom open met een Twitterfeed waar alle pundits hun zegje doen, vooral over de eurocrisis en de (on)mogelijkheid om daaruit te komen. Links zie ik de markt van vandaag. Die twee lijken vandaag niets met elkaar te maken te hebben. Wie heeft er gelijk? De kopers, die bijna uitgestorven leken, of de sombere experts? Geen idee, maar voorlopig blijf ik maar even naar dat frisse lentegroen van de AEX kijken.

      BeantwoordenVerwijderen
    91. Buffett: "Buy buy EU"
      Door Arend Jan Kamp op 29 nov 2011

      “I could end the deficit in 5 minutes. You just pass a law that says that anytime there is a deficit of more than 3 percent of GDP all sitting members of Congress are ineligible for reelection.”
      Warren Buffett, juli 2011
      Nee, dit keer niet zo’n briljante oplossing voor overheden met een gat in hun hand – vrij vertaald: zodra het begrotingstekort de grens van 3% van het BBP overschrijdt, mogen álle zittende politici niet worden herkozen – die volgens mij once and for all politici tot discipline dwingt.
      Wel laat het Orakel van Omaha zich in Fukushima (!) op CNBC uit over de EU-crisis. Niks bijzonder, want ook de voorman van Berkshire Hathaway praat in bekende termen over de crisis. Geen fiscale unie zonder politieke unie, ofwel maak een duidelijke keuze, EU. Anders is het afgelopen. Wel zegt hij duidelijk:
      “Onzekerheid? Ach, er is altijd onzekerheid. Dit is niet het einde van de wereld."
      Aandelen dus
      (Staats)obligaties blieft de grise eminence van de beleggingswereld niet – te lage rente en het is niet zijn corebusiness – en zonder expliciet namen, cijfers, fundamentals of wat dan ook te noemen, heeft hij toch een duidelijk advies over aandelen:
      “Europese aandelen zijn veel aantrekkelijker dan een jaar geleden. Begin dit jaar kocht ik Tesco – als het verder daalt koop ik bij - en ik heb nog twaalf bedrijven op het oog. Grote concerns, gezien de omvang van Berkshire Hathaway. Aandelen zijn goedkoper geworden en altijd als ze goedkoper worden, koop ik ze bij.”

      Verdorie, helaas vraagt CNBC niet welke twaalf bedrijven dat nou zijn... Buffett kennende zijn het oneerbiedig gezegd gewoon huis, tuin en keuken blue chips.
      Wat u ook van hem vindt, Buffett puts his money where his mouth is. In KW3 kocht hij voor dik 20 miljard dollar aandelen bij, waaronder IBM. Maar ach, zegt Buffett niet altijd aandelen kopen? Net niet altijd. Rond de eeuwwisseling bleef hij van tech-aandelen af, omdat hij hun business niet begreep, maar ze wel te duur vond.

      BeantwoordenVerwijderen
    92. wo 30 nov 2011, 14:34
      Werkgelegenheid bedrijfsleven VS groeit flink
      WASHINGTON (AFN) - De werkgelegenheid in de private sector in de Verenigde Staten is in november met 206.000 banen gegroeid in vergelijking met een maand eerder. Het is de sterkste groei van de werkgelegenheid in het Amerikaanse bedrijfsleven dit jaar. Dat blijkt uit cijfers die loonstrookverwerker ADP woensdag bekendmaakte.
      Economen rekenden op een banengroei van 130.000. In oktober groeide de werkgelegenheid in het Amerikaanse bedrijfsleven met een herziene 130.000 banen. Eerder was een groei van 110.000 banen gemeld.
      Vooral in de Amerikaanse dienstensector nam de werkgelegenheid flink toe. Daar groeide het aantal banen met 178.000. In de industrie en de bouw in de VS was sprake van een groei van 28.000 arbeidsplaatsen.
      Vooruitlopend
      Het ADP-cijfer loopt vooruit op het officiële banencijfer dat vrijdag door de Amerikaanse overheid bekend wordt gemaakt. Hier wordt voor november een groei van de Amerikaanse werkgelegenheid, exclusief de landbouw, met 122.000 banen verwacht. De werkgelegenheid in de private sector in de VS neemt naar verwachting met 140.000 banen toe.
      Woensdag werd ook bekend dat werkgevers in de VS in november het ontslag hebben aangekondigd van 42.474 werknemers. Dat is een daling van 0,7 procent ten opzichte van een maand eerder.

      BeantwoordenVerwijderen
    93. Bedrijvigheid in midwesten VS toegenomen
      Gepubliceerd op 30 nov 2011 om 16:15 |

      CHICAGO (AFN) - De activiteit in het bedrijfsleven in het midwesten van de Verenigde Staten is in november sterker dan verwacht toegenomen. Dat bleek woensdag uit cijfers van het Institute of Supply Management.
      De inkoopmanagersindex voor de stad Chicago en omstreken steeg van 58,4 in oktober naar 62,6 in november, vooral dankzij een aantrekkende orderinstroom. Een cijfer boven 50 duidt op groei, daaronder op krimp.
      De deelindex voor nieuwe orders steeg van 61,3 naar 70,2, terwijl de werkgelegenheidindicator daalde van 62,3 tot 56,9.

      BeantwoordenVerwijderen
    94. do 01 dec 2011, 19:33
      Amerikaanse autoverkopen sterk gestegen

      NEW YORK (AFN) - De Amerikaanse autoverkopen zijn in de maand november sterk gestegen. Vooral Chrysler en Volkswagen deden het goed. Zij zagen de verkopen vergeleken met een jaar eerder met meer dan 40 procent toenemen. General Motors moest het met een wat teleurstellende groei doen van 7 procent.
      De auto-industrie vertoont in de VS al 6 maanden een opgaande lijn. Het vertrouwen van de Amerikaanse consument neemt toe, constateerde Jonathan Browning , directeur van Volkswagen in de VS.
      Chrysler verkocht in november 45 procent meer auto's dan een jaar eerder. Bij Volkswagen was sprake van een groei van 41 procent en bij Nissan van 19 procent. De 7 procent van GM stak daar wat mager tegen af.
      Andere autoproducenten hebben de verkoopcijfers over november nog niet bekendgemaakt.

      BeantwoordenVerwijderen
    95. Toll Brothers Earnings Beat Estimates as Home Sales Rise
      By John Gittelsohn and Neil Callanan - Dec 6, 2011

      Toll Brothers Inc. (TOL), the largest U.S. luxury-home builder, reported earnings that beat analysts’ estimates as prices rose amid improved sales at its East Coast communities.
      Net income was $15 million, or 9 cents per share, for the fourth quarter ended Oct. 31, compared with $50.5 million, or 30 cents, a year earlier, the Horsham, Pennsylvania-based company said in a statement. Analysts expected earnings of 6 cents a share, the average of 18 estimates in a Bloomberg survey.
      “We produced our second consecutive quarter of pre-tax profitability and our sixth consecutive quarter of pre-tax, pre- impairment profitability,” Chief Executive Officer Douglas Yearley Jr. said in the statement. “Although U.S. housing starts remain down 60 percent from historical norms, we produced solid improvement in most key metrics.”
      Fourth-quarter results were boosted by demand for homes in the Boston-to-Washington corridor. Last month, Toll’s sales rose 6.2 percent on a dollar basis and 8.1 percent on a unit basis. While builders have struggled to compete as foreclosed properties sell at a discount and consumer confidence remains low, the company is the top performer in the Standard & Poor’s 1500 Homebuilding Index (S15HOME) this year.

