vrijdag 30 december 2011

Niemand weet wat er in 2012 gaat gebeuren, of wel..??

Doug Kass: ETF zeepbel gaat knappen


Het komend jaar biedt vijftien verrassingen. Business Insiderpubliceerde hedgefundmanager Doug Kass’s voorspellingen voor 2012.
  1. De Amerikaanse aandelenmarkt behaalt in 2012 een recordhoogte.
  2. De groei van de Amerikaanse economie versnelt naarmate het jaar vordert.
  3. Voormalig presidenten Bill Clinton en George Bush vormen een coalitie die beide partijen en van overtuigen zich te verenigen in het aanpakken van de begrotingsproblemen. 
  4. Ondanks het compromis, stijgt de populariteit van de Republikeinen en wordt Romney verkozen als vijfenveertigste president van de Verenigde Staten.
  5. Het aanpakken van de Europese schuldencrisis komt moeilijk op gang, maar leidt dan tot een krachtiger en succesvoller beleid. 
  6. De Fed koppelt monetair beleid aan de arbeidsmarkt.
  7. Sears Holdings gaat failliet.
  8. De cyberoorlog intensiveert.
  9. Financiële aandelen vormen een toonaangevende sector.
  10. Ondanks de sterke Amerikaanse aandelenmarkt, presteren high bèta aandelen ondermaats.
  11. De instroom in beleggingsfondsen komt weer op kracht.
  12. We zullen een fusie manie zien.
  13. De ETF zeepbel knapt.
  14. China kent een zachte landing, ondanks de problemen in de vastgoedmarkt, terwijl India een harde landing krijgt.
  15. Israël valt Iran aan. 

Over economen en voorspellingen
Je hebt economen en zieners. Maar economen die gaan voorspellen, dat is geen gelukkige combinatie. Volgens de Wall Street Journal zaten de economen er in 2011 verder dan ooit tevoren naast. De beste voorspelling van 2011 zou niet verder zijn gekomen dan de 35e plek in de lijst van 2010.

31 opmerkingen:

  1. Geschiedenis zegt "geen recessie"
    27 dec 2011, 14:30 - IEXProfs Redactie

    Zij die voorspellen dat de wereld in 2012 in een recessie zal belanden, worden inhoudelijk tegengesproken door één opponent: de geschiedenis. Dat schrijft Cullen Roche, oprichter van Pragmatic Capitalism in een artikel op de website van Business Insider. Met ‘zij’ doelt Roche expliciet op de Deutsche Bank, die stelt dat de wereld het punt bereikt heeft waarop een recessie niet uit zal blijven.
    Roche onderbouwt zijn stelling aan de hand van historische trends die afgelopen twee eeuwen de economische revue – zogeheten business cycles – gepasseerd hebben. Sinds 1854 was de gemiddelde duur van economische groei 40 maanden, een aantal dat sinds de Grote Depressie zelfs toenam tot 58 maanden, telt Roche. De laatste zeven cycli van economische groei duurden echter elk gemiddeld bijna 70 maanden.
    De huidige periode van economische groei bevindt zich in zijn 27ste maand, volgens de historische trend dus veel te kort. Ondanks dat Roche erkent dat dit een relatief betwistbaar punt is, ook de standaard criteria van het National Bureau of Economic Research (NBER) wijzen erop dat het optreden van een technische recessie de komende twaalf maanden niet voor de hand ligt.
    Deutsche Bank betwist dat punt, en stelt dat die recente geschiedenis (de laatste zeven cycli) eerder een anomalie is, dan als norm beschouwd moet worden. In de onderstaande grafiek toont DB de groeiperioden uitgedrukt in maanden van 1854 tot heden. Daarbij heeft de ‘shorter business cycle’ als veronderstelde economische trend terrein gewonnen ten opzichte van de langere varianten, de langere cycli van het ‘Gouden Tijdperk’, die daarmee door Roche naar het verleden verwezen worden.
    De drie ‘super-cycles’ tussen 1982 en 2007 waren volgens Roche eerder uitzondering dan regel, en konden grotendeels optreden dankzij een periode van wereldwijde daling in inflatie die bijna 30 jaar duurde, en de business cyclus overtrof. Een mogelijke oorzaak hiervoor wijdt Roche aan globalisatie en de reductie in kostendruk die dat met zich meebracht.

    Westerse autoriteiten maakten volgens hem volop gebruik van deze daling, en pompten continu monetaire en fiscale stimuli in hun economieën wanneer een economisch probleem zich voordeed. Doordat de inflatiedruk zo laag was, konden zij dit doen zonder dat het de gangbare prijsstijgingen tot gevolg had, aldus Roche.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. 10 extreme voorspellingen voor 2012 van Saxo Bank
    Geschreven op: December 19th, 2011 | Auteur: | Nico Pantelis |
    In zijn ‘Outrageous Predictions’ focust Saxo Bank op weinig waarschijnlijke gebeurtenissen die tegelijkertijd toch een grotere kans hebben om voor te vallen dan algemeen wordt aangenomen door de markt. Deze voorspellingen zijn geen voorspellingen in de strikte zin van het woord, maar voor investeerders is het belangrijk om rekening te houden met mogelijke gebeurtenissen die elders weinig of geen aandacht krijgen.

    Als een van deze vooruitzichten ook werkelijkheid wordt, heeft ze een significante impact op de markt.
    Steen Jakobsen, Chief Economist van Saxo Bank:
    ”Onze Outrageous Predictions zijn gemaakt om investeerders ertoe aan te zetten om ook eens ‘out-of-the-box’ te denken en rekening te houden met gebeurtenissen die de wereld op zijn kop kunnen zetten. Deze denkoefening is misschien niet voor iedereen even leuk, maar dat geldt ook voor wie te maken krijgt met onaangename verrassingen waar hij zich niet goed op heeft kunnen voorbereiden.
    Als enkele van deze voorspellingen ook uitkomen, dan wordt 2012 een jaar in het teken van enorme verandering. Zelf zouden we niet liever hebben dan dat we ernaast zitten met onze negatieve vooruitzichten, maar enkel als ze worden vervangen door iets beters dan het huidige paradigma gedomineerd door centrale banken en gemanipuleerd door overheden.”
    Dit zijn de ‘Outrageous Predictions’ van Saxo bank voor 2012:
    1. Het aandeel van Apple Inc duikt 50 procent lager vergeleken met hoogste koers in 2011
    In 2012 krijgt Apple af te rekenen met diverse concurrenten – zoals Google, Amazon, Microsoft/Nokia en Samsung – voor zijn meest innovatieve producten, de iPhone en iPad. Apple zal zijn marktaandelen van 55% (drie keer meer dan Android) en 66% niet kunnen vasthouden voor iOS en iPad.
    2. EU kondigt verlengde bank holiday aan in 2012
    De aanpassingen voorzien in het decemberverdrag van de EU blijken onvoldoende om de behoefte aan fondsen in de EU op te lossen, vooral dan in Italië. De Europese schuldencrisis neemt dus midden volgend jaar revanche. Als gevolg daarvan stort de aandelenmarkt uiteindelijk in en verliest 25% in short orders, wat de politieke leiders binnen de EU ertoe noopt om een verlengde bank holiday uit te roepen – alle Europese wisselkantoren en banken moeten dicht voor een week of langer.
    3. Een nu nog onbekende kandidaat palmt het witte Huis in
    In 1992 slaagde de Texaanse miljardair Ross Perot erin om voordeel te halen uit de economische recessie en de toenmalige afkeer tegen Amerikaanse politici, wat hem uiteindelijk 18,9 % van de stemmen opleverde bij de presidentsverkiezingen. Drie jaar Obama brachten te weinig verandering maar wel een wijdverspreide ontgoocheling in het volledige Amerikaanse politieke systeem, waardoor de kansen voor een derde partij nooit beter lagen. Iemand met een sterk programma die gaat voor echte verandering stapt in de ring in 2012 en wordt president, na een van de meest ingrijpende verkiezingen in de Amerikaanse geschiedenis, en dat met 38 % van de stemmen.
    4. Recessie in Australië
    De effecten van vertragende, op- en neergaande grote Aziatische golf doorheen de Asia Pacific duwen ook andere landen in recessie. Als er één land is dat afhangt van het welzijn in China dan is het wel Australië met zijn grote afhankelijkheid van mijnbouw en andere natuurlijke bronnen. Wanneer de Chinese vraag naar deze producten afneemt, verzeilt Australië in een recessie, die opflakkert omdat de woningmarkt uiteindelijk toch crasht, vijf jaar later dan in de rest van de ontwikkelde wereld.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. 2)
    5. Basel III en andere regelgeving leiden tot 50 banknationalisaties in Europa
    Bij de start van 2012 zal de druk op het Europese bancaire systeem toenemen door nieuwe kapitaalbehoeften en door nieuwe regelgeving, wat banken ertoe dwingt om snel hun schulden te herschikken. Dit leidt tot een grootschalige verkoop van financiële activa terwijl er weinig afnemers zijn op de markt. Het volledig stilvallen van de interbancaire markt brengt nerveuze spaarders tot een bankrun, nu ze niet langer geloven in de kapitaalsgaranties van insolvente landen. Meer dan 50 banken komen in overheidshanden en meerdere grote namen uit de bankwereld houden op te bestaan.
    6. Zweden en Noorwegen vervangen Zwitserland als veilige haven
    Wat we zagen bij Zwitserland, is dat het – door een veilige haven te worden in een wereld met devaluerende centrale banken – ook een aantal risico’s voor zijn eigen economie loopt. De kapitaalsmarkt van deze beide landen zijn weliswaar kleiner dan in Zwitserland, maar de Zwitsers devalueren agressief hun munt en geldmanagers kijken daarom uit naar nieuwe veilige havens voor kapitaal. De verschuiving naar staatspapier van beide landen als veilige haven wordt populair genoeg om de rente op 10 jaar meer dan 100 basispunten lager te brengen dan de klassieke veilige haven, de Duitse Bund.
    7. De Zwitserse nationale bank scoort en katapulteert de Zwitserse frank naar 1,50
    De volharding van Zwitserland om de appreciatie van zijn munt te bestrijden werpt vruchten af in 2012. Terwijl de Zwitserse fundamentals – vooral dan de export gerelateerde – in 2012 zwaar blijven lijden van de vroegere sterkte van de Zwitserse frank, leveren de Zwitserse nationale bank en de overheid inspanningen om verdere collateral damage te vermijden en lanceren ze uitbreidingen van bestaande programma’s en zelfs negatieve interesten om voldoende kapitaalvlucht van de traditionele veilige haven Zwitserland op gang te brengen, om zo te komen tot een beweging waarbij de Zwitserse frank in de loop van volgend jaar op 1,50 komt.
    8. USD/CNY stijgt met 10% tot 1 op 7
    Nu de marginale opbrengst uit het bouwen van spooksteden voor miljoenen inwoners vermindert en exporteurs worstelen met flinterdunne marges als gevolg van de Chinese munt, komt China aan de rand van een ‘recessie’, te verstaan als een groei van 5 à 6 % van het bruto binnenlands product. Chinese beleidsmakers komen exporterende bedrijven ter hulp door de koers van de Chinese munt te laten zakken ten opzichte van de Amerikaanse dollar – met op de achtergrond de status van veilige haven te midden van een wereldwijde groeivertraging en een blijvende schuldencrisis in de Eurozone – wat de koers brengt op 1 op 7, een stijging van 10 procent.
    9. De Baltic Dry Index stijgt met 100%
    Lagere olieprijzen in 2012 kunnen leiden tot een stijging van de Baltic Dry Index wanneer de exploitatiekosten dalen. Men verwacht dat Brazilië en Australië meer ijzererts zullen aanbieden, wat verder leidt tot lagere prijzen en dus een grotere importvraag vanuit China om tegemoet te komen aan haar onverzadigbare industriële productie. In combinatie met monetaire versoepeling zorgt dit voor een massieve stijging van de vraag naar ijzererts.
    10. Tarweprijzen verdubbelen in 2012
    De prijs van CBOT-tarwe zal in 2012 verdubbelen, nadat het in 2011 het slechts presterende gewas was. Met 7 miljard mensen op aarde en geldpersen die op volle toeren draaien, zorgt slecht weer er wereldwijd voor dat het een riskant jaar wordt voor agrarische producten. De tarweprijs zal zich sterk herstellen omdat speculatieve investeerders, die grote short-posities hadden ingenomen, er mee voor zullen zorgen dat de prijs weer richting de recordprijzen uit 2008 gaat

