Societyfeestjes
Nouriel Roubini
‘De S&P500 kan naar 600 punten zakken. Misschien zelfs naar 500 punten.’ - Maart 2009
‘Ik zie overal enorme zeepbellen. Vooral in grondstoffen en in aandelen uit groeilanden.’ - Oktober 2009
‘Wie dit jaar in aandelen belegt, zal geen geld verdienen.’
- Februari 2010
- Februari 2010
Roubini en Faber vergaarden wereldfaam omdat ze de kredietcrisis voorspelden. Sinds het uitbreken van die crisis eind 2008 reizen beide economen de wereld rond om als duurbetaalde Dr. Dooms hun onheilstijdingen te verkondigen aan bankiers, mediahuizen en dies meer. Roubini en Faber zijn gemeengoed geworden. De eerste laat zich als excentrieke feestganger gewillig fotograferen op wilde societyfeestjes. Faber kreeg bij zijn jongste doortocht in België een cameraploeg van het VRT-programma ‘Ter zake’ op zijn dak.
Maar wat moet u als belegger met de profetieën van beide heerschappen? Valt er geld te verdienen door hun adviezen blindelings te volgen? Wij draaien de klok meer dan twee jaar terug. Naar oktober 2008. De zakenbank Lehman Brothers was net tegen de vlakte gegaan, de financiële markten zetten zich schrap voor een duizelingwekkende rit omlaag.
De wereld luistert wanneer Roubini in oktober waarschuwt dat de wereld zijn borst moet natmaken voor een recessie van twee jaar. In december, na enkele uitzonderlijk barre beursmaanden, volgt de waarschuwing dat de beurzen nog eens 20 procent kunnen zakken. Roubini blijkt te somber. Ja, de wereld verzeilt in de diepste recessie sinds de Tweede Wereldoorlog. Maar die duurt geen twee jaar, en de beurzen bereiken al in het voorjaar van 2009 hun bodem.
Het is niet de laatste keer dat Roubini te zwartgallig is. ‘De S&P500 kan naar 600 punten zakken’, zegt de econoom in maart 2009. ‘Mogelijk zelfs 500. De recessie kan tot eind 2010 duren.’ De beleggers die het advies van Roubini volgden, misten een van de sterkste beursrally’s in de geschiedenis.
--------------------------------------------------------------
commentaar: Roubini is een eendagsvlinder, die rijk en beroemd
geworden is dankzij de hypothekencrisis.
Marc Faber
BeantwoordenVerwijderen‘Het moment is gekomen om aandelen te kopen.’
- Maart 2009
‘Amerikaanse aandelen zullen dit jaar zakken.’
- Februari 2010
‘Naar het jaareinde toe zal zich een correctie voordoen op de beurzen.’
- September 2010
Koppig
In mei, als de beurzen al een stuk hoger staan, zegt Roubini: ‘Het optimisme over de groene scheuten is misplaatst. Het is veeleer onkruid. De beursrally blijft niet duren.’ In augustus, nog ettelijke procenten hoger, houdt Roubini koppig voet bij stuk: ‘Het is tijd voor een correctie. Het risico van een nieuwe recessie is reëel.’ In oktober, als de beurzen goed 70 procent (!) hoger noteren dan in maart, stelt Roubini: ‘Ik zie overal enorme zeepbellen, onder meer in grondstoffen en in aandelen uit de groeilanden.’ Jim Rogers, die andere beleggingsgoeroe, merkt schamper op: ‘Roubini maakt zijn huiswerk niet.’
Ook in 2010 weigert Roubini zijn sombere visie bij te schaven. ‘Wie dit jaar in aandelen belegt, zal geen geld verdienen’, klinkt het dreigend in februari. Opnieuw fout. In mei waarschuwt hij voor een nieuwe recessie in de tweede jaarhelft. Als de euro in diezelfde maand naar 1,20 dollar zakt, raadt hij beleggers aan de munt te verkopen. Waarop de euro fors begint te stijgen.
Dan zijn de beleggers die de raad van Faber volgden een stuk beter af. De Zwitser raadt op 9 maart 2009 aan volop aandelen in te slaan. In mei, als veel beurswatchers twijfelen aan het herstel van de aandelenmarkten, zegt hij: ‘De rally zal blijven duren.’ Een maand later raadt hij aan om goud te kopen, voorwaar een gouden tip.
Vorig jaar toonde de notoire ‘langetermijndoemdenker’ zich iets minder meesterlijk in markttiming. Hij blundert in februari door te stellen dat Amerikaanse aandelen in 2010 zullen zakken. Hij herpakt zich door de correctie op de beurzen in april te voorspellen. In juli voorspelt hij correct het tweede rondje kwantitatieve versoepeling van de Amerikaanse centrale bank (Fed). Maar hij gaat weer in de fout als hij ‘naar het jaareinde toe’ een correctie op de beurzen voorspelt. ‘De schuld van de Fed’, klinkt het zwakjes. ‘Met hun gigantische offensieven stellen ze dag des oordeels uit.’
Marc Faber verdient niettemin respect voor zijn akelig perfecte koopadvies in maart 2009. Dan blikt Nouriel Roubini terug op een veel hobbeliger parcours. Volgende anekdote is zelfs ronduit wraakroepend: terwijl Roubini in december vorig jaar voorspelt dat de huizenprijzen in de VS nog eens 20 procent kunnen zakken, schaft hij zichzelf een luxewoonst aan in hartje Manhattan. Toch iemand die de vruchten plukt van zo veel doemdenkerij.
Tijd
Commentaar op Roubini: ik kan beter de economie en de beurs voorspellen dan hij, respect heb ik dus niet meer voor hem.
BeantwoordenVerwijderencommentaar op Marc Faber:
Dit is waarschijnlijk de enige guru, die weleens wat zinnigs zegt, grappig genoeg ben ik in maart 2009 als een gek gaan kopen, zonder zijn koopadvies te kennen.
Roubini weet niet eens hoe het financiële systeem werkt, dat blijkt keer op keer weer uit zijn commentaren. Het is dan ook erg makkelijk om hem als contra indicator te gebruiken.
BeantwoordenVerwijderenFaber zegt inderdaad veel meer zinnige dingen (o.a. in zijn laatste outlook is hij bullish op aandelen en verwacht hij maar een kleine correctie), maar ook heb ik hem horen zeggen dat de V.S. 'voor 100% zeker in debt default' gaat. Inmiddels hoor je hem daar niet meer over, dus hij zal eindelijk wel begrepen hebben dat dit niet gaat gebeuren.
Marc Faber is meestal wat flexibeler dan Roubini. Bij Roubini gaat de beurs altijd naar beneden, Faber is soms positief en soms negatief.
BeantwoordenVerwijderenFaber is ook een stuk leuker om naar te luisteren. Hij dikt de zaakt meestal wat aan om er een goede show van te maken (net als Jim Rogers trouwens).
Wellicht zijn sommigen te somber.
BeantwoordenVerwijderenMaar om nu te stellen dat er momenteel geen gigantische fundamentele problemen zijn gaat mij iets te ver.
De schuldenberg is dramatisch hoog.
Landen gaan in default.
Schulden moeten toch omlaag en dat valt lastig te combineren met economische groei.
Deze ellende is nog lang niet over.
Hoe dat gaat uitwerken voor de beurzen kan ik niet inschatten.
De FED heeft de beurzen de laaste tijd stevig gesteund oa met verstrekken gratis geld (en waarschijnlijk ook eigen aankopen), maar hoe lang kunnen ze daar mee doorgaan......
Deze man heeft gelijk. economie is zeer slecht en alleen mooie woorden houden bij velen moed erin. Precies timen is alleen onmogelijk zoals je weet.