      BeantwoordenVerwijderen
    96. di 06 dec 2011, 12:14
      Orders Duitse industrie sterk omhoog

      BERLIJN (AFN) - De industriële orders in Duitsland zijn in oktober met 5,2 procent gestegen op maandbasis. Dat is de sterkste toename in anderhalf jaar. Dat maakte het Duitse ministerie van Economische Zaken dinsdag bekend.
      Economen rekenden op een stijging van de orderontvangst met 0,8 procent. In september daalden de orders nog met een herziene 4,6 procent. Dat was de derde maand op rij met afzwakkende orders.
      Vooral vanuit het buitenland stegen de orders sterk. De buitenlandse orders klommen met 8,3 procent, na een daling van 5,8 procent in september. De binnenlandse orders stegen met 1,4 procent.

      BeantwoordenVerwijderen
    97. ma 19 dec 2011, 17:21
      Saxo Bank komt met extreme prognoses

      AMSTERDAM - Evenals in de voorgaande jaren heeft Saxo Bank weer tien extreme voorspellingen gedaan, zoals een halvering van de koers van Apple en een grootschalige nationalisatie van Europese banken. De ook in Nederland actieve Deens bank benadrukt dat de kans dat deze uitkomen weliswaar klein is, maar veel groter dan de markt denkt.
      Een halvering van de beurskoers van Apple is een van de extreme voorspellingen van Saxo Bank

      “Met onze extreme voorspellingen willen we beleggers voorbereiden op onvoorziene wereldschokkende gebeurtenissen. ‘Out the box’ denken is zelden een comfortabele aangelegenheid, maar omgaan met onaangename verrassingen is dit ook niet”, aldus hoofd econoom Steen Jakobsen van Saxo Bank die benadrukt dat hij liever heeft dat de gebeurtenissen niet uitkomen.
      De extreme voorspellingen voor 2012:
      1. De aandelenkoers van Apple keldert met 50% vanaf de top in 2011
      2. De EU sluit de banken en aandelenbeurzen voor minimaal een week, in reactie op de onbeheersbaar geworden Europese schuldencrisis
      3. Een tot nu toe onaangekondigde kandidaat wordt de nieuwe Amerikaanse president
      4. Australië raakt in recessie
      5. Door de extra kapitaaleisen en overige strikte regelgeving zullen 50 Europese banken genationaliseerd worden
      6. Zweden en Noorwegen vervangen Zwitserland als ‘veilige haven’
      7. De Zwitserse centrale bank slaagt erin de euro naar 1,50 franc te doen stijgen
      8. De Chinese overheid laat de yuan met 10% in waarde dalen om de export een oppepper te geven
      9. De Baltic Dry Index stijgt met 100%
      10. De tarweprijzen verdubbelen

      BeantwoordenVerwijderen
    98. "Extreme voorspellingen" voor 2011: 4/10

      Precies een jaargeleden maakte Saxo Bank haar ‘outrageous predictions’ voor 2011 bekend. Vier van deze voorspellingen kwamen ook uit: (onderlijnd in de tekst)
      1. Het Amerikaanse congres blokkeert een derde QE3
      2. Apple koopt Facebook
      3. De dollar wint 25%
      4. De rente op 30-jarige Amerikaanse staatsobligaties zakt verder weg tot 3%
      5. AUD/GBP zakt met 25%
      6. Olie piekt, waarna de prijs zal corrigeren
      7. De prijs van aardgas explodeert met 50%
      8. Goud schiet door tot 1800 USD/ounce
      9. S&P 500 bereikt een nieuw record
      10De Russische RTS index bereikt 2500 punten

      Géraud Missonnier, Directeur van Saxo Bank Belgium, geeft commentaar bij de vier voorspellingen die uitkwamen:
      1. Het Amerikaanse congres blokkeert een derde QE3
      “Het nieuwe programma van versoepeling van het monetaire beleid QE3 kwam er niet in de tweede jaarhelft van 2011, om hyperinflatie te vermijden binnen de Verenigde Staten en zelfs op wereldschaal. Door het uitblijven van QE3 lanceerde de Fed operatie Twist: het trok 400 miljard dollar uit om langlopende obligaties op te kopen. Het principe is gebaseerd op het omruilen van publieke obligaties op korte termijn die verkocht worden tegen obligaties op lange termijn die worden aangekocht. Doe hiervan was om een credit crunch te vermijden om zo de groei door de binnenlandse vraag te stimuleren.”
      4. 30-jaars rente van de VS naar 3%
      “De rente op 30-jarige Amerikaanse staatsobligaties stond op haar laagste peil op2,6922% op 4 oktober 2011 en dit als gevolg van de grote onzekerheid over de Amerikaanse schuld en het absoluut willen vermijden van risico’s door de aandelenmarkten. Investeerders kozen liever voor veiliger waarden. De Dow Jones stond toen met 10.400 punten op zijn laagste punt in 2011, een duidelijke blijk van het pessimisme op de beurzen.”
      6. Ruwe olie spuit omhoog, vervolgens correctie
      “De olievoorraden zijn gevoelig gedaald, wat de prijs per vat liet oplopen tot het hoogste niveau sinds 2008. De prijs per vat bereikte zijn top in het tweede trimester van 2011: meer dan 127 $ per vat in april 2011. Overigens hebben de OPEC-landen hun volledige productiecapaciteit niet benut om te mikken op de comfortabele drempel van 90$ per vat. Dit cijfer kan nog oplopen voor 2012 in de context van de huidige economische situatie.”
      8. Goud schiet omhoog tot $1800
      “Goud brak alle records in 2001 met een historisch hoge 1920 $ per ons in september 2011. Ook hier met als reden dat beleggers hun toevlucht zoeken in veiliger beleggingen. China, de grootste geldschieter van den VS, diversifieerde haar dollaarreserves en kocht massaal goud – honderden tonnen – en dit uit vrees voor de geloofwaardigheid van de dollar. De goudprijs kan opnieuw de hoogte ingaan en flirten met de 2000 $ in de eerste jaarhelft van 2012 indien de economische situatie verder verslechtert.”

      BeantwoordenVerwijderen
    99. di 20 dec 2011, 14:46
      Aantal huizen in aanbouw VS stijgt flink
      WASHINGTON (AFN) - Het aantal in aanbouw genomen woningen in de Verenigde Staten is in november met 9,3 procent gestegen ten opzichte van de voorgaande maand, tot 685.000 op jaarbasis. Dat maakte het Amerikaanse ministerie van Handel dinsdag bekend.