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Goldman Sachs: optimistisch 2012 in
    23 dec 2011, 15:30 - IEXProfs Redactie

    Voor veel beleggers was 2011 een jaar van angst. Peter Oppenheimer, Chief Global Equity Strategist van Goldman Sachs, geeft in een opiniërend artikel zijn visie op de aandelenmarkt, waarin hij aangeeft dat de aandelenkoersen vanaf medio volgend jaar mogelijk gaan stijgen. Dit jaar was een jaar waarin de markten te maken hadden met een aantal grote schokken. Om er maar een paar te noemen: de Japanse tsunami, zorgen over het schuldenplafond en de verlaagde kredietwaardigheid van de VS alsook de toenemende angst voor een dubbele-dip recessie.
    Maar voor alles was 2011 het jaar van angst over Europa; het eindeloze gewik en geweeg en de verhitte politieke scènes dreven de onzekerheid aanzienlijk op. De mogelijkheid dat de euro ongecontroleerd ineen zou storten ondermijnde vertrouwen en maakte dat beleggers steeds meer premie eisten voor het nemen van risico’s. Op de aandelenmarkten waren er af en toe korte momenten van optimisme zodra er hoop was op een politieke doorbraak. De trend voor aandelenmarkten bleef echter onverminderd neerwaarts - vooral in Europa.
    Veel opkomende markten zijn eveneens verzwakt omdat beleggers twijfelen of ze hoge groei kunnen vasthouden terwijl ze tegelijkertijd te kampen hebben met de gevolgen van striktere kredietverlening. Deze factoren drukten menig aandelenmarkt. Het dividendrendement - of inkomen - op aandelen bleef scherp toenemen, terwijl het rendement op cash en staatsobligaties daalde.
    Gevoelsmatig is de toenemende kloof tussen inkomen uit staatsobligaties en inkomen uit aandelen moeilijk te rijmen, stelt Oppenheimer. Tenslotte zijn juist de hoge overheidsschulden voor veel beleggers een bron van zorg. Terwijl de balansen in de private sector er juist per saldo sterker voorstaan dan in lange tijd. De kredietcrisis heeft bedrijven gedwongen cash te hamsteren en investeringen uit te stellen. Toch tonen beleggers hun bereidheid om geld te verstrekken aan diverse overheden door het kopen van staatsobligaties. Dit terwijl beleggers terug lijken te schrikken voor aandelen, waarop ze veel aantrekkelijkere rendementen kunnen krijgen.
    Hup politiek!
    Daar zijn twee verklaringen voor. Ten eerste zien beleggers aandelen in toenemende mate als riskant door het vooruitzicht op een nieuwe recessie. Ten tweede is er steeds minder keus in beleggingscategorieën die als risicovrij te boek staan. Landen die niet meer worden beschouwd als veilig zien hun rentes in ieder geval drastisch oplopen – dezelfde beweging die bij aandelen te zien is. Oppenheimer vraagt zich af of er ruimte is voor enige hoop. Wat de eurozone betreft ligt het antwoord volgens hem besloten in twee gerelateerde zaken. De eerste is de economie: hoe diep zal de economische neergang zijn, hoe lang zal zij duren, en wat zal de impact zijn op bedrijfswinsten? De tweede factor is politiek en beleidsmatig.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. 2)
    Zullen de overheden in de eurozone eindelijk een akkoord bereiken dat de euro beschermt en het risico op een ongecontroleerde ineenstorting beperkt? En daarmee het vertrouwen dat nodig is voor investeringen en groei opnieuw leven inblazen? De economische vooruitzichten op de korte termijn zijn niet rooskleurig. Het lijkt erop dat de eurozone al in een recessie verkeert. Oppenheimer verwacht dat de economie volgend jaar met 0,8% krimpt en in 2013 slechts beperkt weer aantrekt - met 0,7%. Waarmee de productie onder het niveau van 2008 uitkomt.
    Waarschijnlijk wordt dit wel enigszins gecompenseerd door aanhoudende, maar zwakkere, groei in de Verenigde Staten en door de groeimarkten van de BRIC-landen. Desondanks verwacht Oppenheimer dat bedrijfswinsten in 2012 over heel Europa met ongeveer 10% zullen krimpen, om pas in 2013 weer te herstellen. Wat betreft politiek en beleid moeten de overheden in de eurozone nog tot een overkoepelende oplossing voor de schuldenproblematiek komen. De verdragswijzigingen die nodig zijn om de economie van de eurozone te hervormen en te voorzien van een stevig fundament vergen waarschijnlijk veel tijd.
    Vooruitgang en meer goed nieuws
    Toch wordt er duidelijk vooruitgang geboekt en blijft het een feit dat de kosten voor het uiteenvallen van de eurozone hoger zijn dan die voor het bijeenhouden, stelt Oppenheimer. Dit geldt zowel in politiek als in economisch opzicht. Hoewel er geen snelle oplossing voor de Europese schuldproblematiek in het verschiet ligt, zullen de zogeheten ‘staartrisico’s’ van een breuk in de eurozone langzaamaan vervagen als beleggers ervan overtuigd raken dat er genoeg toewijding en slagkracht aanwezig is om de eurozone bijeen te houden.
    Aangezien er veel risico is ingeprijsd in de markten (wat blijkt uit de lage waarderingen), zou dat waarschijnlijk tot een sterke heropleving van de aandelenprijzen leiden. Maar wanneer, vraagt Oppenheimer zich af. Het slechte nieuws is dat zo’n marktherstel waarschijnlijk begint vanaf een lager niveau dan het huidige. Dit omdat vooruitzichten op recessie en krimp de prijzen op de korte termijn wellicht nog verder naar beneden drukken omdat beleggers nog steeds onzeker zijn.
    Het goede nieuws is dat aandelenmarkten meestal al beginnen te herstellen terwijl bedrijfswinsten nog krimpen en de economie zich nog in een recessie bevindt. Als dit eind eerste helft volgende jaar gebeurt – Oppenheimer denkt dat dit mogelijk is – en als dat samenvalt met een overtuigende vooruitgang in de fiscale unie van de eurozone, ligt een sterke opleving in aandelenkoersen voor de hand.
    En voor degenen die naar de middellange termijn kunnen kijken, ligt de risicobeloning die nu wordt aangeboden op het hoogste niveau sinds de vroege jaren ’80 - net voordat de aandelenmarkten een sterke bull-periode ingingen. Kortom, te midden van deze groeiende wanhoop gloort waarschijnlijk toch nog hoop.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. vr 30 dec 2011, 08:24 | 30 reacties
    Schäuble: uiteenvallen euro uitgesloten

    BERLIJN (AFN) - De Europese schuldencrisis is binnen een jaar onder controle en het uiteenvallen van de euro is uitgesloten. Dat heeft de Duitse minister van Financiën, Wolfgang Schäuble, vrijdag gezegd in een interview met zakenkrant Handelsblatt.
    ,,Ik denk dat we de komende 12 maanden zo vergevorderd zijn dat we het besmettingsrisico onder controle hebben en de eurozone is gestabiliseerd'', stelt de minister. Schäuble zei eerder deze maand al ervan overtuigd te zijn dat de afspraken die de Europese landen hebben gemaakt tot een oplossing van de schuldencrisis zullen leiden.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. 'Geen risico op Italiaans bankroet'
    Gepubliceerd op 30 dec 2011