BeantwoordenVerwijderenBedrijven hebben winsten gemaakt door te bezuinigen en mensen te ontslaan.
Vraag 2011 is nu of er ook meer winsten komen door echte groei.
Ik geloof alleen in grondstoffen en gerelateerde aandelen in de exploratiebedrijfjes. Verder is het slechts wachten is op redden Spanje en Belgie. Schat zelf in dat dit in april al nodig is.
En in USA moet kredietplafond ruim naar boven toe. Probleem daar is dat er grote werkloosheid heerst nu met name mensen zich moedeloos uitschrijven en verborgen werkloos worden. Het pompen van geld heeft de werkelijke problemen nog lang niet opgelost.
Maar iedereen die als eerste beweegt is de pineut. China zou moeten revalueren, maar dan gaan er daar fabrieken dicht. Er zal uiteindelijk wel een handelsoorlogje komen ....
streetrunner
Ander voorbeeld is Prechter. Mooi voorbeeld is google trends http://www.google.nl/trends?q=prechter
BeantwoordenVerwijderenHij ziet de Dow Jones en de Sp500 extreem zakken over het algemeen in zijn praatjes. De laatste 9 maanden wanneer hij in de media kwam gaf hij bijna de bodem aan. Wanneer de koersen weer opveerden.
Het is heel simpel: deze mensen handelen zelf niet en hebben niet het 'gevoel' bij het handelen. Er is geen free lunch. Je moet zelf nadenken.
Hendrik_II
Hendrik,
BeantwoordenVerwijderenSommige 'goeroes' hebben een theorie waar ze zelf in geloven, maar anderen proberen een theorie te verkopen, waarvan ze donders goed weten dat het onzin is.
Deze laatste groep bestaat uit pure oplichters, ik denk dat Prechter daar ook toe behoort.
Mensen waarvan het overgrote of alles van hun inkomen gebaseerd is op 'publiciteit' (lezingen, congressen, krantenkoppen, etc) zijn per definitie niet te vertrouwen.
Ik heb daarom ook twijfels over Marc Faber, die zichzelf in ieder geval heel slim verkoopt/promoot.
Precies,
BeantwoordenVerwijderenJe kunt het beter omdraaien. Gewoon niet luisteren naar 'analisten'. Behalve in mijn geval bijvoorbeeld Kass, jongens van optionmonster, Rogers, NL hedge fund antaurus doen het ook lekker. En cees smit todays ben ik neutraal over.
Dit betekent niet dat je ze moet na-apen. Nee, gewoon hun mening aanhoren en je huiswerk doen.
Ik handel weinig. En als ik het doen ook erg agressief. In 2010 4 trades.
1. Een 15 min na de intraday top in de aex short. Volgensmij 26 april met opties sept 2010.
2. Short midden aug 2010 en exit 26 aug met opties.
3. domme short ergens in sept=verlies
4. long aex eind nov.
Zulke trades moet je toch echt zelf verzinnen. Gewoon selectief lezen. Soms contrair denken aan berichten op zerohedge van bv. GS.
Afgelopen weekend nog filmpjes teruggekeken op youtube rond de bodem 9 march 2009. Alleen D. Kass had de juiste visie. Die ene van templon ook (had over fair alue van sp500 700 punten in okt. 2008). Niet gek.
Hendrik
Overigens ben ik negatief over aandelen (aex sp500). Iedereen heeft het over 3 jaar van US president enzo. De baltic index is gewoon negatief. Punt.Ik denk dat we binnen nu en 1,5 maand de top hebben gezien voor een flink aantal maanden.
BeantwoordenVerwijderenOverigens tepper is aan te bevelen op youtube hendrik
http://www.fondsnieuws.nl/nieuws/headlines/artikelen/8592-analisten-goede-contra-indicator.html
BeantwoordenVerwijderenhendrik
SeekingAlpha 27-01-2011:
BeantwoordenVerwijderen------------------------
Legendary investor Jim Rogers was Larry Kudlow’s guest on last night’s The Kudlow Report. Jim Rogers started with predicting $150 per barrel oil.
“It’s not going to $150 this week or this month, but the surprise is going to be how high the price of oil stays,” said Rogers. “We are running out of known reserves of oil. These are simple facts. We have not had a major elephant oil field discovery over 40 years,” he added. He doesn’t agree with T. Boone Pickens that natural gas will replace oil anytime soon.
Jim Rogers also talked about inflation. He said everywhere in the world, including Europe and Australia, there’s inflation.
“The Americans lie about it and the British lie about it,” said Rogers. He added that inflation is supply driven and he gave the decline in oil reserves as an example.
Rogers thinks that the recent decline in gold and copper is nothing more than corrections in a major bull market, and it still has years to go. Rogers argued that massive money printing will make investors put some of their money in the stock market, but that more money will go into commodities. Whenever paper money is debased, people will want to own real assets. Nevertheless, Rogers isn’t terribly bullish about stock markets anywhere in the world.
Rogers said:
If the world economy gets better, commodities are gonna make a fortune. If the world economy does not get better, commodities are the place to be because they’re gonna print more money, and that’s how you protect yourself. This is time when you should own real assets, not stock and bonds.
Rogers doesn’t think stocks provide protection against inflation because stocks weren’t a good place to be when America had inflation during the 70′s. Rogers doesn’t trust the Obama administration and other politicians. He thinks the deficit and debt problems will be solved only when we have a crisis or a semi-crisis, because in that circumstance they would be forced to be solved.
Rogers’ bearish view about the stock market is in stark contrast to Glenview’s Larry Robbins’. Larry Robbins expects the Dow Jones Index to approach 20,000 in three years.
China's Economic "Hard Landing" Will Cause a Commodity Crash, Says Gary Shilling
BeantwoordenVerwijderenPosted Feb 15, 2011 11:02am EST by Peter Gorenstein Related: FXI, EEM, GLD, COPX, JJC, ^DJI, ^GSPC
China, now the second largest economy in the world, is headed for (relatively) hard times, says economist Gary Shilling, president of A. Gary Shilling & Co. He expects the economy will experience a "hard landing within this calendar year or perhaps the first half of the next calendar year," he tells Aaron Task in this accompanying clip.
China's Hard Landing Is Another Country's Boom
Shilling says a hard landing will result in 6% growth, not the double-digit growth they've been used to over the past decade. The irony, of course, is that kind of growth in the U.S. and other developed countries would be considered an economic renaissance. But not in China.
It's the Inflation, Stupid
China is currently trying to battle inflation that rose 5 percent in January and included a 10 percent gain in food prices, putting new stresses on domestic consumers. Shilling says rising prices are an ill effect of China's $585 billion stimulus package implemented in 2009, in the wake of the global financial crisis.
The stimulus package, which amounted to 12% of the Chinese economy -- twice as large a percentage as the U.S.'s stimulus -- has manifested itself in a commodity and speculative real estate bubble that Shilling thinks is set to pop.
So far, Beijing has unsuccessfully tried to cool the economy by raising interest rates three times since October. It won't have the desired effect, Shilling argues. "I think that they are probably going to overdue it."
Commodity Crash Coming
That hard landing is bad news for commodity prices. He's betting against the entire commodity complex, saying once the industrial metals such as copper fall, it will cause a domino effect in agricultural products such as cotton, wheat and soy beans.
That commodity crash will also manifest itself in weaker "commodity" currencies such as the Australian dollar, the New Zealand dollar and, to a lesser degree, the Canadian dollar.
******************************************
commentaar: een beetje vreemd verhaal, het is niet duidelijk waarom grondstoffen (en vooral de landbouwspullen) gaan dalen, terwijl de Chinese economie nog steeds met 6% groeit.