      Economen rekenden op een toename tot 635.000 in aanbouw genomen woningen. In oktober werden volgens een nieuwe schatting op jaarbasis 627.000 woningen in aanbouw genomen. Eerder werd voor die maand een bouwtempo van 628.000 woningen op jaarbasis gemeld.
      Het aantal afgegeven bouwvergunningen kwam vorige maand uit op 681.000, een stijging van 5,7 procent. Hier werd gerekend op 635.000 vergunningen.

      BeantwoordenVerwijderen
    100. woensdag 13 juli 2011
      ITALIAANSE STAAT STEENRIJK
      De Italianen zijn rijker dan ze zelf denken. Steenrijk zelfs. Veel waardevol vastgoed dat in het bezit is van de staat, kan te gelde worden gemaakt.

      De Italiaanse staat heeft een uitpuilende vastgoedportefeuille met daarin duizenden panden, niet zelden op A-locaties. FD-correspondent Maarten Veeger schrijft op zijn blog dat veel van deze gebouwen geen functie meer hebben en in deplorabele staat verkeren maar desondanks - vanwege de kwaliteit en de ligging - eenvoudig te gelde gemaakt zouden kunnen worden. In feite wil de Italiaanse staat dat al veel langer, maar op onduidelijke redenen gebeurt dat maar niet.
      Een Italiaanse wetenschapper, gespecialiseerd in de financiële toestand van de Italiaanse staat, meldde dat het contant maken van de vastgoedportefeuille van de Italianen snel ruimte zou kunnen scheppen in het staatshuishoudboekje. De Italiaanse overheid zou naar schatting voor 1500 miljard aan stenen bezitten - Trevi fonteinen, Circus Maximus, stranden en musea niet meegerekend - die te gelde gemaakt zouden kunnen worden. Dat zou de staatsschuld die 1900 miljard bedraagt, substantieel terug kunnen brengen.

      Italië blog FD

      BeantwoordenVerwijderen
    101. Surprise, misschien valt het mee

      Door Wim Zwanenburg op 22 dec 2011 om 16:30 |Categorie: Aandelen | Onderwerpen: China, Citigroup, Economic Surprise Index, Europa, Japan, Verenigde Staten

      Om het geringe vertrouwen een steuntje in de rug te geven, is het goed om nog eens naar een aantal grafieken te kijken van de Citigroup Economic Surprise Index. De Economic Surprise index geeft weer of de rapportage van zeer uiteenlopende indicatoren en economische cijfers zoals bruto binnenlands product, werkgelegenheid en banengroei, tegenvallen of meevallen ten opzichte van de gemiddelde prognoses.
      Deze index wordt door een aantal instellingen/brokers bijgehouden, zoals Citigroup Research en Commerzbank. De Amerikaanse Economic Surprise index daalde sinds maart 2011. Wij hebben dat toen wel gezien, maar genegeerd, omdat we dachten dat in de tweede helft van het jaar het negatieve effect van hogere commodity-prijzen - onder andere als gevolg van de Arabische Lente - zou worden gecompenseerd.
      Dit najaar bleek de Amerikaanse economie veel sterker dan gedacht. En eigenlijk is de Economic Surprise Index al sinds eind mei gestaag aan het stijgen. Nu Europa. Daar ging de index sinds eind juli, na de topconferentie van de Europese regeringsleiders nog eens versneld naar beneden. Inmiddels is de Economic Surprise Index ook voor Europa (duidelijk) aan het stijgen!
      Lage horde
      Nu kan je hier het effect optreden dat de gerapporteerde cijfers nog meevallen ten opzichte van de neerwaarts bijgestelde verwachtingen, en dat er sprake was van overdrijving, maar dat de trend van de rapportages zelf negatief blijft. Daarom zijn we voor Europa nog voorzichtig. Maar wie houdt er nu nog geen rekening met een recessie in Europa?
      De horde ligt dus laag en daar kan goed over heen gesprongen worden. Ook hier is dus alle ruimte voor contrarians. Nadat iedereen, consumenten en producenten, de adem ingehouden heeft, en duidelijk is dat de euro nog overleeft, kan het ook in Europa best eens mee gaan vallen. “Less worse than feared”.
      In Duitsland zagen we dat deze week al in de IFO-indices van het ondernemersvertrouwen en mogelijk is daarmee een trend gezet. Natuurlijk we krijgen in Europa nog stevige bezuinigingen van de overheden voor de kiezen. De onzekerheid over de Europese schuldencrisis blijft nog minstens tot het einde van het ratificeringsproces, de goedkeuring van het decemberakkoord door de afzonderlijke parlementen (maart 2012) voortduren.
      Ook in de VS zijn niet alle wolken als sneeuw voor de zon verdwenen en blijven begrotingsperikelen en het schuldenplafond zorgelijk. Maar de Economic Surprise Index geeft tenminste wel steun aan de aandelenbeurzen. In het Verre Oosten, Japan en China, ziet er echter nog niet zo positief uit. Mogelijk is dit de reden dat de emerging markets-performance nog blijft tegenvallen.

      Wim Zwanenburg is beleggingsstrateeg bij Stroeve & Lemberger Vermogensbeheer N.V..

      http://www.iex.nl/Column/69499/Surprise-misschien-valt-het-mee.aspx

      BeantwoordenVerwijderen
    102. di 27 dec 2011, 10:01
      Topeconoom ziet geen recessie in Duitsland
      MANNHEIM (AFN) - De Duitse economie zal in 2012 veel minder sterk groeien dan verwacht, maar niet in een recessie belanden. Dat heeft de Duitse topeconoom Wolfgang Franz gezegd in een interview met zakenkrant Handelsblatt.

      Franz is president van het toonaangevende onderzoeksinstituut ZEW en voorzitter van de koepelorganisatie van economische onderzoekscentra in Duitsland.
      Franz verwacht dat de grootste economie van Europa in het komende jaar met 0,5 procent zal groeien. In november gingen de onderzoeksinstituten nog uit van een groei die bijna twee keer zo sterk was. ,,Maar een recessie vrees ik niet. En al helemaal niet zoals in 2009, toen het Duitse bruto binnenlands product met circa 5 procent kromp'', aldus Franz.
      Volgens de topeconoom staat de Duitse economie er juist erg goed voor. Het aantal werkenden heeft een recordniveau bereikt, de capaciteitsbenutting in de industrie ligt hoger dan het langjarige gemiddelde en ondernemingen zijn gezond en hebben vertrouwen, aldus Franz. ,,Met Duitsland gaat het in elk geval goed.''