    'Geen risico op Italiaans bankroet'
    'ING blaast aparte verkoop verzekeraars af'
    FRANKFURT (AFN) - De aankomende financiële topman van de Duitse verzekeraar Allianz, Maximilian Zimmerer, ziet geen enkel gevaar in het kopen van Italiaans staatspapier. Dit zei hij vrijdag in een interview met de Duitse krant Neue Osnabrücker Zeitung.
    ,,Ik denk zelfs dat de geboden renteniveaus zeer attractief zijn'', aldus Zimmerer, die per 1 juni aantreedt in zijn nieuwe functie. Investeerders kregen donderdag een rente van iets minder dan 7 procent op Italiaanse staatsleningen met een looptijd van 10 jaar.
    Op 30 september van dit jaar bezat Allianz voor 25,6 miljard euro aan Italiaanse staatsobligaties. Het is hiermee een van de grootste buitenlandse investeerders in Italiaans staatspapier.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. za 31 dec 2011,
    Topeconoom: eurozone komend jaar uit crisis
    UTRECHT - De eurozone zal de schuldencrisis komend jaar te boven komen. „In 2012 komen we er uit”, is de stellige overtuiging van topeconoom Willem Boonstra van Rabobank.
    Het meest waarschijnlijke scenario is dat de eurozone bij elkaar blijft, stelt Boonstra in een interview met het ANP. De econoom wijst erop dat de Europese Unie ondanks de crisis nog steeds de laagste overheidstekorten heeft vergeleken met andere machtsblokken als Japan en de Verenigde Staten.
    „In de VS zijn de problemen in feite veel groter dan in de EU. Dat land overleeft alleen omdat het dollars bijdrukt. Ook Japan kijkt aan tegen een torenhoog overheidstekort. Zo bezien is de Europese Unie nog steeds op afstand het beste blok in de wereld”, zegt Boonstra.
    „In feite hebben we het in de eurozone over een crisis van een paar landjes, waar op een krakkemikkige manier mee is omgegaan. Natuurlijk had Griekenland nooit toegelaten moeten worden; dan had je een slecht land buiten de eurozone gelaten. Maar de schade zou nu te groot zijn, als het land er uitstapt.”
    Er is ook heel wat aan gelegen de eurozone bij elkaar te houden, legt Boonstra uit. Volgens de econoom heeft de euro ons tenslotte veel welvaart gebracht. „Tot voor 2 jaar geleden was iedereen zeer positief over de euro. De munt heeft het ook goed gedaan tijdens de kredietcrisis in 2008. Zo was Nederland in staat binnen enkele weken tegen een zeer lage rente tientallen miljarden euro's uit de markt te halen om banken in nood te redden en het financiële stelsel overeind te houden.”
    Met de gulden was dat nooit gelukt. Boonstra: „Dan had Nederland voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog vreemde valuta moeten lenen met alle valutarisico's die daaraan kleven.”
    Toen diende het probleem Griekenland zich opeens aan. Eigenlijk gaat het niet eens om een schuldencrisis, maar om een 100 procent politiek probleem omdat landen zich niet aan hun afspraken houden, schetst Boonstra. „En in 2010 bleek de situatie nog veel slechter dan gedacht.”
    Toch begonnen de problemen al veel eerder. „Duitsland hield zich in 2003 als eerste land in de eurozone niet aan het stabiliteitspact, waarbij landen zich verplichten het overheidstekort binnen de perken te houden. Het stabiliteitspact bleek toen al van rubber en ongeloofwaardig.”
    Toch is Boonstra optimistisch. „De stappen die de eurozonelanden nu in korte tijd hebben gezet om de overheidstekorten in toom te houden, zijn ongekend.” Als het voorgenomen beleid wordt uitgevoerd, kan het marktsentiment zomaar weer ten goede keren. Dan groeien de rentevoeten weer naar elkaar toe en nemen de spanningen direct af, voorspelt hij.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Het beursjaar 2012: de voorspelling van MG

    Het komende beursjaar zal net zoals in 2011 uitschieters naar boven en naar beneden kennen. Volgens Marktgevoel zal het eerste half jaar veel moeilijke momenten kennen met vuurwerk vanuit Europa. De onzekerheid rondom de euro zal nog even aanhouden, maar er zal een einde aan komen. Voor 2012 kijkt men vooral naar aandelen met een goede balans en bedrijven die in staat zijn om zelfs in deze moeilijke tijden winst te maken of een aantrekkelijk dividend uitkeren.
    Ook voor speculatief ingestelde beleggers zijn er kansen in 2012: ‘Door de aanhoudende onrust in Europa en de afstraffing van sommige fondsen worden sommige aandelen ineens aantrekkelijk als overnamekandidaten. De zwakke euro maakt het voor Amerikaanse ondernemingen interessant om Europese bedrijven over te nemen.’
    De afzonderlijke kooplijstjes van de heren van Marktgevoel zijn gebundeld zodat er een totale Top 3 voor 2012 uit naar voren komt. Twee van die drie namen zijn ook al vertegenwoordigd in de modelportefeuille bij Alex, die voor 2011 op een alleszins acceptabele +10% staat. Dit door enerzijds actief beheer en anderzijds keuze voor degelijke namen zoals hiernavolgend trio.
    1. Wessanen: al 10 jaar ellende (7 punten)
    ‘Wessanen is een eeuwige overnamekandidaat en staat al heel lang in de verkoop. Het bedrijf laat een wisselvallig beeld zien en heeft nooit echt succes gehad. Toch verwacht ik veel van dit aandeel in 2012 omdat de koers erg laag staat en het een interessante overnamekandidaat is geworden. Recent werd bekend dat Delta Partners het belang in Wessanen heeft vergroot tot 25,61 procent en lijkt zich daarmee te willen positioneren voor een overname van het voedingsmiddelen concern .’
    ‘Delta Partners zal het belang waarschijnlijk niet uitbreiden tot boven de 30 procent omdat het dan een bod moet doen op de rest van de aandelen. Toch is de recente uitbreiding een sterk signaal dat er partijen zijn die rekening houden met een overname.’ Voor 2012 lijkt een koers van 4 euro niet onwaarschijnlijk.’
    2. PostNL: de herstelkandidaat van 2012 (4 punten)
    Afgelopen periode is dit bedrijf meerdere malen bij marktgevoel onder de loep genomen. In het kort: operationeel draait PostNL redelijk goed, maar de balanspositie is slecht en de koersontwikkeling is nog slechter. Het postbedrijf heeft een dik pensioentekort als erfenis van de afsplitsing van TNT meegekregen en een dalende kapitaalmarktrente helpt ook al niet mee gezien de implicaties voor de dekkingsgraad. Gevolg hiervan is dat het fonds met deze molensteen om de nek dreigt te verdrinken. Inmiddels is het aandeel op de beurs minder waard dan het belang in TNT (29,9%) en lijkt de koers rekening te houden met financieringsproblemen of een emissie van aandelen. PostNL, dat bij de analisten enkel sell adviezen kent, kan echter ook zomaar een uitweg voor de problemen vinden, zodat alle hefbomen naar beneden ineens als een trampoline naar boven gaan dienen. Wanneer de directie echt werk gaat maken van het gevaarlijke pensioentekort en zorgt dat het TNT eens bij de strot pakt, kan PostNL de klapper van 2012 worden.
    3. Ten Cate: een keurig bedrijf (3 punten)
    De marktleider in kunstgrasvezels en beschermingsmaterialen is in het laatste kwartaal van 2011 onevenredig hard afgestraft, en dat levert een mooi koopmoment op: ‘Ten Cate is een keurig bedrijf en fundamenteel erg aantrekkelijk. Op dit moment heeft de onderneming een koers/winst verhouding van amper 7 en de huidige koers biedt een aantrekkelijk instapmoment. Voor 2012 lijkt 25 euro per aandeel een reële waarde voor Ten Cate.’
    Uiteraard zijn de afzonderlijke lijstjes op de website marktgevoel.nl terug te vinden. Mocht het eind 2012 een volledig mislukte voorspelling zijn geweest, dan dagen wij u uit om ons hier op onze site op af te rekenen. Wie een voorspelling geeft, moet een oorwassing accepteren. Zouden ze dat dit jaar bij de Nieuwsuur top 5 (-52%) ook doen?

    Een fijne jaarwisseling gewenst en tot in 2012!

    Marktgevoel.nl
    Sjon Reijers, Martijn Kok, Leon Hillen, Diede vd Ouden en Niels Koops

    BeantwoordenVerwijderen
  10. The White Bread Consensus

    Joshua M Brown January 4th, 2012
    BlackRock's Bob Doll is out with his weekly commentary and a look ahead at 2012. Doll's stuff is helpful to be aware of for two main reasons:

    a) BlackRock (his shop) runs a trillion dollars - they are the market.
    b) His views, while typically bullish, rarely stray from the mainstream. Bod Doll's outlooks and forecasts are white bread. And white bread is fine, there's nothing wrong with that.
    We re-learned last year how important psychology and sentiment and expectations are - the year was broken up in half with an "upbeat" range from January through April followed by a "downbeat" range from summer through year-end. The turning point was early August when psychology and sentiment trapped us below a resistance line that was formerly support. Forget the jargon - just look it at the boundary past where buyers lost interest and people were willing to sell.
    So back to Bob. Bob's outlook is essentially the orthodox view of what is likely (more muddle through), what can go right (Euro resolution, 2 to 2.5% GDP growth) and what can go wrong (China hard landing, Euro breakup).
    His 10 predictions for the year are below - they are the key to understanding the market's expectations, your fellow investors' "base case scenario":
    10 Predictions for 2012
    Making predictions for a new year is always a difficult task, but this year the uncertainty associated with emerging markets growth, upcoming elections, and the European debt situation in particular, make the forecasting exercise especially precarious. Nevertheless, it is with this backdrop that we move forward with our predictions for 2012:
    The European debt crisis begins to ease, even as Europe experiences a recession
    The US economy continues to muddle through yet again
    Despite slowing growth, China and India contribute more than half of the world’s economic growth
    US earnings grow modestly, but fail to exceed estimates for the first time since the Great Recession
    Treasury rates rise and quality spreads fall
    US equities experience a double-digit percentage return as multiples rise modestly for the first time since the Great Recession
    US stocks outperform non-US stocks for the third year in a row
    Dividends and buybacks hit a record high
    Healthcare and energy outperform utilities and financials
    Republicans capture the Senate, retain the House, and defeat President Obama

    BeantwoordenVerwijderen
  11. O’Neill: herstel VS onderschat
    09 jan 2012, 15:00 - IEXProfs Redactie