Het koperverbruik (b.v.) zal dus niet dalen, maar met 6% groeien......!!!
Buffett: 'vingers jeuken om cash te spenderen'
BeantwoordenVerwijderenWarren Buffett wil een recordbedrag investeren in 2011 en verwacht het herstel van de huizenmarkt binnen het jaar. Het Orakel van Omaha ziet tal van opportuniteiten in de VS en verzekert in een brief aan de aandeelhouders dat zijn beleggingsvehikel Berkshire Hathaway het gros van de middelen het komende jaar 'thuis' zal investeren.
Regeltje voor aandelen
BeantwoordenVerwijderenDoor Corné van Zeijl op 25 feb 2011 om 10:31 | Views: 5.753 | Categorie: Aandelen,
Ik mocht onlangs weer eens voor een broodjeslunch aanschuiven bij Graham Secker van Morgan Stanley. Secker is de opvolger van Teun Draaisma. In een uurtje hoorde ik genoeg informatie voor wel vijf columns. Een van de aardige items die hij aandroeg was een simpele regel over wanneer je nu in aandelen moet en wanneer niet.
Namelijk, als de nominale economische groei (dat is de groei die altijd gepubliceerd wordt, maar dan niet gecorrigeerd voor inflatie) boven de obligatierente ligt, moet je in aandelen beleggen. De logica erachter is ook simpel: economische groei is goed voor aandelen. En de kapitaalkosten zijn dan relatief laag ten opzichte van deze groei.
In de VS werkt dit het best. Logisch, daar heb je één obligatiemarkt en één aandelenmarkt. In Europa wordt het moeilijker. Je hebt wel een aandelenmarkt, maar welke obligatierente neem je? Die van Duitsland, of een mix van alle Europese landen? En welke mix neem je dan?
Voor de keuze voor aandelen maakt het niet eens zo heel veel uit. Europese en Amerikaanse aandelen bewegen redelijk in lijn met elkaar. Lang leve het internationale bedrijfsleven!
Grafiek Secker
En hieronder ziet u de grafiek die ik van Secker mocht lenen. Hij gaf ook gelijk toe, dat deze langetermijnindicator niet altijd werkt. Immers, in 2008 daalde de groei wel, maar niet tot onder het niveau van de rente.
Maar vooruit, per saldo geeft hij een goede timing. Wel in de periode 1996 – 2001. In 2002 mocht je van deze indicator op het dieptepunt weer instappen. Het dieptepunt in de VS lag in dat jaar.
Ook nu geeft de indicator al weer een tijdje groene signalen af. Dus zolang de rente niet te veel stijgt en/of de groei (inclusief inflatie) hoog genoeg blijft, kunt u het beste maar in aandelen blijven.
http://www.iex.nl/Column/61733/Regeltje-voor-aandelen.aspx
Granthams werkelijkheid
BeantwoordenVerwijderenDoor Richard Abma op 2 mrt 2011 om 09:52 | Views: 1.608 |
Ik schreef eerder op IEX dat 2011 een zogenoemd pre-election jaar is in de Verenigde Staten. Historisch gezien is dit zeer gunstig voor de aandelenmarkten. Gemiddeld steeg de beurs sinds 1964 in zo'n jaar met 23 procent.
Jeremy Grantham van GMO behandelt dit fenomeen in zijn laatste nieuwsbrief ook. QE2 doet daarbij goed zijn werk en alles lijkt er op dat we de komende maanden rustig verder feest kunnen vieren op de aandelenbeurzen.
Fundamentele waarde S&P500
Toch waarschuwt Grantham om niet te enthousiast te worden. Er is nog wel opwaartse ruimte van enkele tientallen procenten, maar daarna is het tijd om het feest op zijn hoogtepunt te verlaten. Fundamenteel is de Amerikaanse S&P500 volgens hem maar 900 punten waard. Terwijl we nu rond de 1300 punten noteren. Een versnelling naar de 2007-top ligt dit jaar nog binnen de mogelijkheden, dat betekent een 1500-1600 puntenniveau.
Daarna kunt u veilig hoogtevrees ontwikkelen gezien de fundamentele onevenwichtigheden wereldwijd. Met name stevige inflatie vanuit de opkomende markten zorgt voor sterk stijgende voedselprijzen. Dit betekent meer onrust onder de burgers en toenemende ongeregeldheden in die landen. Uiteindelijk resulteert dit in meer inflatie en hogere rentes in het Westen.
Grote val in aandelenmarkten
Toch waarschuwt Grantham dat dit proces meestal lang op zich laat wachten voordat het werkelijkheid wordt. Uiteindelijk zal een sterk oplopende korte rente de aandelenmarkt ruimschoots op tijd de waarschuwing geven. Pas dan komt er een grote val in de aandelenmarkten naar voren.
Grantham is duidelijk in zijn visie en ik kan me er wel in vinden. Via Twitter zal ik u op de hoogte houden van de meest recente renteontwikkelingen. Volg ons daarom ook hier.
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
commentaar: ik kan me hier heel goed in vinden, het komt ca overeen met mijn eigen ideeën op dit gebied. Ik denk ook nog steeds dat 2011 een grote overeenkomst zal krijgen met 2005 of 2006.
"Goud levert niets op"
BeantwoordenVerwijderenZondag 6 maart 2011
Afgelopen woensdag was Warren Buffett drie uur lang live te zien op zakenzender CNBC. Om vragen van kijkers te beantwoorden. Hieronder volgt een kort verslag van de meest interessante zaken die ter sprake kwamen.
Beleggen versus speculeren
Volgens Buffett bestaat er een essentieel verschil tussen beleggingen die zelf opbrengsten genereren en beleggingen waarvoor dat niet geldt. Onder de eerste categorie vallen aandelen (bedrijven), onroerend goed dat verhuurd wordt of bijvoorbeeld ook een boerderij waarmee het middels het verbouwen van gewassen mogelijk is om inkomsten te genereren.
Onder de tweede categorie vallen de beleggingen die zelf geen waarde creëren. Grondstoffen bijvoorbeeld. Maar ook schilderijen en allerlei andere soorten kunst.
Buffett stelt dat beleggers op termijn veel beter af zijn met beleggingen in de eerste categorie dan met het kopen van allerlei zaken "waarbij je maar moet hopen dat je iemand vindt die bereid is een nog hogere prijs te betalen." Dit laatste beschouwt Buffett simpelweg als speculeren.
Goud
Ook goud behoort tot de tweede categorie van beleggingen. Buffett stelt dat goudinvesteringen een tamelijk goede manier zijn om in te spelen op angst en onzekerheid. "Wanneer angst en onzekerheid het komende jaar toenemen, zal goud waarschijnlijk een goede belegging blijken. Wanneer angst en onzekerheid echter afnemen dan zal voor goud waarschijnlijk minder betaald worden."
"Als je al het goud op aarde aan elkaar smelt, kun je een kubus maken van 20 meter lang, 20 meter breed en 20 meter hoog. Die zou vandaag de dag een waarde hebben van US $ 7 biljoen (7.000 miljard). Dan heb je een blok goud dat misschien mooi glimt, en waarvan het misschien leuk is er om de zoveel tijd eens omheen te lopen, maar aan inkomsten genereert het niets."
"Maar in plaats hiervan kun je er ook voor kiezen om voor dezelfde US $ 7 biljoen alle landbouwgrond in de Verenigde Staten te kopen, een zevental bedrijven zo groot als Exxon Mobil en daarnaast nog $ 1 biljoen aan cash over te houden. Ik kies zelf in ieder geval veel liever voor deze laatste optie."