      BeantwoordenVerwijderen
    103. di 27 dec 2011, 16:14
      Consumentenvertrouwen VS loopt fors op
      WASHINGTON (AFN) - Het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten is in december fors opgelopen ten opzichte van november. Amerikanen zijn nu het meest optimistisch over de economie sinds april van dit jaar. Dat bleek dinsdag uit cijfers van onderzoeksbureau Conference Board.
      De index die het vertrouwen weergeeft, steeg van een herziene 55,2 punten in november tot 64,5 punten in december. Aanvankelijk werd voor november een indexstand van 56,0 gemeld. Economen rekenden voor december in doorsnee op een toename tot 58,3 punten.
      ,,Consumenten worden optimistischer over het ondernemingsklimaat, de vooruitzichten voor de banenmarkt en hun financiële gezondheid'', aldus Conference Board. Vooral de aantrekkende banenmarkt had een groot aandeel in het toegenomen vertrouwen. In november daalde het werkloosheidspercentage tot het laagste niveau in tweeënhalf jaar en het aantal uitkeringsaanvragen bereikte het laagste peil sinds april.
      Conference Board hield desondanks een slag om de arm voor de nabije toekomst. ,,Hoewel consumenten redelijk goedgemutst het jaar afsluiten, is het te vroeg om te stellen of het om een herstel gaat ten opzichte van somberder tijden of om een duurzame omslag in het sentiment.''

      BeantwoordenVerwijderen
    104. do 29 dec 2011, 16:06
      Bedrijvigheid rond Chicago beter dan verwacht

      NEW YORK (AFN) - De economische bedrijvigheid in de regio rond Chicago is deze maand sterker gegroeid dan verwacht. Dat bleek donderdag uit cijfers van onderzoeksbureau ISM.

      De inkoopmanagersindex voor Chicago kwam deze maand uit op 62,5. Dat was min of meer gelijk aan de stand van november, toen de index op 62,6 stond. Economen hadden een afname tot 61 voorspeld. Een stand hoger dan 50 wijst op economische groei, een uitslag lager dan 50 duidt op krimp.
      De ontwikkeling van de economische activiteit rond Chicago wordt gezien als een graadmeter voor de hele Amerikaanse economie.

      BeantwoordenVerwijderen
    105. di 03 jan 2012, 16:16
      Groei Amerikaanse industrie trekt verder aan
      TEMPE (AFN) - De activiteit in de Amerikaanse industrie is in december voor de tweede achtereenvolgende maand sterker gegroeid dan in de voorgaande maand. Dat bleek dinsdag uit cijfers van onderzoeksbureau Institute for Supply Management (ISM).

      De inkoopmanagersindex voor de industrie kwam in december uit op 53,9, tegen een stand van 52,7 in november. Een uitslag hoger dan 50 duidt op groei van de sector.
      Het groeitempo lag vorige maand op het hoogste peil sinds juni. De groei was sterker dan verwacht. Economen hadden een toename van de index tot 53,2 voorspeld.

      BeantwoordenVerwijderen
    106. do 05 jan 2012, 14:30
      Werkgelegenheid bedrijfsleven VS groeit sterk
      WASHINGTON (AFN) - De werkgelegenheid in het Amerikaanse bedrijfsleven is in december met 325.000 banen gegroeid. Dat is de sterkste groei in de maand december sinds het begin van de metingen in 2001. Dat maakte loonstrookverwerker ADP donderdag bekend.

      Economen rekenden op een groei van de werkgelegenheid met 178.000 banen. In november nam het aantal arbeidsplaatsen in de private sector in de Verenigde Staten met een herziene 204.000 toe.
      Donderdag werd ook bekend dat het aantal ontslagen door werkgevers in de VS vorige maand is gedaald naar 41.785. Dat is het laagste niveau in 6 maanden, aldus detacheringsbureau Challenger, Gray & Christmas.
      Vrijdag
      Het ADP-cijfer loopt vooruit op de officiële banenmarktcijfers die vrijdag worden gepubliceerd. Hier wordt voor december een groei van de werkgelegenheid voorspeld (exclusief de landbouwsector) met 150.000 banen.
      Analisten stellen echter dat bij de cijfers van ADP wel enige voorzichtigheid moet worden betracht. Volgens analisten zitten in die cijfers tegen het einde van het jaar soms verstoringen door seizoensinvloeden.

      BeantwoordenVerwijderen
    107. vr 06 jan 2012, 14:51
      Werkloosheid VS op laagste punt sinds 2009

      WASHINGTON (AFN) - De werkgelegenheid in de Verenigde Staten (exclusief de landbouwsector) is in december met 200.000 banen gegroeid. De werkloosheid daalde tot 8,5 procent, dat is het laagste niveau sinds februari 2009. Dat maakte het Amerikaanse ministerie van Arbeid vrijdag bekend.
      Economen rekenden op een groei van de werkgelegenheid met 150.000 banen en een werkloosheidspercentage van 8,7 procent. In november kwam de werkloosheid uit op een herziene 8,7 procent, in plaats van een eerder gemelde 8,6 procent. De banengroei in die maand werd herzien tot 100.000 van een eerder gerapporteerde 120.000 nieuwe arbeidsplaatsen.
      De werkgelegenheid in de private sector in de VS nam in december met 212.000 banen toe. Bij de Amerikaanse overheid nam het aantal arbeidsplaatsen met 12.000 af.

      BeantwoordenVerwijderen
    108. wo 11 jan 2012, Duitse economie groeit 3 procent

      BERLIJN (AFN) - De Duitse economie is vorig jaar met 3 procent gegroeid, na een expansie van 3,7 procent in 2010. Dat heeft de Duitse overheid woensdag bekendgemaakt.
      In de laatste driemaandsperiode van het jaar werd Duitsland echter geraakt door de Europese schuldencrisis en de wereldwijde economische verslechtering. De grootste economie van Europa kromp in het vierde kwartaal met 0,25 procent.
      De groei vorig jaar werd vooral gestuwd door een sterke binnenlandse vraag. Zo stegen de de consumentenbestedingen met 1,5 procent, de grootste toename in 5 jaar.
      Export
      Ook de groei van de investeringen door het bedrijfsleven en de buitenlandse handel droegen bij aan de expansie. De export, onder meer naar opkomende landen als China en India, klom met 8,2 procent. De import nam met 7,2 procent toe.
      Dankzij de sterke groei in vooral de eerste jaarhelft wist Duitsland het begrotingstekort in 2011, als percentage van het bruto binnenlands product (bbp), terug te brengen tot 1 procent. In 2010 was dat nog 4,3 procent.

      BeantwoordenVerwijderen
    109. Inveztor's IDP forum:

      Dravo zegt:
      10 januari, 2012 om 09:55
      Heb je nog wat winst nodig?

      Nog nooit hebben de 500 huidige kroonjuwelen van het Amerikaanse internationale bedrijfsleven met elkaar zoveel netto winst per aandeel gemaakt ($2.8/aandeel).

      Nog nooit heeft de markt zo weinig voor die gezamenlijke winst betaald ($12 voor een dollar netto winst). Blijkbaar geldt ook hier “hoe groter het aanbod, des te lager de prijs”. Zoiets hoorde ik Tweetie ook al eens roepen.

      Nog nooit is het terugkopen van eigen aandelen zo intensief geweest (zie S&P site).