    Het is heel goed mogelijk dat het Amerikaanse herstel sterker zal zijn dan momenteel door analisten wordt voorspeld, zegt Jim O’Neill. Dat stemt de Chairman van Goldman Sachs Asset Management hoopvol voor het nieuwe jaar zo schrijft hij in zijn viewpoint artikel getiteld: A new year Ray of Hope. In de afgelopen maand zijn een aantal positieve macro-cijfers naar buiten gekomen. O’Neill vindt met name de trend die te ontwaren het teruglopen van de werkloosheid erg positief.
    Dit is om meerdere redenen positief uit te leggen maar de belangrijkste is wel dat een verbetering van de arbeidsmarkt zal zorgen voor een versterking van de consumptie zonder dat de spaartegoeden worden aangesproken. O’Neill merkt op dat hij al positief is over de VS eind vorig jaar. In de tussentijd zag hij het momentum snel wegebben. Toch is hij niet verbaasd over het verbeteren van het sentiment. Er zijn tekenen dat het herstel veel krachtiger is dan de consensus onder veel analisten.
    Naast de bovengenoemde korte termijn indicatoren zijn er ook twee positieve structurele punten aan te wijzen.
    De huizenmarkt. Als deze aantrekt zou dit het geluk van de Amerikaanse banken kunnen keren.
    De veranderende dynamiek op de energiemarkt. Er is veel aanbod op de binnenlandse markt wat goed is voor een verdere verbetering van de Amerikaanse lopende rekening.
    Vals ochtendlicht
    Tegen al deze optimistische tekenen zijn er ook redenen te bedenken waarom een herstel kan inzakken. Zo zou het zo maar kunnen zijn dat de gunstige voortekenen die O’Neill schetst niet zullen uitkomen. Daarnaast is er de Europese puinhoop die veel grotere consequenties kan hebben voor de VS dan eerder verondersteld. O’Neill trekt een parallel met de crisis van 1997 die Azië teisterde en waar de Amerikanen uiteindelijk van wisten te profiteren.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Goldman Sachs: de euro in 2013?
    10 jan 2012, 09:30 - IEXProfs Redactie

    Deze week liep de spanning op de staatsobligatiemarkten verder op. De rente op schuldpapier van Italië en Spanje is weer gestegen. Goldman Sachs verwacht dat de groei in het eerste kwartaal af zal nemen en de spanning en rond de euro oplopen. Wel denkt de zakenbank dat de euro 2013 zal halen.
    De juiste stappen zet Europa pas als de druk op het hoogtepunt is, onder dreigend uiteenvallen van de eurozone worden de besluiten genomen. Het jaar dat voor ons ligt zal dus een oncomfortabel jaar zijn, waarbij de oplopende spanning ook hun weerslag hebben op de reële economie. Goldman Sachs voorziet pas enige stabilisatie in de financiële markten in de tweede helft van het jaar. De ECB gaat zijn balans inzetten om de symptomen te bestrijden en het financiële systeem te bewaren voor ineenstorting. De structurele aanpak van de oorzaken van de crisis moet komen uit de landen zelf.
    Voorwaarden voor dit scenario zijn dan de antwoorden op de vragen: wie betaalt, wie vertraagt, wie dwaalt af en wie blijft?
    Wie betaalt? Voor het grootste deel Duitsland. De grootste economie van Europa moet bereid zijn om collectivisering van de schulden van de landen in de eurozone te accepteren middels het vormen van eurobonds, de inzet van de ECB en vergroting van het reddingsfonds. Duitsland zal overstag gaan, denkt Goldman Sachs, mede omdat het land ook de grootste profiteur van Europa is.
    Wie vertraagt? Frankrijk sputtert tegen, maar Goldman Sachs ziet het land uiteindelijk schoorvoetend een deel van de fiscale soevereiniteit afstaan. Duitsland wil geen blanco cheque tekenen, terwijl anderen onbeteugeld leven op kosten van de Duitse belastingbetaler. Duitsland eist dan geloofwaardige mechanismen voor begrotingsdiscipline. Zonder discipline, geen schulddeling.
    Wie dwaalt? Geen van de geplaagde perifere landen mag ontsporen. Italië en Spanje moeten hun hervormingsprogramma’s uitvoeren. Het uitvoeren van deze hervormingen brengt stabiliteit in de periferie van de eurozone. De regeringen moeten nu doorpakken. Goldman Sachs ziet het risico vooral in de politieke dynamiek in die landen.
    Wie blijft? Uiteindelijke iedereen. Goldman Sachs hanteert het ‘samen uit, samen thuis’-principe. De zakenbank verwacht dat er voldoende stappen worden genomen om te voorkomen dat enig land, hoe klein ook, uit de eurozone stapt. De Europese integratie is de groot om een land te verliezen. De implicatie van een gedwongen vertrek uit de eurozone voor een land, kan de desintegratie van de hele muntunie betekenen. De gevaren van een ongecontroleerd failliet hebben steeds de beleidsmakers ertoe gedreven Griekenland binnenboord te houden.

    De bovenstaande vier stappen moeten volgens Goldman Sachs genomen worden om 2013 met een intacte eurozone in te gaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Recessie eurozone onafwendbaar
    11 jan 2012, 17:00 - IEXProfs Redactie

    “Recessie in de Eurozone is niet meer te voorkomen” aldus Philippe Uzan, chief investment officer van Edmond de Rothschild. Tijdens een persbijeenkomst presenteerde Uzan de visie van de vermogensbeheerder voor dit jaar. “2012 zal een moeilijk beleggingsjaar worden. Wij verwachten dat er een recessie zal plaatsvinden gedurende het eerste halve jaar, daarna is enig herstel mogelijk.”
    Uzan geeft ook aan dat de toekomstige ontwikkelingen omtrent Spanje en vooral Italië een sleutelrol zullen spelen. “Italië is een grote speler in Europa. Het Zuid-Europese land moet nog verschillende keren naar de kapitaalmarkt om geld op te halen zodat het kan herfinancieren. Toch denken wij dat Italië hier goed uit gaat komen. In het verleden heeft Italië er al velen malen slechter voor gestaan, maar toch is het land er bovenop gekomen.”
    Mogelijkheden
    Ondanks dat het een moeilijk jaar zal worden, ziet Uzan verschillende mogelijkheden om geld te verdienen. “Ondanks dat 2012 een moeilijk jaar zal worden, denken wij dat het mogelijk is om geld te verdienen met Europese aandelen. Wij hebben vertrouwen in de defensieve aandelen sectoren maar ook in consumenten sectoren.
    Minder enthousiast zijn wij over cyclische aandelen en over de Europese bankensector. Ondanks dat een herstel in 2012 mogelijk is, vinden wij de Europese bankensector te risicovol. Daarentegen zijn we wel positief over Amerikaanse banken als JP Morgan en Citigroup.”
    Emerging Markets
    Edmond de Rothschild heeft ook zijn blik op de Emerging Markets gericht. “De Emerging Markets zijn de laatste jaren te hard gegroeid. Deze groei neemt nu af, maar er zal groei blijven plaatsvinden. Daarom zijn wij overweight in Aziatische Emerging Markets aandelen. Ook denken wij dat de Emerging Markets die vorig jaar (te) hard zijn afgestraft, het dit jaar erg goed zullen doen” aldus Uzan.
    Ten slotte geeft Uzan de visie van de vermogensbeheerder over commodities. “De oliekoersen waren de afgelopen tijd erg nerveus. Wij zijn van mening dat de oliemarkt in 2012 erg nerveus zal blijven waardoor het erg risicovol is.” Over goud wil Uzan nog het volgende kwijt. “Vroeger werd goud gezien als een veilige haven in onzekere tijden. Op dit moment gedraagt goud zich als een valuta waardoor het een erg risicovolle investering is geworden. Wij adviseren om niet in goud te beleggen maar in goudmijnbedrijven. Dit is minder risicovol en vaak hebben deze bedrijven een mooi dividendrendement”.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Odin: Overleven en aandelen kopen
    12 jan 2012, 16:00 - IEXProfs Redactie

    Na een moeilijk jaar voor stockpickers - beleggers die bedrijven grondig bestuderen om de beste koopjes te vinden - gloort er hoop aan de horizon, schrijft Odin Fund Management. Volgens hen is dit dan ook het moment voor langetermijnaandelenbelegers om de te 'cherry picken'.
    Onzekerheid
    Onzekerheid is de gemeenschappelijke deler voor de verschillende gebeurtenissen in 2011. Als resultaat daarvan is het volgens Odin lastig om argumenten te vinden die pleiten voor de weg omhoog voor verschillende markten. Sterker nog, er is alle reden om te verwachten dat er meer komt van wat er in 2011 voorbij is gekomen. De onzekerheid en volatiliteit blijven in 2012. Niet in de laatste plaats door de politieke perikelen rondom de euro. Politici hebben de markten meermalen teleurgesteld.
    Aandelenrally
    Een oplossing voor de schuldencrisis kan een scherpe rally van aandelenkoersen betekenen. Odin schrijft ook dat we niet moeten vergeten dat belangrijke structurele (euro)hervormingen, zullen zorgen voor betere omstandigheden dan vroeger. Dit is de basis voor groei en meer welvaart in Europa.
    Een tweede factor van belang zijn de ontwikkelingen in China. Zal het land een kleine of juist een grotere vertraging in de economische groei zien. Wat ook een rol in het politieke klimaat speelt is de uitkomst van de Amerikaanse presidentsverkiezingen en de invloed van de campagne op de outlook.
    Optimisme
    Volgens Odin geven de fundamentele omstandigheden van bedrijven waarin zij beleggen reden tot optimisme. Als voorbeeld noemen ze de het schuldenniveau. Dit ligt beduidend lager dan in de periode rond 2008, toen de aandelen in een glijvlucht naar beneden zaten.
    Omdat veel negatief nieuws verwerkt is in de koersen, is de huidige beursprijs van veel individuele bedrijven geen goede weergave van de echte waarde.
    Ondanks het feit dat de eerste maanden van 2012 uitdagend zullen zijn overleven we het wel, aldus Odin. Dit is het moment voor langetermijnbeleggers om hun positie in aandelen te vergroten.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Goldman: 15% stijging commodities
    13 jan 2012, 15:45 - IEXProfs Redactie

