zaterdag 25 februari 2012
Warren Buffett gaat tegen de draad in (meestal), daarom is hij zo rijk
za 25 feb 2012,
Warren Buffett ziet niets in goud
door Giel ten Bosch
AMSTERDAM - Superbelegger en topman van het Amerikaanse conglomeraat Berkshire Hathaway, Warren Buffett, is weer ouderwets eerlijk in zijn jaarlijkse brief aan zijn aandeelhouders die zaterdag uitkwam. Het 81-jarige Orakel van Omaha gaf onder meer toe dat zijn eerdere voorspelling van de huizenmarkt dead wrong was, zijn investering in een energiebedrijf noemt hij een unforced error en in beleggen in goud ziet hij helemaal niets. Alleen over zijn opvolger, die intern al bekend is, bleef hij vaag.
Berkshire Hathaway (omzet ruim $140 miljard, nettowinst $10,3 miljard) investeert in bedrijven van verschillend pluimage. Zo heeft het concern een belang van 13% in American Express, 8,8% in Coca Cola, 5,5% in IBM, 7,6% in Wells Fargo en 11,3% in Munich Re. Het concern betaalde in de loop der jaren ruim $48 miljard voor een belang in bedrijven met een marktwaarde van $1 miljard of meer. Aan het einde van 2011 waren al deze aandelen bijna $77 miljard waard.
Buffett hoopt dat de koers van IBM het niet al te best zal doen. Een opmerkelijke uitspraak voor een grootaandeelhouder. Maar, zo legt hij uit, IBM is bezig met een aandeleninkoopprogramma. En deste lager de koers deste meer het bedrijf zal inkopen. Waardoor het belang van Berkshire in IBM in percentages vanzelf groter wordt.
De multimiljardair, hij zou goed zijn voor een slordige $40 miljard maar liet zich voor een interview met Vanity Fair wel fotograferen terwijl hij wat bestelde bij een McDrive, is niet wars van zelfkritiek. Zo kocht hij een paar jaar geleden voor $2 miljard obligaties van het Texaanse energiebedrijf Energy Future Holdings. ‘That was a mistake – a big mistake’, schrijft Buffett. Tot nu heeft Berkshire jaarlijks weliswaar $102 miljoen aan rente ontvangen, maar het bedrijf zal een wanbetaler worden als de gasprijs niet aanzienlijk omhoog gaat. Inmiddels is al $1,4 miljard van de investering afgeschreven.
Ook met de huizenmarkt had Buffett het mis, zo geeft hij ruiterlijk toe. Vorig jaar schreef hij dat het herstel waarschijnlijk binnen een jaar zal beginnen. ‘I was dead wrong.’ Berkshire heeft vijf bedrijven die veel last hebben van een slechte huizenmarkt. Maar de ellende zal niet blijven, zo voorspelt Buffett. ‘Elke dag komen er meer huishoudens dan huizen bij’, luidt de verklaring voor zijn optimisme. Vroeg of laat betekent dat dat de huizenverkoop weer aan zal trekken want ‘bij je schoonfamilie wonen verliest op een gegeven moment ook zijn charme’.
Beleggen in goud raadt het Orakel af in zijn brief aan de aandeelhouders. Goud is een favoriet bij veel beleggers die angst hebben voor andersoortige belleggingen, de prijs staat dan ook op een recordhoogte. Het wordt als veilige haven gezien. Maar het edelmetaal behoort wat hem betreft tot een categorie beleggingen die een constant uitbreidende groep beleggers nodig heeft om te renderen. Als voorbeeld noemt hij de tulpenbeleggingen in de 17e eeuw. ‘Als je een eeuwigheid een ounce goud in bezit hebt, ben je aan het einde nog steeds eigenaar van een ounce goud.’
Hij vergelijkt goud zelfs, indirect, met de internet- of de huizenzeepbel. En ‘bubbles blown large enough inevitably pop’.
Over zijn opvolger schrijft Buffett eigenlijk alleen maar dat het bestuur er enthousiast over is. 'Een individu wiens management- en menselijke kwaliteiten worden bewonderd'. Maar dat betekent niet dat zijn rechterhand Charlie Munger of hij are going anywhere . 'We verkeren in goede gezondheid en we zijn dol op wat we doen.' Buffett noemde de naam van de opvolger niet.
http://www.berkshirehathaway.com/letters/letters.html
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Birthday Buffetts Beste Quotes
BeantwoordenVerwijderen30 Aug 2012 om 15:30 - IEXProfs
Warren Buffett is jarig, en Business Insider viert dat met een aantal van zijn gedenkwaardige citaten. ‘De grootste belegger aller tijden,’ leest de kop van het artikel. Brieven en speeches van de 82-jarige zijn een bron van inspiratie. Zijn belangrijkste regels: “Regel 1: nooit geld verliezen, regel 2: denk altijd aan regel 1.”