      Nog nooit hebben Standard & Poor’s kredietwaardigheidsanalyses zulke grote standaarddeviaties gekend. Ieder beetje wiskundige fronst z’n wenkbrauwen over de waarde die blijkbaar aan dit soort grootheden met zulke grote onnauwkeurigheden (zie S&P site) gehecht wordt.

      Nog nooit is het verschil tussen Main en Wall Street zo groot geweest.

      Nog nooit is het zo eenvoudig geweest om stocks te picken die zich geen jota van de lokale economie (Main Street) meer aantrekken.

      Nog nooit zijn financiële verwachtingen en voorspellingen zo onzeker geweest.

      Nog nooit is zo helder geweest dat Heisenbergs onzekerheidsrelatie alleen voor exact periodieke grootheden geldt, en dus niet voor financiële grootheden en neutrino’s.

      Nog nooit heeft het middel om die onzekerheid te bezweren zo helder voor de geest gestaan.

      Nog nooit is de behoefte aan budget discipline zo groot geweest.
      Ik ben het met Gerrit Zalm eens dat al wat het kost om de financiële crisis in Europa te boven te komen een beetje budget discipline is. Het internationale bedrijfsleven werkt eraan, de diensten sectoren wat minder, (semi)overheden nog minder, en consumenten? Vreemd dat zoiets basics als een eerlijk huishoudboekje zo moeilijk is: afspraken maken en nakomen en niet meteen naar een ander wijzen als het even niet lukt. Het is toch bijna niet meer te snappen dat we de Euro laten opblazen om dat kleine beetje discipline met elkaar niet meer te hoeven opbrengen?

      Nog nooit is het zo onzeker geweest dat eerlijkheid het langst duurt.

      Nog nooit ben ik er zo van overtuigd geweest dat in de stockmarket de aandelenprijzen de winsten alleen volgen als we met voldoende beleggers overtuigd worden om daar naar te handelen. Al meer dan twaalf jaar is die overtuiging tanende en de afgelopen vier jaar praktisch zoek.

      Nog nooit ben ik er zo van overtuigd geweest dat in de stockmarket de trend niet je beste vrind is. Een statistische trend gebaseerd op historische data voorspelt niets zolang die data geen vast golfkarakter hebben, en dat hebben ze niet. Daarom zijn correlaties maar zelden echt causaal in de zin van dat dezelfde oorzaak altijd hetzelfde effect veroorzaakt. Als Angela Merkel vandaag iets roept hoeft dat niet hetzelfde effect teweeg te brengen als wanneer ze morgen weer precies hetzelfde roept. Loef zei dat al met andere woorden.

      Nog nooit ben ik er zo van overtuigd geweest dat ons korte geheugen naar de schijn van causaliteit hunkert en dat de markt daar handig op inspeelt. Schijn bedriegt. Je moet dat eerst tot in je nieren proeven riep Tinto eens.

      Nog nooit ben ik er zo van overtuigd geweest dat kort en lang maar moeilijk in balans met elkaar te brengen zijn. Het beroemde Marshmallow experiment liet zien dat maar een derde van jonge kinderen onder vier jaar zich tot langere termijn genoegdoening laten verleiden, maar dat diezelfde groep wel later ontegenzeglijk meer en succesvoller kansen afdwingt in het leven.

      BeantwoordenVerwijderen
    110. Beurzen stijgen na goede obligatieveilingen
      Gepubliceerd op 12 jan 2012 om 11:48

      AEX-index 313,42 +0,57%
      EUR/USD 1,2754 +0,35%
      NY-DJ-In... 12.449,45 -0,10%
      NY-Nasda... 2.710,76 +0,31%

      AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen lieten donderdag winsten zien. Beleggers waren opgelucht dat Spanje en Italië met succes geld wisten op te halen op de obligatiemarkten. De markten wachten nog op het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB) later op de dag.
      ,,De obligatiemarkten bepalen de stemming op de aandelenbeurzen. De Spaanse en Italiaanse obligatieveilingen zijn goed verlopen en de rentes namen flink af. De financiële fondsen voeren de stijging aan. De retailsector staat echter onder druk door winstwaarschuwingen van Tesco en Delhaize'', aldus private banker André Sirks van Theodoor Gilissen.
      De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 0,4 procent hoger op 312,85 punten. De MidKap-index steeg 1,1 procent tot 485,66 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt stegen 1,2 en 1,4 procent. Londen won 0,4 procent.
      Spaanse en Italiaanse obligatieveilingen
      De stemming op de beurzen verbeterde na de bekendmaking van de uitkomsten van de Spaanse en Italiaanse obligatieveilingen. Spanje haalde 10 miljard euro op, twee keer zoveel als gepland. Italië haalde 12 miljard euro op met de uitgifte van kortlopende leningen. De rentes die beide landen moeten betalen, lagen aanzienlijk lager dan bij eerdere vergelijkbare veilingen.
      Royal Bank of Scotland klom in Londen 8,4 procent. De bank, die grotendeels in handen is van de Britse overheid, gaat 3500 banen schrappen bij het onderdeel zakenbankieren.
      ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
      commentaar: dit bericht duidt erop dat we misschien het dieptepunt van de euro-crisis achter de rug hebben.

      BeantwoordenVerwijderen
    111. Threadneedle: staatsobligatie passé
      12 jan 2012, 12:30 - Peter van Kleef

      Het waren dertig mooie jaren, maar... “de oude redenen om in veilige staatsobligaties te beleggen zijn niet langer relevant.” Die uitspraak is vooral opvallend omdat hij uit de mond van Jim Cielinski, hoofd fixed income bij Threadneedle, komt. En Cielinski weet desgevraagd ook geen nieuwe redenen te noemen om in Bunds, Treasuries of Gilts te beleggen. “Nee, daar zie ik geen enkel argument voor, tenzij je gelooft in een deflatiescenario.” Een scenario waar Cielinski duidelijk geen rekening mee houdt.
      Hoewel de thema’s voor 2012 in grote lijnen hetzelfde zijn als in 2011 verwacht Cielinski een heel anders beleggingsjaar. Wat wel hetzelfde blijft is volgens de Threadneedle-strateeg de grote volatiliteit. “Beleggers zullen bij elk slecht bericht over de Europese crisis weer denken dat het einde nabij is, en bij elk positief bericht dat de oplossing eraan komt.”
      Toch liggen er dit jaar kansen die er in 2011 niet waren. Zo zijn aandelen uit opkomende markten en commodities dit jaar een stuk kansrijker, doceert Cielinski. De reden daarvoor is dat China en andere Aziatische economieën dit jaar een andere koers varen. Waar 2011 nog in het teken stond van remmende maatregelen zal er nu weer een meer stimulerend economisch beleid worden gevoerd.
      Veilige staatsobligaties zullen de komende jaren nauwelijks positie of zelfs negatief reëel rendement genereren. “Beleggers betalen om hun geld veilig te stallen.” Maar ook de search for yield houdt in 2012 aan. Volgens Cielinski zullen beleggers dan ook vooral inkomsten zoeken in hoogdividendaandelen (waarvan het dividend hoger ligt dan de yield op staatsobligaties - een uitzonderlijke situatie), high yield bonds en staatsobligaties van opkomende markten.
      Indirect toch lender of last resort
      Het westen zal zich op maken voor een langere periode van benedengemiddelde groei. Maar voor de aandelenmarkten hoeft dat niet per se negatief te zijn. Het gevaar zit ‘m vooral bij d epolitieke beleidsmakers, stelt Cielinski. “De politiek en de ECB hebben in het afgelopen jaar bijna alles wat ze fout konden doen ook fout gedaan. Overigens is wel duidelijk waarom. Hadden ze Italië geholpen, dan zat Berlusconi er nu nog en zou de situatie verder verslechteren.”
      De ECB wordt ondertussen in hoog tempo de laatste hoop. “De ECB mag niet al lender of last resort optreden voor landen, maar doet dat nu wel slim indirect, via de banken. De centrale bank gaat ongetwijfeld verder met het overspoelen van de markt met liquiditeit. Dat is goed voor bedrijven maar uiteindelijk leidt dat tot een vorm van Quantitative Easing waarbij de ECB ‘de markt’ wordt. Financiële repressie, die nu al plaatsvindt en waarbij spaarders worden belast, is dan het gevolg. En dat is volgens Cielinski ‘the way out’.
      +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
      commentaar: dit bericht is een duidelijke indicatie dat grote en kleine beleggers obligaties helemaal zat zijn en weer gaan terugkeren naar de aandelenmarkt.