Visie werkloosheid
Opmerkelijk is dat Buffett heel wat positiever lijkt te zijn geworden betreffende de Amerikaanse arbeidsmarkt. "Operationeel gezien presteerde Berkshire Hathaway in 2010 een stuk beter dan in 2009. Maar we namen vorig jaar slechts 3.000 extra mensen aan. Een toename van ongeveer 1% afgezet tegen onze 260.000 medewerkers. Ons operationele resultaat nam daarentegen veel sterker toe."
"Ik denk dat de grootste productiviteitswinsten nu wel zo'n beetje achter de rug zijn. Vanaf nu zal de economische groei zich waarschijnlijk sterker laten doorvertalen in groei van werkgelegenheid", aldus Buffett.
Antwoordend op een vraag over de werkloosheid in Amerika, schat Buffett dat de werkloosheid ten tijde van de volgende verkiezingen in Amerika (6 november 2012) net wat boven de 7% ligt. Vergeleken met het huidige werkloosheidscijfer van 9% zou dat een substantiële verbetering betekenen.
2)
BeantwoordenVerwijderenAmerikaanse huizenmarkt
Hoewel Buffett niet verwacht dat de Amerikaanse huizenprijzen spoedig zullen terugkeren naar de niveaus van enkele jaren geleden, verwacht Buffett wel dat er spoedig weer leven in de Amerikaanse huizenmarkt gaat komen. "Waarschijnlijk binnen een jaar al."
De reden achter deze veronderstelling is dat er in Amerika ieder jaar heel wat nieuwe woningen nodig zijn. Zowel omdat de Amerikaanse bevolking zelf gestaag in omvang groeit en eveneens ter vervanging voor gedateerde woningen. En daarnaast ook ter compensatie van woningen verwoest door brand of andere rampspoed.
"Tijdens de huizenbubbel bouwden we zo'n twee miljoen huizen per jaar. De afgelopen jaren zijn er echter maar amper huizen opgeleverd. Een aantal veel kleiner dan de natuurlijke vraag. Daardoor is de grote huizenvoorraad, gebouwd tijdens de huizenbubbel, reeds sterk in omvang geslonken."
Buffett rekent erop dat de voorraad leegstaande huizen in Amerika binnen een jaar vrijwel volledig zal zijn weggewerkt. "En hoewel ik niet voorzie dat de prijzen spoedig zullen terugkeren naar de oude niveaus, verwacht ik wel dat de huizenbouw zelf binnen afzienbare tijd zal opleven. Simpelweg om aan de vraag te kunnen voordoen."
Optimistisch over de toekomst
Buffett is erg optimistisch over de toekomst van de Verengde Staten. "Het is niet zo dat Amerikaanse baby's veel slimmer zijn dan die geboren in zeg Noord-Korea. En noch zijn de baby's van tegenwoordig veel slimmer dan die van drie-, vier- of vijfhonderd jaar geleden."
"Maar het is het systeem van de vrije markt geweest dat het menselijke potentieel ontketend heeft. We hebben 15 recessies, een depressie, wereldoorlogen en periodes van deflatie en torenhoge inflatie doorstaan. En hoewel ons systeem soms wat sputtert, blijft deze op termijn gewoon werken. De beste dagen van dit land liggen dan ook voor ons", aldus Buffett die mede daarom tot slot stelt voor Berkshire Hathaway momenteel op zoek te zijn naar overnamekandidaten 'ter grootte van een olifant'.
Hendrik Oudenijhuis
Amerikaanse woningmarkt veert op
Verwijderen8 Aug 2012 om 15:15 - IEXProfs Redactie -
De prijzen van Amerikaanse woningen boekten in het tweede kwartaal de grootste stijging in vele jaren. In juni werden huizen 2,5 % duurder dan in juni 2011, en ten opzichte van het eerste kwartaal van dit jaar stegen de prijzen zelfs met 6 %. De twee voornaamste oorzaken zijn de lage voorraad woningen die te koop staan en de hoge vraag naar koopjes in de markt van executieverkopen door banken omdat de eigenaren hun schulden niet meer konden betalen.
Dat blijkt uit twee indicatoren die woensdag werden geopenbaard, meldt de Wall Street Journal. Een daarvan is het CoreLogic House Price Index Report, dat de Fed als maatstaf gebruikt. De tweede is van hypotheekbank Freddie Mac, die volgens een andere methode uitkomt op een prijsstijging van 4,8 % in het tweede kwartaal ten opzichte van het eerste – de hoogste sinds 2004. De kwartaalsprong die CoreLogic registreerde was de grootste sinds 2005.
De prijssprong zal het vertrouwen in de woningmarkt doen toenemen, voorspelt dit blog. Huiseigenaren zullen minder haast krijgen met verkopen omdat zij verdere prijsstijgingen verwachten. Freddie Mac verdiende in Q2 netto drie miljard dollar; in het tweede kwartaal van 2011 was dat nog een verlies van 2,4 miljard. Stabiele tot stijgende prijzen geven ook bouwers een beter houvast. Bovendien duiden stijgende huizenprijzen doorgaans op een opleving van de hele economie.
Charles Nenner: Crude and Other Commodities Nearing a Cycle Top
BeantwoordenVerwijderenPosted Mar 10, 2011 10:30am EST by Peter Gorenstein
Crude oil is trading around $104 this morning, in what remains a very volatile market. Prices are likely to remain elevated for sometime, says market forecaster Charles Nenner of the Charles Nenner Research Center.
The good news is oil prices aren't headed back to $147 per barrel, the record level reached in the summer of 2008. "I don't see oil price(s) taking off," like so many fear, he tells Aaron in this interview. In fact, Nenner predicts oil will top out at $107 per barrel by April.
Bullish on Exxon Mobil for the last year, Nenner says the world's largest oil producer still has room to run. He predicts the stock will peak above $100 per share.
As a whole, Nenner is cautious on commodities. His cycle work shows commodity prices peaking in the next few months. For those invested in gold and copper, he recommends taking profits.
While the upcoming weakness in commodities may translate into cheaper gas and food prices, it's nothing to cheer. The "economy will be weaker than expected" in the next few months, says Nenner.
And, by the way, Nenner still predicts a major war to come in 2012 or 2013. Whether the recent uprisings in the Middle East will spark this greater conflict, is unclear.
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
commentaar:
Toch knap dat N met z'n golfjes een grote oorlog kan voorspellen....!!
Ook de timing is opvallend: i.p.v. het publiceren van dit soort verhalen vlak voor de daling van de olieprijs en vlak voor de beursdaling van de laatste 2 dagen, komt N met z'n voorspellingen precies op een slechte dag.
Tosti zegt:
BeantwoordenVerwijderenBeursdip biedt koopkansen
AMSTERDAM - De huidige correctie op de aandelenmarkten is slechts van tijdelijke aard. De economische voorspoed zal nog enige tijd aanhouden. Dit lijkt de conclusie te rechtvaardigen om positief te blijven ten aanzien van aandelen, vastgoed en grondstoffen, maar behoedzaam te blijven met staatsobligaties.
Bovenstaande waarneming geeft aan dat de recente turbulentie waarschijnlijk van incidentele aard is en dus een mooie kans biedt aan lange termijn beleggers om alsnog op de rijdende trein te springen.
Bovenstaande conclusie is gerechtvaardigd op basis van de volgende twee waarnemingen :
Ten eerste is de lange termijn opwaartse trend van alle grotere aandelenbeurzen nog geheel intact. Het stijgende trendkanaal van de AEX-index, dat deze week exact twee jaar geleden is gestart, is nog ongeschonden. Het patroon met hogere toppen en bodems dat op de lange grafiek van de AEX-index zichtbaar is, signaleert aanhoudende vraag onder beleggers. Opvallend is dat die lange stijgende trend tussentijdse correcties van zo’n 10% a 12% toelaat, zonder dat dit problemen oplevert.