Beleggers moeten onthouden dat opwinding en uitgaven hun vijanden zijn, stelde Buffett in 2004 in een brief aan zijn aandeelhouders. En als ze dan per se hun deelneming in aandelen willen timen, moeten ze bang zijn wanneer anderen hebzuchtig zijn, en hebzuchtig alleen als anderen bang zijn.
In 1989 vertelde Buffett zijn aandeelhouders: “Het is beter een geweldig bedrijf te kopen voor een redelijke prijs dan een redelijk bedrijf voor een geweldige prijs.” In 2008 citeerde hij Benjamin Graham: ‘De prijs is wat je betaalt, waarde is wat je krijgt.’
Buffett: “En of we het nou over sokken of aandelen hebben, ik koop graag kwaliteitskoopwaar wanneer het is afgeprijsd.” En als hij eenmaal aandelen van een uitstekend bedrijf in handen heeft, houdt hij ze het liefst zo lang mogelijk vast.
Gebrek aan verandering
In 1999 zei hij: “Onze aanpak is het profiteren van gebrek aan verandering in plaats van het profiteren van verandering. Kauwgom van Wrigley spreekt mij aan omdat het een gebrek aan verandering kent. Ik denk niet dat het zal worden geraakt door het internet. Dat soort bedrijven houd ik van.”
Gelukkig voor beleggers is succes niet afhankelijk van de intelligentie. “Beleggen is geen spel waarbij degene met een IQ van 160 degene met een IQ van 130 verslaat,” aldus Buffett, die het liefst bedrijven koopt die kunnen worden gerund door een gek, ‘omdat dat uiteindelijk een keer zal gebeuren.’
In dat kader voegen we nog graag een quote van Buffett over goud toe, die bij Business Insider kennelijk niet door de selectie kwam: "het wordt opgegraven uit de grond in Afrika, of zo. Daarna smelten we het, graven een ander gat om het weer te verbergen en betalen mensen om eromheen te staan en het te bewaken. Het heeft geen nut. Iedereen die dat tafereel vanaf Mars zou bekijken, zou hoofdschuddend toekijken."
Buffett: veilige fondsen met leverage
BeantwoordenVerwijderenJoris Kooiman
dinsdag 16 oktober 2012, 02:06
Investeringsmaatschappij Berkshire Hathaway pompt resultaten op door met geleend geld in veilige aandelen te beleggen.
Vraag een willekeurige belegger aan wie hij zijn geld met plezier een paar decennia zou willen toevertrouwen, en de kans is groot dat hij Warren Buffett noemt. De miljardair uit Omaha wordt alom beschouwd als een van de beste beleggers ter wereld.
Talent voor 'stockpicking'
En met reden, zo wijzen de statistieken uit. Want Buffetts investeringsfonds Berkshire Hathaway heeft beter gepresteerd dan welk aandeel of fonds dan ook dat meer dan dertig jaar wordt verhandeld. Of in beleggersjargon: de Sharpe-ratio (een maatstaf van rendement gecorrigeerd voor risico) van de 82-jarige Amerikaan is ongeëvenaard. Gaf je hem in 1976 één dollar, dan had hij je er vandaag $ 1500 voor kunnen teruggeven.
Een geweldig talent voor ‘stockpicking’, het kiezen van de juiste aandelen, is de intuïtieve verklaring voor Buffetts toprendementen. Maar een wetenschappelijke studie naar het succes van de meesterbelegger, eerder deze maand ook besproken in het Britse weekblad The Economist, wijst uit dat de prestaties drijven op meer dan verstandige beurskeuzen.
Lage bèta
Analisten van vermogensbeheerder AQR Capital Management en New York University tonen aan dat de gewoonte met geleend geld te beleggen in veilige aandelen een belangrijke oorzaak is van de uitzonderlijke resultaten van Berkshire Hathaway.