    Grondstoffenprijzen zullen stijgen in 2012 nu de kans op een wereldwijde financiële crisis is geworden. Dat schrijven analisten van zakenbank Goldman Sachs in de nieuwste Commodity Watch. In het nieuwe jaar is het risico voor commodities volgens Goldman Sachs zowel aan de vraag- als de productiezijde afgenomen.
    Aan de vraagzijde is het risico op een ‘economische whirlpool’ afgenomen, mede dankzij agressief beleid van de ECB om financieringsproblemen voor banken op te lossen. Daardoor wordt het ergste economische scenario omzeild. Goldman verwacht nog altijd een recessie voor Europa, maar de economische data en outlook buiten Europa - in de VS en Azië - zijn verbeterd. Dat is gunstig voor de vraag naar grondstoffen.
    De analisten van Goldman wijzen verder op een sneller dan verwacht herstelde olieproductie in Libië en Saudi-Arabië. Op andere delen van de grondstoffenmarkt is ook goed nieuws te melden. Er is een snel einde gekomen aan de stakingen in de Grasberg-kopermijn en aan de exportboycot van producten uit India, Rusland en de Oekraïne. Maar er blijven ook belangrijke risico’s bestaan in grondstofproducerende landen. Daarbij wijzen de analisten van Goldman op de recente gebeurtenissen in Iran en Nigeria.
    Al met al hanteert Goldman Sachs een overweight advies voor de grondstoffensector en voorspellen zij een rendement van 15% op een mandje commodities in 2012.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. di 17 jan 2012,
    Saxo bank ziet licht aan het eind van de tunnel
    door Mark Garrelts
    AMSTERDAM - Na de teleurstellend verlopen beursprestaties afgelopen jaar kijkt Saxo Bank een stuk optimistischer naar het aandelenklimaat in 2012. De Deense bank verwacht in het eerste kwartaal weliswaar nog veel turbulentie, maar gaat er van uit dat geholpen door de enorme kredietverschaffing van de Europese Centrale Bank (ECB) het tij zal keren. Dat kwam naar voren tijdens een presentatie van Mads Koefoed, macrostrateeg bij Saxo Bank.
    De economie in de eurozone zal in de eerste twee kwartalen van 2012 nog geraakt worden door de uitwassen van de Europese schuldencrisis, stelt Koefoed. Voor het gehele jaar gaat de Deense bank uit van een vlakke groei.
    In het eerste kwartaal van dit jaar moeten ondermeer de perifere EU-landen Spanje en Italië nog voor vele miljarden staatspapier uit de markt halen, wat tot nervositeit zal leiden onder beleggers. De strateeg van Saxo Bank is positief gestemd dat er voor deze obligatieveilingen grote belangstelling zal zijn doordat de ECB in december vorig jaar in de ring is gestapt en tegen een zeer laag tarief tot drie jaar geld is gaan uitlenen aan banken, die met het geld weer perifeer staatspapier kunnen kopen. Halverwege januari was dit effect al merkbaar bij de succesvol verlopen veiling van Spaans schatkistpapier. Het recente agressieve rentebeleid van de ECB heeft volgens hem ook een gunstige bijdrage geleverd. Sinds het aantreden van ECB-president Mario Draghi is het belangrijkste rentetarief in twee stappen neerwaarts bijgesteld naar 1%. Koefoed gaat er van uit dat in de loop het van het jaar de rente verder verlaagd zal worden.
    Het lot van het noodlijdende Griekenland blijft wel boven de markt hangen. Koefoed wijst er op dat het land niet in staat om de schulden terug te dringen mede vanwege de geringe economische groeiperspectieven. Hij vreest dat de 'vrijwillige' afschrijving van 50% op Griekse schulden door de private sector niet voldoende zal zijn om Griekenland er weer boven op te krijgen. Een gedwongen vertrek van Griekenland uit de eurozone is in zijn visie echter een brug te ver mede vanwege de angst voor een ongecontroleerd faillissement van het land. Een andere bron van zorg in zijn ogen is de bezuinigingsdrift van de overheden in diverse EU-landen, die een grote impact heeft op de bevolking. Zo is de werkloosheid in Spanje bijvoorbeeld al gestegen tot ruim 20%. Daarnaast kan een scenario van een verder stijgende olieprijs vanwege de aanhoudende spanningen in het Midden-Oosten volgens hem nog roet in het eten gooien.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. 2)
    Toch houdt de Saxo-strateeg er rekening mee dat een verwachte normalisatie op de Europese obligatiemarkten vanaf het tweede kwartaal een trigger zal zijn voor de koersen mede vanwege de historische lage waardering van aandelen. Zijn voorkeur gaat daarbij uit naar bedrijven in de gezondheidssector en de utiliteitsbouw en in het bijzonder energiebedrijven. Technologiebedrijven, zoals Apple en Intel scoren bij hem ook hoge ogen. Aan de andere kant raadt hij beleggers aan om af te blijven van de financials.
    Saxo Bank heeft verder hoge verwachtingen van de vraag naar goud. De prijs van edelmetaal onderging vorig jaar een correctie na de opmars sinds 2008, maar de Deense bank denkt dat het aanzetten van de geldpersen door de centrale banken de goudprijs weer omhoog zal stuwen naar $1800 per troy ounce en misschien zelf nog hoger.
    Amerika lijkt zich redelijk te onttrekken aan de malaise in de eurozone. Koefoed ziet echter wel een aantal beren op de weg onder meer op het gebied van de werkgelegenheid in de VS. Hij is benieuwd of de opgaande trend van eind vorig jaar in de komende maanden een vervolg zal krijgen, omdat de recente meevallers mogelijk in de hand werden gewerkt door seizoenseffecten. Voor geheel 2012 verwacht Saxo Bank een groei van 2% in Amerika.
    China lijkt na een periode van monetaire verkrapping in iets kalmer vaarwater te zijn beland. De groei van de Chinese economie nam in 2011 af van 10,4% naar 9,2%. Koefoed meent dat de Chinese overheid mede vanwege de gedaalde inflatie banken meer armslag zal geven om de economie een stimulans te geven. Saxo Bank voorziet voor geheel 2012 een plus van 7,5%.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. De metaaldetector van Goldman Sachs
    17 jan 2012, 09:45 - IEXProfs Redactie

    Zakenbank Goldman Sachs verwacht dat de prijzen van metalen de komende 6 tot 12 maanden over het geheel stijgen, aangevuurd door herstel van de Chinese groei en een einde aan het afbouwen van de voorraden in Europa. De prijzen werden afgelopen week vooral gestuwd door China. Aandelenprijzen liepen daar op en de inflatiecijfers vielen mee.
    De metaalspecialisten van Goldman Sachs hebben de grootste verwachtingen van koper, positief blijven zij ook over aluminium en zink, negatiever zijn zij over nikkel. Wel heeft de zakenbank de verwachtingen voor 2012 naar beneden bijgesteld voor deze basismetalen. De rally rond de jaarwisseling heeft al een deel van de upside voor zijn rekening genomen.
    Gerekend wordt op een stijging van de koperprijs met 12% over de komende zes maanden. Zink kan 10% stijgen over twaalf maanden. Goldman Sachs denkt wel dat er meer aanbod zal zijn, waardoor de verwachtingen wel getemperd zijn ten opzichte van het laatste rapport in oktober. De specialisten van de zakenbank houden rekening met een daling van de nikkelprijzen over de komende drie tot twaalf maanden. Dit wordt toegeschreven aan een overaanbod in 2012.
    China
    Het afbouwen van de metaalvoorraden in Europa kwam vooral China ten goede. In december is de import van koper met 12,6% gestegen. De toestroom van basismetalen naar China komt vooral de binnenlandse markt ten goede. De prijsontwikkeling in het laatste kwartaal van 2011 viel tegen, veroorzaakt door een tekort aan dollars als werkkapitaal en afbouw van voorraad in Europa.
    Goldman Sachs ziet de opmars van de metaalprijzen ontstaan door de discrepantie die er nu is tussen de zwakte van vandaag en het herstel van de vraag in de toekomst, aangejaagd door monetaire en fiscale stimuleringsmaatregelen in 2012 en de afnemende inflatie in China. Heel specifiek verwacht de zakenbank steun voor de Chinese metaalindustrie, constructie-industrie, consumentenartikelen en automotive industrie. Men verwacht 5-10% groei in Chinese metalen.
    VS en Europa
    Economen van Goldman Sachs voorspellen een gematigde groei van de Amerikaanse economie. Voor metalen verwachten zij hetzelfde, slechts een gematigde groei. Alleen als de Amerikaanse constructiesector sneller verbeterd is er een opwaarts potentieel.
    Europa blijft gebukt gaan onder de staatschuldproblematiek. Goldman Sachs denkt dat de situatie nog verder zal verslechteren voordat de beleidsmakers gedwongen worden tot een sterker antwoord. De onzekerheid heeft geleid tot het afbouwen van voorraden in de metaalsector in het vierde kwartaal van 2011.

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Why the Euro Will Survive and Thrive
    By John Maxfield |
    January 20, 2012 |

    It's easy to believe the euro will fail if you look only at the equity markets. Greek shipping company DryShips (Nasdaq: DRYS ) is trading for a 50th of its former self. Shares of Spanish telecommunications giant Telefonica (NYSE: TEF ) continue their descent despite its double-digit dividend yield. And Irish biotech Elan (NYSE: ELN ) has yet to reclaim the ground it lost over three years ago.
    What if I were to tell you, however, that the greatest minds in investing believe the markets are wrong on this count? In an interview with Fool analyst Morgan Housel, Wharton professor Jeremy Siegel predicted that European stocks will jump 25% if and when the European Central Bank gets serious about quelling the continent's problems. And Berkeley professor Barry Eichengreen postulated in his book Exorbitant Privilege that the euro will not only survive the crisis but thereafter thrive due to the world's longing for a currency to rival the American dollar.
    In what follows, I take up Siegel and Eichengreen's mantel by showing that the history of the euro and the implications of its failure demonstrate that it'll be around a lot longer than the markets have led us to believe.

    What this history demonstrates is that the European powers see the euro as more than a common currency. To them, it's the price of peace. As a result, the union and its currency are likely much more resilient than modern-day political and financial pundits recognize.

    The final analysis
    If I were a betting man, I'd wager that the euro will not only emerge from the continent's current economic woes intact, but that it will come out stronger, being backed by the fiscal authority of a more integrated union. When this happens, as Siegel suggests, it will likely send shares of European companies soaring. Two such candidates for this bounce are French environmental services company Veolia Environnement (NYSE: VE ) and Europe-oriented steel producer ArcelorMittal (NYSE: MT ) , both of which have been hammered by the uncertainty in Europe.

    http://www.fool.com/investing/general/2012/01/20/why-the-euro-will-survive-and-thrive.aspx

    BeantwoordenVerwijderen
  20. 27 december 2011 op 22:02
    Volgens Willem Middelkoop zal goud en ziverprijs weer gaan pieken in 2012. Er komt nog veel onrust.
    AEX tussen 230-330
    Bron: http://www.dekritischebelegger.nl/grondstoffen/goud/willem-middelkoop-goud-en-zilver-keren-terug/

    Hoe zullen aandelen in zo’n klimaat presteren? Willem verwacht er niet veel van. Er zal geen sprake zijn van een sterke rally. Volgens hem moet je zeer selectief zijn met aandelen.