Aan de bovenkant heeft AEX-index ruimte voor verdere koersstijgingen richting weerstand 417,42 (top van 15 augustus 2008). De stijgende 200-dagenlijn van AEX-index wijst op een positieve lange termijn technische conditie. De 200-dagenlijn bevindt zich thans rond 345- 350, hetgeen een sterk steungebeid vertegenwoordigt. Het is aannemelijk dat die steun de huidige correctie zal overleven.
Ten tweede bevestigt de vierjarige Businesscycle dat we thans in een periode van economische groei verkeren, waarin alle beleggingscategorieën, behalve obligaties het goed doen.
De vierjarige Businesscycle (zie uitleg en grafiek onderaan) geeft aan dat de vier financiële markten (obligaties, aandelen, vastgoed en grondstoffen) zich altijd in dezelfde volgorde ontwikkelen. Aan het einde van economische krimp (2009-begin 2010 ) als de inflatie doorgaans nog onder controle is, doen Staatsleningen het meestal goed.
Aan het begin van economische bloei (medio 2010) kiezen beleggers juist voor risico in hun portefeuilles en mogen posities in aandelen, vastgoed en grondstoffen opgebouwd worden. Terwijl de economie op stoom komt (eind 2010-begin 2011) kunnen deze posities uitgebreid worden.
Samenvattend adviseer ik om positief te blijven ten aanzien van aandelen, vastgoed en grondstoffen, maar staatsobligaties voorlopig te mijden. Om de stijgende trend te hervatten moet de AEX door 374,19 (top van 18 februari) heen breken. Ik verwacht dat het lange termijn koersdoel rond weerstand 417,42 (top van 15 augustus 2008) nog voor deze zomer behaald kan worden.
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
commentaar:
Tosti gaat contrair...!!
Het begint er ook een beetje op te lijken dat Tosti z'n buik vol heeft van TA en gedeeltelijk overgaat op een golfjes-theorie c.q. een meer fundamentele analyse (waar ik het geheel mee eens ben, trouwens).
http://www.telegraaf.nl/dft/goeroes/roycetostrams/9243329/__Beursdip_biedt_koopkansen__.html?p=12,1
Ramp Japan kan wereldeconomie impuls geven'
BeantwoordenVerwijderenUitgegeven: 16 maart 2011 13:48
AMSTERDAM - De Amerikaanse econoom Paul Krugman maakt zich geen zorgen over de negatieve effecten van de natuurramp in Japan op de wereldeconomie. Dat schrijft hij in zijn column in the New York Times.
"Ik hoor veel zorgen over de financiële impact van de ramp", schrijft Krugman. "Japan moet honderden miljarden dollars besteden aan de wederopbouw, dus zal Japan minder kapitaal gaan exporteren en zelfs een tijdje kapitaal moeten importeren. Volgens het verhaal leidt dat tot stijgende rentes."
De Nobelprijswinnaar denkt daar echter anders over. "In normale tijden zou dit het geval zijn, maar we leven niet in normale tijden. We zitten nog steeds in een liquiditeitsval."
Er is sprake van een liquiditeitsval wanneer er meer spaargeld beschikbaar is dan bedrijven willen investeren, zelfs bij een rente van nul procent.
In werking
"Dus als de overheid geld gaat lenen, gaat dat niet ten koste van privéinvesteringen en zal dat de rente niet stuwen", schrijft Krugman. "Het zet alleen spaargeld in werking dat eerst niet nodig was."
Dit betekent volgens Krugman dat de nucleaire ramp in Japan een expotentiële uitwerking op de economie kan hebben. "Als niet voor Japan, dan toch minimaal voor de hele wereld. Als dit vreemd klinkt, nou, zo werkt de economie van de liquiditeitsval nu eenmaal. Kijk maar naar de Tweede Wereldoorlog die een eind maakte aan de Grote Depressie (in de jaren dertig)."
"Ik maak me dus totaal geen zorgen over de impact van Japanse leningen op de wereldmarkten", besluit Krugman.
© NUzakelijk
vr 08 jul 2011, 12:22
BeantwoordenVerwijderenRoubini voorspelt 'a perfect storm' in 2013
BRUSSEL - De centrale banken en de overheden kunnen de schuldproblemen niet veel langer voor zich uitschuiven. Verscheidene verzwakkende economische omstandigheden komen samen in 2013 en zullen 'a perfect storm' ontketenen op de wereldwijde markten. Dat heeft de econoom en notoire doemdenker Nouriel Roubini, beter bekend als Dr. Doom, gisteren tegen de zakenzender CNBC gezegd.
Volgens Roubini kunnen de VS, de eurozone en andere landen voorlopig hun problemen uitstellen, zodat een echte crisis niet tot 2013 zal losbarsten. Maar wanneer de effecten zichtbaar worden, dan zal dat 'pijnlijk' zijn. ,,We hebben een probleem in de VS na de verkiezingen (in 2012, red.) wanneer we de begrotingsproblemen niet oplossen. In China is sprake van oververhitting. Uiteindelijk wordt het een harde landing'', zegt hij in de Belgische krant De Standaard.
Op korte termijn voorziet Roubini een trage maar gestage groei in de VS, met een toename van het bruto binnenlands product (bbp) van ruim 2 procent. Werkloosheid en de problemen op de huizenmarkt zullen de groei afremmen, zegt Roubini. ,,Herstel zal moeilijk zijn, aangezien de overheid in de uitgaven moet snijden en tegelijk de belastingen moet verhogen om de grote overheidsschuld het hoofd te bieden.''
za 16 jul 2011, 00:33
BeantwoordenVerwijderenMeredith Whitney zit er soms naast
door onze redactie
AMSTERDAM - Meredith Whitney lijkt het even kwijt te zijn. De Amerikaanse analiste die in 2008 voorspelde dat Citigroup geen dividend meer kon uitkeren en zo de val van Lehman Brothers introduceerde, zit opgescheept met een voorspelling die maar niet uitkomt.
’Honderden miljarden dollars’ aan obligaties van lagere overheden zouden volgens Whitney waardeloos worden en afgeboekt.
Vijftig tot honderd omvangrijke overheden zouden daardoor bankroet gaan en salarissen niet meer kunnen betalen.
Deze uitspraak in december vorig jaar leidde aanvankelijk tot een Amerikaanse vlucht uit dit waardepapier door beleggers.
Ze waarschuwde dat 1 juli beslissend zou zijn voor deze zogeheten municipal bonds.
Maar van de grootschalige afboekingen is het niet gekomen. De wereldberoemde analiste nuanceerde de uitspraak vervolgens: die zouden nog dit jaar alsnog worden afgeboekt.
Gezien de financiële last is het onmogelijk dat waardepapier van overheden de versnipperaar ontlopen, stelt zij.
Overheden gingen niet failliet, maar hebben massaal bezuinigd om daar onderuit te komen, onderdelen verkocht en hun belastingen verhoogd.
Het aantal defaults zakte tot 24, naar een totaal van $746 miljoen, tegenover 60 defaults in de eerste helft van vorig jaar.
Ad, Eelco & Jaap
BeantwoordenVerwijderenDoor Barrum Buffett op 15 jul 2011 om 14:30
Barrum is niet geheel met beleggingspensioen. Af en toe schijft hij nog voor IEX magazine, zoals deze column voor het zomernummer.