Veilige aandelen zijn stukken met een lage bèta, oftewel fondsen die kleine uitslagen laten zien vergeleken met de index. Onder de Nederlandse hoofdfondsen zijn dat bijvoorbeeld Unilever, Ahold en Reed Elsevier. Wereldhave en Nutreco zijn de veiligste Midkappers. Omdat fondsmanagers worden geacht de index te verslaan, zo is de theorie, is er veel vraag naar aandelen met een hoge bèta, die daardoor relatief duur worden. Dat betekent dat veilige fondsen juist goedkoop zijn, waarvan de lagebètabelegger weer profiteert.
Oude truc
Toch had Buffett zijn rendement niet naar de eenzame hoogte die hem wereldberoemd heeft gemaakt, kunnen tillen zonder een hefboom. En die hefboom creëert hij door te beleggen met goedkoop geleend geld, een luxe die lang niet voor iedereen is weggelegd. Maar Buffett heeft permanent toegang tot goedkope schuld vanwege de premie-inkomsten van de verzekeringspoot, een nevenactiviteit van Berkshire. ‘Zeer goed maar niet onbereikbaar goed’, schrijven de onderzoekers over Buffetts resultaten wanneer zij de zogeheten leverage eruit hebben gefilterd.
2)
BeantwoordenVerwijderenDe toepassing van geleend geld om het rendement op te pompen is een oude truc, die na de val van Lehman in razend tempo aan populariteit heeft ingeboet. In de zomer van 2007 moedigden analisten van Citibank particuliere beleggers nog aan de beursstrategie te kopiëren die private-equityhuizen rijk had gemaakt: koop aandelen met geleend geld — model Legiolease — en kies voor ‘value-stocks’. Dat zijn bedrijven die laag worden gewaardeerd ten opzichte van hun vaste activa, en die veel vrije kasstroom genereren.
Hefboom
Veel beleggers die het advies van de Amerikaanse grootbank opvolgden, zijn inmiddels een ervaring rijker en een illusie armer. De beurs stortte in en de hefboom die de rendementen zou oppoetsen, vergrootte juist de verliezen. Leverage vergroot immers de mogelijke winst, maar ook het risico.
Toch heeft Berkshire Hathaway de crisis overleefd en de strategie met succes gehandhaafd. Hoe kan dat? Juist daardoor, zeggen de onderzoekers. Juist doordát Buffett zijn tactiek niet wijzigt wanneer de beurs keldert, verslaat hij zijn tegenstrevers. Tussen 1998 en 2000 verloor het fonds bijvoorbeeld 44% van zijn beurswaarde, terwijl de index steeg. Maar Buffett weerstond de verleiding mee te doen aan de techhype — te risicovol, te hoge bèta — en profiteerde toen de zeepbel barstte.
Focus op kwaliteit
‘Het is geen magie’, zegt fondsmanager Torkell Eide van de Noorse ‘value investor’ Skagen over het recept van Buffett. ‘Het kost alleen tijd, en daar ontbreekt het fondsmanagers normaal gesproken aan. Ze worden jaarlijks of zelfs per kwartaal beoordeeld.’ Daarom steekt Skagen, dat overigens niet belegt met geleend geld, veel tijd in ‘educatie’: beleggers ervan overtuigen dat in zee gaan met de Noren geduld en een blik op de lange termijn vereist.
Grote vraag blijft hoe een particulier de Buffettstudie kan gebruiken wanneer hij geen hefboom kan of wil gebruiken. Behalve geduld is een focus op kwaliteit cruciaal geweest in het succes van het ‘orakel uit Omaha’, stelt het onderzoek. Dat klinkt als een open deur, maar het betekent dat Berkshire zich beperkt tot bedrijven die ‘stabiel en winstgevend zijn, groeien, en vaak dividend betalen’.
Kwaliteitsaandeel
Eide van Skagen: ‘Vaak ligt de nadruk te veel op de waardering van een bedrijf. Als een aandeel maar goedkoop is, is de gedachte. Maar bijvoorbeeld Japanse aandelen zijn al jaren goedkoop vergeleken met de boekwaarde van de bedrijven. Probleem is dat die bedrijven niet groeien.’
Welke fondsen kwalificeren wel als kwaliteitsaandeel? ‘Heineken’, zegt Eide. ‘Maar ook Amerikaanse technologieaandelen, een sector die Buffett altijd meed, zijn interessant. Denk aan Microsoft en Oracle.’
Warren Buffett heeft volkomen gelijk gekregen met z'n voorspelling over de goudprijs in februari 2012.
BeantwoordenVerwijderen