dinsdag 18 september 2012

Het DOEM-draadje


Tien notoire doemdenkers

Terwijl de markt al wekenlang in opperbeste stemming verkeert en de indices nieuwe hoogtepunten bereiken, zijn enkele welbekende doemdenkers op Wall Street niet uit hun put te krijgen. Leeuwen en vooral beren zien zijn overal opdoemen. Het pad van de belegger loopt langs de rand van de afgrond, of erger…

BusinessInsider geeft een bloemlezing van tien notoire doemdenkers op Wall Street, het illustere gezelschap van Richard Russel, Felix Zulauf, Albert Edwards, Bob Janjuah, David Tice, David Rosenberg, John Hussman, Marc Faber, Peter SChiff en Lakshman Achuthan. Eén is al genoeg om elk vertrouwen te verliezen, bij tien durf je geen enkele veilige haven meer te verlaten.

Hoewel beleggers nog steeds optimistisch blijven, waarschuwen deze heren voor het risico van een niet te hanteren Amerikaanse staatsschuld en een oncontroleerbare drukpers van Bernanke. Richard Russel ziet levensgrote beren opdoemen. Iets gevaarlijks bubbelt diep binnenin de huidige markt, daarom geeft hij de voorkeur aan harde beleggingen zoals goud.

Felix Zulauf maakt zich grote zorgen over de ruime monetaire politiek van Bernanke en consorten. Hij voorspelt binnen twee jaar een stand van de S&P500 rond de 1000 punten (de S&P500 noteert nu rond de 1461 punten).

Het ontbreek onheilsprofeet Albert Edwards niet aan angstaanjagende beeldspraak. Het duurt niet lang meer of beleggers zien hun hoop verbrijzeld worden tussen de vernietigende klauwen van de beer, die de laatste lucht zal persen uit hun gebroken lichamen. China gaat een harde smak maken en de S&P 500 bereikt spoedig het dieptepunt van 2009, een veelzeggende 666 punten.

U bent gewaarschuwd! Inderdaad, dat vindt Bob Janjuah ook. Diverse keren heeft hij al gewaarschuwd dat aandelen eerst een rally doormaken voordat de koersen ineenstorten. Hij verwacht een daling van de S&P500 met 20% tot 25%. 

Volgens David Tice zijn we er net zo aan toe als in 1999 en 2007. Hij heeft eerder dit jaar al voorspeld dat goud gaat stijgen naar 2500 dollar per ounce en de S&P500 een duikvlucht maakt naar de 1000 punten.

En daarbij zijn we pas halverwege ons tiental zwartkijkers. Mocht er nog een restje vertrouwen over zijn, dan helpt David Rosenberg dat wel om zeep. De laatste keer dat de voedsel- en energieprijzen zo stegen als nu zorgde dat voor een groei van het bbp van welgeteld 0%. Hij wordt niet moe om te wijzen op de scheuren en barsten in de macrocijfers. Hij heeft het gelijk aan zijn zijde gekregen met zijn waarschuwing dat Treasuries zich in een bull market bevonden en de rendementen gaan dalen. 

John Hussman schrijft niet makkelijk, maar het komt erop neer dat de meeste indicatoren op donkerrood staan. Zijn verwachte verhouding van risico-rendement voor de S&P500 is naar het laagste punt in 100 jaar gekelderd.

Volgens Marc Faber is Ben Bernanke niet de redder in nood, maar de grote wereldvernietiger. Eind dit jaar of begin volgend jaar bevindt de wereldeconomie zich in een recessie. Het beleid van de Fed verwoest de wereld, is zijn stelling.

Peter Schiff stelt zijn hoop op de volgende generatie. Mogelijk moeten onze kinderen middels een gewelddadige revolutie het kapitalisme weer herstellen. De Fed en het Amerikaanse Congres helpen namelijk met hun politiek het kapitalisme om zeep. Een valutacrisis nadert en dwingt ons mogelijk terug naar een goudenstandaard. 

Tot slot Lakshman Achuthan, die zijn geloofwaardigheid dankt aan het correct voorspellen van eerdere recessies. Zijn laatste recessiewaarschuwing dateert echter van een jaar geleden en is bij uitzondering nog niet in vervulling gegaan. Genoeg reden om hem daarop te bekritiseren, maar hij houdt er desondanks aan vast: we zitten in een recessie!