      BeantwoordenVerwijderen
    112. do 12 jan 2012, 17:20
      Zweden blij met euro

      TRAKAI (AFN) - Zonder de euro was de impact van de werelwijde economische crisis op de Europese Unie groter geweest (EU). Dat zei Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Carl Bildt donderdag tegen journalisten. Het Scandinavische land is geen lid van de eurozone.

      Volgens de minister zorgde de euro voor de benodigde monetaire stabileit. ,,Begin jaren '90 hadden we ongeveer elke twee weken een land dat de munt zag devalueren. Het was een volledige monetaire chaos''.
      ,,Nu hebben we een zware economische crisis acher de rug, maar we hebben monetaire stabiliteit gehad'', zei Bildt. Volgens hem heeft de euro zowel voordelen voor de 17 landen van de eurozone als voor de 27 EU-leden gebracht.

      BeantwoordenVerwijderen
    113. di 17 jan 2012, 12:02
      Veel belangstelling voor Spaanse obligaties

      MADRID (AFN) - De Spaanse overheid heeft dinsdag 4,88 miljard euro opgehaald met de veiling van nieuwe staatsleningen. De vraag naar de korte leningen overtrof het aanbod ruimschoots en de rentes die Spanje over de leningen betaalt, kwamen aanzienlijk lager uit dan bij de vorige veiling.

      Spanje voldeed met de leningen voor 12 en 18 maanden gemakkelijk aan de beoogde opbrengst van 4 tot 5 miljard euro. De rente op de lening voor 12 maanden kwam uit op 2,05 procent, tegen 4,05 procent bij de vorige vergelijkbare veiling 5 weken geleden. Het rendement op de lening voor anderhalf jaar daalde van 4,3 procent naar 2,4 procent.
      De echte test voor Spanje komt donderdag, als het land de markt opgaat met nieuwe langlopende staatsleningen. De kredietwaardigheid van Spanje werd vrijdag door kredietbeoordelaar Standard & Poor's met twee stappen afgewaardeerd.

      BeantwoordenVerwijderen
    114. di 17 jan 2012, 14:48
      Industriële activiteit rond New York groeit
      NEW YORK (AFN) - De industriële activiteit in de regio rond New York is in januari sterker gegroeid dan verwacht. Dat bleek dinsdag uit cijfers van de centrale bank van New York.
      De Empire State-index klom van 8,19 in december naar 13,48 in januari. Dat is het hoogste niveau in 9 maanden tijd. Economen hadden een toename tot 11 voorspeld.
      Vooral de nieuwe orders en de werkgelegenheid namen deze maand toe. Bedrijven werden ook optimistischer over de toekomst.

      BeantwoordenVerwijderen
    115. do 26 jan 2012, 14:44
      Orders duurzame goederen VS stijgen sterk

      WASHINGTON (AFN) - De orders voor duurzame goederen zijn in de Verenigde Staten in december met 3 procent gestegen ten opzichte van de voorgaande maand. Dat meldde het Amerikaanse ministerie van Handel donderdag.

      De stijging was sterker dan verwacht. Economen voorspelden gemiddeld een toename met 2 procent. In november stegen de orders volgens een nieuwe schatting met 4,3 procent. Voor deze maand werd eerder een toename met 3,7 procent gemeld.
      De stijging was minder afhankelijk van de orders voor transportmiddelen dan in november. Zonder de transportmiddelen resteerde een toename met 2,1 procent. Hier werd een stijging met 0,7 procent voorspeld, na een groei met 0,5 procent in de voorgaande maand.

      BeantwoordenVerwijderen
    116. 'We zagen teveel beren op de weg'
      03 feb 2012, 10:15 - IEXProfs Redactie

      De strategen van de grootbanken komen terug van hun negatieve voorspellingen, schrijft Bloomberg. De feiten logenstraffen de beren die zij op de weg zagen. De markten zijn sinds 1994 niet zo goed uit de startblokken gekomen en valuta uit opkomende markten maakte een koerssprong van 7% door.
      Thomas Lee ( JPMorgan) denkt dat beleggers te ‘bearish’ positie hebben gekozen. Zij moeten nu opschuiven van defensieve naar cyclische exposure en dat heeft tijd nodig. Hij denkt wel dat er een pauze in de aandelenrally komt, maar de opmars zal zich voortzetten.
      Larry Hatheways (UBS) spreekt een mea culpa uit. Enkele weken geleden waarschuwde hij de beleggers nog om voorzichtig te zijn, maar ondertussen erkent hij dat hij fout zat. Maar gelukkig is het nog niet te laat om de rally te missen. De aanbevelingen voor mondiale aandelen en hoogrenderende obligaties heeft hij opgeschroefd.
      Goldman Sachs en Barclays voorspelden verliezen en dalende koersen voor de eerste helft van 2012. Ondertussen is de wereldwijde MSCI-index 5,7% gestegen. Mary Ann Bartels (Bank of America) onderkent dat iedereen in een berenstemming was aan het einde van 2011.
      Het vertrouwen onder beleggers verbeterde dankzij een kredietprogramma van de ECB, de lange lage rente en herstel van de arbeidsmarkt in de VS en afnemende inflatiedruk in China.
      Toch wordt er gewaarschuwd. Mocht de Europese schuldencrisis verslechteren en de wereldeconomische groei vertragen kunnen de beren op de weg nog wel eens opduiken.
      Op korte termijn voorspellen de beursprofeten een correctie. Volgens Gina Martin Adams (Wells Fargo) zit er een korte termijn correctie aan te komen. Bartels denkt ook dat de S&P500 kan terugvallen tot het niveau van oktober 2011, maar aandelen trekken in de tweede helft van het jaar weer aan.
      De waardering van aandelen, hoogrenderende obligaties en vastgoedfondsen zijn aantrekkelijk. Mogelijk presteren die zelfs beter dan staatsobligaties. Geoffrey Dennis (Citigroup) ziet prijsdaling in opkomende markten als een koopmoment. Hij voorspelde eind december dat de aandelen met winst van start zouden gaan. Zijn voorspelling voor de index van de opkomende markten is een winst van 20% in 2012. Europa overleeft, een wereldeconomie doet het redelijk en het is wachten op goed nieuws uit China, een verlaging van de bankreserves