    “Ik verwacht een AEX tussen de 230 punten en 330 punten. Goede aandelen (dividend-en grondstofaandelen) zijn rendabeler dan staatsobligaties en cash. Shell kopen is veiliger dan Amerikaanse staatsobligaties. Alles wat een overheid niet kan bij kan drukken is aantrekkelijk”.

    De lange rente in ons land blijft volgens Willem laag. De ECB zal er alles aan doen om rente laag te houden door veel op te kopen.

    Olie
    De olieprijs zal volgend jaar nog steeds rond de 100 dollar per vat kosten. De prijs wordt gestuwd door de sterke economische ontwikkeling in de BRIC-landen. Alleen als die in een recessie komen zal de olieprijs onder de 100 dollar zakken. “Naast goud en zilver is olie mijn favoriete belegging, ook omdat er een Iran-oorlog uit kan breken.”

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Willem Middelkoop: goud en zilver keren terug

    Door Satilmis Ersintepe | 22 december 2011 | in goud zilver | 21 Reacties » | 5.879 keer gelezen

    De ‘bull markt’ in goud en zilver is niet voorbij. De langjarige trend is niet gebroken. Goud stijgt in 2012 naar de 2.000 dollar en de zilverprijs gaat opnieuw naar de 40 dollar. De euro wordt gered door ingrijpen van de ECB. De economie blijft kwakkelen en de daling van de huizenprijzen versnelt. Dat zijn de verwachtingen van Willem Middelkoop voor volgend jaar.
    In 2007 heb ik Willem Middelkoop, auteur, ondernemer en voormalig beurscommentator op RTL Z, ontmoet en in die vijf jaar hebben we diverse interviews gehouden. Ik ken hem als iemand met een zeer uitgesproken mening die zijn visie niet onder stoelen of banken steekt. Daarnaast is het een zeer vriendelijke persoon.
    Ik bel Willem op zijn vakantieadres. Hij vraagt mij of hij mij kan terugbellen omdat de accu van zijn mobiele telefoon leeg is. Even later hoor ik mijn telefoon afgaan. Willem is direct enthousiast. “Het begint een traditie te worden heè”, lacht hij mij toe. Wij hebben in de afgelopen twee jaar aan het eind van het jaar een gesprek gehouden. Deze kunt u voor 2010 en 2011 vinden op onze website.
    Ik feliciteer hem met zijn uitgekomen verwachtingen voor 2011 die voor een groot deel zijn uitgekomen (klik hier voor het interview). Zo is zilver boven de 40 dollar gestegen en heeft goud een opmars naar de 2000 dollar gehad, waarbij 1.921 dollar is aangetikt.
    Manipulatie
    Het klopt dat er een sterke stijging van zowel de goud-als zilverprijs was in de eerste helft van dit jaar, maar in de tweede helft zijn deze twee edelmetalen gekelderd. De zilverprijs is zelfs nu terug bij af en is dus procentueel sterker gezakt. Waardoor is deze daling veroorzaakt?
    “Zilver is veel beweeglijker dan goud. Het is een extreem kleine markt die makkelijk te manipuleren is. Dit jaar waren er vele verdachte bewegingen. Alles wijst erop dat er belangen zijn die agressief de prijs omlaag proberen te brengen. Ik kan dit zeggen omdat van onze klanten (Willem verkocht AmsterdamGold in de loop van 2011 red.) niemand fysiek zilver verkocht heeft. Op termijnmarkten wordt er dan veel zilver op papier verkocht maar de fysieke vraag blijft hoog. Dus ik denk dat er sprake is van manipulatie. Dat is de voornaamste reden van de zwakte. Daarnaast is de zilverprijs afhankelijker van de industrie. De geringe economische groei heeft de zilverprijs ook geen goed gedaan.”
    Willem drukt mij op het hart dat de “bullmarkt” in zowel goud als zilver niet voorbij is. “Dit is een tijdelijke correctie. De langjarige trend is niet gebroken. “
    Goud weer naar 2.000 dollar
    Hij vervolgt: “Ik verwacht een terugkeer naar 2.000 dollar en het zou me niet verbazen als we volgend jaar 2.500 dollar zien. Ik verwacht een stijging van minstens 10% van goud in euro’s. “
    De reden is gelegen in de enorme fysieke tekorten op de markt. Er wordt per jaar 2500 ton goud geproduceerd maar er is zeker vraag naar 4.000 ton. China en India consumeren elk jaar elk 1.000 ton en centrale banken kopen 500 ton. Het gat tussen vraag en aanbod moet verder opgevuld worden door oud goud om te smelten.
    Ik vraag hem of goud al koopwaardig is. “Het lijkt erop dat de goudcorrectie voorbij is. Goud is een vluchthaven. Om risico’s af te dekken. Kijk wat met Dexia is gebeurd. Op dit moment bevindt de goudprijs rond de $1600. In de grafiek is hier veel steun te vinden”.
    Zilver onder de 30 dollar zeer koopwaardig

    BeantwoordenVerwijderen
  22. 2) Zilver onder de 30 dollar zeer koopwaardig
    En wat zijn je verwachtingen voor de zilverprijs? “Zilver onder de 30 dollar is zeer koopwaardig. Volgens mij ligt er een bodem op 25-30 dollar. Je ziet ook dat als zilver onder de 30 dollar komt, het meteen omhoog gaat.
    Ik voorzie dat zilver opnieuw naar de 40 dollar gaat. Het zou me niet verbazen als het boven de 50 dollar schiet. De zilverprijs in euro’s zal volgens mij minimaal met 20%-25% stijgen. Ik ben superpositief over zilver. De vraag naar zilver begint nu pas op gang te komen. Er zijn enorme tekorten en serieuze geluiden over spanning in de zilvermarkt. De tekorten worden zichtbaar in de komende 12-18 maanden.“
    Ik vraag hem of een afkoelende economie niet de zilverprijs drukt. “Dat klopt. Bij zilver is 50% van de vraag afkomstig van de industrie. Ik zie wel zwakte in de westerse landen maar de economische groei in de BRIC-landen (Brazilië, Rusland, India en China) blijft sterk. Ook is er veel vraag van beleggers naar zilver.
    Prestaties van beleggingsfonds
    Willem, als je zo positief bent over zilver en goud, waarom heb je dan je goudwinkel (Amsterdamgold.com) verkocht? “Ik had twee grote ondernemingen: namelijk het beleggingsfonds, het Gold&Discovery Fund en Amsterdamgold. Ik wou me meer concentreren op het beleggingsfonds om mijn aandacht beter te kunnen richten”.
    Je GD Fund richt zich op mijnbouwbedrijven. Ik heb gezien dat dit jaar dit fonds slechter gepresteerd heeft dan de AEX. Kun je verklaren waarom?
    “ Dit jaar is het verlies circa 27%, net zoals in 2008. Goudmijnaandelen gedragen zich bij een crisis meer als aandelen en in die malaise werden zij ook meegesleurd. Als je kijkt naar de prestatie van het fonds ten opzichte van onze benchmark, de Canadese beursindex CDNX dan heeft het fonds niet slechter gepresteerd.
    Een andere factor voor het verlies is dat wij een deel belegd hebben in de zeldzame aardmetalen. Die hebben in 2010 veel winst opgeleverd maar hebben dit jaar een sterke correctie meegemaakt.
    Grondstoffen zijn zeer volatiel. Wij zijn bezig het risico te verminderen door meer te beleggen in bedrijven die al grondstoffen produceren en het deel in de riskantere exploratiebedrijven af te bouwen. De producerende ondernemingen halen nu enorme marges en hebben veel opwaarts potentieel”.
    Ik vraag hem voor wie dit beleggingsfonds geschikt is. “Het fonds is bestemd voor particuliere beleggers met een vermogen van enkele tonnen. Wij hebben een AFM vergunning aangevraagd en verwachten deze volgend jaar te ontvangen. Maar ook dan laten we alleen investeerders toe met een minimale investering van 45.000 euro.
    Daarnaast moeten mensen geïnteresseerd zijn in lange termijn vermogensgroei. Wij hebben ondanks het verlies van dit jaar, een rendement van 14% netto per jaar gehaald sinds de oprichting.
    Het belegd vermogen is gestegen van 3 miljoen in juli 2008 naar nu 60 miljoen euro. Volgend jaar verwacht ik een verdere stijging naar 100 miljoen euro. 600 participanten zitten voor gemiddeld 100.000 euro in het fonds. “