Behalve voor de lijntrekkers onder ons – die het vertikken zich écht in de materie te verdiepen, daar zijn het lijntrekkers voor – koesteren we allemaal de illusie slimmer te zijn dan de markt. Achter al onze beleggingen zit een gedachte. Een plan, een visie. Achter onze portefeuille zit een zorgvuldige risicoafweging.
Ronkende rekenmachines, vierlaagse spreadsheets, vuistdikke analistenrapporten en de mening van buurman Janssen – die het de vorige keer ook helemaal goed heeft gezien. In elk geval volgens hemzelf.
Zo zijn wij beleggers dol op trends en op het extrapoleren van die trends. Wist u dat er in 2090 liefst zeventien miljard Chinezen zijn – dat is tegen die tijd anderhalf keer de hele wereldbevolking. Die hebben samen 21 miljard breedbeeldtelevisies, 16 miljard auto’s en consumeren per hoofd van de bevolking 18 koeien.
Klassiek patroon
Philips, BMW en een Argentijns vleesbedrijf kopen, dus. Philips is trouwens alleen een goed idee als het zijn hoofdkwartier op tijd verhuist, want in het tempo waarin de poolkappen smelten ligt ons land tegen die tijd ver onder de zeespiegel (koop Arcadis voor de zekerheid.)
Over smeltende poolkappen gesproken, in Nederland hebben we Ad Schellen, de aimabele fondsbeheerder van Delta Lloyd die eerst namens Ohra Milieutechnologiefonds het hem toevertrouwde geld decimeerde en daarna al even duurzaam dipte met het Delta Lloyd Water & Climate Fund. Met de allerbeste bedoelingen en met rugdekking van Al Gore.
Dat is trouwens een klassiek patroon, het zijn altijd de aimabele fondsbeheerders die het slechtst presteren. Ooit hadden we Eelco Ubbels die vanuit Maastricht elke week een paar tienden van een procent van zijn beleggers kwijtspeelde met zijn rekenmodellen van het Global Future Fund nadat eerder zijn sectorrotatiefonds (briljant idee!) ook al geflopt was.
17 miljard Chinezen
En Optimix’ Jaap Westerling is ook een beste vent, maar zijn technologiefonds werd onder zijn beheer desondanks 90% lichter. Allemaal mannen met een idee achter hun fonds. Een goed idee. Een trend. Maar een trend is nog geen rendement. Vraag het Ad maar. Of Eelco. Of Jaap.
Die andere Jaap – ome Jaap – lanceerde bij Robeco ooit een Recovery-fund, maar de markt weigerde te herstellen tot nadat het fonds weer was opgedoekt. En ome Rolf Stout vloog bij de concurrent hoog, maar landde met een buikschuiver. Hij spotte de grote trends op de financiële markten haarfijn, maar toen iemand de stop uit de oceaan trok, bleek hij zonder zwembroek te badderen.
We hebben geen goeroes nodig, geen trends, geen verlichte momenten. Zelfs geen 17 miljard Chinezen. Wat een belegger nodig heeft is geen idee. Zodra we geen idee hebben, doen we de slimste dingen. In elk geval de minst stomme dingen.
(Dit artikel is tevens gepubliceerd in IEX magazine, juni 2011)
Roubini hijst de stormbal
BeantwoordenVerwijderen07 sep 2011, 10:15 - IEXProfs Redactie
Volgens Nouriel Roubini, topman van Roubini Global Economics LCC, is een nieuwe financiële crisis aanstaande. De vertraging in de groei van de wereldeconomie werkt als een groeiend lagedrukgebied. Kort geleden was de econoom nog van mening dat de storm in 2013 zou uitbreken, maar de economische zwakte in de VS, de eurozone en het VK zorgen voor een toenemend front. Roubini voorspelt nu dat de dubbele dip eerder komt, het dieptepunt kan nog altijd 2013 zijn.
Bloomberg schrijft, dat volgens de econoom de kans dat de ontwikkelde economieën in een recessie belanden 60% bedraagt. De mogelijkheden voor beleidsmakers beginnen op te raken. Op hele korte termijn moet er economische groei gerealiseerd worden. Niet over vijf jaar, maar vandaag. Massieve stimuleringsmaatregelen zijn nodig, anders raken we opnieuw in een Grote Depressie. Het grote verschil volgens Roubini is echter dat nu de politieke maatregelen op zijn.
Als de econoom zelf geld zou hebben, zou hij het investeren in dollars. Want de Amerikaanse munt profiteert gewoonlijk van financiële crises. Ook staatsobligaties van kleine landen met een evenwichtige begroting en lage staatsschuld zijn het overwegen waard. Risicobeleggingen en allereerst aandelen gaan pijn lijden, meent Roubini.
Zoals met de meeste weersvoorspellingen, ze zitten er wel eens naast. Roubini heeft ook geen staat van dienst met zuivere voorspellingen. Wel voorspelde hij terecht een bubble in de Amerikaanse huizenprijzen. In 2009 voorspelde hij echter een lagere stand van de S&P500, maar het jaar werd met grote winst afgesloten.
Harde klappen voor fondsen Aster-X
BeantwoordenVerwijderen13 sep 2011, 16:30 - Peter van Kleef
Bij een aardbeving kom je er op pijnlijke wijze achter welke gebouwen stevig staan en welke niet. Voor bomen geldt hetzelfde tijdens een herfststorm en ook hedgefunds bewijzen pas echt hun waarde als de financiële markten kraken en piepen. Want wanneer ‘gewone’ beleggingsfondsen in weer en ontij vast moeten houden aan hun 100% long only-mandaat, mogen hedgefunds schaamteloos van kleur verschieten.
Capital preservation, of in gewoon Nederlands 'kapitaalbehoud', staat dan ook gekerfd in hun toverstafje. Zo ook bij het Amstelveense Aster-X dat twee hedgefunds in de Hollandse Hedgefund Index heeft en daarmee een prominente speler op de Nederlandse hedgefundmarkt is.
Aster-X Europe Fund
Aster-X Panorama Fund
Als augustus de lakmoesproef was voor de hedgefundindustrie, dan zijn de twee Aster-X fondsen daar niet bepaald voor geslaagd. Capital preservation is ook voor deze fondsen het sleutelwoord, maar in augustus verloor Aster-X Europe Fund 11,9% in waarde en Aster-X Panorama Fund zelfs 21,5%. Dat fonds staat voor dit jaar zelfs op een verlies van 34,5%, terwijl de MSCI Europe 14% in waarde daalde. Ondanks dat kapitaalbehoud het motto is, verliest het fonds - dat ook short mag gaan - ruim tweeënhalf keer zoveel terrein als de index.
Ook het Aster-X Europe Fund doet het (bijna) twee keer zo slecht als die index (-25% om –14%). Oprichter, COO en mede-eigenaar Jan Stam wil de moed nog niet opgeven, maar écht enthousiasmerend komt hij na deze brute schoffering door de markt niet meer over. “We zaten teveel long georiënteerd. Dat hadden we bewust ingezet. Maar in augustus viel alles, goed of slecht, van de boom. Dan kun je niet veel meer doen dan afwachten.”
Kapitaalbehoud? Ja, voor de lange termijn (...)
Maar hoe kan het dat een hedgefund dat kapitaalbehoud in het vaandel heeft nog veel harder daalt dan de aandelenmarkt? Stam: “Capital preservation, dat hebben we natuurlijk wel langetermijngedefinieerd (…). We hebben onze participanten uitgelegd dat we dit jaar meer long georiënteerd zitten, met name in het Panorama-fonds. Dan loop je ook een hoger risico. Daarnaast zitten we dit jaar zwaarder in Turkije. Onderliggend gaat het daar best goed, maar we hebben ons verkeken op hoe snel en hoeveel geld daar wegstroomt als de risicobereidheid afneemt.”