      BeantwoordenVerwijderen
    117. wo 15 feb 2012, 14:48

      Industriële activiteit New York toegenomen
      NEW YORK (AFN) - De industriële activiteit in de regio New York is in februari sterker toegenomen dan was verwacht. Dat bleek woensdag uit cijfers van de centrale bank van New York.

      De Empire State-index steeg naar een stand van 19,53, tegen 13,48 een maand eerder. Dat is het hoogste niveau in ruim anderhalf jaar. Economen rekenden gemiddeld op een stand van 15.

      BeantwoordenVerwijderen
    118. Doll: "Het gaat goed met de wereld"
      22 feb 2012, 16:15 - IEXProfs Redactie

      Het gaat steeds beter met de wereldeconomie. Dat schrijft een enthousiaste Bob Doll, hoofdstrateeg bij Blackrock, in zijn wekelijkse update. Reden voor een overwinningsfeest is het nog niet, maar de algehele tendens van zijn betoog is duidelijk: de wereldeconomie gaat vooruit. Europese vooruitgang, Amerikaans succes, een Chinese zachte landing en stijgende aandelenprijzen. Het macro-economische klimaat gaat er stukje bij beetje een stuk beter uitzien, stelt Doll tevreden.

      De Europese schuldencrisis is nog lang niet achter de rug, noch is de situatie rondom Griekenland minder onzeker geworden, weet ook de hoofdstrateeg. Het is het "agressievere" optreden van de ECB om het Europese bancaire systeem te ondersteunen en de rentepercentages te verlagen, dat Doll optimistisch stemt. “Het vooruitzicht van een chaotisch Europees faillissement is minder geworden.”

      De echte economische verrassingen kwamen de afgelopen maanden uit de VS aanwaaien – verbeterde economische data wierpen een schaduw op tegenvallers – en volgens Doll houdt de tendens van verrassingen voorlopig aan. Tel daarbij de ontwikkelingen in het Chinese monetaire beleid die duiden op een zachte landing van de Chinezen op, en je begrijpt Doll’s enthousiasme. Hoewel de Chinese economie wel degelijk hinder ondervindt van de trage internationale groei, verwacht Doll niet dat de groei van de Chinese economie echt significant zal vertragen.

      De positieve ontwikkelingen hebben volgens Doll een minstens zo positieve wissel getrokken op de markt, blijkens de vrijwel onafgebroken stijging van aandelenprijzen van de laatste tijd. En hoewel hij waarschuwt dat daar wellicht nog wat allerstallige correctie op toegepast zal worden, is Dolls visie voor de lange termijn nog altijd een ‘constructieve’, aldus Blackrocks hoofdstrateeg. Volgens hem zijn risk assets nog altijd een verstandige keuze

      BeantwoordenVerwijderen
    119. S&P 500 Gets 9% Cheaper as Record Profit Restores $3.2 Trillion to Stocks
      By Inyoung Hwang and Lu Wang | Bloomberg – 10 hours ago

      Profits in the Standard & Poor's 500 Index are rising faster than its price, leaving the gauge 9 percent cheaper than it was in April even after American equities climbed within 6 points of last year's peak.
      The S&P 500 fell 0.3 percent to 1,357.66 yesterday, trimming a rally since October that has added more than $3.2 trillion to share values, according to data compiled by Bloomberg. While the index is 0.4 percent below the 2011 high of 1,363.61, expanding earnings have pushed the price-earnings ratio to 14 from 15.4 in April.
      Economic growth that has been slower than any post- recession period since at least the 1940s is keeping investors from paying more for earnings even after stocks doubled in three years. The best January for the S&P 500 in 15 years has coincided with a decline in New York Stock Exchange trading volume to the lowest level since 1999 and record deposits with investment-grade bond funds.
      "The world is profoundly underinvested in U.S. equities," Jeffrey Saut, chief investment strategist at Raymond James & Associates in St. Petersburg, Florida, said in a phone interview on Feb. 21. His firm manages $300 billion. "The public is bombarded with all these negatives. Greece this, Portugal that, dysfunctional governments. The retail investor is frozen."
      Topping Estimates
      Corporate profits have topped analyst estimates for 12 straight quarters. Analysts that cover companies in the S&P 500 project earnings will rise this year to $104.27 a share, the highest level ever, according to data compiled by Bloomberg. That would represent a 69 percent increase in earnings since 2009, compared with the 22 percent rally in the index in the past two years. Earnings for S&P 500 companies from Priceline.com Inc. to MasterCard Inc. and Lorillard Inc. are estimated to jump 9.6 percent from last year.
      The S&P 500 has recovered 24 percent since its low on Oct. 3. Its price-earnings ratio of 14 is near the average level last year and has trailed the five-decade average of 16.4 for the longest stretch since the 13-year period beginning in 1973, according to Bloomberg data.
      The S&P 500's valuation shrank as much as 27 percent in 2011 as S&P stripped the U.S. of its AAA credit rating, President Barack Obama and Congress debated deficit cuts and Europe was forced to bail out Greece. The European Central Bank's three-year lending program for banks and the Federal Reserve's pledge to keep benchmark interest rates low through at least 2014 have failed to bolster investor confidence enough to boost valuations.
      ‘Powerful Recovery'
      "The powerful recovery in earnings thus far has allowed market averages to rise without pushing the P/E higher," David Joy, the Boston-based chief market strategist at Ameriprise Financial Inc., said in a Feb. 21 e-mail. His firm oversees $600 billion. "Many investors are either not convinced that this price rally and earnings recovery are for real, or they simply do not care, having been burned too badly in the downturn."
      U.S. gross domestic product expanded an average 2.4 percent a quarter in the 2 1/2 years since the recession ended in 2009, data compiled by Bloomberg show. The world's largest economy hasn't had a smaller post-recession recovery rate since at least the 1940s, the data show. In the 2003 bull market, GDP rose 2.7 percent on average, before the S&P 500 surged 102 percent. For the 1982 rally, the rate was 5.7 percent. Equities more than tripled in that cycle.