    BeantwoordenVerwijderen
  23. 3)
    Euro zal gered worden
    Ik ben ook benieuwd naar zijn mening over de Europese schuldencrisis die nu in alle hevigheid woedt. Zal de euro gered worden? Willem is positief, hij verwacht dat centrale banken alles aan zullen doen om de munt te redden.
    “De geldpers zal aangezet worden om de economie te stimuleren. Daardoor kan de situatie stabiliseren. De Europese Centrale Bank (ECB) zal de geldkraan verder openzetten dus de valuta’s zullen niet veel ten opzichte van elkaar bewegen.”
    En zal een land de eurozone verlaten? Willem twijfelt: “Ik denk Griekenland, maar ik weet het niet zeker”.
    Hij wijst mij op de onhoudbare Amerikaanse tekorten. Die kunnen volgens hem een nieuwe financiële crisis veroorzaken. “Er zal steeds meer vlucht zijn naar “hard assets. “De grote bewegingen gaan nog komen. In de Verenigde Staten wordt zelfs gespeculeerd over een nieuw geldsysteem; de goudgedekte dollar. “
    Kwakkelende economie
    Willem verwacht een kwakkelende economie gedurende een lange periode. Door steunmaatregelen wordt een depressie afgewend.
    “In de Verenigde Staten ligt de economie er zwak bij. De huizenmarkt ligt er slecht bij. Dat geldt ook voor Europa. De detailhandel zal het moeilijk krijgen. In Japan sukkelt de economie door en in China is er sprake van groeivertraging. De rest van de BRIC-landen ligt er goed bij.”
    Nederlandse huizenprijzen gaan scherp dalen
    De Nederlandse huizenmarkt gaat volgens Willem veel pijn lijden. We hebben al een correctie gehad maar de daling zal versnellen. De markt zit op slot en de huizenprijzen gaan volgens hem dan ook scherp lager. Hij maakt zich daar zorgen om. “De huizenprijzen gaan scherp dalen. Verzilver de overwaarde en ga huren.”
    Middelkoop voorziet een daling vanaf de top van minimaal 30%. De helft is al gerealiseerd. Mensen die een huis verkopen moeten een lage prijs vragen anders worden ze gedwongen het tegen een nog lagere prijs van de hand te doen.
    AEX tussen 230-330
    Hoe zullen aandelen in zo’n klimaat presteren? Willem verwacht er niet veel van. Er zal geen sprake zijn van een sterke rally. Volgens hem moet je zeer selectief zijn met aandelen.
    “Ik verwacht een AEX tussen de 230 punten en 330 punten. Goede aandelen (dividend-en grondstofaandelen) zijn rendabeler dan staatsobligaties en cash. Shell kopen is veiliger dan Amerikaanse staatsobligaties. Alles wat een overheid niet kan bij kan drukken is aantrekkelijk”.
    De lange rente in ons land blijft volgens Willem laag. De ECB zal er alles aan doen om rente laag te houden door veel op te kopen.
    Olie
    De olieprijs zal volgend jaar nog steeds rond de 100 dollar per vat kosten. De prijs wordt gestuwd door de sterke economische ontwikkeling in de BRIC-landen. Alleen als die in een recessie komen zal de olieprijs onder de 100 dollar zakken. “Naast goud en zilver is olie mijn favoriete belegging, ook omdat er een Iran-oorlog uit kan breken.”

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Beleggingstips
    Vorig jaar raadde Willem Middelkoop aan om aandelen van mijnbouwbouwbedrijven New Gold en Peregrine Diamonds te kopen. Het laatste was een erg speculatieve tip. De ontwikkeling van New Gold was spectaculair. Het aandeel steeg ten opzichte van het vorige interview, toen de koers op 9.63 dollar stond, naar ruim 14 dollar. Na de piek is de koers gezakt naar rond 10 dollar nu (vrijdag 16 december 2011).
    De koers van Peregrine Diamonds (PGD.TO) was zeer teleurstellend. De koers is gekelderd van 2,62 dollar ten tijde van het vorige interview naar 0,67 dollar. Als reden voor de koersval wijst hij op het korte zomerseizoen. Er zijn weliswaar veel diamantvondsten geweest maar geen ” echte breakthrough”, een vondst die een nieuwe diamantmijn rechtvaardigd. Hij is nog steeds positief over het aandeel maar tegelijkertijd wijst hij erop dat het zeer speculatief is.
    “Verkoop ze niet. Het is een permanente call op een groot diamantfonds. Er is te veel potentie om te laten liggen. Als ze een grote vondst kunnen aantonen dan gaan ze onmiddellijk naar 3-5 dollar”.
    Willem Middelkoop is nog steeds fan van New Gold Inc. (NGD). Hij beschouwt het aandeel als een “superveilige belegging in deze tijd”. De koers kan volgens hem wel eens binnen twee jaar naar 20 dollar stijgen en in ieder geval terug naar de 15. “ New Gold zou moeten verdubbelen”.
    Ik wil geen gelijk krijgen
    Ik vraag hem of het goed voelt om steeds gelijk te krijgen. Willem wordt hartstochtelijker in zijn betoog en maakt zich zorgen:
    De vele goede voorspellingen over 2011 waren het gevolg van een denkpatroon. Natuurlijk kun je niet alles goed hebben. Maar er zijn te veel dingen uitgekomen om te zeggen dat het toeval is. “Ik maak me elk jaar meer zorgen, ik wil eigenlijk helemaal geen gelijk krijgen”.
    Hij raadt aan dat mensen zich verdiepen in het financiële systeem en is een nieuw boek aan het schrijven met de titel “Goud en het geheim van het geld”. Daarin vertelt hij waarom goud altijd geld is geweest en dat zal blijven en waarschijnlijk zelfs de basis zal zijn voor een nieuw financieel systeem.”Ongedekte financiële systemen zijn gedoemd te mislukken. Komende jaren wordt dat steeds duidelijker. Wacht op mijn boek. Dan snap je echt wat er aan de hand is”
    Gewone burgers moeten flexibel blijven door de schulden te beperken en niet klem te zitten. “De zwijgende meerderheid kan niet zo veel doen. Maar er is een toename in het aantal Zelfstandigen Zonder Personeel (ZZP). Zij zijn flexibel en verdiepen zich wel in de crisis en trekken eerder de juiste conclusies. Deze groep wordt steeds groter. Het gaat erom dat de visie die ik heb keer op keer juister blijkt dan de visie van politici en bankiers. Het scenario komt steeds meer uit.”
    Disclaimer: Zowel Willem Middelkoop als de redactie hebben privé geen belang in de genoemde fondsen. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.
    Satilmis Ersintepe
    www.dekritischebelegger.nl
    Interview gehouden op 16 december 2011

    BeantwoordenVerwijderen
  25. Allianz: aandelen ondergewaardeerd
    20 jan 2012, 15:00 - IEXProfs Redactie

    De schuldproblemen hebben ten onrechte invloed op de aandelenmarkten, want buiten de financiële wereld staan bedrijven er goed voor, stelt Allianz Global Investors. De volatiliteit op de aandelenmarkten zorgde er de afgelopen maanden voor dat veel beleggers er van af zagen in aandelen te beleggen. Rijp en gifgroen daalde daardoor, sterke bedrijven zijn hetzelfde gewaardeerd als zwakke bedrijven, en het dividend is hoog.

    Er liggen kansen in Duitsland, denkt Allianz GI, onder meer omdat de bedrijven daar een goede blootstelling bieden aan opkomende markten. Gas en kolen zullen op de middellange termijn profiteren van het toenemende energiegebruik wereldwijd, en een stijgende vraag vanuit Japan. Ook de farmaceutische sector biedt kansen, omdat de komende periode meer nieuwe medicijnen in de productie worden genomen.

    De situatie voor banken blijft de komende jaren lastig, onder andere door een strengere regelgeving en politieke druk vanwege verkiezingen. Dankzij acties van de ECB en de FED zullen ze wel orde op zaken kunnen stellen wat betreft hun schuldenpositie. Beleggers zullen de komende jaren echter weinig dividend ontvangen. Allianz verwacht dat Europa in een recessie geraakt, terwijl de rest van de wereld een goede kans maakt economische krimp te vermijden.

    Vanaf dit jaar onderhandelen ontwikkelde en ontwikkelende landen over een nieuw klimaatverdrag. Het Kyoto Protocol loopt dit jaar af, en alleen de EU zal in 2012 de uitstoot van koolstof nog actief verminderen. De akkoorden die in 2009 en 2010 werden gesloten, zijn niet bindend. Voor beleggers is de zekerheid van internationale afspraken belangrijk om geld te steken in de duurzaamheid van de economie. De uitstoot van koolstof is wereldwijd echter nog steeds gestegen, en de uitkomsten van het overleg tussen 2012-2015 zijn hoogst onzeker.

    BeantwoordenVerwijderen
  26. O'Neill: stemming verbetert
    23 jan 2012, 10:00 - IEXProfs Redactie

    Het Amerikaanse herstel is sterker dan veel mensen verwachtten. In de nieuwe Viewpoints is Goldman Sachs’ Jim O'Neill positief over zowel de Amerikaanse ontwikkelingen als die in Europa en China.

    Het viel O’Neill op dat de commerciële leningen in de VS stegen, en dat men anders tegen de huizenmarkt aan gaat kijken terwijl ook de cijfers er beter uitzien. De Amerikaanse productie lijkt meer concurrentievermogen te krijgen en de binnenlandse energievoorziening verbetert, wat de binnenlandse plannen van enkele grote bedrijven stimuleert.

    O’Neill had het al voorzien, en nu mogen de vooruitzichten voor 2012 volgens hem ook wel eens wat positiever worden. Veel analisten zijn van mening dat de verbeteringen slechts seizoensgebonden zijn. O’Neill denkt echter dat de werkelijkheid positiever is, en voorspelt een groei van 2,5%.

    Ook China doet het beter dan verwacht, en de harde landing verdwijnt enigszins naar de achtergrond. De aandelenmarkt deed het afgelopen dinsdag erg goed, en de economische cijfers bleken hoger uit te vallen.

    Volgens O’Neill is het idee van een vastgoedbubbel nergens op gebaseerd, aangezien momenteel net iets meer dan 50% van de bevolking in steden woont, en China pas geürbaniseerd is bij 70%. Dat betekent dat nog 200 miljoen mensen richting de stad verhuizen. De huizenprijzen dalen doordat beleidsmakers opzettelijk hebben gezorgd dat ze stoppen met stijgen.

    De Europese markten deden het afgelopen week beter, ondanks de downgrades van S&P en de onrust betreffende de Griekse herstructurering. De LTRO verkleint het risico van een bankencrisis, hoewel het de fundamentele problemen rondom de eurozone niet oplost. De Duitse economie doet het goed, en ziet een sterkere binnenlandse vraag.

    BeantwoordenVerwijderen
  27. do 26 jan 2012,
    Prijs van goud klimt in 2012 voor 12e jaar

    LONDEN (AFN) - Goud blijft in waarde stijgen, ook dit jaar nog. Dat stellen analisten die daarover zijn gepolst door persbureau Reuters. Dat goud steeds meer waard wordt, heeft alles te maken met de economische onzekerheid en de maatregelen die banken en overheden daarop nemen. Beleggers kiezen daardoor steeds vaker voor goud als veilige haven.

    De 45 ondervraagde analisten verwachten dat de prijs van goud dit jaar klimt naar een prijs van 1765 dollar per ounce, 14 procent hoger dan de 1544 dollar die goud in 2011 gemiddeld kostte. En dat was weer 26 procent hoger dan wat er gemiddeld in 2010 voor werd neergeteld, namelijk 1128 dollar voor een ounce.
    De belofte van de Fed eerder deze week om de rente de komende jaren laag te houden, gaf de goudprijs weer een zetje. Verschillende grote banken, waaronder UBS en Morgan Stanley, verwachten dat de prijs van goud de grens van 2000 dollar zal slechten. In september van vorig jaar piekte het edelmetaal op 1920,30 dollar.