Maar valt een daling als in augustus überhaupt nog uit te leggen aan participanten die ooit voor minimaal 250.000 euro instapten in de waan ‘veilig te beleggen’? “We proberen zo open mogelijk te communiceren. Veel participanten denken nu ‘het is wel erg hard gedaald, als ik nu mijn geld terugtrek, dan kost het me nog meer’. De uitstroom valt mee.” Toch blijft de vraag of een dramatische performance als in augustus niet de doodsteek is voor een hedgefund. Stam, na een moment van stille reflectie: “Nou, we krijgen de handen hier niet mee op elkaar, nee.”
Stam is er nog steeds van overtuigd dat de bedrijven in de portefeuilles gezond zijn en koerspotentie hebben. De strategie is dan ook niet of nauwelijks aangepast, hoewel een enkele bleeder werd afgestoten. Maar krijgt Aster-X nog wel de tijd om zijn gelijk te halen? Stam: “Dat bepalen de participanten. Als het geld hard wegloopt, dan sta je voor de afweging of doorgaan nog zinvol is. Maar zo ver is het nu nog niet. Maar goed, ik had het ook liever anders gezien.”
Een hoop te hopen
En dus blijft het hopen, zegt Stam. Hopen dat Europa de problemen oplost. Hopen dat de Griekse tragedie eindelijk een keer voorbij is. Hopen dat die Chinese bedrijven in portefeuille het juk van fraudezaken van zich af kunnen schudden. Want veel van die bedrijven zijn gezond en winstgevend, maar lijden onder de vermeende fraude van andere Chinese bedrijven met listings in het westen. Oude glansrijke winnaars als Asian Bamboo (grafiek) zijn nu een doorn in het vlees van Stam en de zijnen
2)
BeantwoordenVerwijderenAndere Hollandse hedgefunds (zie overzichtspagina) hadden het ook zwaar in augustus, maar Aster-X spande wel de kroon. En de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat met de huidige strategie er meer sprake lijkt van een desastreus uitgepakt kortermijnwinstbejag dan het voorgespiegelde langetermijnkapitaalbehoud. Dat is door de augustusstorm wel pijnlijk duidelijk geworden.
Niet per se einde oefening
Mark Baak (Finles en hoeder van de Finles/IEX Hollandse Hedgefund indices) brengt nog wel enige nuance aan in het geheel. "Een bottom up long/short equity fund is voor veel beleggers een alternatief voor aandelen. Dan kijk je toch anders tegen een hedgefund aan en hoeft het niet per se een positief rendement te behalen in dalende aandelenmarkten. Dat neemt niet weg dat het resultaat dit jaar nog steeds slecht is, natuurlijk."
Baak denkt niet dat er direct een exodus van geld zal plaatsvinden bij de Aster-X fondsen. "Aster-X communiceert heel open over de posities. In die zin komt dit maandrendement niet als een verrassing. De beleggers van het eerste uur hebben nog steeds een outperformance en bovendien zijn beleggers niet happig om op de bodem te verkopen." Maar Baak denkt dat, hoewel de uitstroom beperkt zal blijven, het aantrekken van nieuw kapitaal na deze performance een stuk lastiger wordt.
"In de concurrentie met een ander long/short equity fonds als EV Smaller Companies Fund verliezen ze wel veel terrein. Dat fonds heeft ook altijd een long-bias, maar verloor in augustus slechts 2%, wat gewoon een heel knap rendement is." Mocht het toch tot forse onttrekkingen komen bij Aster-X, dan nog denkt Baak niet dat dat fataal hoeft te zijn. Volgens hem herbergen de fondsen nauwelijks illiquide aandelen.
Bij Spirit Aim en GO Capitals Global Opportunities werd in het verleden duidelijk dat het 'einde verhaal' is als beleggers hun geld onttrekken terwijl het fonds zichzelf in een hoek vol illiquide posities heeft geschilderd. Dat scenario ziet Baak voor Aster-X niet snel voltrekken.
http://www.iexprofs.nl/profsnieuws/Hedge-Funds/66660/Harde-klappen-voor-fondsen-Aster-X.aspx
vr 04 nov 2011, 15:15
BeantwoordenVerwijderenGoeroe pleit voor regel van 25
AMSTERDAM - De wereldwijd gerespecteerde belegger Marc Faber blijft voor de lange termijn positief voor goud, maar vanwege de huidige correctiefase adviseert hij beleggers momenteel niet te fors op het edelmetaal in te zetten. Een evenwichtige verdeling naar aandelen, vastgoed, goud en kasmiddelen vindt hij verstandiger.
Iedereen zou bij voorkeur maandelijks wat goud moeten kopen, zo laat Faber op CommodityOnline.com weten. Hij wijst er daarbij op dat het aanbod slechts beperkt vergroot kan worden, terwijl de Amerikaanse geldpersen overuren draaien. Aangezien de schuldenberg bovendien verder oploopt, is een verzwakking van de dollar volgens hem onvermijdelijk.
De vaak contrair denkende beleggingsgoeroe is ervan overtuigd dat de opgaande trend in de goudprijs van de afgelopen elf jaar zich de komende jaren zal voortzetten. Voor de korte termijn is hij minder optimistisch, omdat de goudprijs na het begin september bereikte record van $1920 per troy ounce een correctie heeft ingezet die mogelijk nog niet voorbij is.
Evenals voor goud is Faber er zeker niet van overtuigd dat de prijzen van aandelen en vastgoed de bodem al bereikt hebben. Maar voor de lange termijn ziet hij aantrekkelijke beleggingskansen, vooral omdat obligaties een onaantrekkelijk alternatief vormen. En als de prijs van goud, aandelen of vastgoed met meer dan 10% daalt, kunnen met de kasmiddelen extra aankopen worden gedaan.
Roubini: dubbele dip in 2013
BeantwoordenVerwijderen22 dec 2011, 15:15 - IEXProfs Redactie
De eurozone weigert te erkennen dat een aantal lidstaten niet kredietwaardig is, en onmogelijk binnen een monetaire unie kan overleven en groeien. Dat schreef econoom Nouriel Roubini in een artikel op de website van de Financial Times, meldt nieuwswebsite CNBC. In het verleden voorspelde hij de financiële crisis, nu vraagt hij beleidsmakers hard op te treden om de huidige economische problemen aan te pakken.
In de VS werden het bijstellen van de begroting en andere structurele hervormingen uitgesteld, waaronder investeringen in infrastructuur, vaardigheden en onderwijs en veranderingen binnen het energiebeleid. China bleef kiezen voor een zwakke munteenheid om de export te ondersteunen, en heeft een door investeringen geleid groeimodel waarbij mensen te veel sparen en te weinig consumeren.
Dinsdag zei ECB vicepresident Vitor Constancio nog tegen CNBC dat het uiteenvallen van de euro ‘ondenkbaar’ en ‘absurd’ was. Roubini waarschuwde echter dat de politieke overwegingen die leiders ervan weerhouden moeilijke beslissingen te maken en alleen op de middellange termijn resultaat boeken, kunnen leiden tot valuta- en handelsoorlogen.
“In 2012 zal duidelijk worden dat ‘het blikje vooruit trappen’ een zero sum game is,” schreef de econoom. Elk land zal liever een zwakke munteenheid hebben om de export te stimuleren en groei te herstellen. Volgend jaar zullen valutaspanningen de situatie verergeren. Een combinatie van druk op de markt en conflicterende politieke beperkingen ‘zullen het moeilijker maken het blikje vooruit te trappen’. Uiterlijk in 2013 volgen een dubbele dip in de VS, een wanordelijke situatie in de eurozone en een harde landing in China.