      BeantwoordenVerwijderen
    120. wo 29 feb 2012, 16:00
      Bedrijvigheid rond Chicago neemt toe

      CHAICAGO (AFN) - De bedrijvigheid rond de Amerikaanse stad Chicago is in januari sterker toegenomen dan verwacht. Dat bleek uit woensdag gepubliceerde cijfers.

      De inkoopmanagersindex voor de stad steeg van 60,2 in januari naar 64,0 in februari. Economen rekenden op een lichte toename tot 61,5.
      De deelindex voor de werkgelegenheid steeg tot 64,2, de hoogste stand sinds mei 1984. In januari stond deze index nog op 54,5.
      Ook de deelindex voor nieuwe orders nam flink toe, van 63,6 tot 69,2. Dat is de hoogste stand sinds maart 2011.

      BeantwoordenVerwijderen
      Reacties
      1. Bij het lezen van zo'n intro zie ik echt een FTE'er op een stoeltje zitten in Chicago, om de "bedrijvigheid" te tellen. Hihi!

        Maare mooie info weer Precies, thanx!

        Verwijderen
    121. wo 14 mrt 2012, 22:30
      Bedrijven VS houden recordbedrag aan cash aan

      NEW YORK (AFN) - Amerikaanse niet-financiële bedrijven hielden eind vorig jaar 1,24 biljoen aan contanten aan, een record. Dat schrijft kredietbeoordelaar Moody's in een woensdag gepubliceerd rapport.

      Sinds de financiële crisis van 2008 is de trend dat bedrijven een financiële buffer willen aanhouden, mochten de kapitaalmarkten weer plotseling opdrogen.
      De groei is voornamelijk afkomstig van Apple. Het technologieconcern had eind 2011 97 miljard dollar in kas, 8 procent van het totaal van de niet financiële bedrijven in de VS. Dit zou volgens Moody's dit jaar kunnen groeien tot 150 miljard dollar als het bedrijf geen dividend gaat uitkeren of aandelen inkoopt. Apple heeft tot nu toe nog nooit dividend uitgekeerd.

      BeantwoordenVerwijderen
    122. Goldman: VS wordt weer 'normaal'
      2:30:00 PM - IEXProfs Redactie

      Het gaat t ever om te zeggen dat de VS weer op ‘normale’ kracht beland is, maar dat het die kant op gaat, is volgens Jim O'Neill, voorzitter Goldman Sachs Asset Management, wel degelijk aanwezig. In zijn wekelijkse Viewpoints artikel, getiteld ‘The beginning of a return to normal’ betoogt hij dat zijn optimistische blik op de VS die hij sinds eind 2010 propageert, niet onterecht gebleken is.

      Handelstekorten die hoger uitvielen dan verwacht, toegenomen vertrouwen van de Amerikanen, een aantrekkende huizenmarkt, stijgende aandelenkoersen, dalende obligatieprijzen en een groei in het aantal Amerikanen dat werkt: volgens O’Neill allemaal bewijzen die zijn positieve visie voor de Amerikaanse economie staven.

      Natuurlijk lopen parallel aan deze opbeurende signalen nog altijd de problemen rondom het huidige monetaire en fiscale beleid, de werkloosheid die nog altijd te hoog is, en de verloren output van de economie sinds 2008. Ook die data maken onderdeel uitmaken van de Amerikaanse realiteit, weet O'Neill. Ondanks dat benadrukt hij dat zijn positieve vooruitzichten voor de VS, die hij sinds 2010 propageert, bewaarheid lijken te worden. “De Amerikaanse markt zendt zonder meer signalen van een terugkeer naar ‘normality’.”

      Maar wat is dan deze ‘normaliteit’? Hoe ziet de normale economie waarvan de ceo van Goldman vermoedt dat de VS naar terugkeert, eruit? Daarover zijn de geleerden het nog niet volledig eens, aldus O'Neill, maar zeker is wel dat er een Fed Funds' percentage van 3,5 – 5% bij komt kijken. Een dergelijk percentage ligt in overeenstemming met 10-jaar obligatie-opbrengsten, tenminste 200 basispunten hoger dan het niveau waarop ze nu liggen. Tel daar een ‘dramatisch lagere’ goudprijs en ietwat hoger geprijsde aandelen bij op, en je hebt een situatie van ‘ultieme normaliteit’, aldus de GSAM-voorzitter.

      De komende weken zullen vooral indicatoren als de uitkeringsaanvragen en de PMI (Purchasing Manager Index - inkoopmanagersindex) laten zien of de VS inderdaad de beoogde weg der normaliteit aan het bewandelen is. Volgens O’Neill zal de Fed een sterk a-symmetrisch beleid blijven voeren totdat ze overtuigd zijn van het feit dat economisch herstel in de VS definitief zijn intrede gedaan heeft.

      BeantwoordenVerwijderen
    123. Pimco: eerst verdieping recessie
      22 Mar 2012 om 10:00 - IEXProfs Redactie - Gerelateerde onderwerpen: outlook 2012, Pimco

      De beleggingsexperts van Pimco hebben hun hoofden weer bijeengestoken tijdens het driemaandelijkse Cyclical Forum. De lucht boven de wereldeconomie is volgens hen wel wat opgeklaard, maar de vooruitzichten blijven onzeker. Instabiele luchtlagen bedreigen de wereldeconomie. De bedreigingen komen vooral uit de eurocrisis, de presidentsverkiezingen in de VS en Frankrijk en de spanningen in het Midden-Oosten.

      De ECB heeft getoond krachtdadig op te kunnen treden en de beide LTRO-operaties hebben de kans op een Europese bankencrisis verkleind. Maar Pimco legt de vinger bij de wortel, die is nog altijd niet aangepakt. De liquiditeitverschaffing doet namelijk niets aan de te lage groei en de te hoge schulden, waar Europa onder gebukt gaat.

      De verwachting is dan ook dat door de recessie de risico’s voor euro-obligaties eerst nog gaan toenemen, voordat er op wat langere termijn verbetering kan optreden. Pimco rekent dan ook met meer ‘downgrades’ en een grotere noodzaak voor schuldafbouw.

      Herstel in VS
      In de VS constateren de beleggingsexperts dat verschillende sectoren herstel laten zien. De productie-industrie en met name de automobielindustrie vertonen weer wat groei. Ook verwacht Pimco van de woningbouwsector voor het eerst sinds lange tijd weer een kleine bijdrage aan de groei. Voor de wereldeconomie wordt gerekend op een groei van 1% tot 2%, de eurozone zal de komende twaalf maanden krimpen met 0,5% tot 1,5%.

      Voor een verbetering van de vooruitzichten voor de wereldeconomie moet er een duurzame oplossing komen voor de eurocrisis, de Amerikaanse werkgelegenheid moet verbeteren en er zal een vreedzame oplossing moeten komen voor de spanningen in het Midden-Oosten. Gezien die onzekerheden blijft Pimco behoedzaam en is het voorzichtig met Europees schuldpapier. Pimco geeft de voorkeur aan markten waar de groeivooruitzichten beter zijn en de balansen sterker.

      BeantwoordenVerwijderen