    BeantwoordenVerwijderen
  28. ma 30 jan 2012,
    Tien beleggingstips van Schroders

    AMSTERDAM - Hoofd aandelen Virginie Maisonneuve bij vermogensbeheerder Schroders ziet volop herstelpotentieel na het moeizaam verlopen beursjaar 2011. De hoge risico's zitten volgens haar ruimschoots verdisconteerd in de koersen.
    Virginie Maisonneuve, hoofd van de afdeling global and international equities van Schroders
    Maisonneuve geeft tien tips om van 2012 een succes te maken.
    1. De staatsschuldencrisis in Europa, de bezorgdheid over een ‘harde landing’ in China, en de impact van de vele verkiezingen in de wereld blijven zorgen voor volatiliteit.
    2. Behoud een evenwichtige portefeuille opgebouwd rond groeiende defensieve waarden in de sectoren niet-duurzame consumptiegoederen en gezondheidszorg en in hoogwaardige cyclische waarden, met name in energie en basismaterialen. Stap niet uit alle cyclische aandelen.
    3. Zorg ervoor dat je genoeg Amerikaanse aandelen in portefeuille hebt. De VS herstelt langzaam, maar ligt voor op Europa.
    4. Wees voorbereid om uw positie in opkomende markten uit te breiden naarmate het jaar vordert, eventueel via bedrijven die sterk in deze regio actief zijn. Naarmate de inflatie afneemt, kan het monetaire beleid namelijk verruimd worden.
    5. Test de aannames voor de winstgroei van uw aandelen grondig. Laat niets aan het toeval over! Bekijk de huidige aandelenkoersen in vergelijking met de waarderingen en marges van 2008.
    6. Haal profijt uit extreme waarderingen: de risicopremies voor Europese aandelen zijn bijvoorbeeld nog nooit zo hoog geweest. Als de markten zeer somber zijn en rekening houden met het ergste, dan ligt het risico aan de bovenkant, niet aan de onderkant.
    7. Concentreer uzelf op de onderliggende economische factoren: als de angst overheerst op de aandelenmarkten, dan biedt de discrepantie tussen de koersen en de onderliggende economische factoren mogelijk grote kansen.
    8. Let op de valuta’s: Zij beïnvloeden het concurrentievermogen. Een zwakke euro is in deze een goede zaak.
    9. Houd de balansen van de ECB en de Fed goed in de gaten, alsmede de uitgiftes van staatsobligaties.
    10. Wees voorbereid om in te spelen op kleine cycli: De situatie in Europa zal nog enige tijd onzeker blijven en de aandelenmarkten zullen reageren op macro-economisch nieuws.

    BeantwoordenVerwijderen
  29. Carmignac stelt offensief beleid in
    13 feb 2012, - IEXProfs Redactie

    Het Chinees monetair beleid is niet langer ongunstig, de Amerikaanse politiek probeert in aanloop naar de verkiezingen elke impasse te vermijden en de liquiditeitssitutatie in Europa is duidelijk verbeterd. Carmignac Gestion stelt zich daarom offensiever op en verhoogde de aandelenblootstelling. Door de positieve ontwikkelingen kan de waardering van de markten immers weer opveren naar het evenwichtsniveau.
    De vermogensbeheerder denkt dat China zijn beursachterstand zal inhalen, dankzij de ingezette versoepeling van het monetaire beleid. Het is onvermijdelijk dat de ECB optreedt als ‘lender of last resort’, waardoor de reeds vorige zomer ingezette daling van de euro nog zal worden versterkt. Daarom zijn er geen zorgen over de toekomstige prestaties van beleggingen die grotendeels in vreemde valuta’s zijn uitgedrukt, ook al heeft de ECB haar werkwijze nog niet effectief bijgestuurd. Dat zal het vertrouwen op de aandelenmarkten een stevige duw in de rug geven.

    Carmignac Investissement verhoogde de weging van bedrijven die profiteren van de stijgende levensstandaard in de opkomende landen van 34% naar 37,3%. De risicoaversie die de opkomende markten in 2011 onder druk heeft gezet, biedt zeer aantrekkelijke kansen. De weging van de energiesector is verhoogd van 12,2% naar 13,9%, hoofdzakelijk door de uitbreiding van de positie in Ensco en de relatieve opwaardering van de sector. Die is goed gepositioneerd om te profiteren van de monetaire versoepeling in China en het aanhoudende economische herstel in de Verenigde Staten.
    Gezien de activiteiten van de centrale banken over de hele wereld handhaaft de vermogensbeheerder de beschermende posities in goudmijnexploitanten, die nog een aardige achterstand hebben goed te maken ten opzichte van de goudkoers. De kaspositie van 9% van het vermogen vertegenwoordigt samen met de posities in goudmijnen en andere defensieve waarden 37,6% van de portefeuille. De rest van het vermogen is belegd in thema’s die kunnen profiteren van economische groei.

    BeantwoordenVerwijderen
  30. vr 23 mrt 2012, 17:39
    ’Tegendraads beleggen kan lonen’
    door Johan Wiering

    AMSTERDAM - Onderzoek van BNP Paribas wijst uit dat contrair beleggen goed kan uitpakken. „En dan vooral als de stemming positief is”, zo benadrukt beleggingsstrateeg Joost van Leenders. De zakenbank ging een paar weken geleden al terug van een neutrale naar een onderwogen positie in aandelen, omdat de beurzen volgens haar te weinig rekening hielden met de risico’s.
    Evenals veel concurrenten heeft BNP Paribas het effect van de driejarige leningen van Europese Centrale Bank aan de Europese banken onderschat, zo geeft Van Leenders toe. „We hadden niet verwacht dat banken die hun posities in Zuid-Europese obligaties in een half jaar stevig afbouwden, deze met het goedkope geld nu weer snel zouden opbouwen. Vooral hierdoor zijn de rentes sterk teruggevallen en hebben de aandelenbeurzen het wereldwijd erg goed gedaan."
    De beleggingsstrateeg is wel van mening dat het sentiment onlangs wat te ver was doorgeschoten en ziet zich hierin bevestigd door de correctie van deze week. „Het Europese schuldenprobleem is nog niet voorbij. De kans is groot dat Portugal na Griekenland later dit jaar weer noodhulp krijgt. Te hopen valt dat de crisis niet naar de grote landen overwaait. Vooral Spanje loopt risico, met zijn hoge en nog altijd oplopende werkloosheid."
    De hoge olieprijzen ziet Van Leenders ook als een risicofactor. Zeker als deze nog verder oplopen, kan de koopkracht worden uitgehold. De toch al matige economische omstandigheden worden hierdoor verder bedreigd. Zijn basisscenario is wel dat zowel Europa als de VS volgend jaar een bescheiden economische groei te zien zal geven. „Zolang de obligatiemarkt de VS hier niet toe dwingen, zal het schuldenplafond vermoedelijk verder opgetrokken worden en kunnen stevige bezuinigingen uitblijven. En aantrekkende exporten en bedrijfsinvesteringen moeten in Europa de effecten van overheidsbezuinigingen ruimschoots kunnen compenseren.
    Voorkeur voor opkomende markten
    Binnen de aandelenportefeuille overweegt BNP Paribas opkomende markten. Van Leenders ziet voor deze regio weliswaar regio’s, zeker ook voor China waar de onderliggende data zwakker zijn dan de officiële cijfers, maar wijst tegelijkertijd op de combinatie van hoge groei en monetaire verruiming. Voorts geeft de bank een neutrale weging aan Europa en wordt de VS onderwogen, vooral vanwege het grote risico op tegenvallende bedrijfsresultaten.
    Rentestijging
    Van Leenders houdt er rekening mee dat de 10-jaars rentes in onder meer de VS en Duitsland na het recente herstel met nog eens ongeveer 0,5 procentpunt zullen stijgen in de loop van dit jaar. Zodoende adviseert hij posities in staatsobligaties relatief beperkt te houden ten gunste van bedrijfsobligaties. Eerder gaf de beleggingsstrateeg de voorkeur aan de minder solide bedrijven, maar momenteel vindt hij obligaties van sterke bedrijven zeker zo interessant. ,,De rentepremies op de zogenaamde high yields zijn allereerst duidelijk gedaald. Bovendien is investment grade aantrekkelijker geworden, nu de risico’s voor de hieronder vallende relatief solide banken dankzij de driejarige leningen sterk zijn afgenomen.”
    De eerdere overweging in obligaties van opkomende landen heeft BNP Paribas juist afgebouwd. ,,De protectionistische maatregelen zullen de kapitaalstromen naar deze landen afremmen, wat reden vormde om wat winst te nemen”, aldus Van Leenders.

    BeantwoordenVerwijderen
  31. Goldman: Nog één kwartaal geduld
    23 Apr 2012 om 16:00 - IEXProfs Redactie - Gerelateerde onderwerpen: Goldman Sachs, wereldeconomie

    Het tweede kwartaal blijft moeizaam, maar 2012 zal eindigen als een heel redelijk jaar voor beleggers. Dat voorspelt Goldman Sachs in haar GOAL, ofwel Global Opportunity Asset Locator. De zakenbank ziet drie factoren die de wereldeconomie de komende drie maanden zullen bepalen: tegenvallende groei in de VS, herstel van de groei in China omdat de overheid de teugels wat zal laten vieren, en aanhoudend gedoe met staatsschulden in Europa.

    Nog even stilzitten, adviseert Goldman haar klanten. Grondstoffen zijn een goeie hedge wanneer verstoringen in de voedselvoorziening "zouden leiden tot veel hogere prijzen met negatieve gevolgen voor de economie en andere assets". Ook aandelen bieden een goed perspectief op rendement "omdat wij verwachten dat Europa uit zijn recessie zal komen" en uit het staatsschuldmoeras, en de groei in de VS en China weer zal aanpikken. Alleen duurt dat nog even, aldus de bank.

    Gedurende het tweede kwartaal "geven wij er de voorkeur aan de risico's uit te zitten", aldus de Goldman-analisten. Alleen over staatsleningen blijft de bank echt pessimistisch omdat de risico-rendementsverhouding van deze vermogensklasse "teveel naar beneden wijst". Credits ofwel bedrijfsobligaties bieden betere vooruitzichten, denkt Goldman.

    BeantwoordenVerwijderen