DOUG KASS: SELL EVERYTHING! EVEN ROUBINI IS BULLISH!
BeantwoordenVerwijderenJoe Weisenthal |
Doug Kass
Hedge fund manager and writer Doug Kass just sent out a blast titled SELL EVERYTHING.
Why?
Because Roubini is bullish.
From CNBC:
The perennially negative Nouriel Roubini – nicknamed Dr Doom for his usually critical views – is turning bullish. You read that right, Roubini is betting on additional stock market gains.
“We’re a believer; we’re celebrating. We think the rally has legs,” explains Gina Sanchez, Roubini’s director of equity and allocation strategy.
You've been warned.
Goldman Sachs adviseert klanten om uit beurs te stappen
BeantwoordenVerwijderendinsdag 21 augustus 2012 om 06u25
David Kostin, hoofd Amerikaanse aandelen bij Goldman Sachs, adviseert zijn klanten om uit Amerikaanse aandelen te stappen met het oog op de ‘fiskale klip’ die de Verenigde Staten later dit jaar moeten omzeilen. Hij gelooft dat de S&P 500 een stevige correctie te wachten staat.
Volgens Kostin kan deze index terugvallen richting 1250 punten tegen het einde van dit jaar. Hij verwacht niet dat de regering in Washington op korte of op middelange termijn een antwoord op het probleem van de ‘fiskale klip’ zal bedenken.
Op basis van de futures gaan de Amerikaanse beurzen straks stabiel tot iets lager openen, de futures op de S&P 500 noteren fracties van een procent lager. Ook op andere beurzen is het beeld voorlopig niet helemaal duidelijk.
Technisch beeld moet nog verder verbeteren
De AEX sloot afgelopen donderdag op 333,75, een winst van 0,1% ten opzichte van de voorgaande vrijdag. Daarmee bleef de Nederlandse graadmeter volgens ABN Amro overigens wat achter bij de meeste toonaangevende indices in de Verenigde Staten en Europa. De AEX is er nog steeds niet in geslaagd om boven de weerstandszone van 337 - 340 uit te komen.
Net daaronder ligt de vorige top van eind maart en als deze zone geslecht kan worden, verbetert het technische beeld. Een verdere stijging naar 347 en later naar 374 is dan mogelijk.
Zorg dat u er klaar voor bent!
BeantwoordenVerwijderenGeschreven door Jack Hoogland
Ik hoop dat u het filmpje dat ik u gisteren toestuurde aandachtig heb bekeken. Als u het nog niet hebt bekeken, doet u het dan alstublieft alsnog. Ik kende Frank Giustra (helaas) nog niet, maar hij is voor mij een openbaring. Ik heb nog niemand zo duidelijk zien vertellen waarom we op hyperinflatie afstevenen.
Het is voor mij in ieder geval zo belangrijk, dat ik vrienden en familie hierop wijs. Uiteraard kan ik hen (en u) slechts vertellen wat mijn verwachting is en waarom, en moet eenieder verder vooral met zijn geld doen wat hij zelf het beste vindt.
Het grote verschil tussen 2007 en 2012
Vroeger kon je geld waar je geen risico mee wilde lopen gewoon op een spaarrekening zetten. Na aftrek van belasting en inflatie werd je spaargeld ieder jaar iets meer waard. Die tijden zijn sinds eind 2008 voorbij. Dankzij de centrale bankiers die voor ons beslissen dat de rente op 0,75% moet staan.
Nu boer je achteruit met je spaarrekening en door het vele geld printen gaat dit alleen maar erger worden. En zodra hyperinflatie optreedt, is je spaargeld simpelweg niets meer waard.
"De gewone spaarder zal worden vernietigd", zegt Frank Giustra in het interview.
Hij zegt daarmee feitelijk precies hetzelfde als ook wij al enkele jaren lang vertellen. Zie ons rapport "Wees voorbereid en heb een plan!", dat we toevallig vorige week nog hebben bijgewerkt met de laatst bekende informatie.
In het rapport vertellen we u precies waarin wij de komende jaren WEL zullen beleggen en daarnaast waarin we juist NIET zullen beleggen.
Vraagt u dit unieke gratis rapport hier aan en lees het aandachtig door. Als u vervolgens besluit dat u het met onze analyse eens bent, onderneem dan vooral actie. Zorg dat u financieel gezien goed voorbereid bent op de komende jaren!
Grappig is dat!
VerwijderenFrank Giustra verwacht hyperinflatie en Dr Doom van de Lage Landen Schmull verwacht deflatie...!!
Wie gaat er gelijk krijgen...??
Het meest waarschijnlijke is dat geen van beiden gelijk krijgt.
http://www.stocktradingnieuws.com/files/rappvbkj.html
VerwijderenTop 3 van mislukte voorspellingen
BeantwoordenVerwijderen11 jun 2013 om 09:45 - IEXProfs Redactie - Gerelateerde onderwerpen: monetair beleid
Iedereen weet dat niets zo moeilijk is als de toekomst voorspellen. Toch wagen herhaaldelijk mensen zich aan grootse financiële toekomstvoorspellingen. Maar van je fouten leer je het meest, stelt Pragmatic Capitalism. Dus wat is volgens de site de top 3 van financiële miskleunen?
Op nummer 3: de crisis in municipal bonds
Het was Meredith Whitney die beroemdheid verwierf door het ineenstorten van de banken te voorspellen in 2008. In 2010 profeteerde zij dat overheden hetzelfde lot wachtten. Net als banken zouden de overheden met hun schulden voor een systeemcrisis zorgen. Maar die crisis in municipal bonds is er nooit gekomen. Integendeel, de overheden hebben een gezonde ommekeer doorgemaakt.
De les? Het is erg belangrijk om het monetaire systeem te begrijpen vanuit macro-economisch perspectief. Ieder die de VS vergeleek met Europa vergat een belangrijk verschil: de Verenigde Staten kennen een eenheid die Europa niet kent. Het systeem van federale herverdeling in de VS behoedt zwakke staten voor faillissement.
Op nummer 2: de voorspelling van hyperinflatie
De enorme monetaire stimuleringsmaatregelen leidden tot een bubbel in hyperinflatievoorspellingen. Volgens de auteur is dit een van de grootste misvattingen, die voortkomt vanuit het niet goed begrijpen van kwantitatieve verruiming. De voorspellers interpreteerden verkeerd hoe het monetaire systeem werkt.
De les? Volgens Roche zijn er vele lessen te leren. Hoe de banken geld lenen, hoe kwantitatieve verruiming werkt, wat de fundamentele oorzaak voor hyperinflatie is, en hoe het monetaire systeem echt werkt.
Met stip op nummer 1: Bernanke’s bewering dat de subprime markt onder controle is
In 2007 beweerde Ben Bernanke dat de subprime markt onder controle was. Slechts een paar maanden later vielen banken om en wankelde het hele financiële systeem onder een financiële crisis, begonnen in de subprime markt.
Er zijn mensen die denken dat we Bernanke veel dank zijn verschuldigd. Maar volgens de auteur is het de dank die een brandweerman toekomt die een smeulend vuur negeert en vervolgens heldhaftig helpt met het blussen van de bosbrand. Alleen als je een kort geheugen hebt kun je Bernanke dankbaar zijn.
De les? Wees voorzichtig met voorspellingen die door academisch geschoolde centrale bankiers worden gedaan.
http://www.iexprofs.nl/Column/Nieuws/106592/Top-3-van-mislukte-voorspellingen.aspx